Джон Миършаймър: Глупостта и безчестието на западните елити и официалните медии за Путин и Украйна са стъписващи

Джон Миършаймър: Глупостта и безчестието на западните елити и официалните медии за Путин и Украйна са стъписващи

Автор: Джон Миършаймър, mearsheimer.substack.com

Има нарастващ обем от убедителни доказателства, показващи, че Русия и Украйна са били ангажирани в сериозни преговори за приключване на войната в Украйна, веднага след нейното започване на 24 февруари 2022 г. (виж по-долу). Тези разговори са били с посредничеството на турския президент Реджеп Ердоган и бившия израелски премиер-министър Нафтали Бенет и са представлявали детайлни и открити дискусии на условията на възможното уреждане.

По всички сведения, тези преговори, състояли се през март-април 2022 г., са имали реален напредък, когато Британия и САЩ казаха на украинския президент Володимир Зеленски да ги изостави, което той направи.

Обхватът на тези събития показва колко глупаво и безотговорно е било от страна на президента Джо Байдън и премиера Борис Джонсън да сложат край на тези преговори, предвид всичката смърт и цялата разруха, които Украйна претърпя оттогава – във война, която Киев вероятно ще загуби.

Но един особено важен аспект на тази история, свързан с причините за Украинската война, получи много малко внимание. Дълбоко вкорененото схващане на Запада е, че президентът Владимир Путин нападна Украйна, за да завладее тази страна и да я направи част от Велика Русия. След това той щеше да продължи и да завладее други страни в Източна Европа. Контра-аргументът, който се радва на слаба подкрепа на Запад, е, че Путин е бил основно мотивиран да нападне поради заплахата от присъединяване на Украйна към НАТО и превръщането ѝ в западен бастиона на руската граница. За него и останалата част от руския елит Украйна в НАТО беше екзистенциална заплаха.

Преговорите през март-април 2022 г. показаха ясно, че обичайното виждане относно причините за войната е погрешно, а контра-аргументът е верен, по две основни причини. Първо, разговорите са били директно фокусирани към удовлетворяване на руското искане Украйна да не става част от НАТО, а да стане неутрална държава. Всички участващи в преговорите са разбирали, че отношенията на Украйна с НАТО са основната грижа на Русия. Второ, ако Путин беше решил да завладее цяла Украйна, той нямаше да се съгласи на тези разговори, тъй като самата им същност противоречи на възможността Русия да завладее цяла Украйна. Може да се възрази, че той е участвал в тези разговори и е говорил за неутралитет, за да замаскира по-големите си амбиции. Но няма доказателства, които да подкрепят подобна линия на аргументиране, да не говорим, че 1) малката нападателна сила на Русия не беше в състояние да завладее и окупира цяла Украйна, и 2) отлагането на по-мащабната офанзива не би имало смисъл, тъй като това би дало на Украйна време да изгради защитата си.

Накратко, Путин предприе ограничена атака в Украйна с цел да принуди Зеленски да изостави политиката на Киев за сближаване със Запада и евентуалното присъединяване на Украйна в НАТО. Ако Британия и Западът не се бяха намесили за прекъсване на преговорите, има голямо основание да мислим, че Путин щеше да постигне тази ограничена цел и да се съгласи да приключи войната.

Заслужава си също да се припомни, че Русия анексира украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие едва през септември 2022 г., много след като разговорите бяха приключени. Ако беше постигнато договаряне, Украйна щеше почти сигурно да контролира много по-голяма част от първоначалната си територия, отколкото има сега.

Става все по-ясно, че в случая с Украйна нивото на глупостта и безчестието на западните елити и официалните западни медии е стъписващо.

https://www.kyivpost.com/post/24645#:~:text=According%20to%20the%20lawmaker%2C%20while

https://original.antiwar.com/Ted_Snider/2023/10/23/the-mounting-evidence-that-the-us-blocked-peace-in-ukraine/

https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/gerhard-schroeder-im-exklusiv-interview-was-merkel-2015-gemacht-hat-war-politisch-falsch-li.2151196

https://twitter.com/RnaudBertrand/status/1728288101725089908

https://responsiblestatecraft.org/2022/09/02/diplomacy-watch-why-did-the-west-stop-a-peace-deal-in-ukraine/

https://www.intellinews.com/lavrov-confirms-ukraine-war-peace-deal-reached-last-april-but-then-abandoned-294217/

 

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

 

Коментари

 • Хаха!

  28 Ное 2023 18:25ч.

  Джон Миършаймър е много толерантен човек. В изречението, което определя западните елити като глупави и безчестни, той тактично е добавил глупави, защото те са всичко друго, но не и глупави! Но безчестието, което е фундамент в западната политика по отношение на политическия противник е известен факт, а той все пак се опитва да намери някакво извинение за това!:) Иначе, вече само на Непредубедения, е ясно какво всъщност се случва в Украина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елитът на САЩ и западните елити са нагли, безкрупулни, двулични, ейзуити в най-коварния му слисъл, подли

  28 Ное 2023 20:24ч.

  Те не са глупави за себе си, те знаят какво искат. Искат всичко, искат в русия да дойде елит такъв, какъвто инсталираха в Украйна. Един Навални или Ходорковски, какво щяха да направят? Те такива се търсят в момента и докато трае хаосът, да си вършат пъклените планове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия с главна буква разбира се

  28 Ное 2023 20:25ч.

  Че кой каза, че вече в учебниците на украинчетата, Русия се изписва задължително с малка буква. Какво ли още и на нас самите ни готвят Америка за България за нашето образование?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руските елити и Путин

  28 Ное 2023 21:49ч.

  са честни и принципни чекисти, в най-буквалния смисъл

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • LFNuQhySPlYaPH

  29 Ное 2023 12:16ч.

  bEdcRpfoDLAbrlQDFbPtDffVuJO

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  28 Ное 2023 18:38ч.

  И какво - Международният съд сега ще търси ли отговорност от тия два изpoда или те са неприкосновени?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  28 Ное 2023 19:35ч.

  Иво МОЧА-та (агент на ДС), Оги Жабата (агент на ДС), Генчо Миндята (селски пияница) и Ванко Кьоравото не харесват това

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехе

  28 Ное 2023 20:16ч.

  Смешник е този Джон Миършаймър. "...предвид всичката смърт и цялата разруха, които Украйна претърпя оттогава..." Че на кого му пука за смъртта и разрухата на една държава, населена от славянско племе? Те точно затова си харесаха Украйна за прокси срещу Русия. Дават оръжия и пари на тъпанаря Ze, а той срещу това изтребва славянското племе, като набляга на мобилизация от рускоговорящите райони. Колкото изтребе и от двете страни все е кяр. Суперско, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страшно тъжна констатация

  28 Ное 2023 20:27ч.

  Хаос, чужда смърт, свободна земя, какво друго им трябва на днешните елити! .................. Още Маргарет Тачър е заявявала, че в Русия не трябва да има повече от 15 000 души население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ликвидатор

  28 Ное 2023 20:28ч.

  По-рано днес имаше статия с брътвежите на един друг голям спец - Джефри Сакса, които бяха толкова налудни и глупави, че утопията на Джон Ленън изглежда допустима реалност. Сега и Джон Миършаймър показва странно нерабиране за това какво е можела Русия и какво не. Джони, Руската армия беше заобградила Киев на 4-я ден, бяха нарочно оттеглени. Толкова за малките възможности на Русия да окупира цяла Покрайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eхeeе, ама и ти ...

  28 Ное 2023 21:19ч.

  Посмали малко :) На 4-ия ден как точно е бил обграден Киев, ОТ АРМИЯ!? На 40-ия, да речем - да, макар че никога не е бил под пълна обсада :) Това нямаше как да се случи, със силите, с които руснаците нахлуха в Украйна, и точно това е един от доводите на Миършаймър :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джон Миършаймър:

  28 Ное 2023 21:34ч.

  Никога не късно човек да се орезили като възхвалява кървав диктатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статията е за Русия

  29 Ное 2023 3:21ч.

  Не е за САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  29 Ное 2023 10:15ч.

  За американците ли говориш ? Защото, с изключение на Тръпм, всичките им президенти са такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Експерта Джон Миършаймър 15 февруари 2022::

  28 Ное 2023 21:46ч.

  "The Russians are doing very well for themselves and I don't think they're going to invade." ("Руснаците се справят много добре за себе си и не мисля, че ще нахлуят [в Украйна].") Джон Миършаймър (25 февруари 2022, днес след началото на войната и 7 месеца преди руската анексия на Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск): “There is no evidence for Russian imperialism” ("Няма доказателства за руски империализъм").

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  29 Ное 2023 10:13ч.

  И къде видя тоя империализъм ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олеся Олашчук

  28 Ное 2023 21:47ч.

  Още един от американските путиноиди, който плюе западния свят и хвали сатаната путлер, но не се пресели в русия, а седи в гадната Америка.Щедро финансиран от рашизма, разбира се, нормален човек няма да хвали путлер безплатно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знае езика, затова не се е преселил

  29 Ное 2023 3:23ч.

  Иначе преселенията към Русия и то на американци са посока нагоре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олеся Олашчук 28 Ное 2023 21:47ч.

  29 Ное 2023 9:42ч.

  що не вземеш да се гръмнеш, та да се не мъчиш. С това малко мозъче си напълно излишна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  29 Ное 2023 10:14ч.

  Затвори си устата поне за малко, олеся! Постоянно си с отворена уста- сигурно е професионална деформация, но е грозно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  29 Ное 2023 16:08ч.

  до "29 Ное 2023 3:23ч."-а Карин Кнайсъл като не знае езика защо се премести в РФ? Вярно, стана й горещо под задника, но езикът не бил проблем, сега учела руски. А пък за Едуард Сноудън да не говорим, много горещо стана и под неговия задник, затова се кри по летища докато накрая В.В.Путьо не го прибра в РФ. А на мършата Миършаймер му е широко около врата и предпочита да живее с благинките в Америка и да заработва с хвалби на РФ...типично за помиярите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  28 Ное 2023 22:00ч.

  Племе, което не може да оправи собствената си кочина, би трябвало да мълчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русия с малка буква, разбира се

  28 Ное 2023 22:01ч.

  Днес в БТА беше представено изследването "Национални и европейски измерения на съвременната идентичност на българина".50 процента от българите смятат, че задължително трябва да сме в ЕС.Задължително тесни връзки с русия искат 7(!!!!) процента.Толкова са русоробите у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  28 Ное 2023 22:09ч.

  Нещо по темата ще изкакаш ли или не остана нищо друго в дебелото черво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То за това обедняваме ежеминутно

  29 Ное 2023 3:30ч.

  Щото са ни хванали в капана на ЕС. От 27 място по икономически показатели, по време на соца, днес сме се сринали някъде в последните 1/3 в списъка на държавите. ..................... Краденето чрез хранителни вериги, аптеки, пълни най-вече с продукция пак на същия тоя запад и ахамерика, изнасянето на колосални средства чрез чуждите тока и водата, то не ми се изброява, та как могат да се вържат двата края! Ами за момента не може! Но ние сме оптимисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  28 Ное 2023 22:04ч.

  Тед Снайдър пише, че са преговаряли четири пъти - https://original.antiwar.com/ted_snider/2023/11/20/there-could-have-been-peace-how-the-us-ensured-a-long-war-in-ukraine/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  29 Ное 2023 1:05ч.

  Die Mitverantwortung der USA und der NATO – vor der Osterweiterung der NATO wurde mehrfach gewarnt - https://globalbridge.ch/die-mitverantwortung-der-usa-und-der-nato-vor-der-osterweiterung-der-nato-wurde-oeffentlich-gewarnt/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  29 Ное 2023 1:12ч.

  Ukraine’s new enemy: war fatigue in the West. - https://www.economist.com/europe/2023/11/27/ukraines-new-enemy-war-fatigue-in-the-west

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  29 Ное 2023 6:44ч.

  Силния изяжда слабия, така е било и така и ще бъде. Търсенето на кой е прав или крив в борбата между две империалистически сили е смешно. Това което ме впечатлява е, че и двете страни в конфликта САЩ и Русия влязоха в битката помежду си неподготвени вероятно притискани от времето и всичките им проблеми изплуваха на повърхността. В случая САЩ е поредното доказателство как погрешната идеология може да съсипе една велика държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоз като Кашпировски

  29 Ное 2023 9:42ч.

  звучи. Напоследък ни затрупват с подобни, за приспиване на раята. Не вярвам нещата бързо да се уталожат. Чакат ни трудни времена. Май трябва да се почне от международните организации. Световните са подчинени. По-добре да се мине към континентални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи