Дъглас Макгрегър: Украинските сили кървят до смърт в контраатака след контраатака. Москва не бърза

Дъглас Макгрегър: Украинските сили кървят до смърт в контраатака след контраатака. Москва не бърза

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Стратегията на Зеленски за защита на територията на всяка цена е катастрофална за Украйна

В края на 1942 г., когато Вермахтът не може да напредне по-нататък на изток, Хитлер превключва от стратегия за ориентиране на германските сухопътни сили към „вражеската сила“ към стратегията „задържане на позиции“. Хитлер изисква армиите му да защитават огромни, до голяма степен празни и неподходящи участъци от съветска територия. 

„Задържането“ не само лишава германската армия от способността й да упражнява оперативна дискретност и преди всичко да надхитри бавния, методичен съветски противник; задържането също тласка немската логистика към точката на разпад.

Задържането на позиции бива съчетано с безкрайни контраатаки за отвоюване на безполезни територии и Вермахтът е осъден на бавно, смазващо унищожение.

Украинският президент Володимир Зеленски (вероятно по съвета на своите военни съветници от САЩ и Великобритания) също прие стратегия за задържане на позиции в Източна Украйна. Украинските сили се обездвижиха в градските райони и се подготвиха за защита. В резултат на това те превърнаха градските центрове в укрепления, които се пък се превърнаха в „последните укрепления“. Разумните изтегляния от градове като Мариупол, които можеха да спасят много от най-добрите украински войски, бяха забранени. Руските сили отговориха чрез методично изолиране и смазване на защитниците, оставени без възможност нито за бягство, нито за спасяване от други украински сили.

Военнослужещ от Националната гвардия на Украйна инспектира унищожено военно оборудване, изоставено на позиция, държана от руската армия в северната част на Харковска област, 20 септември 2022 г. (Сергей Бобок/AFP чрез Getty Images)

Надделя решителността на Москва да унищожи украинските сили с най-малко жертви. Украинските загуби винаги са били по-големи от докладваните от момента, в който руските войски преминаха в Източна Украйна, но сега, благодарение на скорошния провал на украинските контраатаки в района на Херсон, те достигнаха ужасяващи нива, които е невъзможно да се скрият. Броят на жертвите достига 20 000 убити или ранени на месец.

Въпреки добавянето на 126 гаубици, 800 000 артилерийски снаряда и HIMARS (американска ракетна артилерия), от месеци упоритите битки подкопават основите на сухопътната сила на Украйна. Пред лицето на тази катастрофа Зеленски продължава да нарежда контраатаки, за да си върне територия, като средство за демонстриране, че стратегическата позиция на Украйна спрямо Русия не е толкова безнадеждна, колкото изглежда. 

Неотдавнашното украинско настъпление към град Изюм, връзката между Донбас и Харков, изглеждаше като подарък за Киев. Многобройните американски сателити несъмнено предоставиха на украинците картина в реално време на района, показваща, че руските сили западно от Изюм наброяват по-малко от 2000 лековъоръжени  войници (еквивалент на паравоенна полиция, формирования за бързо реагиране и въздушна пехота). 

Руското командване предпочете да изтегли малката си бойна сила от района, представляващ приблизително 1% от бившата украинска територия, която в момента е под руски контрол. Въпреки това, цената за пропагандната победа на Киев беше висока – в зависимост от източника, около 5 000 до 10 000 украински войници бяха убити или ранени в равна, открита зона, която руската артилерия, ракети и въздушни удари превърнаха в смъртоносно бойно поле. 

Като се има предвид неспособността на Вашингтон да сложи край на войната в Украйна с поражение за Русия, изглежда сигурно, че вместо това ще се опита да превърне руините на украинската държава в отворена рана в сърцето на Русия, която никога няма да заздравее. От самото начало проблемът с този подход беше, че Русия винаги има ресурсите да ескалира рязко сраженията или да ги прекрати при много сурови условия. 

Ескалацията е в ход. В публично изявление, което не трябва да изненадва никого, президентът Путин обяви частичната мобилизация на 300 000 резервисти. Много от тези мъже ще заменят редовните сили на руската армия в други части на Русия и ще ги освободят за операции в Украйна. Други резервисти ще увеличат руските части, които вече са ангажирани в Източна Украйна. 

Вашингтон винаги е приемал погрешно готовността на Путин да преговаря и да ограничи обхвата и разрушителността на кампанията в Украйна като доказателство за слабост, когато е било ясно, че целите на Путин винаги са били ограничени до елиминирането на заплахата на НАТО за Русия в Източна Украйна. Стратегията на Вашингтон да използва конфликта, за да продаде изтребители F-35 на Германия – заедно с голям брой ракети и радари на съюзническите правителства от Централна и Източна Европа – сега има обратен ефект.

Върхушката от отбранителната индустрия има дълга история в успешното успокояване на американските избиратели с безсмислени клишета. Тъй като условията, които се развиват в Източна Украйна, са благоприятни за Москва и позицията на Русия в света става все по-силна, Вашингтон е изправен пред категоричния избор: да се говори за успешното „деградиране на руската мощ“ в Украйна и за отслабване на действията й или да се рискува с регионална война с Русия, която ще погълне Европа. 

В Европа обаче войната на Вашингтон с Москва е нещо повече от неприятна тема. Икономиката на Германия е на ръба на колапса. Германските индустрии и домакинства изпитват недостиг на енергия, която поскъпва с всяка изминала седмица. Американските инвеститори са загрижени, тъй като историческите данни показват, че икономическото положение на Германия често е предвестник на трудни икономически времена в САЩ. 

По-важното е, че социалната кохезия в европейските държави, особено във Франция и Германия, е крехка. Съобщава се, че полицията в Берлин изготвя планове за действие при извънредни ситуации, за да се справи с бунтовете и грабежите през зимните месеци, ако енергийната мрежа на „мултикултурния“ град се срине. Недоволството расте и е твърде правдоподобно правителствата в Германия, Франция и Великобритания вероятно да последват пътя на колегите си в Стокхолм и Рим, които загубиха или ще загубят властта от дясноцентристки коалиции. 

Към днешна дата Киев продължава да ангажира Москва, като насочва последните украински резерви от жива сила към руската отбрана. Президентът Байдън настоява, че Вашингтон ще подкрепя Украйна „колкото е необходимо“. Но ако Вашингтон продължи да източва американския стратегически петролен резерв и да изпраща американски военни запаси в Украйна, способността за защита и снабдяване на Съединените щати ще се конкурира с подкрепата на Украйна.

Русия вече контролира територията, която произвежда 95% от украинския БВП. Няма нужда да напредва още повече на запад. Към момента, в който пиша, изглежда сигурно, че Москва ще приключи работата си в Донбас, след което ще насочи вниманието си към превземането на Одеса, руски град, в който украинските сили са извършили ужасни зверства срещу руски граждани през 2014 г. 

Москва не бърза. Руснаците не са нищо друго освен методични и преценяващи. Украинските сили кървят до смърт в контраатака след контраатака. Защо да се бърза? Москва може да бъде търпелива. Китай, Саудитска Арабия и Индия купуват руски петрол в рубли. Санкциите нараняват европейските съюзници на Америка, а не Русия. Предстоящата зима вероятно ще допринесе повече за промяната в политическия пейзаж на Европа, отколкото каквото и да е действие, което Москва може да предприеме. В Закопане, град с 27 000 души в крайната южна Полша, снегът вече вали.

Дъглас Макгрегър, полковник (в оставка) е старши сътрудник на The American Conservative, бивш съветник на министъра на отбраната в администрацията на Тръмп, награден ветеран от битките и автор на пет книги.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

 


 

Коментари

 • номерът на ционистите пак не мина

  24 Sep 2022 11:22ч.

  Keep trying!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Украинските сили кървят до смърт в контраатака след контраатака. Москва не бърза"

  24 Sep 2022 12:21ч.

  ВВП е джудист, а не изискан оедер като любителя на мухарския риболов и дружките му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да я питаш таз фуражка

  24 Sep 2022 11:28ч.

  какво следва да прави брутално нападната държава ,освен да брани до последна капка кръв,родина,народ,територия. Сигурно тази фуражка има доста "заслуги" във Виетнам,Ирак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gost

  24 Sep 2022 11:47ч.

  Попитай своята фуражка радев и генерал деса български глупако и побързай че радеф се готви да дезертира след като Русия стигне до Дунав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 24 Sep 2022 11:28ч. какво следва да прави брутално нападната държава ,освен да брани до последна капка кръв,родина,народ,територия.

  24 Sep 2022 12:21ч.

  Да, затова се наложи нападнатият народ да започне СВО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рейнджър

  24 Sep 2022 22:12ч.

  Украйна много настояваше да бъде напдната не за друго, а защото на Зе му беше обещан един сценарий за края.Все още не и брутално бита. Беше предупредена през декември 2021, собствениците й – също. Армията се беше окопала здравов Донбас, където редовно биеше собствените си граждани, в първите дни на февруари – с особена интензивност, а Зеленски говореше за ядрени оръжия, ако си спомняш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  25 Sep 2022 0:45ч.

  Точно така беше! Зеленски и хунтата му използваха руското население в Донбас, за да се започне война срещу Русия, а не Русия използва руснаците в Донбас, за да нападне Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скот Ритер

  24 Sep 2022 11:54ч.

  Действията на Русия в Украйна могат да се нарекат невероятни. Тя не само победи Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), но и демилитаризира НАТО. Експертът отбеляза, че Русия е унищожила арсенала на ВСУ още преди Западът да започне да напомпва оръжия към Киев. Това са хиляди танкове, артилерийски оръдия и стотици самолети, които също унищожава. .А бай ДъндиКрокодила и сие, продължават да се плюнчат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • запорожец

  24 Sep 2022 12:20ч.

  Защо не беше този рев преди 30 години, когато се разпадна СССР? На проведения през март 1991 г. РЕФЕРЕНДУМ за запазването на СССР, при 80 % гласували , 79,4 % се обявяват ЗА , но въпреки това, през декември великата държава се разпадна. Защо административните граници на отделните републики, които бяха конструирани от болшевиките по чисто класови критерии, бяха признати за държавни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  24 Sep 2022 13:54ч.

  Чехословакия също беше разделена пряко волята на чехи и словаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дурак

  24 Sep 2022 22:35ч.

  Украйна никога в историята не я е имало с изключение на последните 30 години и уверявам те няма да я има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zaho47

  24 Sep 2022 13:50ч.

  Точен и безценен анализ на човек, комуто са ясни военните дела и стратегии! Браво, че все още има умни хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Щеше да е вярно ако

  24 Sep 2022 14:00ч.

  Автора сам го казва''Или да се рискува с регионална война с Русия, която ще погълне Европа. ''Вчера някой ме апострофира като написах че ВСУ ползва тактиката на Хитлер.Е сега да прочете полковника.Нека го напиша по-разбираемо.Украинската армия използва тактика извесна от древен Рим.Малоценното най-отпред

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  24 Sep 2022 14:05ч.

  Такава тактика обаче предполага много жертви .От ''малоценните''Сега погледнете по-общо.САЩ правят същото."'Малоценна Украйна'' най-отпред.С ''малоценното'' се вклиняваме и разбиваме фронта.След разбиването му вкарваме ''елита'' да унищожи врага.''Елита'' ще даде малко жертви.Ще го опазим.Малоценното на кого е нужно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-защо е грешна стратегията на Русия

  24 Sep 2022 14:11ч.

  Докато унищожава ''малоценна Украйна'' и се мотка ''Елитя'' може да нахлуе в пробит фронт т.е. '' рискува с регионална война с Русия, която ще погълне Европа''Никой вече не се съмнява че има ескалация.Предстои следващото ''малоценно'' да бъде пожертвано.Кое е то?Източна Европа и цяла Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-какво да се прави

  24 Sep 2022 14:18ч.

  1.Русия трябва да приключи войната възможно най-бързо и категорично.Без всякакви скруполи.вкл. да ползва САЩ стратегията с Япония.Унищожен Львов ще подейства отрезвяващо.Защото?Защото през пробития и фронт могат да нахлуят ''НЕ УКРАИНЦИ''Врагове дал господ/САЩ,................,.........................,........../

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-НИЕ

  24 Sep 2022 14:21ч.

  Да осъзнаем че сме следващото''Малоцено''И да стоим КАТЕГОРИЧНО на страна.При нас също стои въпроса кой ще оцелее ''ние малоценните'' или те ''елитът'' Не ми се изброява нашенския екит но ''пази боже''

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НРБ- Нормални и разумни българи

  24 Sep 2022 14:28ч.

  Странен сън сънувах - руската армия марширува насред Лондон. Принципно сънищата не се сбъдват, ама знае ли човек...Иначе коментарите както всичко в нашата държава - от едната крайност до другата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  24 Sep 2022 15:16ч.

  Нон сенс.Май така е на английски.На български-взаимоизключващи се съждения.За да маршируват там то не трябва да го има.И няма да го има в първите минути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gost

  24 Sep 2022 16:57ч.

  Да и Ла Манша няма да го има и острова няма да го има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-хазарта,живота,еднострания залог

  24 Sep 2022 14:29ч.

  Ако искаш да спечелиш в хазарта винаги трябва да правиш еднострания залог.Това е залога в който печалбата е в пъти по голяма и шанса е поне 50%.И в живота е така.САЩ това правят в момента.С едностранен залог от макс 100млрд искат да спечелят трильони дори 10ки триль.Риск-да подпалят Европа.Много важно че Европа изгоряла.Съпътстваща печалба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  26 Sep 2022 23:13ч.

  Времето на янките като ударен юмрук на глобалните паразити вече изтича. Правят и ще правят грешки. Ясно, че ще пробват да подпалят Европа, за да отложат още малко края. Добре им се получи с двете световни, що да не потретят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи