Дъглас Макгрегър: Неизбежен провал в Украйна, САЩ пренебрегват фактите и уроците от историята

Дъглас Макгрегър: Неизбежен провал в Украйна, САЩ пренебрегват фактите и уроците от историята

Дъглас Макгрегър, The American Conservative

Колкото по-дълго продължава войната с Русия, толкова по-вероятно е щетите за Украйна да бъдат непоправими.

В отворено писмо, озаглавено „САЩ трябва да въоръжат Украйна сега, преди да е станало твърде късно”, 20 известни американски защитници на войната срещу Русия в Украйна твърдят, че конфликтът е достигнал решаващ момент. Авторите настояват, че за да спечелят, украинските сили се нуждаят от изобилие от ново оборудване, включително постоянно снабдяване с боеприпаси и резервни части за артилерийски платформи, системи за противовъздушна отбрана с малък и среден обсег за противодействие на руски въздушни и ракетни удари и боеприпаси ATACMS за HIMARS с обхват от 300 км, необходими за нанасяне на удари по руски военни цели навсякъде в Украйна или Крим.

Междувременно, първоначалният поток от оборудване и боеприпаси от европейските съюзници на Вашингтон в Украйна беше сведен до минимум. Даниел Фиот, европейски анализатор на отбраната във Vrije Universiteit Brussel, се оплака: „Украйна се нуждае от хардуер, а не от горещ въздух“. Също толкова важно е, че настъпва умора от притока на бежанци в цяла Европа.

Германци и унгарци изгубиха търпение от неспирния поток бежанци от известно време, а сега поляците достигат точката на насищане. Полските домакинства са изправени пред сериозни икономически затруднения. Полша има едно от най-високите нива на инфлация в Европа - 15,6 % през юли - причинена отчасти от войната в Украйна. Докато условията се влошават през есента и зимата, не е трудно да си представим, че ще се породи огромен обществен натиск върху Берлин, Варшава, Прага, Париж и Рим за прекратяване на войната в Украйна.

Трудната истина е, че въвеждането на нови оръжейни системи няма да промени стратегическия резултат в Украйна. Дори ако европейските членове на НАТО, заедно с Вашингтон предоставят на украинските войски нова лавина от оръжия и тя да пристигне на фронта, вместо да изчезне в черната дупка на украинската корупция, 700 000-та армия на Украйна не разполага с обучение и тактическо ръководство, необходими за провеждане на сложни нападателни операции. Освен това има остра неспособност да се признае, че Москва ще реагира на подобно развитие чрез ескалация на конфликта. За разлика от Украйна, Русия в момента не е мобилизирана за по-голяма война, но може бързо да го направи.

Американските военни и цивилни лидери непрекъснато пренебрегват фактите от историята и уроците от нея. Най-важното е, че те пренебрегват критичността на човешкия капитал в униформа, който често е съществена част от постигане на победа във войната. 

На 22 юни 1941 г. германският Вермахт започва нахлуването си в Русия с повече коне, отколкото танкове. В по-голямата си част германските пехотинци са съставени от дивизии в стила на Великата война, зависещи от логистика и артилерия. Германските войници са били безспорно отлични, но само малцина са били оборудвани с огневата мощ, мобилността и бронираната защита, необходими за войната в Източна Европа.„

От милионите германски войници, които маршируваха в Русия, от 450 000 до 500 000 бяха причислени към мобилните бронирани сили на Германия, офанзивната ударна сила, която бързо смазваше своите полски, британски, холандски, белгийски и френски противници. Тези войници бяха най-добрите от най-добрите, с лъвски пай от модерното оборудване. 

Бяха необходими четири години, от 1939 до 1943 г., за да се износи този основен елемент и да се достигне точката, в която мащабните германски офанзиви вече стават невъзможни. Критичните данни, които трябва да се помнят, са, че 55 000 германски офицери са били убити в бой до октомври.

Тези германски офицери са били сред най-добрите и опитни офицери в армията. Те са извършили брилянтните маневри, които доведоха зле екипирания Вермахт до портите на Москва във война на три фронта – Западна Европа, Средиземноморието и Източна Европа. Те водят Вермахта  през офанзивите, чиято кулминация са битките при Курск и Ел Аламейн.

Подобен проблем порази Луфтвафе. Германската индустрия можеше да осигури модерни изтребители, но Луфтвафе не можеше да замени загубите на най-добрите си пилоти, както германската армия не можеше да замени най-добрите си офицери.

Междувременно адмирал Исороку Ямамото разбира значението на човешкия капитал в униформа по-добре от всеки друг. Ямамото не само иска да удари и унищожи флота на САЩ в Пърл Харбър, но също така да завземе Хавайските острови, заявявайки: „За да победим американския флот, трябва да убием неговите офицери.“ Ямамото разбира колко много време отнема обучението и подготовката на офицери за флота. В крайна сметка, атаката на Япония срещу Пърл Харбър позволи на силите на САЩ да унищожат най-доброто, което японските имперски въоръжени сили имаха по въздух и море.

И във война, и по време на мир човешкият капитал е всичко. За съжаление, Вашингтон не му придава почти никаква стойност, като нетърпеливо намалява стандартите за прием на войници и офицери. Ако това отношение се запази, а вероятно така ще бъде, резултатът от облекчените стандарти ще застигне американските военни, когато нашите сили най-накрая се изправят в битка срещу способна противникова сила. 

Джон Адамс, вторият президент на Съединените щати, отбелязва: „Фактите са упорито нещо; и каквито и да са нашите желания, нашите наклонности или диктата на нашата ярост, те не могат да променят състоянието на фактите и доказателствата“. Адамс и днес е прав. 

Войната на Украйна с Русия е в решаващата си точка. Време е да сложим край. Вместо това авторите на писмото се стремят да затвърдят провала. Те настояват за дълбоко погрешна стратегия спрямо Украйна, която в най-добрия случай ще доведе до свеждането на Украйна до държава с намалени граници и без излаз на море между река Днепър и полската граница. Това е резултат от погрешните политики, започнали през 90-те години на миналия век при администрацията на Клинтън, които доведоха Русия до политическа изолация от страна на Европа и затвърдиха съюза на Москва с Пекин.

Разширяването на НАТО до границите на Русия никога не е било необходимо и стана катастрофално за Европа. Колкото по-дълго продължава войната с Русия, толкова по-вероятно е щетите за украинското общество и нейната армия да бъдат непоправими. За Украйна все още е възможен неутралитет по австрийски модел. Ако Вашингтон настоява да продължи войната на Украйна с Русия, опцията за неутралитет ще изчезне, натовската крехка „коалиция на желаещите“ ще се разпадне, Украйна ще се превърне в новия „болник на Европа“ и ще остане катализатор за бъдещ конфликт. 


Дъглас Макгрегър е полковник (от резерва), старши сътрудник на The American Conservative, бивш съветник на министъра на отбраната в администрацията на Тръмп, награден ветеран от воините и автор на пет книги.              

Източник: heamericanconservative.com             

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

                          

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Коментари

 • баба мара

  24 Авг 2022 9:27ч.

  сащ са безбожници те с история и поуки не се занимават за тях е важно бизнесът да върви и печалбите в офшорките другото са празни приказки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  24 Авг 2022 9:34ч.

  Това само на форумния ни идиот, "Ким Чен" не му е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kim Pu Tin

  24 Авг 2022 9:39ч.

  Грешка или не зависи от гледната точка. От една страна има немалко хора които са против "световния " жандарм САЩ, но както се вижда, без него, световния ред изглежда доста несигурен, ако такъв въобще извън белите страни има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  24 Авг 2022 9:45ч.

  Пожелавам ти Кадиров да те освободи докато си бъркаш боба, да ти открадне печката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1812

  24 Авг 2022 10:05ч.

  1945, 2023

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята се повтаря

  24 Авг 2022 10:07ч.

  1812 Париж...1945 Берлин... 2023 Брюксел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  24 Авг 2022 15:03ч.

  безбожникът е путин бабо той не спазва основната Божа заповед не убивай а избива невинни хора той е сатана другото са празни приказки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  24 Авг 2022 15:18ч.

  А "богопомазаните" САЩ избиха "само" 6 милиона души, но Русия е лоша, нали така? https://consortiumnews.com/2018/04/25/how-many-millions-have-been-killed-in-americas-post-9-11-wars-part-3-libya-syria-somalia-and-yemen/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  24 Авг 2022 9:53ч.

  Ами прав си е човекът,ма кой да слуша...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За пореден път - разумен съвет на Д. Макгрегъп

  24 Авг 2022 10:08ч.

  Всички 20 (?!), подписали писмото, са някакви бивши - посланици, военни чиновници и т. н., не носещи отговорност за актуални политически решения. Не е зле разширяването на ОТАН, започнало при Клинтън, да бъде разследвано и с оглед на мощни корупционни схеми, вкл. на фамилиите Клинтън-Байдън-Обама и присъдружници. Кой жертва Украйна е въпросът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1234

  24 Авг 2022 10:10ч.

  на кой му пука за войниците на украйна?! сащ ще воюват до последния жив украинец, мъже жени деца, до последния

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „Фактите са упорито нещо; и каквито и да са нашите желания, нашите наклонности или диктата на нашата ярост, те не могат да променят състоянието на фактите и доказателствата“

  24 Авг 2022 10:11ч.

  САЩ водят дълбоко погрешна стратегия спрямо Украйна, която в най-добрия случай ще доведе до свеждането на Украйна до държава с намалени граници и без излаз на море между река Днепър и полската граница... Евроатлантиците, коментари?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  24 Авг 2022 12:04ч.

  Ако ЕВроатлантици можеха да КОМЕНТИРАТ (т.е. имаха разумна мисъл)... то нямаше да бъдат такива като минимум!. Хазин правилно го каза- през 90те социализа имаше алтернатива - развитото пазарнообщество на Европа, днес постлибералната педерастия алтернатива НЯМА - затова и бързат да се САМОИЗЯДАТ (разрешиха канибализма)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Авг 2022 10:26ч.

  "Грешка или не зависи от гледната точка." Така си е. Когато бяхме ученици, учителят ни по математика ни разказа една шега: "Ако искате да хванете лъв в пустинята, вземате една клетка, цопвате я някъде в пустинята, влизате в нея и се заключвате. След това правите една инверсия на пространството и лъвът се оказва заключен в клетката, а вие навън от нея, свободни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В махалата разказват за друг способ

  24 Авг 2022 10:38ч.

  Как се ловят зайци.. Скриваш се в храстите и започваш да издаваш звуци на морков..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  24 Авг 2022 11:15ч.

  Решили Киркор и Гарабед да избягат от НРБ на Запад. Скрили се в два сандъка в един товарен вагон. Минават граничарите и чукат на единия сандък. Отвътре - "пи-пи-пи". Аха, пилета. Чукат на другия, отвътре - "Кар-то-фи".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "...ще доведе до свеждането на Украйна до държава с намалени граници и без излаз на море..."

  24 Авг 2022 10:58ч.

  Това ще е най-вероятният и най-заслужен резултат от войната там. Но само при условие, че "западащите" приемат ултиматума от м.декември м.г. На финала или предсказанията на Едгар Кейси са се изпълнили или светът който познаваме сега - няма да го има. Защо ли? - Главните събития във времевата линия вече са се случили. Неизбежни са. Срока бе до 2024 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  24 Авг 2022 15:08ч.

  Мокрите сънища на рашистите за един свят, в който русия ще погълне Украйна и ще господства над света, са абсолютно същите като на нацистите. Точно както СССР се срина, победен от великия Роки и Америка, и Русия ще се оттече в канала. Подобни чудовищни образувания не могат да оцелеят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кука

  24 Авг 2022 11:31ч.

  Късно е за акъли...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  24 Авг 2022 13:16ч.

  тоя Дъглаз кво разбира???.. Аз слушам БО ДЖО Той ходи неколко мпъти в Киев и се радваше, че Украйна живее в "звезден час" Разрушения , смърт - звезден час... Да ѝ е честито на Украината с такива "другарчета"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  24 Авг 2022 14:38ч.

  САЩ се борят за пълна победа рискувайки пълен провал. За САЩ преговори и взаимни отстъпки не им вършат работа. Или САЩ побеждават и следва ядрен апокалипсис или Украйна пада цялата и влиза в състава на РФ, след което следва разпад на САЩ. Като цяло битката за Украйна е битка за цялата планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • необходими за нанасяне на удари по руски военни цели навсякъде в Украйна или Крим.

  24 Авг 2022 14:48ч.

  Словно компенсируя свое воинское бессилие, украинские формирования нанесли подлые артудары по зданиям администрации главы ДНР и республиканского МВД, а также по гражданским объектам в центре Донецка. https://svpressa.ru/war21/article/343810/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  24 Авг 2022 14:57ч.

  С две думи идеите на такива като тоя са - Да оставим Украйна да бъде изядена от чудовището, да не пращаме и един куршум, а да чакаме и да глозгаме после костите на Украйна. Освен абсолютно аморално това е и безумно, защото когато звярът изяде Украйна, ще продължи нататък като Хитлер и скоро ще заплаши самата Америка. Тръмпистите верно са путинисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  24 Авг 2022 15:18ч.

  в детајли објаснено за германците, а пропуснато, че СССР дава нјаколко милиона пленници оште през първите месеци след јуни 41г. Но за СССР е било отечествена војна. Сега за Украѝна е отечествена војна. Онези с джапанките и чаршафите зашто изгониха американците от Афганистан, има ли автора нјакаква ценна мисла по този въпрос?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непознати думички в текста

  24 Авг 2022 17:22ч.

  детајли, објаснено, нјаколко, јуни, војна, зашто, нјакаква, мисла

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крим ту е украински, ту украинците стрелят по него

  24 Авг 2022 16:12ч.

  Украинците редовно се самообстрелват, руснаците също. Имат ли изобщо време от самообстрел да водят война помежду си? Самоубийството е важна особеност на третата световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво е това “ войната срещу Русия в Украйна”?

  24 Авг 2022 19:45ч.

  Все едно Украйна е нападнала Русия на своя територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  24 Авг 2022 21:21ч.

  Така затъна Матушката в Украйна, че спряха даже да дават войната по новините на белите държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матушката

  24 Авг 2022 21:25ч.

  на Батюшката на братушките дето яли на бай Петко Славейков крушките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Авг 2022 8:30ч.

  Масиран удар на руската авиация по Чаплино, Днепропетровска област.Десетки загинали.Макгрегър е прав, но за Русия е по-добре по-дълга война за да унищожи из корен бандеризма.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  25 Авг 2022 12:22ч.

  Случайно авторът да е виждал как изглеждат пленените руски войници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И това каква връзка има

  25 Авг 2022 12:28ч.

  с очертаващия се разгром на Запада?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някакъв руски агент го активизирали

  25 Авг 2022 19:51ч.

  И взел, че написал нещо. От Центъра като запознати с публикацията наредили ореводът и да се публикува тук. А дежурните екипи да я подкрепят във форума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъже!

  25 Авг 2022 22:14ч.

  Щатите си гонят тяхното си. Искат Сибир, ама друг да им го отвоюва. Е, сега си намериха кой, че и Путин май им играе по гайдата! А това горе са приказки за балъци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умрели са за Сибир американците

  26 Авг 2022 0:11ч.

  Сибир е за китайците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бате Костов

  26 Авг 2022 1:33ч.

  Ако беше чел малко история щеше да знаеш, че китайците опитаха една такава акция и ядоха такъв бой от руснаците, че няма да си помислят и на сън за нови приключения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бангладеш

  26 Авг 2022 1:31ч.

  Както се казва във статията, фактите наистина са упорито нещо. Който и каквото да прави накрая яде бой от Русия. Толкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСОВЕ"

  27 Авг 2022 14:40ч.

  мечтае прогнозата на Дъглас Макгрегър да се сбъдне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи