"Вашингтон Пост": Неонацистите използват войната на Русия в Украйна за собствени цели

"Вашингтон Пост": Неонацистите използват войната на Русия в Украйна за собствени цели

Автор: Рита Кац, "Вашингтон Пост". Кац е изпълнителен директор на SITE Intelligence Group и анализатор по тероризма. Тя е автор на предстоящата за излизане книга „Светци и войници: отвътре за епохата на интернет-тероризма, от Сирия до престола на Капитолия“.

На снимката: Военнослужещи от украинския батальон "Азов" се молят в Харков, Украйна, 11 март. (Sergey Bobok/AFP/Getty Images)

 

„Здрасти, може ли да предадеш съобщение, понеже двама от нас се опитваме да намерим кола от германия за украйна да отива“, гласи съобщение от 26 февруари, препратено до популярен нео-нацистки уеб канал.

„Ние сме 3 французи, заминаваме от Страсбург утре сутринта с наша кола“, отговаря друго съобщение. „Има място за двама германски бойци.“

Този вид разговори заливат западните неонацистки и белонационалистки онлайн групи, всеки ден, откакто Владимир Путин заповяда инвазията в Украйна: потребителите организират коли за споделени пътувания, наговарят се как да пресекат полско-украинската граница, за да се присъединят към битката срещу Русия. Тяхната цел не е да защитят Украйна, каквато я познаваме – на мултиетническо, демократично настроено общество, водено от еврейски президент. Някои неонацисти просто виждат тази нова война като терен, на който да дадат воля на насилническите си фантазии. За други обаче силата, теглеща ги към конфликта, е споделената визия за ултранационалистка етнодържава. Те виждат Украйна като златна възможност в преследването на тази цел, след което да я превърнат в модел за износ по цял свят.

Кандидатите за бойци са набирани от групи като батальона "Азов", крайнодясно украинско паравоенно и политическо движение. "Азов" беше абсорбиран в украинската Национална гвардия през 2014 г. и стана основание за неверните твърдения на Путин, че Украйна се управлява от неонацисти. Макар "Азов" да е маргинално движение в Украйна, за мнозина екстремисти то е целият им живот. Движението открито посреща западняци в редиците си, набирани чрез белите супремасистки сайтове. Стикерите и нашивките на "Азов" могат да се срещнат по цял свят: от платнени торбички на контрапротеста на неонацистите през юли 2021 г. в Тенеси (срещу движението BLM – б. пр.), до мотоциклета на неуспелия бомбен атентатор срещу джамия в Италия.

Трябва да е ясно, че не всички от крайнодясното обожават "Азов", заподозрени във връзки с израелски или еврейски основатели. Но след като на 25 февруари "Азов" публично покани чуждестранни бойци в редиците си, официалният чат на организацията в Телеграм беше препълнен от съобщения на хора от Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Швеция, Полша и други западни страни, изразяващи интерес да се присъединят. Неонацистки чат групи и канали на различни езици препредадоха призива на "Азов". Не бях забелязвала такова ниво на всеобщо движение за набиране на хора, откакто "Ислямска държава" обяви своя така наречен халифат през 2014 г. и започна да търси симпатизанти по цял свят, които да се включат в техните редици.

Ние в SITE, разузнавателна група за проследяване на световни екстремисти, забелязахме остро покачване на активността на неонацисти и бели националисти във връзка с войната в Украйна. Измежду стотиците лица, които обявиха намеренията си да се присъединят към "Азов" през последните седмици, има няколко познати неонацисти. Например, “MD”, американски член на чат групата за набиране на "Азов", който постоянно се опитва да привлече свои сънародници за батальона в Украйна. „Има ли американци, които искат да отидат? Може да направим група, за да идем там“, казва той. Открихме, че MD e член и на някои от най-садистичните крайнодесни екстремистки чатове в Телеграм, където той предлага да основе неонацистка милиция в Съединените щати.

“D”, друг член на чата, описващ себе си като военен ветеран във Великобритания, е активен в десетки неонацистки групи в Телеграм. Подобно на MD, той се опитва да събере свой отряд от сънародници. „Всички момчета от Обединеното кралство, аз съм в Обединеното кралство и се надявам да замина след 1-2 седмици“, пише D на 27.02.

Мотивацията на D изглежда още по-тревожна от тази на MD. Той пише: „при всички случаи, като отида в Украйна ще убия още повече евреи, където ги видя.“ В друго съобщение той пише „Взимам си екипировката, хайл Хитлер, слава на Украйна и нека всички да убием по няколко [псувня]евреи за Вотан!“ (Вотан е бог от скандинавската митология, от когото много крайнодесни екстремисти са привлечени в реториката и естетиката си.) По-късно D отбелязва, че е формирал „група от Обединеното кралство“, която да поведе към Украйна.

„Поляк, който живее тук в Америка, искам да помогна по всякакъв начин, който мога“, пише “Z”, член на същия чат на 25.02., като по-късно добавя „имам много екипировка, която мога да донеса, от шлемове до жилетки от всякакъв вид“. Z също е активен член на много нео-нацистки групи, както открихме. Същият Z пише в друга чат група „Мразя Украйна“.

Повечето неонацисти и западни бели супремасисти не подкрепят настоящото украинско правителство и не само заради издадената от него забрана на антисемитизма, еврейския произход на президента Володимир Зеленски, или друга конкретна причина. Украйна е развиваща се демокрация, което крайнодесните екстремисти възприемат като пълната противоположност на фашисткото управление, което искат да видят. Както пише администраторът на популярна германска и английска неонацистка чат група, опитвайки се да набере членове за "Азов", „Аз не защитавам Украйна, аз защитавам националсоциализма.“

Докато някои бели националисти изразиха възхищението си към Путин, много западни крайнодесни екстремисти се противопоставят на Русия, която свързват с бившия Съветски съюз и следователно смятат за комунистическа. Но тази мобилизация в името на Украйна е движена не просто поради общ враг – мобилизаторите виждат руско-украинската война като огромна възможност да разпространят белия национализъм чрез военната агресия. За тях Украйна е опитно поле за изграждане на фашистка държава, узряла за сграбчване на властта от крайнодесните, което те мечтаят да се случи и в собствените им страни.

При най-екстремните неонацисти планът е още по-зловещ. Те виждат Украйна като възможност за по-нататъшно развитие на плановете, целящи да ускорят колапса на цялата цивилизация, след което от пепелта да бъдат изградени фашистки етнодържави. Тази школа се разпространява усилено от „Slovak”, за когото ние от SITE смятаме, че е един от най-влиятелните акселерационистки неонацистки гласове на крайнодясното. На 25 февруари Slovak съобщи, че напуска неизвестна страна, за да се бие в Украйна. „Тази война ще изгори физическата и морална слабост на нашия народ, така че по-силна нация ще може да се издигне от пепелта“, написа той. „Нашата работа е да поддържаме условията толкова ужасни, за толкова дълго време, колкото е нужно, за да се случи тази трансформация и тя трябва да се случи. Нашето бъдеще е залогът и ние може да нямаме друг шанс, със сигурност не и по-добър от този.“

Въодушевен, Slovak пише, че в своята десетилетна борба Украйна може да се оприличи на Афганистан и неговата съпротива срещу НАТО или руснаците. „Афганистанците успяха повече от 40 години срещу тези две сили и сега контролират съдбата си“, пише той. „Украйна ще трябва да препише страница от тяхната книга.“

Тази акселерационистка философия изглежда ограничена в разпространението си, но трябва да се разглежда сериозно. Множество сходни атаки бяха планирани в Калифорния и на други места, след като терорист, изповядващ акселерационистката философия, уби 51 души в Крайстчърч, Нова Зеландия, през 2019 година.

Разбира се, нито един от тези процеси не потвърждава твърденията на Путин, че войната е за „денацификация“ на Украйна. Да оставим настрана еврейския произход на Зеленски: достатъчно ироничен е фактът, че точно Путин прави такова изявление, след като даде убежище на хора, като Риналдо Назаро, който до неотдавна беше лидер на Базата, голяма американска клетъчно-базирана неонацистка организация, чиито членове са били свързвани с терористични заговори. Изглежа Назаро живее в Русия поне от 2018 година. Путин даде убежище и на руското империалистическо движение, което Държавният департамент описва като „паравоенна тренировъчна организация за бели супремасисти и неонацисти в Европа“. Путин дава на тези организации свобода да подпомагат „задълбочаването на социални пукнатини в Запада“, както се твърди в разсекретен доклад на американското разузнаване от миналата година. Каквито и отделни зрънца от истината да избира Путин по отношение на реалността за групи като "Азов", той беше този, който нападна суверенна страна и създаде ново поле за развъждане на екстремисти.

Въпросът обаче не е в потвърждаването или отхвърлянето на наративите. Въпросът е сигурността – на Украйна и на страните, от които тези екстремисти идват.

В много отношения ситуацията в Украйна ми напомня на Сирия от ранните и средните години на последното десетилетие. Точно както сирийският конфликт послужи като идеална среда за развъждането на групи като "Ал Кайда" и "Ислямска държава", подобни условия може да назреят в Украйна за крайнодесните. Сирия се превърна в събирателна и тренировъчна площадка за терористи и техните атаки срещу Запада, като тези в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 година.

Екстремистите, които успеят да стигнат в Украйна, могат да се върнат вкъщи с нови оръжия и боен опит под униформите си – или да останат в Украйна, откъдето да продължат да влияят върху сънародниците си онлайн. Екстремистите не са по-малко опасни за страните, от които идват, само защото са „някъде другаде“, както научихме твърде късно. Независимо къде се води войната, тя винаги е нова възможност за екстремистите.

 

Източник: "Вашингтон Пост"

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • rusnak

  15 Март 2022 22:21ч.

  Всички ще бъдат избити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  15 Март 2022 22:41ч.

  така и трябва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cfvlkq

  04 Юни 2022 12:54ч.

  buy generic hydroxychloroquine 400mg - <a href="https://plaquepll.com/">plaquenil 400mg usa</a> order baricitinib 2mg pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Qyeqcs

  25 Юни 2022 2:23ч.

  order cyclobenzaprine 15mg pill - <a href="https://rpropranolol.com/">buy inderal 20mg generic</a> order inderal 10mg without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vvgscu

  11 Юли 2022 22:43ч.

  buying ed pills online - <a href="https://sildende.com/">viagra 200mg kaufen ohne rezept</a> viagra 100mg für männer

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Emsmur

  23 Юли 2022 9:17ч.

  order zetia 10mg online <a href="https://ezetimibels.com/">order zetia 10mg generic</a> order motilium sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jfeoff

  30 Юли 2022 10:32ч.

  brand sildalis <a href="https://losartanp.com/">losartan online order</a> buy cozaar generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ckliva

  31 Юли 2022 18:04ч.

  nexium 40mg oral <a href="https://sidenafilppl.com/">real viagra sites</a> buy cialis 10mg generic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Elpmzp

  15 Авг 2022 13:49ч.

  stromectol 15 mg <a href="https://tretinoinsp.com/">retin gel cheap</a> retin cream cost

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Март 2022 22:25ч.

  Кафявата чума трябва да се спре и много да се внимава, това е за доброто на самата Украйна и нейните граждани! Винаги се започва с добри намерения и се стига до колективни извращения! Проклет да е този който промива мозъците на тези младежи и ги захранва... Колкото и да боли, Путин прави услуга на Европа, нацизма е отрова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  15 Март 2022 22:31ч.

  Вчера гледах филми за такива юношески нацистки лагери и направо настръхнах, лятно време ги събират и като хитлерют-"патриотизъм" и строй... Една илюстрация от безсмъртният филм Кабаре на Боб Фоси: youtube.com/watch?v=_tUctFu46_c&t=5s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грух

  16 Март 2022 0:22ч.

  Четейки Българските сайтове оставам с впечатлението,че и у нас неонацистите са станали много активни .Поне вербално,защото са страхливи да не бъдат бити от нормалните хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  16 Март 2022 0:37ч.

  Положението е страховито от 2020 насам, аз им викам ваксиНаци(със зеленото тескере), защото са същият злобен колектив, който се крие в група и "идеология" основана на лъжа! Но това в Украйна си е чиста форма СС щорм-отряди, въоражени до зъби и дори не го крият, невероятна гавра с европейската история и с Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Март 2022 18:40ч.

  По -добре обърни внимание на местните юношески групи , които се дрогират под циганска музика с образование без посока и властници живеещи само под охрана !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  15 Март 2022 22:25ч.

  авторката по-вече мрази мъжете или нацистите.? от материала не се разбира точно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единственото което се разбира, а запознатите си го знаят отпреди, е, че евреите мразят украинците и имат исторически основания за това

  15 Март 2022 22:31ч.

  Останалото е плява без информационно съдържание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С мед

  15 Март 2022 22:43ч.

  Да беше само Азов... с мед да ги намажеш - Айдар,Торнадо,Шахтьорски,Чернигов,Торнадо,Свобода,УПА,УДАР - все крайно десни,шовинистични и нацистки. Чула ли ги е тая какво пеят и скандират: Москаляку на гиляку.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  16 Март 2022 8:11ч.

  "Азов" беше абсорбиран в украинската Национална гвардия през 2014 г. и стана основание за неверните твърдения на Путин, че Украйна се управлява от неонацисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  16 Март 2022 10:11ч.

  пич там е работата че западни медии казват и другата страна на медала, че те дори имат собствена военан частна база ай не се опитвай да обесняваш кое и как е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  15 Март 2022 23:07ч.

  Авторката да бъде спокойна,калибрирането вече започна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой разпали войната

  16 Март 2022 0:00ч.

  ЕС даде 500 милиона евро за да снабди с оръжие тези лумпени неонацисти. Това няма да се прости и нама да се забрави.. Ще има съд и плащане на обезщетение. Освен това тепърва Русия ще наложи санкции на ЕС и нато.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  16 Март 2022 8:09ч.

  ""Азов" беше абсорбиран в украинската Национална гвардия през 2014 г. и стана основание за неверните твърдения на Путин, че Украйна се управлява от неонацисти. " Това съждение е толкова тъпо, че дрънка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  16 Март 2022 9:27ч.

  Мераците на неонацистите от цял свят да се бият на страната на Украйна не потвърждавали твърденията на Путин, че денацифицира Украйна. Тъй пише Рита Кац и понеже този извод е крещящо нелогичен, се питам дали това не е някакъв журналистически подход в условия на цензура - читателите поне да бъдат запознати с фактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стекац

  24 Март 2022 6:37ч.

  Точно така е, както и в цитирания по-горе пасаж. Помним как преди време всеки журналист трябваше да вмъкне в статията нещо за партийната линия и тезисите на др.Т.Живков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  16 Март 2022 10:36ч.

  Неонацистите са на страната на Путлер, всички десни партии подкрепят Путин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lidia

  16 Март 2022 10:44ч.

  good article, easy to understand and very interesting to read. I also found an article with a similar discussion. you can visit the link below http://news.unair.ac.id/2021/06/09/peringkat-naik-melesat-unair-masuk-465-kampus-terbaik-dunia/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е типичен диктатор, провеждащ гьобелска пропаганда за промиване на мозъци

  16 Март 2022 11:44ч.

  По руските медии от десетилетия се леят многочасови ток-шоута и пишат статии от пропагандатори, а междувременно убийствените атентати в Донбас от паравоенна групировка на пряко подчинение на Путин се представя за извършени от "ВРАГА". Провежда се шовинистична империалистическа политика, а всяко критично мнение и опонент се задушават в преносен, но в пряк смисъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой вярва, че агресорът е жертва?!

  16 Март 2022 11:45ч.

  Промиването на мозъци е типична психологическа нарцистична тактика за шантаж на другите, населението, апаратчиците, армията и целия свят, за да повярват, че агресорът е жертва, а нашествието в суверенна държава, убийството на хората, вкл. цивилни, бебета там е чиста самозащита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия се изживява като държава на "православния" фашизъм и талибанизъм

  16 Март 2022 11:51ч.

  Знамето им е "Православие (в кавички) или смърт (на дело)" и Сталин като икона, на която се молят?! ---> https://www.youtube.com/watch?v=pcHJeJOGkzs

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Игор Коломойски е с еврейски произход,

  16 Март 2022 12:58ч.

  но финансира "Азов" и "създаде" Зеленски, който сега също използва неонацистките групировки. А Сорос (известно с какъв произход) горещо поздрави украинците за това, че се сражават храбро като войниците на Вермахта и СС. Такива объркани работи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гогочук и Магогщайн

  16 Март 2022 13:00ч.

  Търсят се глупаци за пушечно месо. Както и ислямистите, нацистите са прецакани да се бият и да умират за интересите на най-големия им враг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гогочук и Магогщайн

  16 Март 2022 13:03ч.

  Ма разбира се, че не Халифати, не Райхове, БЪДЕЩЕТО е ваше, бойци! Слава на Аллаха! Кхъ-кхъ, пардон - Хитлер! Айде на куршумите, не се бутайте, има за всички! Сещам се как Сашо Макески във филма надъхваше войската преди битка. Той се биеше начело, сегашните пълководци не са толкоз прости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докато

  16 Март 2022 14:37ч.

  има такава гласност има шанс за едно по добро бъдеще за децата ни лишено от омраза. По добре ли ни става ако насаждаме омраза ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сайт, който публикува единствено материали от чужди сайтове

  17 Март 2022 13:45ч.

  Едва ли има капацитета да следи и рови за удобни за политическите си зависимости статии от цял свят. Явно има Център, който спуска нареждания какво и откъде да се преведе и публикува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  23 Март 2022 15:42ч.

  Кадиров щял да се бори с нацизма хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи