Посланикът на САЩ в Русия: Не е възможно да се „отменят“ Толстой или Чайковски

Посланикът на САЩ в Русия: Не е възможно да се „отменят“ Толстой или Чайковски

Невъзможно е да се изтрие историята от паметта и да спрем да четем книгите на Лев Толстой или да изпълняваме произведенията на Пьотър Чайковски. Това заявява в интервю за ТАСС посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан.

"Не можем да изтрием историята, не можем да премахнем Толстой от рафтовете с книги или да спрем да изпълняваме Чайковски. Все повече мисля за културните връзки между нашите народи и страни. Но за да съберем това, което беше разбито от събитията от тази година, ще бъдат необходими много много усилия“, казва американският посланик в Русия.

Той подчерта, че разкъсването на културните връзки между държавите "наистина го разстройва". Съливан припомни също, че когато за първи път е пристигнал в Москва през 1989 г., американските стоки „бяха нещо екзотично“. „Всеки ден виждаме известни компании... McDonald's, Starbucks, Levi's, които напускат Русия. Спомням си първото си пътуване до Москва през 1989 г. Когато вървях по улицата, дънките, които носех, бяха нещо ново.. Американските стоки бяха нещо екзотично. Когато пристигнах тук тридесет години по-късно, те вече бяха нещо съвсем обикновени и сега американските стоки скоро отново ще станат нещо чуждо. И може да изглежда несериозно, но разкъсването на културните връзки наистина ме разстройва“, добави дипломатът.

Джон Съливан разказва пред ТАСС, че той самият е предложил кандидатурата си за поста посланик в Руската федерация. "Винаги съм обичал руската история, руската култура. Прекарах две години и половина от живота си в Москва, опитвайки се да направя всичко по силите си за подобряване на дипломатическите отношения между нашите страни. Сега обаче, трагично, всичко това се обърна с главата надолу", казва дипломатът.

"Ние също никога няма да се разделим... Не можем просто да прекъснем дипломатическите си отношения и да спрем да си говорим. Седим един до друг всеки ден на заседанията на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Каквото и да е, по-добре е, когато си говорим в ООН, в Съвета за сигурност. И трябва да имаме посолства. Това е абсолютният минимум. Това е основата. Трябва да имаме посолства в Москва и Вашингтон, а не само постоянна мисия на Русия в ООН. Просто мисля, че никога няма да бъдем напълно разделени, защото сме обединени като постоянни членове на Съвета за сигурност. И тъй като сме обединени по този начин, трябва да продължим да си взаимодействаме, въпреки различията си. Виждаме се всеки ден, говорим и общуваме в Ню Йорк. Това е абсолютният минимум", заявява посланикът на САЩ в Москва.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Читател

  06 Юни 2022 20:12ч.

  Я какъв обрат! Дано не му забранят да влиза или прелита на Еврорайха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекси Слав

  06 Юни 2022 22:22ч.

  Я ! Тоя явно не е инлайн с ценностите на демократическата партия и на другаря Байдън. Ще трябва да му се прави де-Путинификация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Юни 2022 10:04ч.

  Да не би да забравихте вече, че първо вие ги забранихте, а после и копирачите от ЕС, сакън да не пропуснат да са солидарни, също. Четете за Винету, Чичо Томовата колиба и Спасителят в ръжта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мозе, мозееее,...

  09 Юни 2022 21:33ч.

  Толстой, например, е от чист македонски произход. Чайковски пък, е с полско потекло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Масонския експеримент САЩ е напълно отменим

  12 Юни 2022 5:48ч.

  Даже в мометнта точно това се прави

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • умопрозрение

  13 Юни 2022 21:36ч.

  ха, ха, ха, ма верно ли бе? бех да му се не види.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи