Никита Михалков: "Наказват" ни с невъзможността да видим гей парада в Антверпен. Скъпи господа, Русия трябва да се заслужи!

Никита Михалков: "Наказват" ни с невъзможността да видим гей парада в Антверпен. Скъпи господа, Русия трябва да се заслужи!

"В отговор на предложението руснаците да бъдат лишени от шенгенска виза, мога да кажа само едно: Скъпи господа, Русия трябва да се заслужи, а не щастливата възможност да се яде кроасан на Шанз-Елизе... "Цивилизованият" свят не може да свикне, че с нас може да говори само като с равни", казва известният руски режисьор в интервю за ТАСС.

"Знаете ли, при цялото коварство, лъжливост и двуличие на "цивилизования" свят, се учудвам на детската му наивност - някакъв марионетен премиер на някаква марионетна държава публично обявява, че за руснаците посещението на Европа трябва да бъде привилегия, а не право, и предлага да се премахнат шенгенските визи, въпреки факта, че международните експерти признават например Москва за един от най-модерните и напреднали градове в света", казва Никита Михалков.

"А тези, които ще бъдат лишени от възможността да получат шенгенска виза, били ли са някога в Алтай, Красноярск, Саяните, Байкал, Долината на гейзерите в Камчатка? Тоест, разбирате ли, при целия вид на "ужаса" на това лишаване от шенгенска виза, според мен се постига невероятна благословия - възможността да се обърнете към страната си, да оцените богатството ѝ, да бъдете изумени от това, което имаме, и се усмихваме с удивление на онези, които ни наказват с невъзможността да видим гей парада в Антверпен", продължава режисьорът.

"Цивилизованият" свят не може да свикне, че с нас може да говори само като с равни. Да, това захласване по чара на "свободния свят" е все още живо - дънки-дъвки-рокендрол. Но този свят, който беше толкова желан и очарователен за нас, изчезна. Представяте ли си какво е, когато очарованието на цял континент изчезне? Това е чарът. Вече няма и няма да я има онази Великобритания с "Бийтълс", с Шекспировия театър или гения на Дикенс, който между другото преди близо 200 години написа „Мисията на Америка е да опошли Вселената“.

"И изобщо днес, защитавайки Русия, ние защитаваме източника на живата вода на човечеството. Неразбирането на това е много опасно не само за тях, но и за нас. За да не зависим от никого и нищо, имаме всичко. Но само за това не трябва да изсичаме Сибир и да търгуваме с дървесина, а да строим фабрики, които преработват нашата собствена дървесина. И продължавайки да търгуваме с газ, непрекъснато да подсигуряваме малките градове и села на страната. И списъкът е безкраен. А в отговор на предложението руснаците да бъдат лишени от шенгенска виза, мога да кажа само едно: Скъпи господа, Русия трябва да се заслужи, а не щастливата възможност да се яде кроасан на Шанз-Елизе".

"Имах приятел, генерал от КГБ. Когато всичко се разпадна, той каза: "Не знам какво да правя. Служих на родината си. Да, бях член на партийния комитет. Сега всичко се срина. Какво да правя? Отивам, да речем, в джамия - интересно ми е, спокойно. Отивам в синагога, в будистки храм, чувствам се като турист и вътрешно не  съм длъжен да споделям това, което чувстват вярващите, които идват там. А когато отида в руска църква, тя изглежда моя и родна, но нищо не разбирам и нищо не чувствам. Стоя като непознат и ръката не се вдига просто така, за да се прекръсти, както всички. Какво трябва да направя? Не знам как да живея, за какво да се държа.” И най-важното, той го каза толкова искрено, че разбрах, че това наистина го измъчва. Честно казано, не знаех какво да му отговоря. Просто казах: „Саш, мога да те посъветвам само едно: просто се опитай да отидеш на църква. Просто отиди в неделя на църква – това е всичко. Две-три години по-късно го срещнах отново и го попитах: "Е, как?" Той казва: "Невероятно." "Аз -, казва той, стоях, стоях, идвах, стоях. И след известно време изведнъж осъзнах, че не мога да живея без това. Трябва да отида там". Сега дори пее в църковния хор. Това означава, че той е извървял дълъг път. И това е дори по-ценно, отколкото да бъдеш църковен човек от детството, когато за теб "Отче наш" - като миенето на зъбите - е естествено и необходимо", разказва Никита Михалков пред ТАСС.

"Моето предложение, което изглежда получи известно движение, е създаването на Евразийска академия с Евразийска награда (подобна на "Оскар"). Една богата, скъпа награда, която да се провежда всяка година във всяка страна, която е част от тази Евразийска академия, и която да се присъжда на филми, които отговарят на вътрешните критерии, по които живеят тези страни и тяхната култура... Между другото, дискредитирането на Оскарите не е само моя гледна точка, знаете ли как през последните години паднаха рейтингите на церемонията по връчването на Оскарите по телевизиите в целия свят? Тоест виждаме: има нормални хора, които не искат да съществуват по законите, които им се предлагат. Например, знаете, че последното китайско проучване установи, че само 15% от държавите по света подкрепят санкциите срещу Русия, докато 85% не ги подкрепят. И на тези хора вече не им е интересно да гледат едни и същи лица и да слушат едни и същи благодарности на мама и тате, призиви за "зелен" дневен ред и ругатни срещу руснаците. Това е скучно", подчертава известният режисьор, носител на "Оскар" за филма си "Изпепелени от слънцето" (1995 г.).

На въпроса дали споделя мнението на Андрей Кончаловски, който каза в интервю за ТАСС, че културата на Русия ще оцелее без Европа, но Европа няма да оцелее без руската култура, Никита Михалков отговаря: "Много се радвам, че Андрей Сергеевич каза това. Никога не съм имал неговия опит в познаването на света и може би затова винаги съм мислел така".

"Знаете ли, има нещо толкова интересно… Съгласете се, че наличието на свобода е когато винаги имаш избор, нали? Мисля, че сте съгласни. Съответно липсата на свобода е когато нямаш такъв избор. А според мен най-висшата свобода е когато не се налага да избираш. Не защото нямате избор, а защото сте го направили в детството. Може би това стеснява кръгозора ви, може би ограничава способността ви да гледате на темата от различни ъгли, но аз жертвам това за вътрешния мир, който ми дава съзнанието за моя свободен избор, което ми помага да се опитам да отговоря на всякакви въпроси", подчертава Никита Михалков.

Превод: "Гласове"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ким Чен Ун

  02 Sep 2022 8:54ч.

  Фашето Путин ви наказа, като ви насочи към Азия. Ходете да гледате китайската стена вместо гей парада. Ама нещо не ви влече натам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пишман турист

  02 Sep 2022 9:08ч.

  Глупак си ти, Ким. Била съм в Амстердам, не на гей парад, била съм и на китайската стена. И двете си заслужава да се видят, но пътуването в Китай е доста вълнуващо.Това е друга цивилизация, която наистина трябва да с види. А за гей парада няма какво да говорим, то не е за гледане от нормални хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дзен

  02 Sep 2022 9:10ч.

  От днес нататък, след тези несправедливи думи, нямаш право да се обръщаш към себе си с АЗ! Айде да те видим сега...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пигмей си,даже и в

  02 Sep 2022 9:12ч.

  простотиите где каканижеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа - лош символ на, лошо робство

  02 Sep 2022 9:13ч.

  Той е толкова тъп, че даже няма да вдене, че не е никаква гордост да не си от АЗия, а от Евроба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че тя със сигурност е по-интересна от въпросният "парад"

  02 Sep 2022 9:26ч.

  Ти явно си от участниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  02 Sep 2022 10:00ч.

  Това, което искам да кажа е, че руснака е все пак европеец и натам го влече, а също и че Амстердам не е място за гей паради, а свободен град. И независимо, че в Матушката Путин се бори за традиционните ценности процента на обратните е същия като на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето - В текста се споменава Антверпен, а не Амстердам. Защото Михалков е оценил красотата на Антверпен, която, според неговата логика, днес се опошлява от нахално налагащата се в ценностен план гейщина.

  02 Sep 2022 12:13ч.

  Там е работата, че аз съм видяла Антверпен, видяла съм Великата Китайска стена, обаче трудно мога да посетя "Алтай, Красноярск, Саяните, Байкал, Долината на гейзерите в Камчатка?". А защо не!? Красивото е красиво, където и да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчо,

  02 Sep 2022 17:34ч.

  днес опорките хич, ама хич, ги няма! Козяк къде спи? И, баце, много си ситен, че чак незабележим, да даваш оценки на титани в политиката! Незачёт! И днес няма козяшки надник! Анадънму>

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Sep 2022 9:05ч.

  Кремъл правилно се е насочил към новата идеология -"традиционните ценности".Европа трябва да стане символ на содомия и мърсотия.Нека не се къпят, нека се женят за овце.Тяхно право.Но да знаят, че на изток граничат с "четирите конника на Апокалипсиса" които рано или късно ще сринат Содом и Гомор! :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та по тоя повод,

  02 Sep 2022 9:41ч.

  затвориха ли гейклубовете си или още не са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веда Словена

  02 Sep 2022 9:06ч.

  Тежка, почти непоправима е кармата за расизъм и дискриминация. Западът сам си го набута, не знае с кого си има работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Sep 2022 9:08ч.

  Всички руски посолства напоследък масово пускат една реклама " Елате всички белокожи при нас, зимата наближава!"... https://m.youtube.com/watch?v=BQX3tMHwOvo :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХАХАХА

  02 Sep 2022 10:21ч.

  Видеото е много добро, тролене до дупка на "евроценностите" :)) Winter is coming!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Winter is Coming"

  02 Sep 2022 11:36ч.

  :) Ама и при нас ще дойде, също!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велик е Никита Михалков,

  02 Sep 2022 9:14ч.

  е имаше и залитания в посока на Елцин но бързо усети преизподнята в която ги тикаше т.н. Запад!Поздрави за Никита и словата му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много благодаря

  02 Sep 2022 9:24ч.

  Нека заслужилите да си останат там малко! Глътка въздух за останалите! Колкото до нас, няколко пъти вече сме я "заслужили"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  02 Sep 2022 9:34ч.

  Това е положението. С малко думи г-н Михалков ти казва всичко. Западът забранил Чехов, Достоевски и Чайковски. Да се чудиш просто! Поздрави за материала!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  02 Sep 2022 9:45ч.

  Борбата с гнилия Запад и традиционният православен морал винаги са отличавали тази прочута фамилия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  02 Sep 2022 9:57ч.

  Да вземе първо да призове Путкин да си прибере зетя от Германия и дъщерята на Лавров от САЩ. Комунистически лицемери. Не си дръпнаха децата от гнилия Запад та се наложи чрез санкциите да им ги изгонят от там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако това е вярно което твърди “Копейкин”

  02 Sep 2022 10:01ч.

  би следвало действително да си приберат челядта тия от висшият ешелон на Русия!Ако е вярно в случая поддържам мнението на русофоба Копейкин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рекогносцировка преди боя

  02 Sep 2022 10:02ч.

  И защо да ги дърпат от там, да не би да са ги пратили на екскурзия или да си клатят ония работи. Отишли са там, за да вършат работа в полза на страната си. Наивник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  02 Sep 2022 10:04ч.

  Абре Копейкин, ти да не би да си мислиш, че някой ще те иска заради черните ти очи, та затуй са се запътили към кочинката ти? Теб даже жена ти не може да те издържи повече от 3 години, останалото е преструвка. Докато ти се наслаждаваш на величието си, те ти кроят шапката бе, сульо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  02 Sep 2022 10:21ч.

  Не можеш да искаш от мужика да дава живота си в една безсмислена война, докато целият ти елит живее в охолство във вражеския Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  02 Sep 2022 11:33ч.

  Така е, ама ти не знаеш кои от елита са двойни агенти. Що се отнася до ония, които не са двойни, а правоверни проамерикански лакеи, те са си ваши момчета и момичета и без това, тъй че за тях не е отредено бъдеще - предателските кучета нямат работа в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  02 Sep 2022 9:57ч.

  "Бесогон" е страхотно предаване на Никита Михалков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  02 Sep 2022 10:09ч.

  Никита е безспорно талантлив. С аристократично потекло, роден със сребърна лъжичка във време на равенство и диктатура на пролетариата, той си спестява филмите на производствена тематика, преминавайки направо към Кан, Венеция и Оскарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  02 Sep 2022 10:16ч.

  Сега, съвсем актуално, обхванат от евразийски чувства, препоръчва на руснаците Алтай, Красноярск и Камчатка. Всекиму своето, Jedem das Seine - латинска сентенция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "От всеки както избере, на всеки според както е избрал и както е избран"

  02 Sep 2022 12:04ч.

  „Suum cuique”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Woland

  02 Sep 2022 11:28ч.

  Камъкът си тежи на мястото. Старият Никита знае, че е по добре да бъдеш сред свои, отколкото сред чужди. Скитниците/номадите не оставят цивилизации и за това всеки Човек си цени родната земя. Номадите са търговци и за тях Родината няма значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • препоръчва на руснаците Алтай, Красноярск и Камчатка

  02 Sep 2022 11:34ч.

  ма те напират към Антиб и езерото Комо, гадовете ниедни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро

  02 Sep 2022 12:26ч.

  Тия са в пъти по зле от китайските комунисти, които са напълно наясно, че без сътрудничество със Запада ще се скапят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудо от клипово мислещи не чакай

  02 Sep 2022 12:43ч.

  И какво толкова може да им даде Западът, което тия го нямат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро

  02 Sep 2022 14:13ч.

  Пържоли към ориза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган непукист

  02 Sep 2022 17:26ч.

  Пържоли си имат. Друго какво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  02 Sep 2022 11:48ч.

  по-добре педерастко сборище веднъж годишно, отколкото ежедневна мизерия :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те педерастките ви сборища са целогодишни

  02 Sep 2022 12:15ч.

  Слава на святата Православна Россия. Долу западната дегенератщина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дай пример бегай към Матушката си.

  02 Sep 2022 12:27ч.

  Хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВoroMan, ти нали беше умрял?

  02 Sep 2022 12:32ч.

  Актьорът, който пресъздаваше мъжествения Marlboro Man в края на 70-те години, почина в резултат на белодробна болест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добре казано от Михалков, наистина дълъг път извървяхме за тези 33 години.

  02 Sep 2022 12:56ч.

  Можеше и да е по-къс, ако през соца можеше да се работи в западните страни, сърбите можеха и затова не стигнаха до нашите крайности като деиндустриализациятам вярата на Запада и какво ли не друго. Трябва само да минете границата за Зайчар за да видите разликата със Северозападналата България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сърбите стигнаха до разпад на империйката, която Великите сили и скроиха след Първата световна война

  02 Sep 2022 15:02ч.

  Проляха своя и братска кръв, близо 300000 загинали, когато подмениха хлабавия си проамерикански социализъм с лют балкански национализъм. Пази Боже Сърбия да ни е пример.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И САЩ са водели гражданска война в която 300 хил. са били жертвите само на северните щати.

  02 Sep 2022 15:31ч.

  Такива неща стават, всяка държава си има своята история и специфика, важно е какво са научили от тази история. В момента виждаме че сърбите им имаха и имат много по-реалистична представа за Запада от нас, благодарение на възможността си да работят там през социализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Щатите е друго

  02 Sep 2022 16:49ч.

  Там причината е отказът от робството, на което южняците се противопоставят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи и те

  02 Sep 2022 17:37ч.

  Пази Боже да са ни за пример по вашата логика. По-добре е да не вземаме никой за пример въобще, а да отчитаме реалността сега и тук, който я отчита по-добре от нас е за пример, но само за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко

  02 Sep 2022 15:52ч.

  Никита Михалков и брат му Андрей Кончаловски са сред най-значимите режисьори от последните 50 г. За съжаление на стари години се захванаха с политика и се опозориха. В учебниците по история на киноизкуството имената им ще бъдат поставени до името на Лени Рифенщал - любимата режисьорка на Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стари години станаха още по-велики,

  02 Sep 2022 16:04ч.

  защото се захванаха с политика и доказаха, че са не само велики творци, но и велики патриоти на своята Родина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко

  02 Sep 2022 16:57ч.

  Патриотите са много, великите режисьори се броят на пръсти. На бъдещите поколения (включително в Русия) ще се обяснява, че въпреки изключителния си талант двамата братя са подкрепили война, довела до смъртта на стотици хиляди хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Бесогон"!

  02 Sep 2022 16:01ч.

  "Бесогон" е наистина невероятно предаване, ние нямаме поне един (ПОНЕ ЕДИН БЕ, ХОРА!) публицист, който да направи наполовина нещо толкова смислено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Бесогон Михалков обяви, че с вакдините ваксинираните ги чипират и управляват ст космоса

  02 Sep 2022 16:53ч.

  Това след като Русия първа обяви създаването на ваксината Спутник V. Известно време беше в немилост. Сега затова се старае толкова. Ще праща руснаците в Камчатка при мечките. Италия, Франция, Флорида, как ли пък не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  02 Sep 2022 16:18ч.

  "Имах приятел, генерал от КГБ". “Кажи ми кои са ти приятелите, за да ти кажа коѝ си ти“-стара сентенција, валидна и в РФ. Цялото интервю е една евтина пропаганда, предназначена за колхозници, на които им казват, че гроздето, недостъпно за тях, е кисело. Ама много кисело! Само е забравил да завърши с “Читайте, завидуйте, я - гражданин Советского Союза“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читайте, завидуйте, я - гражданин Советского Союза.

  02 Sep 2022 18:55ч.

  Заслужава си да се прочете. Може би най-отвратителната творба на Маяковски, посетил США на държавна сметка, за да ги разгледа и заклейми. По това време не всеки е имал правото да пътува дори в страната на работниците и селяните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лалю

  02 Sep 2022 17:39ч.

  Българите си заслужиха Русия повече ит всеки друг. Резултатите са очевадни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно

  02 Sep 2022 18:01ч.

  тогава на Запада не са му нужни подобни русофили, само територията им. Не че това има връзка с факта, че сме на първо място в света по загуба на население и чат-пат отиваме на второ място ако в някоя африканска страна има гражданска война. Няма никаква връзка, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  02 Sep 2022 21:46ч.

  Да, любими ми са "Гара за двама" и "Сибирският бръснар".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яна

  03 Sep 2022 7:32ч.

  Прекрасна статия, от един уникален режис. и Човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи