Заместничка на Минеков финансира проект на сина си с десетки хиляди лева държавни пари

Заместничка на Минеков финансира проект на сина си с десетки хиляди лева държавни пари

Борислава Танева, заместник-министър на културата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Заместничката на Велислав Минеков Борислава Танева финансира проект на сина си с десетки хиляди лева държавни пари по програма на национален фонд "Култура" в "конкурс" - майки и деца.

Майката, финансирала проекта на детето, е не само заместник-министър на културата, но и упълномощена изрично от Минеков да председателства вместо него Управителния съвет на Национален фонд култура (НФК), който е провел „конкурс“, за да разпредели повече от 12 000 000 лева държавни пари.

Проектът на Drop Down Community, с продуцент Алекс Атанасов, син на заместник-министърката на Минеков, е финансиран с 31 517.40 лв. става ясно от публично публикувани резултати.

Това е безспорен пример за „етично поведение“ на лице заемащо висша публична длъжност… пореден.

Фрапиращ факт, който стана ясен наскоро е и това, че с близо 100 000 лева държавни пари е финансиран по същата конкурсна процедура на НФК на действащ към момента на провеждане на конкурса член на Управителни съвет на Национален фонд култура – лицето Яна Генова, директор на Фондация „Следваща страница“. В условията на конкурса е ясно записано, че проекти на организации на членове на УС на НФК са абсолютно недопустими дори да кандидатстват, камо ли да бъдат одобрени за финансиране с решение на същия този управителен съвет, след няколко етапа на оценка.

Какво продължава да се случва в Министерство на културата? Минеков… спиш ли?

Десетки организации, участвали в конкурса, алармираха за случващото се в публични срещи включително с въпросната майка- заместник министър на Минков, със самия Минеков  и изпълнителни директори и администратори в Национален фонд култура, хранени от народа да свършат нещо смислено в културата, нещо различно от търговия. Наблюдаваме само снишаване на властта с цел да се забрави случилото се и порочните практики да продължат.

„Труд“ и Информационна агенция ПИК писаха по темата за конкурса по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФК още в началото на септември 2022 г. Решението на Управителния съвет на Национален фонд култура, с което окончателно са одобрени резултатите по тази програма все още никой не е виждал черно на бяло – някак е неудобно да се покаже публично как заместник министър на културата е подписала решение на държавна структура, която тя е упълномощена на председателства, с което одобрява едни няколко десетки хиляди лева за проект на сина си. Или пък  - член на Управителния съвет на същата тази структура получава близо 100 000 лева за фондация, която управлява като директор.


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Вася Илиева

  28 Ное 2022 23:03ч.

  А Минеков беше на площада, когато протестирахме против корупцията преди две години! Как да не се смразява човек от този факт? Уволнена ли е въпросната зам. - министърка? Каква наглост! За сега без последствия. Така ли ще остане?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как смеете! Каква пианистка сега се измъчва

  30 Ное 2022 12:46ч.

  от драсканиците из сайтчето ви (сякаш не сйигат мъките по придвижване на 160-кг й тяло в пространството). Скандал! България пак тормози малкото си гении и генийки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи