Забравеният Сталинград: германските и руските танкове отново ще се изправят едни срещу други

Забравеният Сталинград: германските и руските танкове отново ще се изправят едни срещу други

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преди 80 години, на 2 февруари 1943 г., завършва Сталинградската битка. Това е едно от най-кръвопролитните сражения в историята на човечеството. В същото време то обръща хода на войната и довежда до победата на СССР и Западните съюзници в нея.

Въпреки че за сблъсъка е писано и говорено много, повечето хора не знаят, че то е планирано от германското командване като спомагателно. Основната цел на кампанията на Вермахта през 1942 г. е преодоляването на Кавказ и превземането на нефтените находища в Баку. Немските войски са разделени на две групи. Основната „А“ е тази, която се насочва на юг. Втората „Б“ има за цел да стигне до Сталинград и същевременно спомагателна функция да защитава северния фланг на другата групировка.

Градът на Волга е с голямо значение поради няколко причини. На първо място се намира най-близо до немските позиции и неговото превземане би прекъснало напълно корабоплаването по реката. Към 1942 г. тя е една от основните транспортни артерии на СССР. На север по нея се движат големи количества нефтени продукти, идващи от пристанищата на Каспийско море. На юг отиват оръжия, храна и подкрепления за войските, които се сражават на подстъпите на Кавказ. Другата важна причина градът да бъде определен за важна цел е чисто пропагандното му значение. През 1941 г. Вермахтът не успява да превземе нито Ленинград, нито Москва. Оказва се, че огромната победа, която трябва да е короната на „светкавичната война“ се изплъзва от ръцете на Хитлер. Поради това градът, който носи името на Сталин получава и съвсем друго значение. Успехът там би бил черешката на тортата в голямата кампания от 1942 г., като същевременно би улеснил напредването на войските към Баку неимоверно. Освен това там са разположени и някои от най-големите индустриални мощности в южните части на СССР. Тяхното спиране би довело до проблеми със снабдяването на цялата Червена армия.

Въпреки че сраженията на подстъпите към Сталинград започват още през юли истинската градска война настъпва в края на август.

Огромен проблем за защитниците е големият брой цивилно население, което бяга от немските войски и се стича в регионалния център. Евакуацията е слаба, като съществува и теорията, че от Москва искат по този начин да мотивират войниците, които се сражават на отбранителните линии.

Един от най-покъртителните примери е на съветския 1077 зенитен артилерийски полк. Той е съставен предимно от жени доброволци. Разполага с три батареи и на 23 и 24 август те посрещат настъпващите машини на 16 танкова дивизия на Вермахта, които са подкрепени от самолетите на 4 въздушен флот. Момичетата защитават Тракторния завод, който е един от най-важните райони в града. Сражението е неравно. Германците са потресени когато превземат позициите и разбират, че са се сражавали срещу девойки на 18 – 20 години. Загубите за танковата част в това сражение са огромни – 83 машини. Това е само началото. Херман Гьоринг обещава на командващия 6-та армия, генерал Паулус, че самолетите му ще изравнят града със земята и другите войски ще влязат безпроблемно. Тежките бомбардировки на централните части избиват десетки хиляди жители и бежанци. Падналите сгради се превръщат в барикади и укрития за защитниците от 62 и 64 съветски армии. Техническото и количественото превъзходство на германците се изгубва в руините на града. Съветските войски се бият за всеки етаж и всяка сграда, а през нощта успяват да преминат по подземните тунели и канализацията и често излизат в тила на противника. Командирите на Вермахта не са виждали подобно нещо. Често те не могат да използват тежка артилерия и авиация, защото съветските части копаят окопите си и правят укритията си на 10-20 метра от противника.

Напредването на времето и отказа на германското главно командване да изтегли войските си играе в полза на СССР. През лятото на 1942 г., евакуираната съветска индустрия започва да работи отново. Към фронта потичат танкове, оръдия и всякакво друго въоръжение. Освен това, съветското командване решава да подготви контраудар. Планирана е операция „Уран“, която започва на 19 ноември 1942 г. Войските на Югозападния, Сталинградския и Донския фронт успяват да обкръжат групировката на генерал Паулус. Херман Гьоринг обещава на Хитлер, че германската авиация ще снабдява армията в Сталиград с всичко нужно. Реалността се оказва коренно различна. Германските войници са изоставени на произвола на руската зима и настъпващата Червена армия. Независимо, че на Паулус е присъдено маршалско звание и според кодекса на честта той трябва да се самоубие, командирът се предава на съветските войски на 2 февруари. Сражението завършва с огромни жертви и от двете страни. До днес се водят спорове за това колко са военните, които умират там. От страна на Германската армия и съюзническите войски най-ниската цифра е 600 хиляди общо. За съветските сили това също е най-малкото възможно количество на загиналите и изчезналите. Цивилните жертви са оценявани в различните изследвания между 100 до 300 хиляди души.

Днес политиците са забравили тази история. Събитията от последната седмица ни показват, че отново на почти същите места едни срещу други ще се изправят германските срещу руските танкове. Градове вече започнаха да изчезват. Лицето на днешната война е изключително страшно, защото се унищожават два братски народа. Украйна е превърната в изкупителната жертва на съревнованието между Изтока и Запада, а уроците на историята явно нямат никакво значение.

Най-тъжното е, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която десетилетия гарантираше мира на нашия континент, буквално изчезна след санкциите на Запада срещу Русия. Докога ще позволим на политиците да вдигат ставките на напрежението? Докъде може да стигне то? Просто трябва да се обърнем назад и да видим как преди 80 години, при Сталинград са умирали съветски момичета и млади германски танкисти и никой от тях не искал да бъде там и да воюва. Ще позволим ли на историята да се повтори?!


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Коба

  28 Яну 2023 15:05ч.

  Филмът "Белият тигър" на Карен Шахназаров се оказа пророчески!.. За съжаление...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  28 Яну 2023 16:17ч.

  Последните 3 минути на филма където Хитлер разговаря със свой приятел около камината са неговия смисъл. Сега и двете страни ще чакат калта да се спече ................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Яну 2023 15:26ч.

  Тия всячески се опитват да отклонят вниманието на публиката, че се бият не срещу Запада, а срещу Украйна. Ореваха орталъка за убитите руснаци от Донбас, а самите те убиха много повече руснаци и от двете страни. Ноктите на тая страна трябва да бъдат извадени след края на войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  28 Яну 2023 16:53ч.

  Ментето пак изскочи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха

  28 Яну 2023 18:12ч.

  Скрий се бе келеш! Този път русите трябва да режат до здраво. Ако трябва нищо да не остане, защото виждаш несвършената работа до какво води.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  28 Яну 2023 18:24ч.

  Този път 1989 г. Ще ви се види песен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХероМустафан

  30 Яну 2023 21:27ч.

  Браво, мойто то! Айде един дайм отгоре! Но само за днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнителни щрихи

  28 Яну 2023 17:57ч.

  Основният удар на Вермахтът наистина е планиран към Кавказ. Но в хода на операцията Хитлер по горепосочените причини, за престиж , и от мегаломания, своеволно променя акцента на операцията. Затова главните сили са хвърлени не на юг , а срещу Сталинград. Това са 6-та армия на Паулус, и южно от нея 4-та танкова армия на Хот. Тази промяна е недолюбвана от военните , но те не смеят открито да се противопоставят на Фюрера. Сталинградската битка не е "танково сражение" , големите танкови сражения на ВОВ са Дубна през 1941 и Курск през 1943. Сталинград е основно сражения на пехота в градски условия, а извън града - артилерийски двубои и авиационни атаки. Танковете са главни действащи фактори в ранния етап, лятото на 1942 - докато германците напредват към Волга, и след ноември от съветска страна. Когато ЧА нанася двата разсичащи удара за обкръжението. Августо-септемврийските бомбардировки, когато Гьоринг буквално срива едномилионния град, в последствие изиграва лоша шега на самите германци. Така Луфтвафе създава идеални условия да свирепа градска война в руините на Сталинград, от която германците пострадват жестоко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнителни щрихи

  28 Яну 2023 18:13ч.

  Главният герой командващ от съветска страна безспорно е ген.Чуйков , командващият 62-ра армия, която държи позициите в руините на Сталниград. Чуйков е недодялан грубиян /не е като един Рокосовски, например/ , но се оказва изключителен експерт по градски боеве. Чуйков има опит в това от Гражданскат в Испания, където е воювал. Руснаците държат яростно позициите си в града, които непрекъснато се стесняват , накрая остават на няколко стотин метра от реката. Но германците така и не си потапят ботушите /северно от Сталинград те излизат на речния бряг, но без особена полза от това/ . ЧА изтегля тежката артилерия /гаубичната/ на източния бряг на Волга и от там бие много точно по немците, тъй като има "коректировчици" на място. А Чуйков държи само пехота, лека артилерия и много снайперисти. Съветската авиация, в началото доста по-слаба от Луфтвафе, постепенно се окопитва, и в късните етапи на битката става равностойна на германската, действа също от летища на източния бряг. Там са медицинските центрове, болници и зоните са струпване на резервите. ЧА прехвърля резерви, боеприпаси и храна само НОЩЕМ , защото иначе немците обстрелват в реката всичко което се движи. На обратно към източния браг съветските съдове евакуират ранените. Условията са ужасяващи. Понякога лодките едва се добират до източния бряг, нахвърлят ранените на пясъка , а те стенат там с часове и денонощия. Който оживее, оживее...По-голяма важност се е отдавало на докарването на боеприпаси и храна за защитниците на града. В руините половин година живеят при чудовищни условия десетки хиляди съветски цивилни. В глад, по-късно студ, ядат каквото намерят, най-добрия случай подобие на рибена чорба. Понякога и плъхове. Войнишкият порцион е непрекосновен, и както винаги го "отнасят" цивилните...От немска страна , в техните редове има десетки хиляди помощен персонал ...съветски граждани ! Т.н. "хиви". Това с пленници или доброволци, които за да си спасят живота , или да се хранят по-добре , работят за Вермахта. Има и много т.н."булбовци" - украински националисти, които са дошли от Украина до Сталинград за да убиват руснаци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнителни щрихи

  28 Яну 2023 18:34ч.

  Немците нямат ясна представа защо са в Сталинград и какво се задава за тях. Войниците масово пишат на близките си в Германия, че превземайки Сталинград, те ще си дойдта в къщи /за Коледа 1942/ , защото войната ... ПРИКЛЮЧВАЛА ! Немският войник е промит от пропагандата на Хитлер и Гьобелс с това че стигайки до Волга, немската армия е победила ! А СССР е капитулирал ! Немците и през 1942 все още не могат да осъзнаят огромните мащаби на Русия, факта че след Волга има още хиляди километри руски земи, има Урал с неговата индустрия, има Сибир ... Има средноазиатски републики, част от СССР ! Немците не разбират жертвоготовността на руския народ и готовността му да пази родината си от завоевателите. Когато започват да проумяват, за тях е късно... Жуков и Василевски подготвят операция "Уран" за обкръжаване на 6-та армия на Паулус , но тя е част от по-общо стратегически план на Сталин за голямо зимно контранастъпление. На север е проведена операция"Марс", успоредно с "Уран", която има по-малък успех. Но сковава германските сили и те не могат да прехвърлят подкрепления през зимата в помощ на Паулус, а по късно на Манщайн, който поема операцията по пробив на руското обръжение и опита да измъкнат другарите си от 6-та армия. Руснаците се възползват от ужасните зимни условия, снеговалежи , лед , ниски мъгли и адски студ. През октомври и ноември струпват големи резерви северно и южно от града, който е върха на една голяма фронтова "дъга". Първо нанасят силен удар по северния участък, където са разположени румънски войски. Румънците не са нивото на Вермахта, мотивацията им е по-слаба, въоръжението също. Румънскиет офицери имат търкания с немските, а на моменти стигат до открити конфликти. Румънците са прецаквани редовно от снабдяването, което осигурява по-добра храна за Вермахта, отколкото за "съюзниците" - румънци, италианци... Румънците не издържат руския удар и фронтът е пробит. Паулус е муден и безинициативен генерал. В първите денонощия той не се ориентира какво става и приема удара на север за локално руско нападение. След две денонощия обаче аналогичен удар последва южно от Сталинград, и макар там да има повече немски танкове, фронтът също се пропуква. Двете ударни групировки на ЧА се устремяват една към друга с обща цел Котелниково ! Чак тогава немците разбират какво става и искат разрешение от Берлин, силните части които се бият в Сталинград да бъдат изтеглени на Запад. Танковете да се обърнат срещу двата руски "клина" за да предодвратят задаващото се обкръжение. Хитлер изпада в пристъп на ярост ! Само преди седмица ,на традиционното Мюнхенско събиране на нацистите, което се прави с възпоминателна цел , той е дръпнал поредната си реч и е заявил че Сталинград "на практика е превзет" , и с това войната е спечелена ! Хитлер не може да си представи такъв позор, да стане за смях само седмица по-късно, нарежда --- Нито крачка назад от Сталинград ! С това той обрича още през ноември 6-та армия на гибел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекар ихтиманец

  26 Sep 2023 13:02ч.

  Браво на Суровикин, че убеди Путин за изтеглянето пред Днепър! Натовските генерали, командващи ВСУ добиха фалшиво самочуствие. Последиците се виждат. Нато си изчерпва ресурсите. А Бахмут послужи за проверка на контратактика на сталинградската. От украинска страна няма, или са малко оцелелите за да си вземат поука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  28 Яну 2023 18:45ч.

  Ако авторът е искал да напомни битката при Сталинград поради това, което не се знае за него е следвало да се подготви мнооого по-добре. Освен че не се обръща там войната, това става след Курск, авторът пропуска доста: 1. Правземането на Сталинград е било условието Япония да започне война срещу СССР в Далечния изток. Много наивен, струва ми се Хитлер, защото изпълнява условето на Турция - превземането на Крим, но Турция остава неутрална до края на войната. 2. Битката при Сталинград е крещящият пример за това какво могат да направят политиците, когато се намесват в работата на военните. Когато РККА пробива на двата фланга на 6-та армия, отбранявани от италианци и румънци /за тази роля е исканата от Хитлер бъгарска войска, която Цар Борис не изпраща/, обкръжението е рехаво и Паулс иска разрешение да се изтегли, прегрупира и да атакува отново Сталинград. Хитлер разрешава. Паулс нарежда отстъпление, което включва: унищожаване на боеприпаси, ГСМ, продоволстия, които при отстъплението няма да могат да бъдат транспортирани. А какво е било това 6-та армия? 330 000 души, разположени на територия, равняваща се на малка държава, с летища, складове и цялата необходима инфраструктура и продоволствия, с които да воюват. След като излишното е унищожено и войските се подготвят за изтегляне, следва заповед на Хитлер армията да остане на позициите си... Оказва се без снабдяване, защото обещания от Гьоринг въздушен мост не се осъществява. 3. Фелдмаршал фон Паулус. Невроятна придобивка за СССР! Резутатът от сътрудничеството му със съветската армия е най-очевиден при Курс, където РККА изгражда отбрана точно обрезец на Вермахта. Ясно кой ги научил. Фон Паулс е главният свидетел на СССР на Нюрнбегският процес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вива, пишете свободни съчинения

  28 Яну 2023 19:11ч.

  Четете какво е написано в допълнителни щрихи. Паулус НИКОГА не получава заповед да се изтегли от Сталинград, и именно това обрича 6-та армия на гибел. Не си измисляйте история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • следи от местопрестъплението

  28 Яну 2023 19:16ч.

  Тоя viva е цивилен милиционер-доносник, ако трябва да бъдем по-точни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Правземането на Сталинград е било условието Япония да започне война срещу СССР в Далечния изток."

  28 Яну 2023 19:19ч.

  Да се смееш ли, да плачеш ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обкръжението е рехаво и Паулс иска разрешение да се изтегли, прегрупира и да атакува отново Сталинград. Хитлер разрешава.

  28 Яну 2023 19:23ч.

  Точно обратното. Хитлер КАТЕГОРИЧНО НЕ РАЗРЕШАВА ! Дори през февруари 1943, когато германците капитулират почти 100 000 немска групировка все още се намира в пределите на Сталинград и околности ! Руснаците настъпват изключително от запад на изток , точно защото 6-та армия има заповед да не помръдва !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паулс нарежда отстъпление, което включва: унищожаване на боеприпаси, ГСМ, продоволстия, които при отстъплението няма да могат да бъдат транспортирани.

  28 Яну 2023 19:26ч.

  Пълни глупости, фантастични измислици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  29 Яну 2023 0:24ч.

  Виждам този сайт е сайт на фенове! Фенове-неграмотници. Приемете, че това съм го учил. Не чакам някой "разбирач" да ми го разкаже в сайт на фенове. Прочетете спомените на съветския офицер, вербувал Паулс за каузата на СССР. Малко евройско му името, но все пак капитан от Червената армия. Нямам причини да се занимавам по-вече. Бат бойко кво каза по въпраса: акъл не можеш им наби! То не е х..й да им го набиеш! Та съм до тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  29 Яну 2023 0:41ч.

  Я да вдигнат ръчичка всички, които знаеха, че фелдмаршал фон Пулус е главният свидетел на СССР на Нюрнбергския просцес! После да вдигнат ръчичка тези, които знаят кога и по каква причина е произведен в чин фелдмаршал. И причината, поради която той не изпълнява това, което му е заповядано с удостояването на това звание. За да имаме основа на дебат. Не да се леят сълзи и други подобни глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вива, не бъде нагъл

  29 Яну 2023 19:14ч.

  Да си неук е простимо, с четене може да се научиш. Да си нагъл - е душевна слабост. Не бъдете нагъл , четете ! Ето например - https://iztok-zapad.eu/stalingrad-sadbovnata-obsada-1942-1943#2210 , изключително обективно и детайлно. Увлекателно и с много ровене в руските и съветски архиви. УчИ се, момче !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  29 Яну 2023 20:13ч.

  Вие ми давате да чета за нещо, което трябва да ГЛЕДАМ! Художествен филм! Научно популярно четиво! Филм... Това ако е не е нагло...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милиционере

  29 Яну 2023 21:54ч.

  Това не е "научно популярно четиво, а документалистика от над 600 страници. С огромна библиография на руски, английски, шведски, немски ... Пак ти казвам, не бъди нагъл, а се образовай ! Писаниците ти са глупости , пълни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнителни щрихи

  28 Яну 2023 19:03ч.

  В следващите три месеца обкръжената 6-та армия преживява истински ад. Условията непрекъснато се влошават. Боеприпасите им намалят и накрая свършват. Танковете и другите машини спират по липса на гориво. Обкръжените почват да се хранят все по-оскъдно и накрая изпадат в чудовищен глад. Немските войници става като скелети, умират от изтощение - комбинация от глад и студ. Измръзванията са хиляди, лечението става трудно, а накрая невъзможно. На мнозина пръстите сами падат от гангрена и черна некроза - резултат на измръзване. Въшките и тифа са масови, защото хигиената им става невъзможна. Въздушният "мост" - обещан гръмко от Гьоринг, остава слабо ефективен. Той нито може да осигури достатъчно боеприпаси, нито храна. Дори не може да извозят всички ранени германци. Има грозни сцени на блъскане и насилие кой да се качи на транспорните "Юнкерс"-и... Много немски самолети още докато набират височина са улучвани от съветския огън и експлодират във въздуха. Това действа угнетяващо на обкръжените и срива бойния им дух. Руснаците не бързат с унищожението на 6-та армия. Те още не са осъзнали че в "чувала" са попаднали не 80-90 хиляди германци, както са предполагали, а цели 270 000 ! Това са германци, сателитни части, "хиви", булбовци... Когато руснаците осъзнават това, те са удивени. Обкръжили са три пъти по-многочислен враг, отколкото са предполагали. При правилни заповеди от Берлин още в началото на ноември, германците имат сили и ресурси за пробив на запад и излизане от обкръжението, с цената на изоставяна на Сталинград ! Обаче безумните крясъци на Хитлер ги обричат на сигурна смърта - от студ, глад, и накрая от руските финални удари. Единственото което Хитлер предприема, освен бездарния "въздушен мост" на Гьоринг, е да организира пробив "от вън" за да се разкъса "обръча". Пробивът е поверен на Майнщайн, един от най-способните и интелигентни военачалници на Райха. Майнщайн събира каквото може на запад и го хвърля в един концентриран удар на 12-ти декември в посока Котелниково. Герменците настъпват до предела на силите си, стигат до 40 км от обкръжените. 6-та армия чува артилерийските дуели в далечината и се обнадеждават че "Фюрерът ще спази думата си" и ще ги деблокира. Но така и не получавт заповед те самите да ударят от вътре навън. Хитлер бясно отхвърля такава възможност ! Майнщайн стига до река Мишкова и запецва. За повече хитлеристите нямат сили. Обкръжените са обречени. До началото на февруари 1943 след серия от разсичащи удари немците са разбити тотално. В плен попадат около 100 000 оживели немци/и до днес се спори за точния брой/. Над двадесет фашистки генерала са взети в плен, а Паулус, отказал да се самоубие, започва да сътрудничи пропагандно на СССР. От пленените германски войници само 6000 доживяват до след сталиновата епоха, през 50-те се връщат у дома си. Извод ? Не воювайте с Русия !!! Краят на войните с Русия винаги е един и същ , плачевен за воюващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ако авторът е искал да напомни битката при Сталинград поради това, което не се знае за него е следвало да се подготви мнооого по-добре"

  29 Яну 2023 6:34ч.

  Ти, аланкоолу, каква образователна степен по история имаш и де си я получил, че си седнал да ръсиш акъл точно на този автор, и то по въпросите на новата история на Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  29 Яну 2023 10:39ч.

  Какво Ви е възпитанието поне е ясно! Историята на Латинска Америка много интересна, оказва се. И обърнете внимание, че съществува и друга дисциплина - военна история. Възможно е някой да е подготвен там. Доцент по обща история не означава доцент по всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Какво Ви е възпитанието поне е ясно!"

  29 Яну 2023 11:13ч.

  Обикновено тролене, като няма какво - минава се на аргументи ad hominem. Доц. Сивилов е преподавател по Нова и най-нова история на Русия в ИФ на СУ. Вие какво преподавате? И къде, анонимнико?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  29 Яну 2023 9:51ч.

  Потресаващ разказ! Днешните политици не просто забравят тези страшни събития, те не ги знаят, защото са полуграмотна и алчна пасмина, която дори не е чувала за великите автори, на "Война и мир" напр., също и на много други, описали войните с хиляди загинали невинни хора....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнителни щрихи

  29 Яну 2023 19:37ч.

  Ужасяващи са архивите по отношение съдбата на обкръжените германци в котела между ноември и 2-ри февруар 1943. От писмата, които изпращат на близките си , поне това което е оцеляло, се вижда как настроенията им преминават от абсолютната увереност в победата, през колебанията и съмненият, до разочарованието, отчаянието - накрая ужасът от неизбежната СМЪРТ. Немските войници, първо голямата част от офицерите, а после и редовите войници, в началото са в неведение. Те не разбират че са попаднали в огромен "котел". Следва осъзнаването, но тогава от Берлин започват да ги лъжат че Фюрерът лично ще ги освободи ! Поел е дума ! Германците са все още под магията на Хитлер, и това ги кара да се бият упорито и да не се предават ! "Майнщайн иде!" ...Но след като и Майнщайн се проваля /със събраните сили е било ясно че не може да пробие руския обръч/ , следва покрусата. От Германия пращат специален военен патолог, да разбере от какво масово гинат немските войници край Сталинград в котела. Предполагало се е от студ ? Оказва се по-сложно. Аутопсиите и анамнезите на военния патолог показват комбинация от студ - глад - СТРЕС ! Седмици наред войниците просто не са можели да спят в нечовешките условия в степта. Там, западно от Сталинград, просто няма нищо ! Няма гори , няма дървета за да се сковат блиндажи. Селата са на рядко и отдавна са плячкосани от Вермахта, а където има оцеляла къща, са се нанесли офицери и висши офицери. Редовите немски войници трябва да копаят в земята землянки, за да се скрият от студа и руския обстрел. От ноември 1942, когато температурите рязко падат , копаенето на землянки в ледената земя става невъзможно. Изяжда се всичко което може да се изяде. Изяждат конете, които теглят немската техника. В крайните периоди на обкръжението това става причина немците да загубят всякаква "мобилност" - техниката няма гориво, а конете са изядени ! Войниците се увиват с каквото намерят, парцали, дрехи, свалени от мъртвите /свои или чужди/ , ограбено от цивилните руснаци, всичко ! В землянките когато вкочанените от студ германци видят , че от тялото на техен другар се впускат редици от въшки, те разбират че той вече е мъртав ! Паразитите се преселват от мъртвите към живите ! Всичко това, описано от патолога, не сепва спокойствието на нацистката върхушка в Берлин ! Дълги седмици пропагандата изобщо не споменава думата "обкръжение" , твърди се че на Волга се води "епична битка" от славните немски дивизии, но не е ясно че те са ... в обкръжение ! Накрая , когато истината лъсва Върхушката нарежда траурни мероприятия... Германският народ е преживял ужасни времена на диктатура, фалшива пропаганда, човеконенавистна реч и унищожение в резултат на всичко това на милиони германци - генетичния елит на тази нация през 20 ти век ! Удивително е как днес всичко това се забравя в Германия, и пак , и пак , допускат същите грешки ! Повтарят същите действия ! Нищо добро не чака Германия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Света Петка

  29 Яну 2023 21:36ч.

  Издирват Спасителя за да го унищожат. Не можаха да го локализират с ваксините. А той е роден сред православните народи, и не е дете а е силен и здрав...затова е и тази война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно ВСВ още не е завършила, защото само единият от подпалвачите й - Германия е наказан, и след това си е направил равносметка и се обновил и възкръснал от пепелищата

  31 Яну 2023 23:39ч.

  Другият подпалвач на ВСВ - СССР и сега РФ, се е покрил , отдал се е на пиянство и разврат, за да достигне до последните днешни отровни метастази. Затова единството спасение е НОВ НЮРНБЕРГ - там където е седял преди Геринг, сега да седне Путин, на мястото на Кайтел - Шойгу, за мястото на Рибендроб - кандидатът е Лавров, а на Хитлер на празния стол, днес ще седне Путер царят гол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновен

  01 Фев 2023 10:25ч.

  Политиците пращат момчетата и момичетата да се избиват. А самите политици си седят в дворците, хапват и пийват, и държат речи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи