Всички са виновни за високите цени на енергията. Някои обаче повече от други

Всички са виновни за високите цени на енергията. Някои обаче повече от други

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Когато нещата не вървят, естествената нагласа е да се търси виновник. Да, но за високите сметки за енергия някои са по-виновни от други. Енергийната криза в Европа се обяснява с тежестта на Русия в световното производство на изкопаеми течни горива. Владимир Путин, в рамките на войната в Украйна, използва като средство за натиск енергията и "Газпром", който е основен доставчик на газ за Европа. Но освен Путин, отговорност за високите цени на енергията отчасти носят правителствата, енергийните дружества, а понякога и самите потребители, пише в редакционна статия френският вестник "Ле-з-еко".

Причините в основата на скока на котировките са много, но на първо място е пресъхването на руските газови доставки за Европа от началото на войната в Украйна. Много електроцентрали използват газ за производство на ток, особено в Германия, а след като газът започна да намалява, цената му също хвръкна рекордно. Освен това във Франция в момента функционират само 26 от общо 56 атомни реактора на енергийната компания Е Де Еф (EDF) заради проблем с корозията. Това е намалило производството на електричество в страната до исторически ниско равнище, което механично покачва цените. Ръководството на компанията увери, че спрените реактори ще бъдат пуснати отново през зимата на 2022 г., която се очаква да бъде особено трудна по отношение на енергийната сигурност.

Колко тежи енергията в доходите на европейците?

По изчисления на Конфедерацията на европейските профсъюзи (КЕП - ETUC) годишните разходи за енергия вече са по-високи от месечната минимална заплата в 16 европейски страни. Организацията призовава ръководителите да увеличат минималните заплати и да определят таван за енергийните сметки "преди кризата да коства човешки животи тази зима".

Все повече европейци могат да се окажат в невъзможност да си плащат сметките заради скока на цените на енергията. Увеличавайки се с 38 процента между юли 2021 г. и юли 2022 г., цената на газа и електроенергията стана значителна част от доходите на европейските трудещи се, отбелязва синдикалната конфедерация.

 

Според нейно проучване 9,5 млн. работещи вече са имали затруднения с енергийните сметки през 2021 г. Синдикалните експерти сравняват годишните енергийни сметки в различните страни членки на ЕС с минималната заплата и средния доход за съответната страна. Проучването се основава на цените на енергията през юли 2022 г. и средното потребление на ток и газ на домакинствата през 2019 г.

Заключението е, че делът на разходите за енергия в средния доход е нараснал с над 20 процента в 14 европейски страни, като в Естония този дял се е увеличи почти двойно. Така, по изчисления на КЕП, един естонец трябва да работи 26 дни повече, отколкото през 2021 г., за да си плати годишните сметки за енергия.

При все това обаче най-голяма е тежестта на енергийните сметки в Гърция, Чехия, Италия и Словакия - между 8 и 10 процента от средния доход.

В България този дял е 5,6 на сто, с което страната ни се нарежда в средата  на таблицата, начело на която е Гърция с близо 10 процента дял на енергийните разходи, а на най-ниското стъпало е Литва, с 3,1 на сто.

Според същата таблица обаче единствено в България и в Унгария този дял е намалял от 2021 до 2022 г. - съответно с 1,2 на сто и с 4,3 на сто - докато в Естония увеличението за една година е с 98,9 на сто, а в Нидерландия - със 72 процента.

През 2022 г. енергийните сметки са били по-високи от минималните заплати в 16 европейски страни, докато през 2021 г. тези страни са били само осем.

Определяне на таван на цените

"Когато годишната ви сметка е над едномесечна заплата, няма трикове, за да се пести", предупреждава заместник генералният секретар на КЕП Естер Линч. Затова профсъюзната конфедерация призовава европейските ръководители да увеличат заплатите, да отпуснат спешна помощ за най-бедните, но и да наложат таван на сметките за ток и да въведат данъци за свръхпечалбите на енергийните дистрибутори.

Урсула фон дер Лайен: "Изпращайте сметките за ток и газ в Москва на истинския виновник!"

По време на дебатите в Европейския парламент след годишната реч "За състоянието на Съюза", произнесена от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, лявата френска евродепутатка Манон Обри взе думата, като размаха сметки за енергийни разходи, изпратени от нейни сънародници. "Тази криза не е резултат единствено на войната в Украйна и на мерзкия шантаж на Владимир Путин, а е продукт на икономическа система, чиито пропуски трябва да признаете", обърна се Манон Обри към ръководителката на комисията. 

Минути по-късно, взимайки отново думата пред евродепутатите, Урсула фон дер Лайен контраатакува. "Госпожо Обри, сметките, които показахте, да, те са непосилни, вярно е! Но знаете ли какво? Изпратете тези фактури в Москва, там е виновникът".

Енергийните гиганти нямат никакви заслуги за свръхпечалбите си, според нобелиста Стиглиц 

Гигантите в енергийния сектор "не са направили нищо, за да заслужат" свръхпечалбите си, които трябва да бъдат обект на изключително данъчно облагане и преразпределени към "тези, които страдат", заяви носителят на Нобелова награда за икономика Джозуеф Стиглиц в интервю за АФП. По думите му големите петролни компании нямат никакви заслуги, в основата на проблема е инвазията на Путин в Украйна. Стиглиц изтъква, че ситуацията е тревожна не само в Европа, но и в САЩ, които са много по-малко зависими от енергийния внос от Русия, но където скокът на цените е донесъл огромни печалби на компании като "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и "Шеврон" (Chevron) - съответно 17,9 милиарда долара и 11,6 милиарда долара през второто тримесечие.

Таван за печалбите предлага и ЕК 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи пред Европейския парламент предложения за овладяване на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна. Сред тях са определяне на таван на печалбите за производителите на ток, като свръхпечалбите им да бъдат преразпределени за целенасочена подкрепа на потребителите. По нейните думи от тази мярка може да се очаква държавите да разполагат с допълнителни 140 милиарда евро.

Енергийният пазар, както изглежда днес, вече не е в услуга на потребителите, обобщи тя. Трябва да разделим ценообразуването и обвързаността между газа и тока, предстои дълбока промяна на пазара на ток, допълни председателката на Еврокомисията. Според нея е необходимо и намаляване на потреблението на ток в ЕС в най-натоварените часове. Фон дер Лайен настоя освен това ЕС да се насочи към сигурни доставчици на газ като САЩ, Норвегия и Алжир. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Дължи се на последствията от локдауна

  17 Sep 2022 19:31ч.

  Пуснаха в обръщение пари без покритие, предизвикаха инфлация и сега трябва да съберат парите от народа. Великобритания не внася нито ток нито горива от Русия, но цените на ВСИЧКО се покачиха двойно и повече. Разбира се, обвиняват Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  17 Sep 2022 19:37ч.

  С тавани, без покриви, има природни закони, които никой не може да отмени - 1.и 2. принцип на термодинамиката. Така че, без енергия си заникъде - всичко е функция на енергията. И енергията не се запасява и не се пести, няма как. Може да пестите разходи, но енергията е толкова, колкото е необходима за извършване на дадена работа. Така че... Енергийни източници - оттам, където ги има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матушката ти не е

  17 Sep 2022 20:10ч.

  Измислила енергията, бе Мунчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За каква матушка пишеш бе тъпо копеле

  17 Sep 2022 21:59ч.

  Разбираш ли прочетеното или си прекалено тъп. Откъде се навъдихте толкова идиоти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повикът

  18 Sep 2022 8:37ч.

  Без Матушката загиваме не е от вчера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  17 Sep 2022 19:59ч.

  ала бала-всичко е схема да се девалвира долара и да се изпари дълга на ония.А дълг се изпарява с яка инфлация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урсула фон дер Лайен: "Изпращайте сметките за ток и газ в Москва на истинския виновник!"

  17 Sep 2022 20:15ч.

  За момента основания за безпокойство няма.Тази зима ще се топлим под юргана на европейските ценности.За по-мразовитите дни Уши е предвидила чукуровски кюмюр. 🇪🇺 😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Santana

  18 Sep 2022 10:01ч.

  И откъде ще го вземеш този чукуровски кюмур (междувпрочем най-качественият лигнит в България) след като Хр. Ковачки затвори мина "Чукурово" още през 2015 г. Преди това каквото можа открадна и остойности, не само там, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  18 Sep 2022 19:27ч.

  А Хр. Ковачки КЪДЕ е завършил инжинерство???? В Ленинград.........Пък все "краварите" и козяк виновни........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даже и според

  17 Sep 2022 20:20ч.

  Рубладжии като Ивчо Христов и др. Вацев Русия е само един суровинен придатък на Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 008

  17 Sep 2022 20:26ч.

  Смени тревата с по читава, нещастник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво

  17 Sep 2022 20:58ч.

  Друго продава, бе руски кавал? Москвичи може би ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  17 Sep 2022 20:45ч.

  "годишните разходи за енергия вече са по-високи от месечната минимална заплата в 16 европейски страни. " --- Ако е така, не е чак толкова страшно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иван

  17 Sep 2022 21:48ч.

  Тоя дето я е писал тази статия не е на ясно с нещата. Пелети 3т. - 2500 лв. Ток (годишно) около 1000 лв. = 3500 лв за енергия. Т.е около 4.5 Мин работни заплати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  17 Sep 2022 21:51ч.

  Както и в повечето еврокласации и в тази България я няма. Нас не ни забелязват за нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Палав Дачков

  17 Sep 2022 23:10ч.

  Ох, Дачков, знаеш ли какво е VPN? Лесно ранимата ти съветска душа не може да поеме чуждо мнение, разбираемо. Ще четеш, няма как, имам на разположение около 9000 сървъра с неограничени IP.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво ще напишеш

  17 Sep 2022 23:49ч.

  от 9000 сървъра? Давай да видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както и в повечето еврокласации и в тази България я няма

  17 Sep 2022 23:14ч.

  Най- добрите участват извън класацията, защото са недостижими. Де да беше така. А можеше, но с тия наши измекяри...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  18 Sep 2022 9:07ч.

  статия тип ала-бала. Путин виноват, потребителя виноват, безумно самоубийственната политика на ЕС никъде не се споменава, а за основния виновник САЩ нито дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  18 Sep 2022 15:45ч.

  А най-виновни са Урсула и Байдън, когато насирайки се, решиха да бягат пред вятъра и обиколиха целия свят като просяци, разчитайки на тежестта и парите си, но бяха отсвирени от всички, тъй че много олекнаха, заляти от собствените си лайна, ма май нямат капацитет това да го разберат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи