"Възраждане": С въвеждане на еврото българите ще обеднеят още повече

"Възраждане": С въвеждане на еврото българите ще обеднеят още повече

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Позиция на икономическия екип на „Възраждане“ по повод на намерението на правителството да се откаже от българския лев.

Над 25 години българският лев е стабилен, защото е обезпечен с първокласни резерви. Правилата на валутния борд задължават БНБ да осигурява покритие на лева, като инвестира резервите само в активи с много високо качество.

Тук има съществена разлика с Европейската централна банка, която изкупува дълг на силно задлъжнели страни, с уязвими икономики, като Гърция и Италия например.

При въвеждане на еврото, тоест с  премахването на валутния  борд, част от валутните ни резерви ще бъдат прехвърлени за управление в ЕЦБ – т.е. България практически ще се откаже от суверенна собственост за милиарди, които някой на хиляди километри оттук ще може да харчи за рискови инвестиции и финансиране на рискови държави в еврозоната.

Останалата част от досегашните ни валутни резерви вече ще се управляват по много по-свободни  правила, в сравнение с досегашните правила на валутния борд – политиците ще могат вече да купуват български ДЦК (дълг на правителството) в милиардни размери, с които ще финансират правителството и всякакви негови проекти, облагодетелстващи близки до властта кръгове и фирми.

Това обяснява защо много политици в България искат да се откажем от борда, сменяйки лева с евро. Този „финансов пир“ за политиците ще дойде от освободените резерви, но и от разпуснатата фискална дисциплина. Както в Италия и Гърция, ниските лихви ще създадат стимул за нови заеми, които да заключат страната в клетка от дълг, блокирайки възможността за независима политика в сферата на икономиката – и парична, и фискална.

Това вероятно са само две от причините правителството да изготви тайна комуникационна стратегия за пропаганда и манипулация на общественото мнение и то без да е извършен анализ от ползите и рисковете при въвеждане на еврото. Информацията ни е, че това се случва под натиск от Европейската централна банка и Европейската комисия. А какъв ли ще е натискът след това?

Тайната комуникационна стратегия на правителството, която е изготвена без план може да откриете тук

 

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Коментари

 • тралала

  23 Sep 2022 10:20ч.

  Първото, което трябва да ни притеснява относно еврото е, че като си влязъл в еврозоната, няма механизъм за излизане, тоест евророб до край. Ще позволим ли българския ЛЪВ да бъде затворен в евро зоологическата градина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гражданин

  23 Sep 2022 11:11ч.

  Искам някой грантажия икономист да ми обясти защо Норвегия, Дания, Англия, Чехия въпреки че са членове на ЕС си запазиха собствените валути.... Те по прости лиса от нас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези държави имат независими централни банки и собствени валути. Ние нямаме собствена валута и независима централна банка.

  23 Sep 2022 14:45ч.

  Левът е депозитарна разписка на еврото, а вместо централна банка имаме Валутен борд (управление "Емисионно"). Цялата ни валутна политика следва автоматично решенията на ЕЦБ във Франкфурт, където нямаме глас. Ако влезем в Еврозоната (не казвам, че го искам), ще получим поне право на глас в борда на ЕЦБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Sep 2022 15:12ч.

  Колега, знаете над средно ниво, но не знаете достатъчно! Това с депозитална разписка е дълбоко невярно. Прилагате механистичен подход за сравняване на някакви купчини парични знаци. Резервите кои агрегати покриват? А обезценката откъде иде? При вързването към ДМ, сериозни разчети (сметки коректно правени през ППС) показваха,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Sep 2022 15:13ч.

  че левът е около 3 пъти подценен, 312 %. За Около 24 г. инфлационният диференциал изяде огромната част от подцененост. Тук роля играят и други фактори, вкл. качествени фактори, които дефинират типа икономика, перспективите. Събитията от последна година вече ни пратиха в друга територия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Sep 2022 15:15ч.

  Много вероятно е, но е дълбоко крита държавна тайна!! Двойно по-високата инфлация за краткото време е доп. доказателство, че теорията с депозитарната разписка издиша. Левът е различен вид актив, своя стойност, свой специфичен риск. Като за този форум и това е повече от необходимото! Еврото е отрова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каквито и съмнения да имаме за ЕС, не можем да отречем, че свободното движение на стоки си работи. Който ЕС търговец не е поискал да продава на дребно в България, той не го е направил.

  23 Sep 2022 16:06ч.

  Как си представяте тогава това двойно увеличение на цените само в България. Какво ще стане ако пилешкото в България, което сега е 12 лв. (6 евро), колкото е в Румъния и Гърция, скочи изведнъж от 01.01.2024 г. на 12 евро. Отговор: няколко седмици ще ядем само румънско и гръцко пилешко, докато българските търговци влязат в час.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  26 Sep 2022 10:44ч.

  Като поскъпне три пъти Лева, тамън ще се оправи износа! Окончателно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  23 Sep 2022 10:22ч.

  Според мен освен обедняването, българите ще бъдат ограбени! ЕЛЕКТРОННОТО Евро, и дигитализирането на парите, ще даде безкрайни възможности за контрол над обществото! Тоест преминаването не е към нова валута, а към нова социалнокредитна система(като в Китай)! Швааб: "Няма да притежавате нищо и ще бъдете "диви и щастливи"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бюлетина №14

  23 Sep 2022 10:25ч.

  да не забравите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  23 Sep 2022 10:33ч.

  Щом Швеция и Италия се усетиха за либерастката угроза, не виждам причина тука да се продължава, с "атлантическите" престъпни партии-слуги на глобалистите, които ни докараха до това положение на абсурда и загуба на всякакъв смисъл и логика! Твърдо 14 на изборите, Коцето го заслужава заради ПЛАНДЕМИЯТА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  23 Sep 2022 11:42ч.

  Иска ми седа направя пояснение към написаното от Виктор по повод социалната крединта система в Китай. Въпросът опира до загуба на суверенитет. Китай е суверенна държава, тя сама определя критериите, по които се прибавят или отнемат точки и които създават предимства или ограничения. Връзката с парите не е пряка, а опосредствана – не ти взимат директно парите, ако ги имаш, си ги харчиш на воля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  23 Sep 2022 11:46ч.

  Българският лев е единственото, на което все още се крепи нашият суверенитет, казва Костадинов и не трябва да позволяваме да го изгубим, а напротив, да възстановим загубата на суверенитет в останалите области – икономическа, политическа и т.н. Ако България загуби суверенитет и ако САЩ или ЕС – все едно, ни наложат социална кредитна система, тя ще се отличава от китайската

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  23 Sep 2022 11:49ч.

  по критериите, т.е. по ценностите – ако в Китай ти вземат точки за пресичане на червено или че не помагаш на възрастни, при нас ще ти вземат, ако например, не казваш сутрин след ставане „Путин е льош“, не дариш за пушки и патрони за Украйна или ако не се възхищаваш на новата попзвезда травестит. Това могат да го направят и без да приемем еврото, затова – БЮЛЕТИНА № 14! ВРЕМЕ Е ЗАВЪЗРАЖДАНЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  23 Sep 2022 12:07ч.

  Не, гласувайте за нас! Не е хубаво да останете недовършени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Незнам колко още искат да страдат българите

  23 Sep 2022 12:18ч.

  Докато чакат светлото бъдеще, обещано от ловки лъжци, прелюбодейци и крадци с обещания за Евобъдеще и американски начин на живот. Истината излезе на яве, благодарение на усилията на много хора, които са платили и с живота си включително. Тези, които не я виждат са или слепи, или без душа. Гласувайте за да я има България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С Нищо не ви

  23 Sep 2022 13:39ч.

  Виновно еврото, просто вие сте лузъри. И при Путин пак ще сте такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Типичен коментар

  23 Sep 2022 13:54ч.

  от зомби-бот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И що трябва да ни е виновно

  23 Sep 2022 14:19ч.

  Просто не го искаме..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  23 Sep 2022 15:00ч.

  Все Путин им е в ума, с него лягат, с него стават и едно мерси не казват на нас, лузърите, че крепим авторитета на еврото на цели 1,95583 лева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е фактически член на Еврозоната

  23 Sep 2022 14:40ч.

  от самото ѝ създаване. Да припомним, че на 05.07.1997 г. въведохме борда и се вързахме към марката, а на 01.01.1999 г. котвата на лева беше "прехвърлена" върху еврото. Опасността от въвеждането на еврото не е в повишаването на цените, а в изкушението на политиците да трупат дефицити заради по-ниските лихви за държавния дълг, които ще ни искат пазарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Sep 2022 15:34ч.

  Фактически твърдението ви е невярно :)) В някакъв частен аспект и с висока доза относителност може да се каже нещо сходно, за отрязък от време на подцененост на лева. Горе съм писал. В този отрязък се предполага да се стимулира износа, инвестициите, заетост. Да, ама не! Имахме лош късмет, половината от този период да мине под сянката на БХ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Sep 2022 15:37ч.

  Западните ти партньори бързо се усетиха, че явлението гербаджийщина не е нищо друго освен една брутална и безогледна геппаджийщина. Инвестициите намаляха, после секнаха, износът остана на ниво, което е далеч под изискуемото. Последно някой в нашата държава си зададе въпрос за съотнош. 1,95583 по време на присъединяването ни към Банковия съюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Sep 2022 15:41ч.

  Знаете какво лайно беше (е) В. Горанов. За да се изкара голям капацитет, всезнайко, той говореше по начин, че нарочно да не му се разбира. Имало е някаква работна група, правени са разчети по различни методики. Още към онзи момент се даваха знаци, че сме около паритета. Сега положението е такова, че не ми се мисли! Никакъв фактически член не сме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  23 Sep 2022 15:41ч.

  Накъде повече обедняване, бе възрожденец! Други са проблемите с приемането на тази измислена пара, ама кой да мисли!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи