Василев е готов да плати 250 млн. лв. санкции за завода за батерии

Василев е готов да плати 250 млн. лв. санкции за завода за батерии

Енергийният мегапарк край Стара Загора може да ни донесе финансови корекции от ЕС


Мегапроектът за батерии за ток  - хранилища, които да позволяват съхранение на енергия при излишъци и покриване на пикове, предизвиква все повече въпроси. Проектът за 1,5 млрд. лв., включен от новото правителство в Националния план за възстановяване и устойчивост, се рекламира като гарант за националната сигурност, защото батериите ще се произвеждат в България и така няма да се разчита на чужди енергийни ресурси. В същото време обаче страната ни рискува санкции от ЕС при залагане на дискриминационни условия, които да доведат до избор на български производител.

 

Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по европейските въпроси, на което по напредъка на плана бе изслушан вицепремиерът по еврофондовете и финансов министър Асен Василев. Василев даде да се разбере, че правителството е твърдо решено да купува от български фирми и дори е готово да понесе солидни финансови корекции, ако това е цената на националната сигурност.

 

Въпросът за възможните санкции при залагане на дискриминационни условия в полза на български производител бе повдигнат от бившия вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев. „Как ще гарантирате закупуване на батерии от български производител, като това е дискриминационно условие и на подобна обществена поръчка ще бъде наложена финансова корекция от 25%“, попита Дончев. Въпросът му не смути финансовия министър Асен Василев, който най-спокойно обяви, че е готов да плати санкциите, ако такива се появят.

 

„Ако цената на националната сигурност е 25% финансова корекция, аз бих я платил. Това да се произвеждат батериите в България със сигурност струва повече от 250 млн. лв.“, обяви Василев. Точните сметки показват, че при проект на стойност от 1,5 млрд. лв. финансова корекция от 25% би възлязла на 375 млн. лв. След първоначалната декларация, че ще поеме такъв риск, Василев все пак обясни, че условията на обществената поръчка щели да се пишат съвместно с Европейската инвестиционна банка и нямало да се допуснат дискриминационни условия.

 

Депутатите от комисията бяха принудени да изслушват Василев при липсата на ясна финансова рамка за новите проекти, като на председателя Драгомир Стойнев от БСП му се наложи да моли изрично за информация колко ще струват новите проекти, влезли при последните редакции. Стойнев се поинтересува и от начина, по който ще се структурира като изпълнение и проектът за батериен парк край Стара Загора. 

 

„Идеята е да се създаде ново дружество под шапката на енергийното министерство. Батериите ще влязат под тази шапка, ще бъдат разположение на подстанциите на „Енергийния системен оператор“ и ще могат да се наемат на пазарен принцип от заинтересовани лица“, обясни Василев. Според него всичко това ще бъде пазарно,  а инвестицията си струва, защото животът на батериите, които се очаквав да бъдат закупени, ще бъде 10-15 години и ще позволява 7500 цикъла на зареждане и разреждане. „Дружеството ще има разходи по подръжка и опериране плюс изплащане на себестойността на батериите“, допълни Василев.

 

Според вицепремиера работата по плана за възстановяване е напреднала, като текат технически консултации от ЕК и се очаква зелена светлина до броени дни. Крайният срок за оценка на плана след три поредни отлагания от по един месец е 15 март. България изостава сериозно спрямо други страни от ЕС, а изискването е 70% от ресурса по плана да бъде договорен до края на 2022 г. По плана България очаква общо 12,6 млрд. лв. безвъзмездно финансиране от ЕК.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • Петров

  13 Март 2022 13:34ч.

  От джоба си ли ще ги плати? Или от нашия джоб? Ако е от нашия, нека бръкне по-дълбоко в него за да се хване за кредитната ми карта! Ако я разтърка, сумите по нея растят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  13 Март 2022 14:47ч.

  Едно време всеки бакалин е имал тефтер с две графи-разходи и приходи. Сега виждаме разходите. Какви ще бъдат приходите? А иначе за Асенчо стотици милиони левове са все едно стотинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • binich

  14 Март 2022 18:06ч.

  Щом не са негови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Счети

  13 Март 2022 15:18ч.

  Готов е БГ данъкоплатците да платят 250млн, сигурно и повече, за да може той да си поучи комисионните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уйчо

  13 Март 2022 16:03ч.

  Тези келемета ще додат по крадливи и от Тиквата и почти толкова умни . Харвард = Академия на МВР - Факултет ПБЗН .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедоф

  13 Март 2022 16:08ч.

  А може ли кокорчо да ни светне кои експерти са дали тази ценна мисла за батарейките . Кока се е обсъждало туй велико чудо на чудесата . Ний енергийна стратегия нямаме този гешефтар хвърля енергетиката в хаос . Министеро на ламбите изобще нема да го коментирвам .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Лико

  13 Март 2022 18:22ч.

  "Ако батериите са от български производител, ще има санкция от 25%." Евробюрократите се "грижат" контролирани от тях фирми да изнасят печалбата безконтролно в чужбина. На български фирми не се дават концесии, а злато, жито, слънчоглед и други природни ресурси се изнасят на безценица(за нас) по международните борси. "Да живее пазарната икономика".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • херо

  14 Март 2022 6:56ч.

  идеите са след посещението в САЩ . Пак на амерканците държавата да плаща , но батерии на хртиии ОСТАВКА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  14 Март 2022 8:04ч.

  От месеци пиша..... тази крадлива шайка ще завлекат милиарди уж за батерии. Със 70-80 млн ПАВЕЦ Чаира може да увеличи капацитета си и да е колкото са всички батерии на всички земни кълбета. Тук парите ще отидат в Бобокови, Черепа, НПО-шки и аверчета. Кражбите на "Продължаваме измамата" ще са по-големи от кражбата Белене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  14 Март 2022 9:10ч.

  мега далавера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  14 Март 2022 9:43ч.

  Накрая ще останем без ел. енергия! То ще има но ще е на цената като сега олиото! В момента се продава олио слънчогледово омесено със рапица от миналата и по миналата година. А сега си направете сметката каква е печалбата! Та същото ще се получи и с тия глупости като батерии и тем подобни взриво и химически опасни съоръжения!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи