Въпросът „чий е Крим“ звучи по нов начин – стана ясно, че Украйна се е ползвала от полуострова незаконно

Въпросът „чий е Крим“ звучи по нов начин – стана ясно, че Украйна се е ползвала от полуострова незаконно

През 1954 г. Никита Хрушчов предава полуострова във владение на УССР в нарушение на всички норми и закони, което означва, че Украйна го е използвала незаконно

Автор: Александър Гришин, kp.ru Следвайте "Гласове" в Телеграм

През целия период на постсъветската история на Русия, още от момента на разпадането на СССР в нашата страна нееднократно е възниквал въпросът за незаконността на присъствието на Крим в състава на Украйна. След 2014 г., когато полуостровът се върна в „родния пристан“, тези разговори сякаш загубиха своята актуалност, но в последно време допълнителната аргументация в полза и на проведените референдуми и на справедливото приемане на Крим в състава на Русия съвсем не е излишна.

Тази седмица председателят на регионалния парламент на Крим Владимир Константинов възложи изработването на обръщение към Конституционния съд на Русия за отмяна на указа от 1954 г. за предаването на полуострова на Украйна, въз основа на това, че самото предаване е било незаконно.

„Имаме работа с много сериозен обем груби нарушения. Това не са сложни казуистични юридически норми, които трябва да се доказват. Допуснатите нарушения са дотолкова груби и крещящи, че ние и досега си задаваме въпроса как е могло да се случи това. Но то се е случило“, установява Константинов. „При подробно разглеждане на този въпрос става очевидно, че ние никога не сме напускали състава на Руската федерация, чиито граници не са се променяли през 1954 г., а значи и през 2014 година. Тоест, процесът на нашето приемане-предаване не само е представлявал грубо игнориране на политическата воля на кримчани, но и не е бил юридически оформен.“

По думите му, органите на съветската власт, взели решението за предаване на Крим от състава на една република в друга, не са имали такива правомощия. Ще напомним, че по този въпрос е имало само решение на президиума на Върховния съвет на СССР, а парламентарните органи на самите републики – РСФСР и УССР – не са взимали участие в процеса.

„Това е все едно Държавният съвет на Крим да вземе решение за предаването на Тексас на Мексико. Това, първо. Второ, Върховните съвети на републиките изобщо не са взимали решение за предаването. И трето, не са били обсъдени и определени границите на съюзните републики след изменението на „мястото на регистрация“ на Крим, а това е ключов момент при взимането на такова решение. Без да споменаваме това, че не са били проведени референдуми, които са се подразбирали от конституцията на СССР“, пресмята своите аргументи председателят на кримския парламент и добавя, че никакви допълнителни документи или решения, които биха гарантирали защитата на културните, езиковите и регионалните традиции и норми, също не са били приемани.

„Всичко това са само една малка част от нарушенията, които са били допуснати. И изхождайки от това, Крим се намира в състава на Русия по законодателството, действащо към 1954 г. и никога не е отпадал от нейния състав“, заключава политикът.

Може да се добави, че Никита Хрушчов, тогава начело на Съветския съюз, инициира предаването на полуострова на Украйна, без да се погрижи за съответните юридически процедури, тъй като тогава никой не е можел да си представи последвалите през 80-те и 90-те години събития. Освен това, при оформяне на новата собственост на УССР в Москва толкова бързат, че просто забравят за Севастопол. Този град от федерално значение е изисквал особено отделно решение, но тъй като такова не е имало, то ако се ръководим от буквата на закона Севастопол никога не е излизал от състава на РСФСР.

Така че, въпросът чий е Крим придобива нова актуалност, но не в смисъла на днешната му принадлежност, както биха искали в Киев, а в този аспект, че Украйна не е трябвало да отваря уста за „чужд залък“. А ние бихме могли да искаме „компенсации за незаконно ползване на чужда собственост“, за нанесения от бездействие и хищнически действия ущърб и така нататък.

Източник: kp.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Куци Коньов

  28 Май 2023 11:58ч.

  "Крим е руски!", би възкликнал Навални, ако анексията на полуострова бе през 2007 г., когато създава националистическото движение Н.А.Р.О.Д. Припомням Манифеста им: http://stringer-news.com/publication.mhtml?Part=50&PubID=7739

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По тая логика Делиормана и Кърджалъка

  28 Май 2023 13:51ч.

  са турски, след референдум. НАТО драсна клечката в Косово, другото си е лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е съществувала,

  28 Май 2023 14:11ч.

  и Делиормана и Кърджали са били в нейния състав много преди турчолята да се пръкнат тук. Покрайна е измислена чак в 1918-а година, а Крим ѝ е бил подарен в 1954-а, тъй че няма никакви основания да се смята за украински.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болшевиките променяха границите на завладяните държави няколко пъти, което е толкова легитимно или нелегитимно, колкото и предаването на Крим

  28 Май 2023 15:15ч.

  Болшевиките се отказаха от наследството на Руската империя и обявиха, че изграждат нова държава на работниците и селяните, разделяйки завладяното от тях пространство на няколко формално независими държави, които образуваха уж доброволен съюз. Те промениха границите между тези държави няколко пъти. Русия освобождава от състава си Казахстан и Киргизстан, по-късно Карело-Финската ССР, отстъпва Витебска и Могилевска области на Беларус. След това Русия отново включва Карелия в състава си, а Крим е предаден на Украйна през 1954 г. Предаването на Крим на Украйна е не повече или по-малко легитимно от всички други действия на болшевиките на територията на страната, която те завладяха. Важното е друго: границите, каквито бяха временните в СССР, бяха утвърдени с международни договори след разпадането на СССР, както и самото провъзгласяване на независимостта на Русия.Световно признатите Беловежко споразумение и Великият договор Руското споразумение за Украйна от 1997 г. установи границите и Крим беше отстъпен на Украйна и така ЛЕГЕТИМИРАНО/УЗАКОНЕНО от днешна Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  28 Май 2023 19:49ч.

  Недей да бръщолевиш глупости! СССР изплаща дълговете на Руската империя чак до 1945 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  28 Май 2023 21:48ч.

  Крим и цяла Украйна са получили от Русия право да се отделят при изричното условие Украйна да е с неутрален статут. Украйна наруши това условие едностранно след 2014 с развихрянето на русофобия и заявката за влизане в НАТО. Започна и война срещу руското население в своята територия. С това договорите и споразуменията от 1997 г. станаха нищожни и след войбата ще има други договори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  28 Май 2023 23:38ч.

  Нищо не изплаща Русия! Поради което не получава и нищо, дължимо на Руската импеия. Аляска например. Договоръз за ползването на която изтича края на 20те години на миналия век. Истината е, че Руската империя дължи по-вече, отколкото има да взема. Поради което и Ленин се отказва от вземания. Като не признава задълженията. Т.е. каквото било-било, Ленчето с еожени 1917 г. Освен това се пропуска договорът от декември 1991 г. за разпускане на СССР. По силата който всички държави в състава на СССР се признават в границите към датат на подписването. Това - Елцин бил пиян, тоз бил надрусан - не минава! Както казахме Ленчето се оженило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  29 Май 2023 10:01ч.

  А значи по- вече и най- вече .УжасТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva, гнидо. Ще ни разкажеш за задълженията на Русия някой ден. Хубаво ще се посмеем с теб. След което ще изядеш очите си

  29 Май 2023 23:46ч.

  На теб не ти трябват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По време на СССР бяха извършени няколко престъпления срещу коренното население на Крим

  28 Май 2023 15:37ч.

  По време на Съветския съюз бяха извършени няколко престъпления срещу коренното население на Крим, срещу кримските татари, както и срещу всички други коренни народи на полуострова, включително и срещу местни руснаци. Когато болшевиките превзеха Крим през ноември 1920 г., те организираха клане на всички - изчезнаха белогвардейците и всички цивилни, които им симпатизираха. По това време са убити около 60 000 души. Провокираният от болшевиките глад през 1921-1922 г. струва живота на още 80 000 души, предимно кримски татари. Колективизацията доведе до смъртта и насилственото депортиране на още десетки хиляди хора от всички националности. През август 1941 г. 63 000 германци са били насилствено депортирани от Крим, през януари-февруари 1942 г. - 700 италианци, далечни потомци на средновековните генуезци. През май-август 1944 г. от Крим са депортирани всички кримски татари (191 000), гърци (15 040), българи (12 242), арменци (9600), турци и перси (3650). Мнозина умират по пътя, други умират на новите си места поради трудните условия на живот. Населението на Крим намаля с една трета. През 1939 г. на полуострова живеят 1 126 000 души, а през септември 1944 г. – 379 000. След това Крим е заселен. Ветерани от войната, демобилизирани офицери от съветската армия, служители на НКВД, членове на партията бяха настанени в празни къщи. Съставът на населението на Крим се промени драстично. Всички негови етнически групи бяха изчезнали. Изчезват хора, предимно занимаващи се със селско стопанство ина тяхно място заселват привилигированите партийно лоялни на болшевишката власт, които обаче нямат нито умения, нито желание да се трудят на полето и във фермите. В същото време УССР е предимно селскостопанска нация. Именно това и крахът от неуспялата колективизация принуждава Хрушчов да "върне" Крим на УСССР, която да реши този проблем. Едва през 80-те години оцелелите разселени лица, техните деца и внуци започват да се завръщат. Но техните земи и къщи бяха заети от други хора. Между заселниците и завърналите се водят жестоки конфликти, които не са забравени и до сега. Още повече, че този процес се повтаря след анексирането 2014 г. Именно това е и основна причина за категоричното разслоение на кримчани и тихата гражданска война между тях. Съдбата на тази територия трябва да се реши от хората, които живеят там, но при мирно време, не под дулото на оръжия, изнудвания и заплахи, а гарантирано свободно изразяване на волеизявленията в референдум. А това няма как да стане, докато Рашата не спре всички претенции за притежание на тази територия, не изтегли марионетните си проращистки властимащи, окупирали общини, съдилища, полиция, институции. Проблемът е, че режимът на ФСБ/путьо отдавна има и осъществява последователно плановете си за превръщането на Крим във военен анклав с инсталирани ядрени оръжия, насочени към Европа, включително и България и за контрол към държави в Азия и Африка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правено е каквото трябва

  28 Май 2023 15:44ч.

  Събитията имат своя логика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  28 Май 2023 15:44ч.

  Много ли те кефи да копираш и пействаш текстове, които никой няма да прочете? :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @28 Май 2023 12:44ч

  28 Май 2023 15:58ч.

  Ще ги прочетат хората, които търсят аргументиране с факти, а не дезинформация със скриване на едни факти и показване на удобни такива в защита на рашистката си пропаганда. Как може нормален човек да е на страната на доказано военнопрестъпнически кремльовски кървав режим, възродил и практикуващ сталинизма, фашизма и го "надградил" с рашизма?! Това са погубени милиони човешки съдби и прекършване на корените на цели родове и фамилии...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крим е "подарен" през 1954 г, т.е. върнат на Украйна от Хрушчов срещу отнета територия през 1925 г.

  28 Май 2023 15:51ч.

  Крим е бил "подарен" на Украйна - това отново е само ехо на кремълската пропаганда, защото Крим наистина е прехвърлен от РСФСР в състава на УССР през 1954 г., но е имало и обратен трансфер на територии. През 1925 г. от съветска Украйна са отнети териториите на Източен Донбас и Таганрог и са прехвърлени в съветска Русия. В замяна украинското съветско ръководство е разчитало да получи населените с украинци земи на Белгородска област и Източна Слобожанщина – само, че надеждите му за справедлив обмен се оказват напразни. Вместо реципрочна и навременна замяна на отнетата територия, Хрушчов "подарява" на УкраинскатаСССР опустошения след неуспешната колкетивизация, депортация на местното население и неуспешен опит да се създаде първата еврейска съветска република на п-ов Крим по онова време чак 1954 г. При това самият Крим, след депортацията на неговото коренно население, която е преминала на няколко етапа в течение на 1941-1944 г., през 1954 г. е бил съвършено, както обичат да казват немците, kaputt. Във всеки случай този разсрочен във времето обмен не може да се нарече "подарък".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  28 Май 2023 16:58ч.

  http://likbez.org.ua/crimea_was_not_exchanged.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Лико

  06 Юни 2023 9:49ч.

  Държавата Украйна е създадена от Ленин през януари 1918 година, а АР Крим през 1919 година в състава на РСФР. Международно са признати от ОН в състава на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Границите, колкото и условни да са били те в СССР, вече след разпадането на СССР се потвърдиха от международните договори

  28 Май 2023 16:03ч.

  Обявяването на независимостта на Руската федерация през декември 1991 г. в Беловежкото споразумение и Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската Федерация от 1997 г., призната в целия свят, формира границите на Украйна и напускането на Крим от РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  28 Май 2023 21:49ч.

  Крим и цяла Украйна са получили от Русия право да се отделят при изричното условие Украйна да е с неутрален статут. Украйна наруши това условие едностранно след 2014 с развихрянето на русофобия и заявката за влизане в НАТО. Започна и война срещу руското население в своята територия. С това договорите и споразуменията от 1997 г. станаха нищожни и след войбата ще има други договори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самото разпадане на СССР е незаконно и извършено с измама

  29 Май 2023 2:37ч.

  Всяко правно действие, което е извършено с измама е порочно и може да бъде обявено за нищожно. ////11 декабря Комитет конституционного надзора СССР сделал заявление, в котором указывалось, что одни союзные республики не вправе решать вопросы, касающиеся прав и интересов других союзных республик, и поэтому содержащаяся в Беловежском соглашении констатация того, что «Союз ССР как субъект международного права и геополитическая реальность прекращает своё существование», может рассматриваться лишь в качестве политической оценки ситуации, не имеющей юридической силы. Также в заявлении говорилось, что органы власти СССР могут прекратить своё существование только «после решения в конституционном порядке вопроса о судьбе СССР»[31][32]. ///// 17 декабря группа народных депутатов СССР приняла заявление в связи с подписанием Соглашения и ратификацией его Верховными Советами России, Белоруссии и Украины, в котором объявила, что считает принятые решения о ликвидации общегосударственных органов власти и управления незаконными и не отвечающими сложившейся ситуации и жизненным интересам народов, и заявила, что в случае дальнейшего осложнения обстановки в стране оставляет за собой право созыва в будущем Съезда народных депутатов СССР[33][34]. ////// 26 декабря Совет Республик Верховного Совета СССР (сформированный в октябре на основании Закона СССР от 05.09.1991 № 2392-I «Об органах государственной власти и управления Союза ССР в переходный период» вместо предусмотренного Конституцией СССР Совета Национальностей) под председательством Ануарбека Алимжанова принял декларацию о прекращении существования СССР в связи с образованием СНГ, ошибочно в ней указав, что высший государственный орган Российской Федерации (РСФСР) — Съезд народных депутатов ратифицировал соглашение о создании СНГ[35][36]. Также было указано, что соглашение было ратифицировано высшими государственными органами Киргизии и Узбекистана[35], что на тот момент не соответствовало действительности. (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D1%81%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F) Беловежкие соглашения; Реакция должностных лиц и органов власти СССР

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  29 Май 2023 10:08ч.

  Група депутати решили, че нещо не отговаряло на интересите на народите?! Не на народа, който представляват, а на народи, които си имат други представители?! Че тези един ден могат решат и на мене какви са ми интересите? Без да съм ги избирал, без да са ме питали как аз разбирам нещата. И ако се разминават мненията ни - да ме метнат с бомбите! Типично по руски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Промитото мозъче на viva

  29 Май 2023 19:56ч.

  се опитва да внуши, че измамата на Елцин, Кравчук и Шушкевич, които извършиха конституционния преврат в Беловежката гора (с помощта на бездействието на Горбачов), въпреки волята на народите на СССР от Референдума за запазване на СССР от 17.03.1991 г., на кайто 77,85 % (113 512 812 души) казаха "ДА", не била измама, а представлявала волята на народите на СССР, т.е. на същите тези народи, които гласуваха за запазването на СССР!!!! Viva идиотщината на viva! (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%81%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC_%D0%BE_%D1%81%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B8_%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що се отнася до правния статут на Крим и...

  28 Май 2023 16:06ч.

  ... и многобройните договори, в които е гарантирана териториалната цялост на Украйна, и по които Русия е неизменно един от гарантите, то може да изброим следните международни договори, чиито условия Русия наруши през март 2014 г. , като окупира и анексира Крим: Хелзинският заключителен акт на СССЕ, чл. 5 от Споразумението за създаване на Общност на Независимите Държави (1991 г.), т. 2 от Будапещкия меморандум за гаранциите във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространяване на ядрено оръжие (1994), чл. 2 от Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската Федерация (1997), Договора за украино-руската държавна граница (2003).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  29 Май 2023 3:14ч.

  А САЩ колко закона нарушиха, за да отцепят Косово от Сърбия и да си построят там военна база? И въпреки това им се кланяме по цял ден като на нещо свято. А Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската Федерация (1997) го наруши първа Украйна като започна да води открито враждебна политика спрямо Русия (защото прикрито русофобията там си върви от 90-те), започна преследване и война срещу рускоговорящите на нейна територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма никакво значение кой какво казва

  28 Май 2023 17:18ч.

  Крим е част от Руската федерация и така ще бъде. Обърнете внимание. В състава на РФ, не в състава на Русия. А това, че на Запад не правят разлика между РФ и Русия си е техен проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  28 Май 2023 17:22ч.

  Крим е република със свой парламент и свои закони. И което е важно, на територията на Крим, законите на Крим имат върховенство над законите на РФ. На територията на България върховенство имат законите на ЕС. А кои са официалните езици в Крим, сами разберете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  28 Май 2023 22:01ч.

  След 1944 г. КОЛКО от коренните жители на Крим са останали там и и КОЛКО татари, гагаузи, гърци, българи и още мноого други са депортирани и КЪДЕ????? Защо ли и след 1990г. не им е "разрешено" да се върнат по родните си места? Пъ после в България имало "голямата екскурзия".........Ми от кой да се учим......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  29 Май 2023 1:50ч.

  Преди тези народи, изброени от Вас има (без да съм изчерпателен в списъка) кумани, хазари, стари българи, готи, сармати и т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо се дава думата на този престъпник Владимир Константинов?!

  28 Май 2023 17:57ч.

  Константинов дълго време оглавява една от най-големите строителни компании в Крим, която в крайна сметка дължи 7,3 милиона гривни на юридически и физически лица. Други негови строителните фирми дължат над 1 милиард гривни (130 милиона долара) на украински банки. Материалите по искове на финансови структури вече са вписани в Единния регистър на съдебните решения. Тое е съдебно преследван за ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА. На 2 април 2014 г. Службата за сигурност на Украйна обяви Константинов за издирване „във връзка с действия, насочени към насилствена промяна или сваляне на конституционния ред или завземане на държавната власт“ (чл. 109 от Наказателния кодекс на Украйна). На 17 март 2014 г. Константинов е включен от Европейския съюз в санкционния списък на лица, чиито активи са замразени в ЕС и за които са въведени визови ограничения като поддръжник на рашистката незаконна окупация. От 2 април 2014 г. - в списъка за международно издирване Отидете в раздела "Международни наказателни дела". Той е под персонални международни санкции на 27 държави от ЕС , Великобритания , САЩ , Канада , Швейцария , Австралия , Япония , Украйна . Иначе биографията му е на подлец, национален предател. Роден в Молдова, учил и работил в Крим, запазил украинския си паспорт, въпреки националното предателство към Украйна. Естествено с обслужване на кремльовския рашистки режим получава руско гражданство, партийна и административна управленска кариера като НАЗНАЧЕНА ПРОРАШИСТКА МАРИОНЕТКА. ФСБ/Кремъл го назначават за секретар на Кримския регионален клон на партия "Единна Русия" от 7 април 2014 г. и член на Генералния съвет на партията "Единна Русия". Ето, така Рашата колонизира чужда територия, с такива марионетни послушковци, които назначава в защита на репресивния терористичен рашистки режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  28 Май 2023 18:10ч.

  Едно риторично въпросче: А как ЮСА "колонизира чужда територия"? Без "такива марионетни послушковци, които назначава в защита на репресивния терористичен американски режим" ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дайте конкретни примери за САЩ, ако можете

  28 Май 2023 18:18ч.

  Къде САЩ окупира и анексира чужди територии, изселва и праща в каторги масово местното население за неподчинение, отнема домовете им, бизнесите им, стопанствата им и ги подарява на свои партийно лоялни марионетки, милитизира населението и от най-малки бебета до старци, задължава ги да говорят САМО на американски език, задължава образователната им система да е само по американската таква система, ограничава правата им, обявява ги за "чужди агенти", забранява дейността/бизнеса им, глобява и ги осъжда за изразяване на свободно слово и/или антивоенни призиви, насажда омраза към чужди нации... ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ Къде САЩ окупира и анексира чужди територии”

  28 Май 2023 18:37ч.

  Цяла Западна Европа, а след 1990г и Източна Европа. Извън Европа, Гуантанамо, Филипините, Япония, Южна Корея, ще спра изброяването, защото списъкът е прекалено дълъг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ''Дайте конкретни примери''

  28 Май 2023 19:51ч.

  Ето, даваме го. Христоматийният пример са островите Хавай. С преврат кралицата е свалена от власт и островите са анексирани от САЩ. Всичко това през далечната 1898г. В днешно време всеки, който е достатъчно силен военно, може да си позволи удоволствието на анексация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  28 Май 2023 19:56ч.

  Веднага давам три: Тексас, Калифорния и Хавай.Това е за начало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  28 Май 2023 20:10ч.

  Не е само един пример - Куба: https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_States_occupation_of_Cuba Филипините: https://uca.edu/politicalscience/dadm-project/asiapacific-region/united-statesphilippines-1898-1946/ А за днешната окупация на Североизточна Сирия да разказвам ли? https://www.peoplesworld.org/article/the-u-s-invasion-and-occupation-of-syria-that-never-happened/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не питам за исторически ревизионистични примери от миналите векове

  28 Май 2023 20:21ч.

  Не питам и за чувствата на разни нереализирани путинофили в Европа и където и да е по света, които са Z-омбирани от рашистката пропаганда и се поддават на внушения, че живеят в колонии. И ако е така, защо живеете в УЖ колонизирани държави, а не заминете в Рашата, за да усетите "свободата"?! Ами, никой не може да ви освободи от робското самосъзнание освен вие самите. Днес сме в 21 век и никой не си позволява анексия освен рашистките исторически реваншисти. Колониализмът свърши и империите се разпаднаха. Дори Руската империя я няма и... дори Путин и путинофилите няма как да я върнете и/или пресъздадете Рашистка такава. Днес никой не прави така, както кремльовците. Затова никой не им признава окупациите. И няма връщане назад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непитащият,

  28 Май 2023 20:54ч.

  поплачи си, после ще ти стане леко на душата. Ние разбираме страданията ти. Трудно ти е да живееш с вселенска злоба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  29 Май 2023 1:56ч.

  Всичко на запад от Апалачите в съвременната територия на САЩ, след превръщането на 13 колонии в държава отделна от Британската империя. До Апалачите го броим на сметката на Лондон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  29 Май 2023 2:01ч.

  Между другото, за това, което питате, троцкистите в САЩ искат да бичуват: първо всички хетеросексуални бели, или считащи се за бели, мъже , второ всички хетеросексуални бели, или считащи се за бели, жени, които не са активни членки на мъжемразките организации, трето хетеросексулните негри, четвърто хетеросексуалните негарки и т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  29 Май 2023 3:36ч.

  На първо място на територията на самите щати всичко изброено беше приложено на 100% върху коренното население в резултат на което то почти е изчезнало. В по-ново време сърбите бяха подложени на етническо прочистване в Хърватия, Босна и Косово. То беше извършено от местни проксита, но с директно участие на САЩ чрез съветници, наемници и директни бомбардировки. За всички непредубедени е ясно, че ислямска държава е американски конструкт. Чрез нея бяха унищожени и прогонени от домовете им милиони хора в Близкия изток. На първо място християните, които са мишена номер едно на световното задкулисие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Май 2023 19:30ч.

  Въпросът „чий е Крим“... Няма такъв въпрос. Препоръчвам Франсоа Вийон: "Узнай за днешната им орис и ни кажи, Владико благ, да млъкне тоз припев на горест: – Кажи ми, де е ланшний сняг?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  28 Май 2023 20:19ч.

  Някой чете ли коментари дълги повече от няколко изречения? Форум ли е, беседа на "Георги Кирков" ли е? :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  28 Май 2023 21:26ч.

  Украинската агитационна пропаганда,която се излива в горните коментари е напълно неуместна,да оставим настрана колко е достоверна и убедителна.Въпросът за Крим,още от Кримската война/1853-56 г/е кой ще контролира Черно море.Тогава Британската,Френската и Османската империи воюват срещу Руската империя,точно за този контрол.Януари 1923 година,в болшевишкото политбюро се гласува една много интересна проекторезолюция.За обособяване на Еврейска автономна република,като в територията и освен Крим,влиза цялата южна част на днешна Украйна,включително днешна Абхазия.Тоест,пълно изолиране на Русия от Черно море.Само един глас не достига за сбъдването на тази република.лед този неуспех идва Евроджойнт/иструмент на световното еврейство/ ,който предлага заем във залог на Крим.Американците по време на ВСВ поставят пред Сталин въпроса за отдаването/демилитаризацията от руски войски/на Крим в пряка зависимост от откриване на втори фронт в Европа."Прехвърлянето" на Крим към Украйна,извършено от Никита Хрушчов е апаратен ход,който е имал абсолютно друг смисъл и значение при "несокрушимии и неделимии СССР".Независимо от това си остава факт,че Никита Хрушчов като етнически украинец се възползва от положението си на генерален секретар и прехвърля руска земя,населена предимно с руснаци под юрисдикцията на Украйна.Всичко около Крим отново ескалира на втори март 2014 година,когато след преврата двама бивши украински президенти Кравчук и Кучма се обявяват за незабавно денонсиране на Договора за Руският черноморски флот.Тоест,сбъдване на вековната мечта Русия да загуби контролът на Черно море.Разликата е,че през 1853 година три европейски империи воюват с Руската за контрола върху Крим,а днес американците стоят зад Незалежната с абсолютно същата цел.Именно заради това казвам,че леенето на укр.пропаганда е нищо повече от димна завеса/повтарям,че не коментирам състоятелността на тази пропаганда/за постигане на главната цел-овладяване на Крим и в частност базата на Руския черноморски флот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  29 Май 2023 10:16ч.

  Крим населен предимно с руснаци? Кримските татари? И всички коренни народи, изселени в Азия от Сталин? Да, предимно, след проведено етническо прочистване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бармалей

  29 Май 2023 22:53ч.

  На 10 май 1944 г.е издаден указ за депортиране на кримските татари.Част от сделката на Техеранската конференция 1943 г.за освобождаване на Крим от татарско население,с оглед на проваленото масивно заселване на евреи през годините 1921-22-23 г,когато татарите са посрещнали на нож прииждащите вълни от еврейски заселници достигнали до 65 хиляди.На 6 юни,тоест след по-малко от месец е открит Вторият фронт в Нормандия.Изселени са 151 136 хиляди кримски татари.След 1989 г. кримските татари се завръщат свободно в Крим.В момента са около 240 хиляди.Друго ми прави впечатление, viva,В началото на 1945 година населението на Крим се е стопило от 1 300 000 /през 1939 г./до 380 000.Близо един милион по-малко.Загинали,евакуирани,безследно изчезнали.Примерно,една четвърт от тях са кримските татари.А за другите три-четвърти-ни стон,ни вопъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината и само истината

  28 Май 2023 21:50ч.

  Държавата Русия съществува от 16-17 век,както и САЩ.Московията и други княжества с помоща на "златната орда" си правят държава,а истинските владетели от античността на тези земи са Велика България и Киевска Рус. Тотални крадци на история са в света единственно Русия и Северна Македония.Точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ОЩЕ

  28 Май 2023 21:53ч.

  Крим е бил дълго време и територия на Османската империя ,на татарите.Има и българско владичество в определени периоди.С една дума Крим не е руски и не е бил защото е завладяван както и териториите на съседните държави на Империята на злото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • айде млъкни

  28 Май 2023 22:15ч.

  Че Киевска Рус да не би да е била Украйна? Туй си е Русия от памтивека. И глупостта, дето си я изкекал, ако я транспонираме върху България с нейната средновековна история, ще да рече, че напр. Охридска България при Самуил не е била пак България, ами Македония. Както и Търновска България навярно трябва да я обявим за не-България, понеже столицата на възродената Втора българска държава станала друг български град.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кАК ОТ ПАНТИВЕКА БЕ,СЛАДУР?

  29 Май 2023 0:39ч.

  Нали по-нагоре пише ,а и има исторически данни,че Русия едържава от 16-17 век.А е имало Московско княжество/Московията8,Нижни Новгородското княжество и малко други княжества и никъде до тогава не се говори за Русия и руснаци.А НЕЩО ЗА ВАРЯГИТЕ ДА ТИ ГОВОРИ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  29 Май 2023 3:42ч.

  Истината е друга - Русия е най-успешната българска държава, при това съшествува в момента, а не в античността. А ние съществуваме благодарение на нея. Ако успеят да я ливидират, с нас е сършено. Физически.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  29 Май 2023 10:11ч.

  По логиката ти излиза, че Германия е на има няма 160 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доводите са много добри.

  28 Май 2023 23:39ч.

  Прието от ръководството на СССР не означава, че е прието от парламентите на страните. Между другото затова толкова настояват от ЕС България да приема неща в парламента против волята на народа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  29 Май 2023 1:04ч.

  Истината и само истината 28 Май 2023 18:50ч. "Тотални крадци на история са в света единственно Русия и Северна Македония.Точка." Възгеч! "Държавата Русия съществува от 16-17 век,както и САЩ" Я да видим: Даже да приемем, че преди Иван IV (Грозни) не е имало руска държава, Иван става първия цар на Русия в 1547 г. САЩ стават държава в 1788 г. Демек 241 години след Иван Грозни, което е малко повече от основаването до днес. И ти, льольо, викаш на тва "едно и също време", че и "точка". Ма ти си бил гоуема работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи