“Уроци по клане” – одеските ужаси от 2 май

“Уроци по клане” – одеските ужаси от 2 май

Бележка на "Гласове": На 2-ри май се навършват 8 години от клането в Одеса, извършено от украински националисти под одобрителните погледи на полицията и силите за сигурност. Всичко започва с протеста на майдановците в Одеса, които се сблъскват с антимайдановците. В един момент Домът на профсъюзите започва да гори, а в огнения капан вътре се оказват затворени десетки. Картината е страшна, защото повечето от тях просто нямат шанс да се спасят. Други са застреляни вътре в сградата или докато се опитат да дишат през отворените прозорци, трети направо скачат от тях. Жертвите са мирни граждани, чийто единствен грях е, че не мразят Русия, не са въодушевени от украинския Майдан и това, което той донесе в страната. По-късно медиите разпространяват телефонните обаждания на жертвите, които търсят отчаяно помощ или пък звънят на близките си, за да се простят с тях. Кадрите, разпространени от първоначалните огледи, след като пожарът е потушен, са страшни и трудно разбираеми за човешкото съзнание. В резултат на цялата тази непоносима жестокост загиват 48 души, сред тях са седем жени и едно дете. Документален филм за събитията можете да видите под текста.

Ужасени хора, които скачат от прозорците на горящата сграда, мъртва бременна жена и навсякъде трупове - такава е ужасяващата картина в Дома на профсъюзите в Одеса на 2 май 2014 г.


Текстът на Дарина Григорова за "Гласове" е писан на 2 май 2016 г.:

“Уроци по клане”, или одеските ужаси от 2 май 2014 г., нямат своя Дженюериъс Макгахан с живите си дописки от “Дейли Нюз” за “българските ужаси”, нито своя Антонио Галенга от “Таймс”, нито цялата западноевропейска журналистика, нито своя Уилям Гладстон, заклеймяващ “конвулсиите на Европа” в името на нас, българите, преди 140 години с жестокото потушаване на Априлското въстание (зверства и въстание не прилягат на “съжителство”, нито на “комшулук”, въставаш срещу робство – емоционална категория в езика на възрожденците ни, защото не искат да са “рая”, зверски се избиват не “съжители” или “комшии”, а бунтовници, но това е тема от вчерашната годишнина).

Днес се навършват две години от умишленото и показно изгаряне на одеситите, осмелили се мирно да протестират срещу майдана, 2 май 2014 г. в Дома на профсъюзите на площад Куликово поле. Изборът на датата, падането на Берлин (2 май 1945 г.), е психоисторически детайл, майданският национализъм е реваншистки неонацистки на наследници на колаборационисти на Хитлер, оттук и помрачаването на спомена за великото събитие от финала на Втората световна война. Впрочем неслучайно беше избран и денят на Рождество в Кьолн миналата година, терорът има свои закони за програмиране паметта на страха като болкова реакция на светли дати за обекта на издевателството.

Отрязаните пожарникарски шлангове. Снимките са направени в Дома на профсъюзите. Фото: Журналистката Ирина Лашкевич

Две години след 2 май няма резултат от следствието, няма наказани, няма виновни, Домът на профсъюзите е запечатан. На много въпроси няма отговори: защо имаше полуобгорени трупове по горните етажи, където няма следи от пожар, т.е. запалени са умишлено, докато са се мъчили да избягат от долните етажи; защо имаше трупове с огнестрелни рани, от нож, изнасилени, пребити; защо е запоена вратата на подземието на Дома на профсъюзите; защо е била спряна водата в сградата точно преди щурма; защо са били отрязани шланговете на пожарните кранове – пак в деня на събитието; защо после под формата на ремонт е изстъргана мазилката на сградата на определени места (едно от предположенията е, за да се скрият следите от газ, от хлор, впрочем мазилка и артефакти – улики от местопрестъплението, са запазени от одесити и чакат своето време, за това пише подробно смелата журналистка и одеситка, живееща в момента в Донецк, Ирина Лашкевич.

Депутатът Игор Мосийчук, представител на батальона “Азов” в Радата, заяви директно днес на страницата си във фейсбук, че събитията в Одеса са “украински триумф”, че 2 май трябва да стане “национален празник”, защото “е спрял агресията на русский мир” и този ден трябва със “златни букви да се изпише в украинската история”. Докато на власт са покровителите и поръчителите на “одеските ужаси”, не може да има резултати от следствието, те не само не го крият, нещо повече – гордеят се. Престъплението от 2 май не може да се потули, има свидетели, има видео и снимков материал, може само да се забави възмездието.

Запоената врата на подземието на Дома на профсъюзите

Две години след 2 май реакцията на киевската власт е своеобразна, на площада Куликово поле са групирани военни с овчарски кучета, националната гвардия (бившите доброволчески отряди от нацисти и националисти от майдана), прочутият с безчинствата си батальон “Азов” с откровена неонацистка символика, както и делегирани представители на Десния сектор, а СБУ (украинского КГБ) провежда обиски сред активисти на движение “Куликово поле” – профилактика на майданската демокрация.

Максимално нажежената обстановка днес, от една страна, е демонстрация на страха на Киев от одеситите, от желанието им да поменат загиналите си съграждани. От друга страна обаче, съществува версия за целенасочено търсене на провокация за сметка на одеситите във вътрешната битка между Порошенко и Коломойски чрез конфликта между одеския губернатор Михаил Саакашвили и кмета на града Генадий Труханов, т.е. властови междуособици на групировки с мутренски политико-нечистоплътен характер.

Реакцията на одеситите е достойна, зоната извън отцеплението на площад Куликово поле е обсипана с цветя. Украинският блогър, осветяващ от Холандия постмайданска Украйна от самото начало, Анатолий Шарий, организира видео анкета в Одеса от днес, повечето одесити не дават да снимат лицата им, някои отказват да коментират, но има и такива, които не се страхуват да отговорят на въпроса какво за тях означава 2 май: възрастна одеситка: “страшна трагедия, бяха жени и деца, това е предупреждение, че такова може да се случи с всеки от нас, навсякъде, ако трябва до 9 май ще чакаме да положим цветя”; млада жена: “нашата власт е виновна”; млад мъж: “те, някакви хора, не знам кои са, дали са одесити, те не правят разлика между руснаците в Одеса и русияните в Русия, убиваха инакомислещите одесити”.

2 май 2014 г.

“Одеските ужаси” имат своите журналисти като Ирина Лашкевич, която публикува свидетелства и свой снимков материал от Дома на профсъюзите: оцеляла свидетелка: “Мъжът ми досега е в болница, скочи от прозореца, със счупени крака и гръбнак е. На мен ми стана лошо (сърцето от възрастта), когато започна щурмът на зданието. Побегнах до тоалетната да изпия таблетките си. Нямаше вода – беше спряна точно в момента на щурма”; момче на 16 г.: “лельо Ира, те скачаха от прозорците, но ги доубиваха. Видях ги от страната на черния вход. Хората крещяха. /Тресе се, докато разказва – И. Л./ Аз избягах и се скрих в двора на спортното училище, Вие знаете, че вратите са много високи, но има начин да се мине, оттам бягаме да пушим в междучасията. Цялата нощ останах на двора, те ходеха по улиците и търсеха оцелели, пееха песни. Беше много страшно. Никога няма да забравя как крещяха хората”. /На Куликово поле момчето е било всеки ден, правил е чай, ходил е до магазина за храна, за което е получавал по 50 гривни на ден. – И. Л./

Ирина Ласкевич, чиито снимки от Дома на профсъюзите от 2 май са в приложението, споделя, че “по-голямата част от свидетелите, които никой не е разпитвал, са в Одеса… Светът знае само върха на айсберга, но когато тези хора проговорят, светът ще потрепери…”.

Междувременно светът не трепна, когато в Страстната седмица беше разстреляна от украинската армия кола с мирни украинци в Еленовка – шест жертви, сред които бременна жена – поредното нарушаване на Минските споразумения от Киев с поредната безнаказана кръвнина. Пак  през тази седмица беше изтезавано семейството на православен свещеник от УПЦ на Московския патриархат в Днепропетровск, съпругата му умира от раните си, докато той е в реанимацията. Светът пак не трепна.

Светът трепна през април 1876 г., днес, през май 2016 г. европейският свят трепери за благополучието си, което късогледо вижда под носа си и не по-далеч, за дълбоко да не говорим. Светът няма да трепне, докато не спрем да газим по кости на невинни, избити в името на “идеали”, “идеология”, “нов световен ред” и прочее оправдано за човешка власт насилие.

2 май тази година съвпадна символично със Светлата седмица. “Гледай: светлината, що е в тебе, да не е тъмнина” (Лука, 11:35).

 

-------

"Remember Odessa — Не забудем, не простим". документален филм на немския режисьор Вилхем Домке - Шулц:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • и.г.

  03 Май 2016 11:00ч.

  Другари ,положението е критично,Всички -и куцо и сакато-На Предната Линия!!.........С гърди да спрем настъпващия Либерал-Фашизъм ...........и да спасим Православието!(пардон-забравих ,че украинците са наши православни братя)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OffBG

  03 Май 2022 0:05ч.

  Idiot

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитров

  03 Май 2022 16:21ч.

  Ако idiot ти е името, чети повече книги, за да получиш възможност да го смениш след време. Иначе за другите, днес от 18ч има протест пред народното събрание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Райна Колева

  03 Май 2022 20:11ч.

  Не всички украинци са православни, в Западна Украйна има и много католици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Beobachter

  03 Май 2016 12:10ч.

  И.Г. не считаш ли, че рано или не много късно, ще има изравняване на сметките? И дори, че има хора събиращи още днес дори разни IP адреси за предоставяне на бъдещите трибунали? Подобни съвременици като укропите, та дори и следовници в тази тук територия, радващи се и извършващи всякакви зверства, предателства, гадости в угода на световните Паразити, трябва да са сигурни, че възмездието ще ги настигне!! Хубаво ще е тези да имат поне капка съзнание, за да повЕрват и се сопрат малце. Щото сетне ще е късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и.г.

  03 Май 2016 12:22ч.

  горещо моля антиукраински настроените да прочетат този репортаж на Руснак-журналист-одесит,.......ако все пак желаят да уважават Истината,въпреки пристрастията си!http://echo.msk.ru/blog/open_russia/1758352-echo/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • TiViCon

  03 Май 2022 13:00ч.

  Недей да даваш за източник на полезна информация тая неолиберална антируска еврейска радио точка.Я вземи и порочети какво представляват тия гадове Ехо москвъ и как хората се радват че са ги затворили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • есей

  03 Май 2016 15:00ч.

  Даже и децата знаят, че "Эхо Москвы" е черна станция на либералите-петоколонници. Цинизмът на убийците и техните западни подстрекатели е безграничен. Же суи Одеса: една закономерно несъстояла се лакардия. При либерал-фашизма на Запад имаме безпощадна цензура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • есей

  03 Май 2016 16:41ч.

  И какво като сме прочели Солженицин? По каква необходимост трябва да станем либерали и предатели само защото сме чели Солженицин? Аз лично винаги съм чел Солженицин с бдителността на критика, още повече че разкритията относно военното минало на Солженицин не са много лицеприятни. Литературният му талант не е оправдание за недопустимостта на идеологическата му позиция - тя може да е алтернативна на официалната партийна такава, но това не ознчава, че е безусловно правилна. Що се отнася до радио "Свобода", това си е стара европейска черна станция, финансирана и до днес от ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  03 Май 2016 17:09ч.

  Ти прочете ли какво съм написал? Като си чел Солженицин с "бдителността на критика", защо не щеш да прочетеш Дибров със същата бдителност? Защото е публикувано в Радио Свобода? "Литературният му талант не е оправдание за недопустимостта на идеологическата му позиция -.." Кой решава коя идеологическа позиция е недопустима, ти ли? От къде са ти сведенията за нелицеприятното "военно минало" на Солженицин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • четящ

  03 Май 2016 17:58ч.

  На 1 май бяха публикувани имената, снимките и адресите на кучките, пълнили коктейлите за пожара в Одеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  03 Май 2016 18:09ч.

  Публикува се за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ, защото Дачков не позволява други мнения освен путинофилски и пак го е изтрил! Статията в Ехо Москвы е съкратена. Тук http://www.svoboda.org/content/article/27708905.html и продължението http://www.svoboda.org/content/article/27709390.html е целия текст!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  03 Май 2016 18:10ч.

  Публикува се за ТРЕТИ ПЪТ, защото Дачков не позволява други мнения освен путинофилски и пак го е изтрил!есей, статията е публикувана в сайта на "Радио Свобода" Ето тук http://dumskaya.net/wiki/sergej-dibrov_/ има информация за автора. Такива задръстени като тебе идно време казваха за произведенията на Солженицин" "Не читал, но гневно осуждаю!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  02 Май 2022 9:32ч.

  Аха , мнения които показват престъпленията на бандеровците са путинофилски. Щото Бандера и неговите последователи са бели пухкави ангелчета с крилца. Опорка като за дебили с промити мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнение!

  03 Май 2016 19:05ч.

  Кой позволи Европа да се превърне в клоака, в долнопробен вертеп на разбеснели се кучки?! Кой? Кой? Кой? Този позор с нищо не може да се измие! Смирението не е присъщо за разбеснели се вълци, но и те ще си намерят ловеца, рано или късно! Живеем в ново Средновековие, но народите мълчат! Рано или късно ще трябва да се отговаря за зверствата в Европа и света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как да повярвам

  03 Май 2016 19:49ч.

  Че за това е виновен само вятърът? http://ru-cprf.livejournal.com/2241539.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Милчев

  03 Май 2016 22:52ч.

  Всичко с времето си другари.Фашизма има своето място на историческото бунище. Нищо не е забравено, нищо не е простено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • stein

  03 Май 2016 23:10ч.

  Колкото и пъти да повтаряш лъжите на руската пропаганда, това няма да ги преверне в истина, драга Дарино. А виновните за трагедията рано или късно ще си получат заслуженото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МНЕНИЯ УКРАИНЦЕВ НА КОММЕНТАРИИ

  04 Май 2016 19:30ч.

  Вадим Нестеровский , 4 мая 2016 в 09:36 Очень похоже, что планировалась очередная большая провокация. Во всех выпусках "новостей" официальных российских средств массовой пропаганды (росСМП) с самого утра (первый раз увидел в 06:00 МСК*) ведущие с одинаковыми колорадскими бантиками на лацканах начинали программы с репортажей из Одессы. А это "с проста" быть не может! Не в этой стране, не с таким единодушием и не с таким единообразием формы одежды! ----------------------------- Вы правы Вадим, действительно планировалась очередная большая провокация — причём не впервые. Весной 2015 года провалилась ещё одна попытка "северных братьев" повторить кровавые события 2014 года на Куликовом поле. Назойливая фикция расширения «русского мира» не покидает этих захватнических бандитов. Знакомые одесситы совершенно счастливы, что они сейчас живут спокойно и что отделались от навязываемой им, "русским миром", "одесской народной республики" и сопряженной с ней экономическим и кровавым хаосом. Ну не получилось у РФ порвать Украину на части, не получилось! Россия умудрилась оторвать только приграничный с ней кусок Донбасса и им же и подавилась. Теперь не может ни выплюнуть не проглотить. Вот оно такое счастье одесситам надо..? Украину в Одессе отстаивали не только одесситы - наибольший вклад внесли приехавшие в Одессу патриоты из Херсона , Николаева , Вознесенска , Первомайска. Финансово обеспечивали фермеры и бизнесмены - никто не хотел России (и платить потом чеченцам). В апреле в Николаеве патриоты разгромили пророссийских сепаров (несмотря на противодействие тогдашних СБУ и Беркута) - потом поехали помогать одесситам. Люди сумели противостоять (и выстоять)- на юге Украины теперь мир....там , где люди повелись на путинскую "морковку" - смерть , бандитизм , нищета , бесправие ....видя это ,- другого исхода празднования майских в Одессе ожидать не стоило. Не называйте их пророссийскими, ради бога. Неважно, что они там мнят о себе - объективно их действия приводят к уничтожению России, к отторжению России от цивилизации, к погрязанию России в дикости и варварстве. Антироссийские это сепары, а не пророссийские! Были ли тонтон-макуты патриотами Гаити? Или "красные кхмеры" патриотами Камбоджи, или хунвейбины патриотами Китая? Даже если они себя искренне считали патриотами, это доказывает только одно: патриотизм у идиота - это хуже, чем измена. Согласен, украв Крым и залив кровью Восток Украины, Россия сама, на долго, выработала у граждан Украины, не обязательно украинцев, стойкий рвотный рефлекс на все российское, не обязательно русское...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оцелелите и очевидците

  04 Май 2016 20:43ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=ovX9tVTq6KI https://www.youtube.com/watch?v=pCWwHp84i7Y https://www.youtube.com/watch?v=-0JkLeGRAaw https://www.youtube.com/watch?v=LFtvqU4H9FI

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точно

  04 Май 2016 20:59ч.

  Евреите или галичаните доминират днес в Украйна ? https://www.youtube.com/watch?v=CtMRo_3Q_Nc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  04 Май 2016 21:42ч.

  Първата снимка в статията на Григорова е озаглавена "Отрязаните пожарникарски шлангове". Някой да вижда шланг? Май го виждат само Григорова и путинофили като "есей"! Аз виждам противопожарно табло с кран, както си му е редът, и никакъв шланг! Под втората снимка пише "Запоената врата на подземието на Дома на профсъюзите". Някой да вижда запоена врата? Аз виждам врата, най-вероятно метална и прeд нея решетка, краищата на която са зазидани в стената. Вратата може и да е запоена, но от снимката не е ясно. Пустите му бандеровци от "Правый сектор", сигурно имат на щат някой ясновидец, който е погледнал в бъдещето и е видял какво ще стане, та те тайно са зазидвали решетката и са изнесли всички шлангове! Видял е, че в града ще започнат размирици, видял е, че промайдановци ще вземат връх и ще се насочат към Куликово поле, видял е, че антимайдановците нито ще се разбягат, нито ще отбраняват палатковия лагер, а ще влязат в Дома на профсъюзите.. Аз предполагам, че сградата е била празна. Ако е така, това обяснява много неща: защо е трябвало да разбиват вратите за да влязат, защо е нямало вода, защо е затворена вратата на мазето с решетка. На един здравомислещ човек всичко това му е ясно, само на Григорова много и се иска до намери под вола теле! По никой начин не оправдавам случилото се в Одеса, както по улиците, така и в Дома на профсъюзите. Виновните трябва да понесат наказанието, което им се полага по закон! Няма оправдание за забавянето на съдебния процес! Не съм съгласен с тезата, че всичко е било подготвено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха

  02 Май 2022 9:37ч.

  Имаше и удобни теории , пускани от любимите ти бандеровци че изгорелите и задушили те се сами са го направили. Малко като черния виц- “Съдията към обвиняемия- кажете как намушкахте убития. Обвиняем - никой не съм намушкал господин съдя, починалия падна върху ножа и така 15 пъти.” Та тъй.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Май 2022 10:29ч.

  Много сте елементарен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • респект

  05 Май 2016 2:39ч.

  http://vz.ru/opinions/2016/5/4/808796.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • филм

  05 Май 2016 3:03ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=2CZRRKLFZCY

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 2 май 2014 - хронология

  05 Май 2016 3:28ч.

  http://sputnikipogrom.com/odessa2may/54505/the-day-was-may-2/#.VyqSBWNkifc Одесса изменила многое. Одесса изменила всё. Психолог, который работал с вернувшимися из плена украинскими солдатами, отмечал потом, что в конце весны и начале лета ополченцы начали по умолчанию воспринимать бойцов ВСУ как фашистов. Украинцы считали и продолжают считать такое отношение результатом пропаганды. Это спорно: да, пропаганда действительно была и рассказывала Юго-Востоку про фашистов, а потом украинцы… с удовольствием подтвердили все ожидания делом, даже самые мрачные и самые фантастические. Они убили почти полсотни человек — демонстративно свирепо, под камеры, с добиванием раненых и глумлением сначала над телами, а потом и над памятью погибших.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фактите

  05 Май 2016 10:42ч.

  человекът, който последен е напуснал дома на Профсоюзите 4 05 2014; милицията не се намесва, пожарникарите не гасят, въоръжени бандити ходят и избиват хората по стаите цялата нощ https://www.youtube.com/watch?v=woz8AKkSnUE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  03 Май 2022 14:55ч.

  Това не е човек, а зомбиран русиян.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидец

  09 Май 2016 3:41ч.

  Рубли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "стоун"

  02 Май 2018 14:06ч.

  stein на 03.05.2016 в 23:10 Хубаво е да не използвате два пъти един и същи стакан-халба от глина при операцията " Будвайзър" ! Иначе пак става на камък НИК-а / стоун /. Та пиенето и мисленето не е за всеки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • искърско говедо = и.г.

  02 Май 2018 14:09ч.

  RE : и.г. на 03.05.2016 в 11:00 Същество / защото не знам полът Ви, макар да подозирам какъв е ? /, знаете ли какво означава пиндил ? В народното ни творчество .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скруч и шорош

  02 Май 2018 14:15ч.

  Поздравления за авторката, за смелостта да каже истината, въпреки явната репресия към тези, които казват истината в т.н. "свободен свят". А отрочетата / храненичетата/ безродни тук, бездарни при това, да са спокойни , ще има къде да бачкат обществено полезно, не толкова далеч във времето. Няма да е пътеката им лесна, като при одеските мъченици от нашата вяра. Там където всички тръгваме да отидем, но на различни места ще продължим да се учим или да доучваме.Някои от детската градина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сравнението на Одеса с Батак е светотатство

  03 Май 2018 8:36ч.

  А когато приемаш руснаците за братя, не трябва да си кривиш душата, и украинците са такива. И помежду си също. Другото е пропаганда на първосигнално ниво, наши - враги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Май 2022 10:50ч.

  Явно някои от братята имат нужда от справедлива присъда според стореното. Държавата в която живеят позволява безнаказанно убиване на "правилните" хора и сега ще изчезне от картата. Тези, които не са убивали беззащитни хора и не са подкрепяли такива убийства, все още са братя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  03 Май 2022 11:10ч.

  русия изчезва от картата на света, заедно с Путьо на токчета и обслужващите го продажници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  03 Май 2018 17:52ч.

  Свидетели на това престъпление има много и това не бива да се забравя, възмездие ще има. Много жалко, че у нас има такива като ”Георги” който открито подкрепя зверствата на фашистките банди, с други думи фашисти. Да двата народа руснаци и украинци са братски, но властта е йудейско-фашистка /вижте управляващите/. А Европа вижда всичко и както винаги престъпленията, които се извършват са с нейно участие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Убийствата на вагнеровци в Домбас обаче не се броят

  03 Май 2018 21:37ч.

  Нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сваленият малайзийски Боинг

  03 Май 2018 21:39ч.

  И 300-те загинали пътници и те не се броят. Ще броим само което е изгодно на работодателя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Май 2022 10:56ч.

  Премиерът на Малайзия вдигна скандал преди години че разследващата комисия в Холандия прави всичко друго, но не и безпристрастно разследване. А наскоро Малайзия реши че ще доставя на РФ всякаква електроника каквато произвежда и която РФ иска да купи. Какво ви говори това ? Само с гледане на CNN не се узнава истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а на теб, драги ми stein

  04 Май 2018 21:22ч.

  ще ти пратя снимките (само кажи и ги имаш!!!) на обгорените трупове на ГЕРОИТЕ, убити по изключително и най-жесток начин от твоите СИМПАТЯГИ, за които твърдиш, че авторката, ЦИТАТ: " ...повтаряш лъжите на руската пропаганда, това няма да ги преверне в истина, драга Дарино". В едно си прав, цитат - "виновните за трагедията рано или късно ще си получат заслуженото.". И много ми се ще и ти да си сред тях!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновен фашизъм, второ издание

  07 Май 2018 20:49ч.

  Никога няма да забравя снимка от това нечовешко по жестокостта си събитие - на млада жена в много напреднала бременност, облегната с гръб на бюро в стая в Профсъюзния дом, удушена с кабела на телефона. А тези, които са бягали, са били причаквани на изходите и убивани с железни пръти от укронацистите, пардон, от "правилните демократи", наследници на онези, първите нацисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Май 2018 13:46ч.

  https://politikus.ru/events/19182-polnyy-spisok-pogibshih-v-odesskom-dome-profsoyuzov-sredi-nih-odin-nesovershennoletniy.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извън илюзиите и натрапчивите лъжи на пропагандата

  12 Май 2018 21:04ч.

  И извършеното от украинците, и извършеното от руснаците на други места, показва едно - крайната степен на нецивилизованост, присъща на същества, които са по дух освободени роби, неосъзнаващи смисъла на свободата, отговорността и хуманността, които са нейна неотменна част, инстинктивно почувствали, че могат да правят всичко, което иначе липсващите господари забраняват. Това са същества извън днешния ден, подобно на тутси и хуту, подобно на полпотовците в Кампучия. Украйна е бяло петно на картата на света, в Русия цивилизацията е в няколкото големи града.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Далбайоб Далбайобович Далбайобов

  13 Май 2018 9:48ч.

  Страхотно, другарко Дарина! Две овъглените ръце върху бяла стена недокосната от пожара. Какъв апотеоз на антифашизма, каква сила и експресия. Въпреки, че художника малко се е престарал с вълнообразото движение на ръцете накрая, мисля, че картината се е получила доста добре и е достойна за всеки музей по света.. Предлагам заглавие "Изгорени от своите". Но това е много буквално. По добре е "Портрет на руската пропаганда в действие".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои неща просто не трябва да се пишат

  13 Май 2018 13:58ч.

  “Уроци по клане”, или одеските ужаси от 2 май 2014 г., нямат своя Дженюериъс Макгахан с живите си дописки от “Дейли Нюз” за “българските ужаси”, нито своя Антонио Галенга от “Таймс”, нито...” нито, нито има срам да се сравнява някава пиянска саморазправа с изкланите на дръвника, чакащите участта си в редица, изкормените бременни жени, избитите деца, изгорените в училището, труповете в черквицата, поробените момичета... Пропаганда без срам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината трябва да се пише

  15 Май 2018 12:57ч.

  Що за мизерни душици трябва да сте за да твърдите на черното бяло? Да оправдваш укроизвергите от Одеса е психиатрична диагноза и престъпление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато Господ ще погуби някого първо му взима разума

  02 Май 2022 8:49ч.

  Лъжа могат да вземат за истина само хора с психични отклонения, заключени в някакъв изкривен свят на илюзии. Такива да не ми обясняват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 5000 жертви, навършиха се 142 години тия дни

  17 Май 2018 8:32ч.

  Намери се още един да сравнява някаква пиянска саморазправа между агитки в чужбина с изкланите на дръвника, чакащите участта си в редица, изкормените бременни жени, избитите деца, изгорените в училището, труповете в черквицата, поробените момичета... Кощунство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красен

  25 Май 2018 14:17ч.

  Според Новия световен ред трябва да се намали населението. Следователно ако избием всички боклуци и техните поддръжници, би трябвало да си построим един нов световен ред, по наши си правила, включващи взаимно уважение. Не съм ли прав?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  05 Юни 2018 16:31ч.

  Не сте прав. "Нищо хубаво не става по лош път.'' Идеята да се намали населението по лош начин идва от духовните низини, които тук, на земята, се водят елит. Те, разбира се, биха могли да са жетвари и да вършат черната работа на кармата. Такова явление е бил Холокостът. Това не прави жетварите по-малко черни. Новият световен ред е тотално робство. Наистина живеем в ново средновековие, защото то включва и робство на съзнанието. Не случайно един от символите на конспираторите е глава в клетка. Този сценарий не е нов. Може да разгледате снимки от бала на Ротшилд от 60-години на миналия век, и снимки от метгала в Кан тази година https://eva.bg/article/34247-Met-Gala-2018-vpechatlyavashto-e-nali- Клетки, различни корони, които показват статуса им в Програмата Монарх,/кръстена на пеперудите монарх, става въпрос за опити с хора/-роби, които са служители в Министерството на пропагандата и учат народните маси как да се държат, как да се обличат, за какво да мечтаят...И програма за убийци има, делта програмиране , затова се казват корпус Делта...Всеки, който не се стреми към централизация в Духа, ще изгърми. Такова е времето, гъсто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  24 Юни 2018 19:15ч.

  Леле каква червена зараза е посяла тази пикла. ЧВМ мила, нали това искаш? Коминтерна плаща добре нали? И Вапцаров е живял от парите на Коментерна за убийства и кръв! 140 г руско иго не стигат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВАСИЛ СТОЕВ

  26 Юни 2018 10:54ч.

  РУСИЯ Е ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО - КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ГОЛОДОРОМОРА В УКРАЙНА, ПРЕДИЗВИКАН ОТ ОМРАЗНИТЕ РУСНАЦИ - РУСИЯ Е ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО, А ПУТИН РУСКИЯТ ХИТЛЕР - СЕГА ИСКА ДА СМАЧКА БЪЛГАРИЯ - СТАРАТА РУСКА МЕЧТА - ЗАДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ - БОЛГАРИЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малки са ти буквите

  02 Май 2022 8:51ч.

  Много са ти малки буквите, нищо не можах да видя. Напиши го пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малки са ти буквите

  02 Май 2022 8:51ч.

  Много са ти малки буквите, нищо не можах да видя. Напиши го пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  02 Май 2022 12:44ч.

  Леле, още един зомбиран. Колко ваксини имаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвет от акад. П. Иванов до бъдещите потурнаци

  04 Окт 2018 0:32ч.

  След няколко десетилетия българите, по прогнозите на Демографския институт, на Евростат, на ЦРУ, на ООН и др., стават екзотично малцинство за сметка на ислямизирани цигани, турци-мохамедани и имигранти от Ислямския изток. Сега етническите българи намаляват всеки час с 13 души, а циганите всеки час се увеличават с 4 души. Общо населението намалява с 220 души всеки ден, или 9 души на час (-9=-13+4). "България се дебългаризира и съвсем скоро, както показват тенденциите във всички сфери на живота, от здравеопазването и туризма до пътната инфраструктура и въздушния транспорт, ставаме Румелийски еялет на Турция. Учете турски език, братя, четете Корана, яжте дюнери и баклава, възхищавайте се на агент Сава, купете си ибрици и се гответе за... Големия Кючек! "////// Бих допълнил - голям гол кючек на васил-стоевци пред турските аги преди последните да ги обладаят отзад - тях васил-стоевци ведно с жените им и с децата им. Та заедно с ибриците васил-стоевци да си купят и гюмче с вазелинче. И да не забравят да се плезят на агите. Агите ще са доволни от семействата на васил-стоевци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  02 Май 2022 11:12ч.

  Моте уважения за Дарина Григорова! Един достоен човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако ви оставя гащите си и за тях ще се скарате

  02 Май 2022 12:35ч.

  Доктора: - Ще ви направим пълни изследвания - кръв, урина, екскременти. Пациентът: - Добре докторе, ще си оставя тогава гащите, че бързам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z. T.M.

  02 Май 2022 12:52ч.

  От в. Сега: молдовци обрали украински "бежанци": Предмет на престъплението е парична сума от 65 000 евро, 10 000 лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на стойност 30 000 щатски долара и мобилен телефон за 1 800 долара, допълни прокурор Георги Чинев. Единият крадците е задържан във Велико Търново, а другият - в хотел в черноморския курорт Свети Влас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-иначе

  02 Май 2022 13:18ч.

  По-иначе щяха да звучат думите на Д. Григорова, ако не подкрепяше кафявия режим в Кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4444

  02 Май 2022 15:35ч.

  Кафяви са само гащите ви от страх. Вдигне ли Козяк ръце от вас, до там сте...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-иначе

  02 Май 2022 15:57ч.

  Не ме обиждай, а помисли как след 20 години ще обясняваш на децата и внуците си, че си подкрепял фашистите в Москва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  02 Май 2022 13:33ч.

  Ужасът в Одеса е малка част от целия ужас в Украйна след 1990г.Защото всичко започва от тогава.Ще напиша думите на един неРуснак живял в Донбас ''Не мога да стоя на страна и да гледам как избиват жени и деца'' И той взе оръжието.Скоро след това го убиха! Насилието винаги ражда повече насилие!САЩ предизвикаха всичко това.С десетки милиарди$.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, да, ама не!

  03 Май 2022 15:12ч.

  САЩ ли са виновни, че Кремъл изпрати едни "зелени човечета" без обозначителни знаци, въоръжени до зъби, криейки си лицата зад бандани и УЖ в отпуск, а всъщност с терористичен план за майдан, провокации с обстрел под "фалшив флаг" за дестабилизация и последваща окупация на Донбас и Крим?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурен съм ,че някои от организиралите палежа в Одеса

  02 Май 2022 14:06ч.

  Ще бъдат или вече са изпечени в Азавстал Кармата е бумеранг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Москва 2.05.2022

  02 Май 2022 15:36ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=gxm7o-pvpa0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  02 Май 2022 16:20ч.

  Нормалните хора са наясно, че фашизма е в настъпление прикривайки се под думите “европейски ценности“, “демокрация“, думи лишени от смисъл! Смятахме, думите “смърт на фашизма“ са минало. Единствената надежда да се отървем от злото е Русия, затова настървено слугите на Сатаната я обвиняват в стотици грехове, които са техни! У на той също е в подем, особено с тези украински бежанци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  02 Май 2022 16:46ч.

  Бог да поживи авторката! Невероятно смело и честно слово. И поздрави за интервюто с господин Кедми, неотдавна. ПРЕКРАСНА СТЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  02 Май 2022 19:17ч.

  Като цивилизация сме прекалено близо до периодите на комунизма, фашизма и световните войни. Това означава, че духовете, стоящи зад тези беззакония са все още живи в обществото, макар и притаени. Подобно на вирус, потискан от имунитета, който се реактивира при първа възможност. Хората трябва да са нащрек, бдителни за опити за рецидиви и да внимават с насъскването и пропагандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  02 Май 2022 19:20ч.

  Каквото и да се е случило, ние като цивилизация трябва да се стремим да залагаме на свободата на словото и институционалния подход. Съжалявам, че руснаците не са намерили начин да дадат гласност на това чрез политици и медии в Европа и САЩ, които им симпатизират. За съжаление никое зло не се поправя с война, пътят е друг, ако се търси истинска промяна, а не просто насилие, отмъщение и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  02 Май 2022 19:24ч.

  За съжаление днешната цивилизация може да приеме определени истини само, ако ги чуят по новините на най-големите медии, което означава, че изобщо не са чувствителни към самостоятелен анализ на средата. Основно осветляването се случва чрез партийната опозиция, когато фактите касаят отсрещната група. Но ако има съгласие на водещите политици, може и истината да не се появи в медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  02 Май 2022 19:30ч.

  Единственото ефективно противопоставяне на коя да е конспирация, става чрез слово, тъй като движещите сили в света се захранват от доверието на обществата. Каквато и война да водиш, ще я загубиш, ако нямаш това доверие. И доброто и злото навлизат в света през доверието на хората. Колкото и да е тъжно на военолюбците, тръгва се от семейството, образованието, ценностите и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Quest

  03 Май 2022 1:37ч.

  Тая пак иска да преподава история по движещи се картинки както правеше със съветските филми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клането на 2 май 2014 г. в Одеса е "добре" организиран терористичен акт на ФСБ с цел окупиране и обявяване на Одеска Народна Република

  03 Май 2022 2:08ч.

  Попитайте проф. Михаил Станчев да ви разкаже за поне 10 майдана в подобен формат са пробвали рашистите да организират в Харков със същата цел, но не са успели. И затова, защото и в Одеса не успяха, сега спретнаха война на цяла Украйна, а вече и на Молдова... и няма да се спрат, ако ние, нормалните, ЦИВИЛИЗАЦИЯТА не спрем тези фашистки орки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В сблъсъците "революционерите", обслужващи чужди, т.е. рашистки интереси, търсят убежище в Профсъюзния дом, където правят молотовки (кой е складирал предварително материали за това???), с които замерят майдановците, но се подпалиха и... Карма!

  03 Май 2022 2:10ч.

  На 2 май 2014 г. проруските сепаратисти (когато вече е анексиран Крим февруари 2014 г. и "зелените човечета" са окупирали и части от Донбас 12.04.2014), подбудени от ГРУ агенти, нападат около 10 пъти повече националисти и ултраси, които преди това шестват заедно в марш "За единство на Украйна".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хронология на събитията на 2 май 2014 г.: https://www.youtube.com/watch?v=1UumNAn0BUQ

  03 Май 2022 2:15ч.

  И какво се очаква да се случи на хора без разум, съвест, патриотизъм, водени от емоции и пропагандно зомбиране?! И никой не вижда как ГРУ агенти стрелят с оръжие и убиват майдановците Игор Иванов, 27 г. от Белгород и Андей Бирюков, 35 г. от Одеса?! И никой не вижда как началникът на полицията в Одеса събира умишлено двете тълпи и след това бяга и получава гражданство от РФ:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За гибелта на тези младежи вина има и корумпираната полиция, които отказаха да се намесват УМИШЛЕНО и да стопират сблъсъците, както и Пожарната, които се забавят УЖ защото "случайно" нямало вода поради авария в Профсъюзния дом

  03 Май 2022 2:17ч.

  Когато избухва пожарът в Профсъюзният дом, проукраинските майдановци дори се опитват да спасят барикадиралите се и самозапалилите се отвътре по невнимание проруски активисти, премествайки скелето до прозорците и спасиха около 300 души. (Вижте в клипа за хоронологията)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината, която не може да се скрие за подбудителите на клането на 2 май 2014 г. и убийците, които стреляха

  03 Май 2022 2:25ч.

  Вижте как са се обозначили с червени ленти по ръкавите и стрелят по зомбираните и надъхани младежи, цинично, без грам съвест, че се правят на Бог. Така, както "зелени човечета" в УЖ отпуск окупираха Крим и части от Донбас, обявайки ЛНР и ДНР. https://www.youtube.com/watch?v=XLUTArpgeXU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жертвите са братя, но сега не го осънават, че са подведени и изполвани от фашитския ржим на Путьо на токчета, който няма какво да губи

  03 Май 2022 2:31ч.

  Путьо, който няма какво да губи, защото притежава всичко материално на този свят освен здраве, за което ще го оперират скоро от тумор, е готов да повлече в бездната не само Русия (на културата, изкуството, генът, който ни сближава), ами и целият свят с ядрените си заплахи, само защото не е постиганл болните си амбиции на компенсации, т.е. измислена слава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sorry, за правописните ошибки

  03 Май 2022 2:43ч.

  *осънават = естествено, осъZнават; изполвани = естествено, изполZвани; фашитския = фашиСткия (Слава Богу, тук няма "Z"); ржим = рЕжим (Слава Богу, тук няма "Z"); постиганл = постигнАл (Слава Богу, тук няма "Z"). И защо пък да не Ви поздравя с една весела патриотична: https://www.youtube.com/watch?v=fRuiEv3JRDQ&t=3s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сиктир ве

  03 Май 2022 9:57ч.

  По тая логика ти, манго, нямаш право да консумираш освобождението на България от Русия. Защо си изобщо тук с тия поредни клевети? За кого работиш - явно освен срещу Русия, работиш и срещу България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  03 Май 2022 11:08ч.

  Русия никога не е освобождавала България! Само е окупирала, изнасилвала, грабила... Българите сме се освободили от "Русский мир", а такива продажни родоотстъпни като теб да заминават "Чамодон, вокзал, Русия!", за да не ви проведем една 100% зачистка от нашата родна земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупости не дрънкай

  03 Май 2022 13:46ч.

  За какво родоотстъпничество говориш бе, да не би българския и руския род да не са братски по културен код, вяра, култура, писменост и най-вече езикова близост? Ти даже не мислиш, когато сляпо-инструментално използваш думите. Да имаш брат по плът и по дух, и да го отхвърляш с такава безпаметна омраза, това говори при теб явно за нечист косъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яна

  03 Май 2022 14:35ч.

  А за такива като Вас: "чамодан, вокзал и Брюксел", че ни омръзнаха "евроатлантическите бройлери" без мозък, но с претенции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  03 Май 2022 14:52ч.

  Путьо не е Русия! В Брюксел не се говори на руски с фашистки сленг:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дори Лукашенко тръгна срещу Путин, но не се знае ли дали ще остане в "дружний" мир

  03 Май 2022 3:19ч.

  Срещу "враговете" на Матушка Россия без баща. Лукашенко не губи надежда да подобри отношенията със Запада, кйто му наложи санкции, които Путьо не коменсира. Лукашенко се чуди как да изхвърли влияието на Путин, който не му плаща за лоялността,но го въвлича във война, която циганинът не желае -> https://www.youtube.com/watch?v=3PoCdhPXAU4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая какво си е сложила ухилената снимка от студентските си години

  03 Май 2022 14:01ч.

  Все едно е коментирала лятната си ваканция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  03 Май 2022 16:10ч.

  непрекъснато пиша че тази воина има генезис без причина русия няма да влезе случаино гледах едно видео 2014 г митинг на които говори порошенко ако има межд съд трябва да се занимае с това изказване нещата са се наслагвали и 2022 г са избили

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи