Тома Биков: Асен Василев е арогантен към културата и ще бъде бламиран от комисията ни за бюджета

Тома Биков: Асен Василев е арогантен към културата и ще бъде бламиран от комисията ни за бюджета

Автор: Тома Биков, председател на комисията по култура в парламента

Предложеният от министъра на финансите бюджет за култура за 2024 година изолира парламента и Министерството на културата при изготвянето му. В него бяха предвидени три увеличения - 50 милиона лева за сценични изкуства, 28 милиона за проекти на музеите, библиотеките и галериите и 9 милиона за филмопроизводство. От тези увеличения само малка част от парите за сценични изкуства можеха да бъдат ползвани за увеличаване на доходите. Първоначално 28 милиона лева трябваше да отидат само за дейности на музеи и библиотеки. След среща между финансовия министър и представители на културни институти, той склони 13.5 милиона лева от тези пари да отидат за увеличаване на стандартите. Това означава около 6 процента увеличение на доходите, които средно са между 900 и 1100 лева. Замразени остават средствата за археология, опазване на културно-историческото наследство, обществени медии и всичко останало свързано с дейности в сферата на културата.

При приемането на бюджета в Комисията по културата и медиите, Министерството на финансите отказа да изпрати свой представител. Това беше една от причините бюджетът да бъде отхвърлен. Днес Василев се чуди, защо протестират дейците на културата. Моят отговор е - заради неговата арогантност и липса на каквато и да било чувствителност по отношение на националната идентичност. Между първо и второ четене на бюджета, Василев ще бъде бламиран в частта за култура и медии. Обещавам!

 

Коментари

 • ШИЗОФРЕНИЯ

  07 Дек 2023 11:10ч.

  е да управляваш и да критикуваш собственото си управление. Новата Бай Ганьовщина - добре позната на Тома Биков Неверни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  07 Дек 2023 12:05ч.

  А с чия подкрепа и с чии гласове Василев е министър и наглее, както му харесва? А, Биков!? С Вашата подкрепа. С Вашите гласове. Толкова му е "културата" на харвардския чукундур. Селяндури, сър. И аз съм възпитаник на чужд университет. Само че когато моят университет е бил на 500, Харвард е бил още картофена нива. Сега моят университет е на 850 години. Толкова по въпроса за културата. Заплати на библиотекари и архивисти ПОД 1000 лева!? В София!? А в останалата страна? Позор!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи