The Independent: Русия превъзхожда десетки пъти Украйна като оръжия

The Independent: Русия превъзхожда десетки пъти Украйна като оръжия

 Руските войски превъзхождат украинските сили по запаси в боеприпаси 40 пъти, а като артилерийска огнева мощ - 20 пъти. Това сочат данни на западното разузнаване, съобщи The Independent.

По данни на разузнаването, украинските войски търпят значителни загуби, тъй като руснаците ги превъзхождат в съотношение 20:1 - в артилерията и 40:1 с боеприпаси. Новите данни рисуват мрачна картина на конфликта. Отбелязва се, че не е възможно да се спечели войната, ако има значително по-малко боеприпаси.

В отчета, с който The Independent разполага, за първи път се говори за безпокойство по повод дезертьорство на украински войници. Посоча се и, че украинските сили са ограничени в радиуса си на действие - 15,5 мили, а врагът може да нанася удари на 12 пъти по-голямо разстояние.

Боевете в източната част на Украйна имат "сериозно деморализиращо влияние на украинските сили, а така също и напълно реален материален ефект. Броят на дезертьорите нараства с всяка седмица", пише в документа. В същото време позицията на Киев отслабва заради растящото неравенство в броя затворници.

В отчета на разузнаването се казва: "руснаците настояват за размяна на пленници един по един. Това означава, че 4500 украински затворници се намират в руските затвори, докато не бъде сключено мирно споразумение.

Москва вероятно използва това като инструмент за вътрешна дестабилизация на Украйна, ако няма социална защита на семействата и ясна комуникация."

Отчетът потвърждава и ръст на загубите на украинците заради руската огнева мощ.

Тактическата ситуация на Източния фронт е следната - украинската страна почти изцяло е изчерпала запасите от ракети тип "Смерч" и "Ураган", което позволяваше ефективно да се сдържа настъплението на руските войски в първите месеци на войната на разстояния от 37 до 50 мили.

В момента максималният обсег на огъня на въоръжените сили на Украйна е 15,5 мили.

В същото време Русия нанася удари на разстояние от 186 мили с тактически балистични ракети "Искандер" (43-50 мили) и използва "Смерч" и "Точка-У", от (25 до 37 мили), както и "Ураган".

Това създава ситуация на абсолютно неравенство на бойното поле без да се отчита пълнaта доминaция на руската авиация, която от време на време е нарушавана с използването на "Стингър" (американска портативна /но не само/ ракетна система за изстрелване на ракети "земя-въздух") и грешките на руските пилоти.

От разузнаването предупреждават, че руснаците осъзнават, че е било изпратено малко количество западно оръжие, а доставката му на бойните позиции става бавно.

"Руснаците се опитват да оползотворят преимуществото си във времето, което имат, използвайки артилерията, за да се опитат да пробият украинската отбрана на Донбас", пише в отчета.

Отбелязва се, че противотанковите системи Javelin и NLAW, доставени от САЩ и Великобритания са били ефективни в сраженията около Киев и Харков и остават такива и в Донбас.

Ударните дронове Switchblade също са нанесли значителни щети на руснаците. На този фон, в Twitter вече има язвителни коментари към германския канцлер Олаф Шолц заради обещаните от него за Украйна 4 Mars II ракетни системи за залпов огън.

След обещанието, според украинския информационен канал "Трруха" германците уточнили, че може да минат няколко месеца (до зимата), докато ги доставят, защото трябвало да препрограмират софтуера им, за да стрелят (работят) с американски и британски боеприпаси.

Съответно, в Twitter се появиха снимки как всъщност тази система може да стреля със съответните боеприпаси. А обещаните 12 ПВО системи IRIS-T също няма да дойдат в Украйна месеци наред, защото това е доставка, предвидена за Египет и платена от тях т.е. Кайро трябва да се съгласи тези установки да отидат за Украйна и да изчака производството на други.

 

 

 

Коментари

 • топ 10

  10 Юни 2022 10:35ч.

  Събуждането на партнеристанци започна. Засега вървят само прозявки. После изведнъж ще има жежко проглеждане за истината. Само дето не е ясно кой ще отговаря за предишното ужасяващо неведение спрямо Русия и нейното ръководство в лицето на Путин. А отговорност ще бъде потърсена, и то точно от Лондон и Вашингтон, не просто от хунтата в Киев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментатор

  10 Юни 2022 11:05ч.

  Русия няма ракети Точка-У. Толкова за този "анализ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  10 Юни 2022 11:17ч.

  О, да всичко е зле на фронта ОСВЕН западното оръжие, което твори чудеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  10 Юни 2022 11:29ч.

  При патологичният лъжец, дори когато много иска да каже истината, пак не може - това е болестно състояние.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Юни 2022 11:37ч.

  Размърдват се нещата около Николаев.Преди малко излезе новината, че руската армия е установила пълен контрол на КИНБУРНСКАТА КОСА.Пътят към знаменития ОЧАКОВ е отворен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Одесса мама

  10 Юни 2022 12:15ч.

  Подсигуряват се плацдармите за третата фаза на СВО след приключването с освобождението на Донбас. Предстои да се вземе цялото Причерноморие. Дано да е без жертви - надяваме се ръководството в Украйна да бъде сменено, предвид огромните жертви от страна на укровойските на Донбаския фронт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само дето едните се бият за страната си

  10 Юни 2022 13:04ч.

  А другите за плячка и украинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГАРВАНЪ

  10 Юни 2022 16:53ч.

  Незаконното образувание Укрия предстои да бъде ликвидирано. Престъпниците, убивали собстнвеното си население, подлежат на "нелегитимен" съд. И "нелегитимните" им смъртни присъди ще бъдат "нелегитимно" изпълнени. С което ще си получат заслуженото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Юни 2022 17:05ч.

  Анализ едва ли, по скоро анал-близ е тази новина. Рашистките агресори затънаха здраво и дават жертви всеки ден. Смърт на рашизма! Слава Украина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма и никога не е имало такованещо Украйна. Както и Македония.

  10 Юни 2022 19:49ч.

  Няма бе. Изкуствено създадени измишльотини за такива психотизирани като теб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  12 Юни 2022 20:02ч.

  На кого ли още не е ясно, че няма как англо-американците да победят Русия на украинска земя. Сига простотии бре! То все бива бива, ама от бивол курбан не бива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта не е да се завоюва Русия

  13 Юни 2022 10:23ч.

  а просто да бъде изгонена от Украйна, за да не руши, граби и насилва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи