The Hill: Стратегията на Байдън за Украйна се проваля

The Hill: Стратегията на Байдън за Украйна се проваля

Автор: Брахма Челани, The Hill Следвайте "Гласове" в Телеграм

Докато войната в Украйна се проточва въпреки безпрецедентните санкции срещу Русия, оглавени от САЩ, на Запад започва да се усеща "умората от Украйна". Повечето американци сега се противопоставят на Конгреса да разреши допълнителна военна и икономическа помощ за Киев, според нова анкета на CNN- SSRS.

По-лесно е да продължиш да финансираш и въоръжаваш една държава, когато нещата вървят добре. Но контраофанзивата на Украйна срещу окопалите се руски нашественици се проваля, въпреки че Западът обучава и оборудва украинските формирования с нови оръжия на стойност десетки милиарди долари.

След началото на нашумялата контраофанзива в началото на юни Украйна загуби цели 20% от новодоставеното въоръжение само през първите две седмици. Зациклилата контраофанзива попари надеждите на НАТО за голям военен пробив срещу Русия, която все още окупира почти една пета от Украйна.

Междувременно липсата на напредък в контранастъплението поставя президента Джо Байдън в затруднено положение. Но вместо да преосмисли стратегията си, той просто хвърля все повече пари и се надява на чудо - евентуален пробив на бойното поле срещу руските сили или политически катаклизми в Москва.

Само диалогът и дипломацията могат да спрат войната, която, за разлика от предишните военни нахлувания в суверенни държави от чужди сили, предизвика глобално въздействие под формата на по-високи цени на храните и горивата и повишена инфлация. Това до голяма степен се дължи на факта, че конфликтът се оформи като един вид прокси война между великите сили, изправяйки Русия срещу водения от Америка блок.

И докато държи вратата за дипломация с Русия затворена, Байдън умолява Китай да стабилизира китайско-американските отношения чрез директни преговори. Президентът изпрати поредица от висши служители в Пекин това лято, включително директора на ЦРУ Бил Бърнс, държавния секретар Антъни Блинкен, министъра на финансите Джанет Йелън и „царя на климата“ Джон Кери. Липсата на конкретни резултати от тези посещения за поправяне на огради доведе до необявено пътуване до Пекин на Хенри Кисинджър, 100-годишния бивш държавен секретар, който насърчи администрацията на Байдън да приеме по-помирителен подход към Китай.

Факт е, че колкото повече Съединените щати задълбочаваха участието си във войната в Украйна, толкова повече Байдън се опитваше да успокои Китай с надеждата да предотврати китайско-руската ос срещу Америка.

Предвожданите от Америка санкции срещу Русия обаче помагат за напредъка на търговските и стратегически интереси на Китай, без да влияят на военната машина на Кремъл или да тласнат руския президент Владимир Путин на масата за преговори. Доклад на базираната във Вашингтон фондация "Свободна Русия" нарече Китай "най-големия печеливш" от западните наказателни мерки срещу Москва.

По-зловещо е, че неуспехът на най-строгия режим на санкции в света да накара Русия да се подчини може да насърчи експанзионистичните планове на Китай срещу Тайван, особено след като подобни санкции срещу Пекин биха имали още по-малко въздействие. В крайна сметка икономиката на Китай е около 10 пъти по-голяма от тази на Русия. Точно както Путин беше ясен относно плановете си за нахлуване в Украйна, така и китайският президент Си Дзинпин беше ясен относно евентуалното поглъщане на Тайван.

Дипломатическите усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня трябва да бъдат естествено следствие от настоящата военна безизходица в Украйна. Корейската война от 1950-53 г. беше в задънена улица за две години, преди да бъде сключено споразумение за примирие. Подобно дълго забавяне на постигането на споразумение за прекратяване на огъня в настоящата война би донесло по-голямо опустошение на Украйна.

Вярно е, че САЩ се ангажираха да възстановят суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Въпреки това, с малка надежда да принуди Русия да се оттегли от териториите, които е окупирала в източната и южната част на Украйна, продължителна война не е в интерес на Америка.

Точно както Студената война създаде Източна и Западна Германия, Северен и Южен Виетнам и все още съществуващи Северна и Южна Корея, вероятният изход от настоящата война – колкото и неприятен да изглежда – би бил украински сегмент, контролиран от Русия, който служи като стратегически буфер на Москва срещу НАТО и задната Украйна, присъединена към (но не и част от) НАТО.

Брахма Челани е геостратег, коментатор и автор на девет книги, включително наградената „Вода: Новото бойно поле на Азия“.

Превод и редакция: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • длагнест

  11 Авг 2023 12:42ч.

  Ако нежните западащи геюве са се уморили само от пороищата празни приказки, какво ли да кажат горките войници от бойните полета на реално воюващите страни?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  11 Авг 2023 13:08ч.

  Ами всяка стратегия се проваля, когато още в началото не си преценил правилно дори собствените си сили, камо ли силите на опонента. Това е неизбежно. Само да напомня как тоя стар дeбил се хвалеше, че Русия е "бензиностанция с ракети" и че със санкции ще срине за няколко седмици "жалката руска икономика" и че ще "изолира Русия от целия свят". Явно и в екипът му (подбран основно на КВОТЕН принцип - от различни малцинства) нямаше компетентен човек, който да го посъветва, че всъщност руската икономика е една от най-силните и най-вече една от най-самодостатъчните в света и че Русия има всъщност много повече приятели от САЩ. Да не говорим изобщо за разликата в силата на армиите на Русия и 404. Резулттите ги виждаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  11 Авг 2023 13:16ч.

  За пореден път - НЯМА ДА ИМА ПОЛВИНЧАТО РЕШЕНИЕ. Ала Германия или Корея. И какво значи "присъединена към (но не и част от) НАТО"?!? Какво значи "Западна", къде е линията? Все още Украйна, не под контрола на Русия е на 500км от Москва. Това ли ще се "присъедини" към НАТО?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно кой ще носи отговорност за хилядите убити украинци

  11 Авг 2023 13:44ч.

  ако стратегията на САЩ се е провалила, тези хора за какво са дали живота си?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелю, вече си мият кървавите кунки с него (винаги така правят накрая с подлогите си)

  11 Авг 2023 14:10ч.

  Тукашните Тагаренковци обаче не се усещат, че ще са следващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хилядите убити украинци

  11 Авг 2023 17:36ч.

  искаха да воюват, само за това живееха и се готвеха. Така,че намерили са каквото са търсили. И то връщането на рестото тепърва започва.Не Русия, тия нацистки психопати подпалиха война в Европа след 80 години.Сега да си сърбат попарата със или без стратегия от САЩ. То па САЩ, като "имаха" "стратегия" за Афганистан, нали всички видяхме какво стана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тя не е само на Байдън тая стратегия

  11 Авг 2023 14:07ч.

  По-отдавнашна е. И е на стоящите зад Байдън, Обама и другите нуланди. Суперкорумпетата Байдънови просто са се възползвали от нея доста наедро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  11 Авг 2023 14:20ч.

  Вчера на мача АРИС и Динамо Киев, гърците вдигнаха транспаранти "Смажете АЗОВ" и " Смажете Нацистите от Киев".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  11 Авг 2023 14:37ч.

  тази стратегия не е на деменцията а на гмо мозъците зад него впк на сащ доста заработи след украина ще открият фронт на друго място

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много е весело

  11 Авг 2023 14:37ч.

  Постоянно пишат "войната наПутин в Украйна", а сега и за "стратегията на Байдън". Разбира му кратуната на Байдън от военна стратегия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николова

  11 Авг 2023 14:38ч.

  Каква стратегия у дядка с Алцхаймер?! Кукла на конци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  11 Авг 2023 15:41ч.

  Не четат историята,или поне не с разбиране.Към това като добавим и традиционните,надменост и лицемерие се получава резултата който имаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  11 Авг 2023 17:33ч.

  Геостратегът леко се е объркал, или послъгва. Президентът Путин не е говорил за нахловане в Украйна. То бе организирано (от законова гледна точка в РФ) на пожар около 20-24 февруари 2022, заради засилен обстрел на Донецк от страна на ВСУ (и може би данни за очаквано настъпление на ВСУ срещу Донецк, но това няма да го публикуват скоро). Освен това, сега няма "задънена улица" за армията на РФ - тя може да напредва или да предостави терен на украинската армия да се самоубива в зависимост от политическите нужди на РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи