Статия на Владимир Путин: Политиката на САЩ става все по-яростна и агресивна. Отношенията между Русия и Китай са крайъгълен камък на глобалната стабилност

Статия на Владимир Путин: Политиката на САЩ става все по-яростна и агресивна. Отношенията между Русия и Китай са крайъгълен камък на глобалната стабилност

Статията на Владимир Путин е публикувана в "Женмин Жибао”. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Щастлив съм от тази възможност да се обърна към приятелския китайски народ чрез една от най-големите и авторитетни медии в света в навечерието на държавното посещение на президента на Народна република Китай Си Дзинпин в Русия. Това знаково събитие потвърждава специалния характер на руско-китайското партньорство, което винаги е било изградено на взаимно доверие и уважение на суверенитета и интересите.

Ние имаме високи очаквания от предстоящите разговори. Нямаме съмнения, че те ще дадат нов мощен тласък на цялостното ни двустранно сътрудничество. Това също е голяма възможност за мен да се срещна с моя добър стар приятел, с когото се радваме на най-топла връзка.

Запознах се с другаря Си Дзинпин през март 2010 г., когато той посети Москва като председател на делегация на високо равнище. Нашата първа среща се проведе в много работна, и в същото време открита и приятелска атмосфера. Аз наистина харесвам този стил на общуване. Знам, че хората в Китай придават голяма важност на приятелството и на личните отношения. Не е съвпадение, че мъдрецът Конфуций е казал: „Не е ли радост да имаш приятели, пристигнали отдалеч!“ В Русия ние споделяме тази ценност и приемаме истинските приятели като братя. Нашите два народа имат много общо в това отношение.

Три години по-късно, по същото време през март, ние се срещнахме отново в руската столица. Това беше първата държавна визита на Си Дзинпин в нашата страна, след неговото избиране за президент на Народна република Китай. Тази среща на върха зададе тона и динамиката на руско-китайските отношения за много години напред, стана ясно доказателство за специалния характер на отношенията между Русия и Китай и очерта траекторията на тяхното ускорено и устойчиво развитие.

Оттогава измина едно десетилетие, което е само кратък миг от историята на нашите страни, споделящи вековна традиция на добросъседство и сътрудничество. През това време светът видя множество промени, често не към по-добро. Основното нещо обаче остана непроменено: говоря за здравото приятелство между Русия и Китай, което непрестанно се заздравява за доброто и интересите на нашите страни и народи. Напредъкът, направен в двустранните връзки, е забележителен. Отношенията между Русия и Китай достигнаха най-високото ниво в историята си и набират още повече сила. Те надживяха качествено военно-политическите съюзи от времето на Студената война, без да има някой, който постоянно разпорежда и някой, който постоянно се подчинява, без ограничения или табута. Ние достигнахме безпрецедентно ниво на доверие в нашия политически диалог, стратегическото ни сътрудничество стана наистина всеобхватно по своя характер и е на прага на нова ера. Президентът Си Дзинпин и аз сме се срещали около 40 пъти и винаги сме намирали време и възможност да говорим в различни официални формати, както и на неофициални събития.

Нашите приоритети включват търговско и икономическо партньорство. През 2022 г. нашата двустранна търговия, която по онова време вече беше значителна, се удвои и достигна 185 милиарда долара. Това е нов рекорд. Нещо повече, ние имаме всички основания да вярваме, че целта от 200 милирда долара, която беше поставена от президента Си Дзинпин и мен, ще бъде надхвърлена в началото на тази година, вместо през 2024 година. Трябва да се отбележи, че делът на разплащанията в национални валути в нашата взаимна търговия расте, като допълнително заздравява суверенитета на нашите отношения.

Дългосрочни съвместни планове и програми бяха успешно приложени. Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че руско-китайският газопровод Силата на Сибир стана „сделката на века“ по своя мащаб. Доставките на руски нефт и въглища се увеличиха значително. Наши специалисти участват в изграждането на нови ядрени централи в Китай, а китайски компании са активно ангажирани в проекти за втечнен природен газ; нашето индустриално и селскостопанско сътрудничество се усили. Заедно изследваме космическото пространство и развиваме нови технологии.

Русия и Китай са сили с древни и уникални традиции и огромно културно наследство. Сега, когато всички свързани с пандемията рестрикции за взаимните контакти са вдигнати, е важно да увеличим хуманитарния и туристическия обмен колкото е възможно по-скоро, като по този начин засилим социалната основа на руско-китайското партньорство. Междудържавните тематични години ще играят специална роля в този контекст. Например, двугодието 2022/2023 е посветено на сътрудничеството в полето на физическата култура и спорта, които са много популярни сред нашите жители.

За разлика от някои страни, които претендират за хегемония и всяват неразбирателство в глобалната хармония, Русия и Китай буквално и преносно изграждат мостове. Миналата година нашите братски райони бяха свързани от два нови моста, преминаващи над река Амур, която стана „река на приятелството“ от незапомнени времена. Всред „вълните и ветровете“, които обхващат планетата ние си сътрудничим тясно в международните отношения и ефективно координираме външно-политическите си позиции, противодействаме на общите заплахи и отговаряме на текущите предизвикателства, стоейки рамо до рамо като „скала сред буен поток“. Ние активно насърчаваме демократични многостранни структури като ШОС и БРИКС, които стават все по-авторитетни и влиятелни и привличат нови партньори и приятели. Работата, насочена за координиране на развитието на Евразийския икономически съюз с инициативата Един пояс, Един път, също върви в този дух.

Нашите страни, заедно със съмишленици, последователно се застъпват за формирането на многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на определени „правила“, обслужващи нуждите на „златния милиард“. Русия и Китай последователно работиха за създаването на справедлива, отворена и приобщаваща регионална и глобална система за сигурност, която не е насочена срещу тези страни. В това отношение отбелязваме конструктивната роля на Глобалната инициатива за сигурност на Китай, която е в крак с подхода на Русия в тази сфера.

Ние чувстваме драматичната промяна в геополитическия пейзаж на външния свят. Придържайки се по-упорито от всякога към своите остарели догми и изчезващо господство, „колективният Запад“ разиграва на карта съдбите на цели държави и народи. Политиката на САЩ за едновременно удържане на Русия и Китай, както и на всички, които не се подчиняват на американския диктат, става все по-яростна и агресивна. Международната архитектура на сигурността и сътрудничеството е демонтирана. Русия беше обявена за „непосредствена заплаха“, а Китай за „стратегически съперник“.

Ние оценяваме добре балансираната позиция относно събитията в Украйна, възприета от КНР, както и нейното разбиране на техните исторически контекст и пораждащи причини. Приветстваме готовността на Китай да даде значителен принос за уреждането на кризата. Както и нашите приятели в Китай, ние се застъпваме за стриктно спазване на Хартата на ООН и зачитане нормите на международното право, включително хуманитарното право. Ние се придържаме към принципа на неделимост на сигурността, който беше грубо нарушен от блока на НАТО. Дълбоко сме загрижени от безотговорните и крайно опасни действия, които застрашават ядрената сигурност. Отхвърляме нелегитимните едностранни санкции, които трябва да бъдат вдигнати.

Русия е отворена за политическо и дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна. Не Русия прекрати мирните разговори през април 2022 година. Бъдещето на мирния процес зависи единствено от волята за ангажиране в конструктивно обсъждане, отчитащо сегашните геополитически реалности. За жалост, ултимативният характер на изискванията спрямо Русия показва, че техните автори са без връзка с тези реалности и нямат интерес за намиране на решение на ситуацията.

Тази криза в Украйна, която беше провокирана и прилежно подхранвана от Запада, е най-ярката, но не и единствената проява на неговото желание да запази международното си господство и да съхрани еднополярния световен ред. Съвършено ясно е, че НАТО се стреми към глобален обхват на дейностите и иска да проникне в Тихоокеанска Азия. Очевидно е, че има сили, които упорито работят за разделяне на общото Евразийско пространство в мрежа от „ексклузивни клубове“ и военни блокове, които ще послужат за удържане на развитието на нашите страни и ще вредят на техните интереси. Това няма да стане.

Всъщност, днес отношенията между Русия и Китай служат като крайъгълен камък на регионалната и глобалната стабилност, стимулирайки икономическия растеж и осигурявайки положителния дневен ред на международните отношения. Те дават пример за хармонично и конструктивно сътрудничество между големи сили.

Аз съм убеден, че нашето приятелство и партньорство, основани на стратегическия избор на двете държави, ще продължават да растат и ще укрепват за благополучието и просперитета на Русия и Китай. Тази визита на президента на КНР в Русия несъмнено ще допринесе за това.

 

Източник: kremlin.ru

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • old_beggar

  20 Март 2023 10:13ч.

  т. нар. „Запад“ изненадващо бързо се превърна във фашистка диктатура – и може да говори колкото си иска за "демокрация", но хората вече усещат, че това са просто лъжи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе не емного изненадващо, това скоростно сваляне на грима и маскировката

  20 Март 2023 10:24ч.

  Англосаксите изначално са фашисти, може да се проследи назад във времето още преди Славната революция от 1688. Диктатурата на лорд-протектора Кромуел е типичен пример за средновековен фашизъм с фюрер начело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  20 Март 2023 10:30ч.

  Междувременно в рая ня всички времена: https://www.facebook.com/adagamov/videos/942972216859345/ Хора, Вие май не сте добре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наивен ли си или само

  20 Март 2023 11:39ч.

  тъп? А може би и двете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Евгени Георгиев Василев 20 Март 2023 12:30ч.

  20 Март 2023 14:41ч.

  Женя, дорогой, трябва да доразвиеш историята с това видео. А тя е - бар в Москва, в който се събират "помощи" за ВСУ от началото на войната. Нелепо, но факт. Явно на някой му е писнало и хората на видеото след визитата на който трябва, започват да пеят бодро руски песни. п.с. бай дъ вей. писА л и се вече доброволец на Източния?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважаеми колеги,

  20 Март 2023 10:58ч.

  Пишете по темата на статията, моля, не едно и също всеки път. Защото така смисъл има колкото в изпълненията на футболна агитка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В България тече гражданска война повече от век. В момента е в латентна фаза, но това няма да продължи вечно

  20 Март 2023 11:01ч.

  Затова е това "едно и също всеки път". Кръвнина има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  20 Март 2023 15:22ч.

  Българската бурж0азия започна война срещу Българския народ през месец юни 1900 г в Дуранкулак ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  20 Март 2023 11:35ч.

  Американската икономика спечели ПСВ, ВСВ и Студената война. Ще спечели и тази война. Разликата ще е единствено, че през последната война, повечето Американци и Европейци няма да прекъснат отпуските си на море за целта. А това е огромна цивилизационна разлика !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американската икономика, Сине, не е това което беше..

  20 Март 2023 11:39ч.

  Та не бързай много с прогнозите, да не се окажеш в небрано лозе и с морска сол в дирника..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спечелила тя, таратанци. Като лъжеш наедро, кой мислиш ти вярва? Ти изобщо на училище ходил ли си?

  20 Март 2023 11:41ч.

  Явно не си. При социализма имахме най-доброто образование на планетата. Но като фашистки потомък ти явно си се явявал като частен ученик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  20 Март 2023 13:18ч.

  И кой го промени това? Не ли разрушителите на СИВ и Варшавския договор? Дето сега са натиснали да разрушат и Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буха ха/ за _Sin 20 Март 2023 13:35ч.

  21 Март 2023 3:37ч.

  Като каза за почивките на американците за морето, да те светна ли кога те същите, американците започнаха да ходят на море? И какъв процент от тях можеха да си го позволят? ..... Точно така, след като соца се отказа сам и от пазарите си, и от суровините си, и от кадрите си, САЩ изведнъж прогледнаха и откриха, че имало и друг начин на съществуване. ...... Айде да не спорим, не е трудно, да се проследят старите им хотели по моретата, колко са, те показват ясно какво е било. Само избрани са имали лукса да знаят какво е море. Да, много им се искаше Куба да публичния им дом, но Кастро ги окастри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха, Америк икомомика спечели също Троянската

  26 Март 2023 6:27ч.

  Пелопонеската, 100-годишната, 40-годишната, 7-годишната войни и изобщо всички мурабета на всичките земни кълбета...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ние се застъпваме за стриктно спазване на Хартата на ООН и зачитане нормите на международното право“

  20 Март 2023 11:55ч.

  Хм… Интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следственный комитет РФ возбудил уголовное дело в отношении прокурора и судей Международного уголовного суда (МУС), выдавших ордер на арест президента России Владимира Путина.

  20 Март 2023 11:58ч.

  https://tass.ru/proisshestviya/17317275?following_ch=8901

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отношенията между Русия и Китай са крайъгълен камък на

  20 Март 2023 12:06ч.

  стабилността на моята власт. Duce В.В.Путин отъждествява себе си с целия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  20 Март 2023 12:15ч.

  Липсва Ви разбиране на прочетен текст . . . Важно е да се четат написаните думи, а не тези които чувате в главата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  20 Март 2023 12:12ч.

  Благодаря за превода !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борбата на световия пролетариат

  20 Март 2023 12:20ч.

  ръководена от великия СССР, подкрепяна от съдружеството не необвързаните страни срещу колективната експлоатарска буржуазия и империализЪма беше много по вълнуваща и епична.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На каквто и шут да се правиш

  26 Март 2023 6:30ч.

  противоречията на империализма са неразрешими, на глобализма - да не говорим. Но ще ги реши не революцията на масите, а Творецът, като в огън унищожи царството на шеха, проклятието и смъртта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Андрей К.

  20 Март 2023 13:28ч.

  Симпатично, в духа на старите социалистически речи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Татко ти ли се е потил да ги пише

  26 Март 2023 6:31ч.

  или дядо ти е бил АБПФК?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  20 Март 2023 15:19ч.

  Точно преди двадесет години, на 20 март 2003 г., започна една от основните военни авантюри на САЩ - нахлуването на американски войски в Ирак. Иракската армия е победена, лидерът на страната Саддам Хюсеин е заловен и обесен. Изглежда, че САЩ спечелиха безусловна победа и направиха това, което обещаха - "установиха демокрация в страната". В действителност тази война подкопа основите на американското световно господство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересното е, че когато САЩ започна втората война в Ирак

  20 Март 2023 18:28ч.

  Русия на практика ги подкрепи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ренде

  23 Март 2023 6:27ч.

  Не помня такова нещо. Това ще да е някакъв сън, блян или поредната козяшка опорка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  20 Март 2023 17:12ч.

  интересно, да не би сайтът да е наел цензорите от "факти", или пък други? трием яко безобидни коментари...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия и Китай дразнят САЩ, щото не им искат повече вилата на врата

  21 Март 2023 3:31ч.

  Белият дом на какво отгоре иска китайският президент Си Дзинпин да окаже натиск върху Путин за Украйна, че и да разговаря и със Зеленски после. Големи наглеци, все те да дадат наклон на събитията. .................. Кога американците ще си посипят главите заради Ирак, Либия, Югославия, Сирия, Афганистан, а вече и за Украйна. И в Йемен какво става, но светът май не знае тази държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия и Китай дразнят САЩ, щото не им искат повече вилата на врата

  21 Март 2023 3:31ч.

  Белият дом на какво отгоре иска китайският президент Си Дзинпин да окаже натиск върху Путин за Украйна, че и да разговаря и със Зеленски после. Големи наглеци, все те да дадат наклон на събитията. .................. Кога американците ще си посипят главите заради Ирак, Либия, Югославия, Сирия, Афганистан, а вече и за Украйна. И в Йемен какво става, но светът май не знае тази държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи