Сиймур Хърш: СAЩ изиграха решаваща роля в атаките срещу Кримския мост

Сиймур Хърш: СAЩ изиграха решаваща роля в атаките срещу Кримския мост

Автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Опера-буфа в Украйна

Докато войната се проточва, заблудите нарастват, без да се вижда край или победа

Нека да разгледаме последните събития във войната в Украйна от гледна точка на онези от американската разузнавателна общност, в чиито съвети президента Джо Байдън не се вслушва, а би трябвало.

На 17 юли Украйна атакува за втори път едно от най-големите постижения на руския президент Путин -11,25-километровия Керченски мост, свързващ Крим с Русия. Мостът на стойност 3,7 милиарда долара, с отделни трасета за автомобилно и влаково движение, беше открит за автомобили през май 2018г., а за камиони пет месеца по-късно, като самият Путин шофираше първия, който премина през него. 

Руският президент Владимир Путин кара строителен камион по пътно-железопътния мост над Керченския проток, свързващ континентална Русия с Крим, по време на церемонията по откриването му на 15 май 2018 г. На 17 юли мостът беше атакуван за втори път от украинските военни, като бяха използвани двойка подводни дронове. / АЛЕКСАНДЪР НЕМЕНОВ/AFP via Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски даде ясно да се разбере преди руската инвазия в началото на миналата година, че смята моста за легитимна военна цел. Първоначално Украйна атакува моста през октомври миналата година, като използва подводен дрон, но той беше напълно ремонтиран в рамките на седем месеца. При последното нападение, извършено с двойка потопяеми дронове, загинаха мъж и жена, които пътуваха по моста, когато е станала експлозията, беше ранено и детето им.

Ролята на администрацията на Байдън и в двете атаки е от съществено значение. "Разбира се, че това беше наша технология", каза ми един американски служител. "Дронът беше дистанционно управляван и наполовина потопен като торпедо". Попитах дали преди нападението на моста се е мислило за възможността за ответни действия. "Какво ще направи Путин... не мислим толкова далеч", каза служителят. "Националната ни стратегия е, че Зеленски може да прави каквото си поиска. Няма надзор от страна на възрастните." 

В отговор на второто нападение срещу моста Путин прекрати споразумението, което позволяваше украинската пшеница и други жизненоважни хранителни култури, задържани от продължаващата война, да бъдат превозвани от блокираните пристанища на Черно море. (Преди войната Украйна изнасяше повече зърно от целия Европейски съюз и почти половината от слънчогледовите семена в света). Русия започна да засилва ракетните атаки срещу Одеса като първоначалният ѝ списък с цели се разшири от пристанищните райони до вътрешността на града.

Моят информатор ми каза, че от Одеса и други черноморски пристанища в Европа се изнасят много повече от зърно и слънчогледови семена: "Износът от Одеса включваше нелегални неща като наркотици и петрол, който Украйна получаваше от Русия".

В този момент, когато контраофанзивата на Украйна срещу Русия се проваля, служителят споделя: "Зеленски няма друг план, освен да се задържи. Сякаш е сирак - бездомник по бельо - и ние нямаме реална представа какво мислят той и хората му. Украйна има най-корумпираното и най-глупавото правителство в света след Нигерия, а подкрепата на Байдън за Зеленски може да се дължи единствено на личното познанство между двамата, не само защото се е погрижил за сина му Хънтър." 

В американската разузнавателна общност има хора, казва служителят, които се притесняват от реакцията на Путин на неотдавнашните атаки на украински дронове в центъра на Москва."Ще бъде ли Киев следващият?"

Служителят обрисува американската позиция по отношение на войната в Украйна като объркваща и нереалистична."Президентът и Тони Блинкен продължават да твърдят: "Ще направим каквото е необходимо за толкова дълго, колкото е необходимо", за да спечелим войната."

Източникът ми коментира, че администрацията преговаря от месеци за закупуването на нещо, което може да се равнява на десетгодишна доставка на 155-милиметрови артилерийски снаряди от пакистанската армия, което по ирония на съдбата би могло да удължи живота на губещите военни усилия.

"В тази война ще загинат още хора и за какво?", попита събеседникът ми.

"Американските и украинските военни вече не правят никакви прогнози" за бъдещия успех в настоящата контраофанзива. "Украинската армия не е преодоляла първата от трите руски отбранителни линии. Всяка мина, която украинците изкопават, се попълва през нощта от руснаците."

"Реалността" - казва служителят - "е такава, че балансът на силите във войната е установен." Путин има това, което иска: достъп до Крим и четирите украински области - Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие, които бяха анексирани от Русия на 30 септември миналата година. "Украйна ги няма и не може да си ги върне".

Междувременно крайната цел на Путин в Одеса, ако има такава, не е известна. Въпреки всички неизвестни, казва служителят, президентът Байдън "трябваше да каже на Зеленски, че е сам, когато става въпрос за контраофанзивата. Балансът на силите" - срещу превъзхождащите го по оръжие, подготовка и въоръжение руски сили - "е бил решен въпрос".

Миналата седмица на Аспенския форум за сигурност в Колорадо Антъни Блинкен, който публично отхвърли всякакви разговори за преговори за прекратяване на огъня преди настоящата контраофанзива, обвини Русия, според доклад на "Ню Йорк Таймс", че "превъръща доставките на храни в оръжие". По същия начин той обвини Русия, че използва като оръжие огромните си доставки на природен газ, преди президентът Байдън да разреши унищожаването на двата руски газопровода "Северен поток" до Германия миналата есен. 

В неделя, по време на телевизионно интервю с Фарид Закария от CNN, Блинкен обърна наопаки най-новата история, заявявайки, че по отношение на това, което Путин "искаше да постигне" във войната с Украйна, той "вече е загубил".

"Целта беше да се заличи Украйна от картата, да се премахне нейната независимост, нейният суверенитет, да се включи в състава на Русия. Това се провали много отдавна. Сега Украйна води битка, за да си върне повече от земите, които Русия й отне. Това е трудно, руснаците са изградили силна отбрана. Украинците се борят за земята си, за бъдещето си, за страната си, за свободата си. Мисля, че това е решаващият момент и той ще се прояви."

Всъщност всяко бъдещо споразумение с Русия, ако бъде договорено такова, почти сигурно ще включва ново ръководство в Киев и също така ще признава руския контрол над четирите анексирани области. Известно е, че Зеленски, ако оцелее, притежава къща във Форте ди Марми, крайбрежно градче в Тоскана, която е купил за 4,2 млн. долара през 2015 г., четири години преди да стане президент.

Шумният публичен разрив в края на юни между Евгений Пригожин, лидер на военизираната група "Вагнер", и Путин завладя сърцата и умовете на много американски редактори и репортери, които го възприеха като сериозно предизвикателство към лидерството на Путин.

Не успях да науча дали е имало официална оценка на ЦРУ за събитието, но има сериозни разузнавателни експерти, познаващи Русия, които стигнаха до заключението, че то е било много повече от провал за един проблематичен лидер, който изглеждаше в противоречие с Путин.

"Путин е руски фундаменталист, но е бил наясно, че "Вагнер" е пълна с потенциални бунтовници, които не са го смятали за достатъчно голям фундаменталист за тях", казва служителят. "Те искаха Путин да превземе Украйна и Западна Европа и да стигне до Ламанша. Путин не беше съгласен с това. "

"Как ли би реагирал президентът Байдън, ако Китай беше създал база в Тихуана, Мексико, и се срещаше там с всички леви правителства на Южна Америка? Ето как се очакваше Путин да реагира на срещата по-рано този месец на всички шефове на НАТО във Вилнюс, близо до руската граница."

Служителят добави: "Не си мислете, че това с бунтът на "Вагнер" не е било планирано. Нито за миг."

Руската история изобилства от подобни заплетени случаи. Попитайте Лев Троцки.

Източник: seymourhersh.substack.com

Превод: "Гласове"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Те затова и ще го духат накрая, тези така наречени САЩ

  27 Юли 2023 21:09ч.

  Квазидържава, всъщност конгломерат от организирани престъпни групи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  28 Юли 2023 1:17ч.

  Г-н Дачков писането на отговор на отговор ще убие форума както навремето в Сега. По-добре я махнете тази функция. Който иска да отговори на някой ще се научи да споменава на кой отговаря. Това естествено си е мое мнение. Аз например сега пиша отговор за да изскочи моята писаница на първо място. И не ми е за пръв път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  27 Юли 2023 21:14ч.

  Да, не се вижда край на чудовищната касапница, която ще трае с години и ще завърши в крайна сметка с победа на жертвата срещу палача, защото Бог няма, да позволи Сатаната да завладее света и ще срази Антихриста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог не е фашист

  27 Юли 2023 21:25ч.

  Абе неграмотник, къде се слагаш и ти с приказки за бог...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГенДок

  27 Юли 2023 21:30ч.

  Сектант, янките директно вече казват това, което всички знаехме отдавна: Опитахме. Не стана. Оправяйте се. Сори. А, вас, жълтопаветните джендърчета оставиха с вятърните перки забити в задниците ви. И оздачените ви мътни погледи на мутирали крави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе, бандерол

  27 Юли 2023 22:35ч.

  Ти си много смешен психопат, хаххаха. Пишеш глупости, теб ли да четем или Сиймур Хърш? Не ми отговаряй :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  27 Юли 2023 22:35ч.

  "къде се слагаш и ти" -- първо да се научи да слага запетаите, другото после. :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  27 Юли 2023 22:36ч.

  Вижда се, вижда се. С това темпо на загуби до няколко месеца укропите просто ще свършат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ми не се ли разбрахме

  28 Юли 2023 1:13ч.

  ми прост....тко не се ли просвети какво значи "бандера" че се кичиш с тоя ник; Это прозвище хозяйки борделя. щом ти е добре с тоя ник ясно кво си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  27 Юли 2023 21:14ч.

  в щаба на украинската армия съвместно с нацистките генерали „работят“ военни от Британия, Франция и САЩ - те планират военните операции и използват секретни комуникационни канали в реално време c разузнавателни данни за руските войски (които са достъпни само в рамките на НАТО)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ам.изверг

  27 Юли 2023 21:23ч.

  Тероризмът и мутрафонството са в кръвта на тия гнъсни дебили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се оправят

  27 Юли 2023 21:37ч.

  От ден 1 се знаеше, че Русия ще си вземе каквото иска, а джендърите ще вият фалцетно. Укрите им вземаха държавата, избиха ги, сега гледат тъпо. Баси простата нация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чено

  27 Юли 2023 21:38ч.

  Че са прости е безпорно, но има едни още по-прости - българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както го взе Брежнев

  27 Юли 2023 21:41ч.

  Навремето в Афганистан за 10 години?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фръц

  27 Юли 2023 21:44ч.

  ...и на твоите хамериканци нещо не се получи в Авганистан. Помним позорното им бягство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  27 Юли 2023 22:38ч.

  що не вземеш да попрочетеш малко? съветската армия излезе под строй от афганистан. правителството, което оставиха, издържа още години на натиска на финансираните от говедарите талибани. едни други висяха по хеликоптерите в кабул.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даваха го по вашата

  27 Юли 2023 23:15ч.

  социалистическо западаща се телевизия, бити, ебани и осрани прекосиха моста на дружбата. За наше голямо съжаление не можаха да се разпаднат качествено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Учуден

  27 Юли 2023 22:03ч.

  ,,Украйна има най-корумпираното и най-глупавото правителство в света след Нигерия..." Пропусната е България, на първо място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз съм дълбоко засегнат и възмУтен

  28 Юли 2023 2:27ч.

  от такова пренебрегване на нашенските корупционни практики! Че то ако корупцията стане олимпийски спорт ний ше ви отвеем плявата ве, ей! Ше ви смачкаме кат' дизел цинкова кофа! Ше ви разнасяме като куцо пиле домат! Само двама-трима селски кмета да ви пуснем и отивате в киреча. Ами ако изкараме холдинга "Автомагистрали" или както там му викат ...? Кой ше ви лее куршум после и ше ви лекува от нощно напикаване? За Нигерия ми говорят! А-ма-тьори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  27 Юли 2023 22:33ч.

  Накрая ще излезе както винаги че първото руско предложение е най-доброто. Имам предвид Минските споразумения. А иначе май това което остане от Украйна след като Полша вземе Лвов и Унгария Задкарпатието няма да има черноморски и дунавски бряг. Западът лека полека включва задна скорост и се надява петата му колона в Москва да убеди Путин да се задоволи само с четирите области и Крим, но както беше писал някой в 19 век - зная сто начина как да изкарам руската мечка от бърлогата и не зная нито един как да я вкарам обратно. https://www.mk.ru/politics/2023/07/27/putin-lichno-meshaet-peregovoram-nachalos-sklonenie-rossii-k-khudomu-miru.html Да би мирно седяло, не би чудо видяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кажи нещо ново!

  27 Юли 2023 23:13ч.

  Това и птичките го знаят, войната срещу Украйна свърши 4 седмици след като започна. От там нататък воюват каубоите и васалите им, Украйна е само донор на месото! Ужас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  27 Юли 2023 23:52ч.

  Ако ремарката е за мен. Научете най-напред старото и тогава си мислете че може да има нещо ново.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българска поговорка

  27 Юли 2023 23:30ч.

  Кой каквото прави, на себе си го прави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  28 Юли 2023 13:26ч.

  Добре, че на Запад все още има мислещи и информирани хора, като Сиймур Хърш, които не си мълчат. И докато това е така има надежда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разследвал ли е 85-годишният разследващ журналист,

  28 Юли 2023 16:48ч.

  подали ли са му подходящата информация, имал ли е сътрудници, какъв е техният дял в свършеното, няма да разберем. Това, което се разбира е, че е твърдо на страната на Русия и против страната, в която се е родил и живее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • chedomir

  29 Юли 2023 14:21ч.

  Това,което се разбира е,че АВТОРЪТ е истински журналист,търсещ истината. И дали това се харесва на ваша милост,,на американците или руснаците,няма никакво значение.Важното е,че все още има такива хора и все още има надежда,че истината рано или късно излиза наяве.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  08 Авг 2023 0:42ч.

  Е това е така, както сте писали за истината с една малка поправчица, че Русия нахлу в Украйна, а не обратното.........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи