Си Дзинпин призова за по-справедлив и разумен международен ред

Си Дзинпин призова за по-справедлив и разумен международен ред

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайският председател Си Дзинпин отправи призив за "по-справедлив и разумен" международен ред. Той говори на лидерската среща на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд. Държавните ръководители трябва "да работят заедно за установяването на международен ред с по-справедлива и разумна насоченост", изтъкна той на форума.

В 22-рата среща на Съвета на държавните глави на ШОС участваха още руският президент Владимир Путин, президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, индийският премиер Нарендра Моди и др., предава Радио Китай. Специален гост е президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е "партньор за диалог" на ШОС.

В своята реч Си Дзинпин посочи, че в продължение на две десетилетия от създаването си, следвайки „Шанхайския дух“, ШОС постепенно се е оформила в международна организация от нов тип и е натрупала важен опит с иновативно значение.

Си Дзинпин направи предложения за приоритети в по-нататъшна работа на организацията.

На първо място, трябва да се отстоява „Шанхайският дух“, да се укрепва обединението и взаимното доверие, с координирана сила да се търсят решения за справяне с променяща се международна среда. Държавите членки трябва да продължават взаимно да се подкрепят по въпросите, свързани с основните им интереси.

Второ, трябва да се отстоява стратегическата независимост и да се поддържа регионална стабилност. Необходими са общи действия и насърчаване на сътрудничеството в областта на осигуряване на безопасност, както и противопоставяне на всякакъв опит за създаване на конфронтация и подкопаване на регионалната стабилност. Бъдеща цел е повишаване нивото на сътрудничеството в прилагането на законните в рамките на организацията и стриктно предотвратяване на терористични и екстремистки сили от нарушаване на регионалната сигурност.

Трето, трябва да се отстоява инклузивно развитие и придвижване на взаимноизгодно сътрудничество, улесняване на търговията и инвестициите, поддържане стабилността на индустриалните вериги и веригите за доставки, насърчаване ликвидността на ресурсите, за да бъде реализирано интегрирано икономическо развитие в региона.

Четвърто, трябва да се придвижи процеса на разширяване на организацията и усъвършенстване на структурата ѝ. Все повече страни кандидатстват за присъединяване към „семейството на ШОС“, което е доказателство за това, че идеите на това партньорство са получили признание сред страните.

Си Дзинпин изтъкна, че предстои провеждането на 20-ия конгрес на ККП, на който ще бъде начертан цялостен план за бъдещото развитие на Китай. Китай разглежда Шанхайската организация за сътрудничество като приоритет във външната си политика и е готов със собственото развитие да спомага развитие на страните в региона.

Създадена през 2001 г., ШОС обединява Китай, Русия, четири страни от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан), Индия и Пакистан.

"Би трябвало да насърчаваме общочовешките ценности, да се откажем от политиката на създаване на блокове", заяви Си Дзинпин.

Той не даде за пример никоя страна, но Китай по принцип използва този вид лексика, за да осъди САЩ и близките им съюзници.

"Необходимо е твърдо да браним международната система, поставяща в своя център ООН, както и международен ред, основан на международното право", отсече Си, цитиран от БТА.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Боже,

  16 Sep 2022 22:25ч.

  колко ли е треперил Путин, докато го слуша. “Каква е тая регионална стабилност. СВО-то нарушава ли я според Си? Май да. Ще иска ли мръсникът да му сваля още цената на нефта и газа? А нова концесия за добив на дървесина?”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  17 Sep 2022 13:21ч.

  Каква фантазия имаш само. И 5-годишните могат да ти завидят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има. Гарантира се от ООН

  16 Sep 2022 22:39ч.

  Но … САЩ не само че не се съобразяват с ООН, но с помощта на васалите си контролират ООН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • то добре, ама как да стане

  17 Sep 2022 12:45ч.

  Парите и оръжията се предоставят според вътрешните разпоредби на страни: САЩ и др. Актовете се изготвят от военния отдел и се одобряват, например, от Конгреса. Това е вътрешното законодателство. Не е източник на международното право. Но Америка не мисли така. Америка вярва, че законите, приети от нейния Конгрес, са закони, на които целият свят трябва да се подчинява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи