Щатската амбасада у нас добре разбира, че Кирил Петков се оказа несполучлив вариант

Щатската амбасада у нас добре разбира, че Кирил Петков се оказа несполучлив вариант

'По ръба'' с Калина Андролова в предаването ''Политически НЕкоректно''

Нов кабинет в рамките на този парламент без Кирил Петков и Асен Василев. Това е желанието на ИТН, които решиха да ремонтират управлението. Ако ПП не приемат натиска за отстраняване на Петков и Василев, вървим към нови избори. ПП могат лесно да се лишат от Кирил Петков, доколкото Асен е по-умният от двамата и не се чувства комфортно от премиер, който неспирно се самоокарикатурява.

Ако искат все пак да останат във властта, има вероятност да се излъчи и друго приемливо лице за премиер, например военния министър Драгомир Заков, умерен, многовекторен, имащ подкрепа на САЩ. Така тази коалиция може да се закрепи още малко. Аргументирайки компромиса, че ако има нови избори, то идват "Възраждане", отиваме в Азия, излизаме от НАТО и всеки ден варим кафе на Путин. От друга страна, обаче, отстъпят ли ПП сега, то ИТН ще ги притискат до дупка и за всичко. Слави е костелив орех. Но не може премиерът Петков да нарича Слави пренебрежително "бивш певец с голямо его", защото и Слави може да го нарече "бивш търговец на замразени храни с лингвистични проблеми".

Една от най-опасните манипулации на това правителство е налагането на тезата, че ПП са спасението на България, че те са единствените борци с корупцията, че те са добрите, а всички останали са абсолютното зло. Подобен сценарий е от фентъзи жанра и е достоен за подрастваща психика. ПП си приписват святост, каквато не притежават. Не само това, със своите действия във властта те твърдо придобиват чертите именно на онова, с което заявяват, че се борят. Отделно от това, не може политиката на едно правителство да се основава на вражда и вартоломееви нощи, в които да се избиваме, защото мислим различно. Това е непродуктивно. Две олигархични клики водят война и рушат държавата, използвайки партийни проксита, без да им пука за катастрофата на страната. Трябва да се отбележи изрично, че каквото и да не ни харесва от миналите управляващи, то не оправдава дилетантското поведение и грешките на сегашния кабинет.

Манипулацията, че който не е с правителството, то значи е за мафията, за корупцията, за лошите... че правителството е светлата страна, а всички други са от страната на мрака, е изключително опасна. Тъй като задава вина и дамгосва всеки, който проявява критичност към скандалите, които овластените всеки ден генерират. Друга опорна точка, доста безсрамна, която се ползва за защитен щит, е, че Русия иска да сваля Петков. И всяка критика е част от петата колона на руснаците. Изключително брутален опит за прикриване на истината. А тя я, че властта сама произвежда верижни скандали, сама се дискредитира, сама сътворява грешките си. Ще попитам шеговито: като са толкова мощни и влиятелни руснаците в България, защо изобщо го сложиха този Кирил Петков?! Политическата власт е чувствителен жив организъм и се самоочиства, изхвърля неспособните, случайните.

Не знам как този кабинет си представя да прокара и един милиметър управленски решения под формата на „правителство на малцинството“. Правителството ще мине в период на бездействие, доколкото голяма част от решенията му зависят от парламентарна подкрепа. Така ще агонизира, докато ГЕРБ не решат да го свалят от власт. А ГЕРБ смятат, че кабинетът толкова забележително се проваля, че не е нужно да се намесват в естествения и драматично красив ход на потъването му.

Щатската амбасада у нас добре разбира, че Кирил Петков се оказа несполучлив вариант, който омаскарява задачите им. Американците не обичат техните изпълнители да са карикатурни. Те искат да правят успешни проекти, много бързо се дистанцират от губещите играчи. Като велика сила, която контролира западния свят, САЩ често са безпардонни в налагането на стратегията си, но са много прецизни в избора си на лидерство. Те избират, доколкото имат възможност на локален терен, относително интелигентни хора, които могат да бъдат естествени лидери или добри образци за подражание. Но в никакъв случай не твърде умни, защото интересните, изключителните умове са неуправляеми. Това е част от мрежовата война, от стратегиите за влияние в държавите, с които САЩ имат приятелски отношения. Това е подходът, през който САЩ доминират по естествен начин политическата ситуация в приятелските държави. Затова, не е без значение за САЩ дали Кирил Петков говори небивалици насам-натам и дали губи доверие сред избирателите. Ако губи доверие, не може да е ефективен. Така че ремонтът на този кабинет е добре дошъл. Особено в контекста на проблема с ветото върху Северна Македония.

Хубаво е, че ИТН осветиха намеренията на Кирил Петков да съдейства на европейските лидери да решат проблема с ветото върху Северна Македония. По този начин ИТН се изведоха от отговорност за това, което Кирил Петков се опитва да направи. А той наистина е поел ангажименти, това се доказва и от думите на Мицотакис, който очаква на 23 юни ветото да падне. Шолц и Макрон споделят план, обещават Европа да е гарант, че Северна Македония ще изпълни ангажиментите си към България.

Да обсъждаш с чужди дипломати начините, по които да бъде свалено ветото, да приемаш техните планове, а да искаш да заобиколиш интереса на България, е наистина национално предателство. Разбира се, както винаги очакваме предателството да бъде опаковано с демократична панделка и представено от НПО-агентурата като неизбежна разправа с ретроградното мислене, като справяне с московското влияние, като победа над провинциалното патриотарство, което не е осъзнало, че светът е глобално село и задръства бъдещото ни с някаква архаична историческа истина. Това правителство се отнася лекомислено към два въпроса, свързани с широкия обхват на националната ни сигурност.

Първият е осигуряване на предсказуемост и ниски цени на енергийните доставки. А вторият е свързан с това, че Кирил Петков няма политическа подготовка и не осъзнава опасността северномакедонската антибългарска доктрина да получи легитимност в ЕП. Толкова ли е трудно да се отстоява, че Северна Македония е тази, която трябва да направи отстъпки в полза на историческата истина. А не България. Вместо това Петков трескаво работи за маскировъчна формула, която да прикрие липсата на усилия от страна на Северна Македония за съобразяване с българските искания. Кому е нужно това? Защо натискът не е върху Северна Македония да побърза? Чии задачи решаваме, като приклякаме? А мислил ли е някога Кирил Петков с какво прозвище ще остане в историческите хроники на българската държавност?!

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • По-добре

  12 Юни 2022 9:19ч.

  По-добре да си "бивш певец с голямо его" отколкото настоящ патологичен лъжец с произход от семейство на Държавна Сигурност и тотална липса на лоялност към България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  12 Юни 2022 9:30ч.

  "... отиваме в Азия, излизаме от НАТО и всеки ден варим кафе на Путин"... Що за лексика, що за анализ! Това са българските журналя - претенции големи, но на празна основа. Явно тази още не е разбрала, че мнозинството българи не желаят НАТО! Ако използваме нейната лексика, ще й пратим нея да вари кафето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  12 Юни 2022 9:47ч.

  От целия,впрочем доста добър анализ,само това ли избра?Това е проява на тънка ирония,която дебелокожите соросоиди няма как да усетят и да разберат.Ето,до такива прояви на елементарно неразбиране води пещерната русофобия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе, ти, Отвратен, дебил ли си?!

  12 Юни 2022 10:07ч.

  Явно четенето с разбиране не ти е силата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  12 Юни 2022 10:32ч.

  Авторката сама ли се величае?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много “добър” анализ

  12 Юни 2022 21:28ч.

  Особено това: “ Те избират (САЩ ), доколкото имат възможност на локален терен, относително интелигентни хора, които могат да бъдат естествени лидери или добри образци за подражание.” Те избират безгръбначни, дали са бандити като Боко или патологични лъжци като Киро, тях не ги интересува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колега

  13 Юни 2022 15:59ч.

  Колега, много ми е кеф да чета излиянията на отвратена соросня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Шолц и Макрон споделят план, обещават Европа да е гарант, че Северна Македония ще изпълни ангажиментите си към България."

  12 Юни 2022 10:03ч.

  Меркелица и Макрончо бяха гаранти на Минските споразумения, уж. Докато те ги гарантираха укритие избиха над 13000 от гражданите на ЛДНР. Та, така с гаранциите на "цивилизования", "хуманен" Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "А мислил ли е някога Кирил Петков с какво прозвище ще остане в историческите хроники на българската държавност?!"

  12 Юни 2022 10:05ч.

  Горният въпрос е риторичен, нали? "Но в никакъв случай не твърде умни, защото интересните, изключителните умове са неуправляеми."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  12 Юни 2022 10:08ч.

  Тоя път се оказа, че и САЩ не държат нещата под контрол в ръцете си, както си вярват някои. В деня, в който ИТН справедливо въстана срещу премиера и правителството, изведнъж съобщиха, че Херо Мустафа повече няма да е посланик от есента. Живият Бог има сила свръхчудесно да смачка дори и най-големите гяволи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето- Най-важното в анализа е това:"А вторият е свързан с това, че Кирил Петков няма политическа подготовка и не осъзнава ОПАСНОСТТА СЕВЕРНОМАКЕДОНСКАТА АНТИБЪЛГАРСКА ДОКТРИНА ДА ПОЛУЧИ ЛЕГИТИМНОСТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ.

  12 Юни 2022 10:08ч.

  Толкова ли е трудно да се отстоява, че Северна Македония е тази, която трябва да направи отстъпки в полза на историческата истина. А не България... Кому е нужно това? Защо натискът не е върху Северна Македония да побърза? Чии задачи решаваме, като приклякаме? А мислил ли е някога Кирил Петков с какво прозвище ще остане в историческите хроники на българската държавност?!" (ПРЕДАТЕЛЯ! - б.м.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  12 Юни 2022 10:17ч.

  Казано с две думи: ЕС работи против нас (уж не разбирал за какво спорим с РСМ). Антенките на руската политика долавят това, защото, ако преди руснаците наричаха Климент македонски първоучител, този 24 май Митрофанова ни почетка като държавата люлка на славянската писменост и култура.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  12 Юни 2022 11:43ч.

  Абе вие не сте ли разбрали още,че България имаше някаква ценност за ЕС докато той ни погълне?След тоя исторически акт /за България?/ се сещат за нас само ако трябва да ни използват в игрите си.А вие продължавате да се смятате за горди и щастливи европейци.Разберете истината - тя ще ви направи свободни - може би!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  12 Юни 2022 10:53ч.

  "...друго приемливо лице за премиер, например военния министър Драгомир Заков, умерен, многовекторен, имащ подкрепа на САЩ" - Ко? Тази многовекторност, ми звучи като "бисексуален", или "полисексуален". А подкрепата на САЩ за кого го прави приемливо лице. Или приемлив задник?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само питам

  12 Юни 2022 11:08ч.

  А тест за умствена изостаналост правен ли е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  12 Юни 2022 11:59ч.

  СМ, ако имаше желание да изпълни нашите условия, вече да ги беше изпълнила... на всички е ясно, че този натиск е нагъл опит да ни изшкембят! Последствията няма да са само нашата история, а и територия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  12 Юни 2022 12:00ч.

  Умират да затрият България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола

  12 Юни 2022 12:57ч.

  Руснаците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо натискът не е върху Северна Македония

  12 Юни 2022 13:18ч.

  защото ние сме известни с това че нашият елит винаги отстъпва от националните ни интереси, а правителството на РСМ хитрува че повече от това не може да притиска и рискува да падне от власт, а ще дойдат националисти които са за Сърбия и косвено за Русия. При нас подобно развитие се преценява за по-малко вероятно. Дали е вярна тази преценка, зависи от нашия народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шолц и Макрон споделят план, обещават Европа да е гарант

  12 Юни 2022 13:58ч.

  Всичко ще обещаят - нищо от това няма да стане когато си остигнат целта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  12 Юни 2022 14:54ч.

  Обещания народ не хранят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами, не хранят

  12 Юни 2022 19:32ч.

  Хранят, хранят. 30 години как се храним само с обещания. Само дето започнаха да омръзват. Все пак е нужно и някакво разнообразие в храненето, защото иначе започват разни заболявания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  13 Юни 2022 7:54ч.

  От няколко дни слушам: "... Кирчо трябвало да провери лидерски качества..." Борис Джонсън 6 месеца го обвиняваха за партито и накрая собствената му партия му гласува вот на недоверие за лидерството му. Кирчо пипа под полата на начлничката на кабинета му - никой не споменава официално нищо. Що за политици, медии и народ!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Андролова си сменя ориентацията

  13 Юни 2022 10:21ч.

  (политическата) като ветропоказател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калина е най-добрия

  13 Юни 2022 15:15ч.

  Журналист в България.Умна и красива.Номер едно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ban

  13 Юни 2022 18:55ч.

  ПП си приписват святост, каквато не притежават. Колко познато звучи. Чисто по американски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи