Шест месеца руска специална военна операция в Украйна: истината и пропагандата

Шест месеца руска специална военна операция в Украйна: истината и пропагандата

Следващият етап на рускато специална военна операция вероятно ще се развие в направлението Николаев-Одеса и около старинния руски град Харков.

През последните шест месеца, започналата на 24 февруари т.г. руска специална военна операция (СВО) на територията на Украйна, протича в два етапа : първият имаше за цел смяна на украинското правителство от вътрешни сили с подкрепата на руски части и последващо мирно договаряне, а вторият - освобождаване на Донецка и Луганска области от властта на националистическото киевско  правителство.

Преди началото на СВО Русия довежда по определени канали до знание на украинския президент своите условия, за да няма въоръжен сблъсък между двете страни. Условията са следните: Крим остава руски, Киев признава като самостоятелни републики обстрелваните в продължение на осем години ЛНР и ДНР, при които са убити около 14 хил. техни граждани, повече от които вече с руски паспорти, отказва се от НАТО и приема неутрален статут. При удоволетворяване на тези условия военни действия няма да има и Украйна запазва възможността за самостоятелно развитие така, както тя го разбира.

Американското разузнаване своевременно предоставя на украинския президент пълна информация за руската готовност за навлизане в страната.

Президентът не уведомява за това парламента и не съобщава на народа си за предстоящото изпитание. Необяснимо е защо е постъпил така. Дали то е негово самостоятелно решение или му е дадена информация, за да предприеме изпреверваща операция, за която армията вече е подготвена? Днес обаче на неговата съвест тежат десетките хиляди убити, ранени, безследно изчезнали и пленени, както и съдбата на милиони хора, емигрирали в чужбина.

Първият етап не успя, независимо, че руските десантчици завзеха важното летище Гостомел, близо до Киев, с което осигуриха подкрепа на силите, които е трябвало да извършат смяната на украинското правителство. Причините за проваления етап не са известни и едва ли в скоро време ще станат публично достояние. След неуспеха руските части са изтеглени от околностите на Киев и е обявен нов, втори етап на СВО - освобождаване на двете самопровъзгласили се републики в тяхните административно-географски граници.

След около три месеца бойни действия Луганска област (площ 26700 кв.км) е освободена, а към края на шестия месец преобладаващата част от Донецка (площ 26500 кв.км) също е без присъствие на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Същевременно е завзета около 20% от Харковска област (площ 31 400 кв.км), почти толкова от Запорожка (площ 27 200 кв.км) и цялата Херсонска (площ 28 500 кв.км). Общата завзета площ е около 95 000 кв.км., на която са разположени големи градове с мощна добивна и преработваща промишленост, както и цялото крайбрежие на Азовско море с важните пристанища Мариупол и Бердянск.

Завзетите територии активно се усвояват. Създават се военно-граждански администрации, чието ръководство се поверява на местни специалисти и на изпратени ръководители от някои руски области. Доставят се местни и от Русия материали за ремонтиране на сгради, преди всичко училища и болници, изгражда се нов жилищен комплекс в Мариупол, възстановени са пристанищата в Мариупол и Бердянск, издават се руски паспорти на желаещите, училищата се подготвят за учебната година по руски програми и с над 5 млн. руски учебници, сменят се телефонните и телевизионни оператори, изплащат се пенсии и заплати, а редица промишлени предприятия се подготват за производство - за тях, както и за нуждите на населението, ще се използва електрозахранване и от Запорожката АЕЦ, същата чиято електроенергия Киев предлагаше евтино на Европа. По родните места се завръщат все повече хора, някои дори заплащат, за да преминат през украинските блок-постове.

Успехите на руския контингент са постигнати с личен състав от около 150 000 бойци, т.е. три-четири пъти по-малък от този на ВСУ, но с многократно превъзходство в артилерия, РСЗО и ракетни комплекси. Това съотношение налага съответна тактика за водене на сраженията и на двете страни. Руските части, след понесените първоначални загуби, не предприемат настъпление преди пълно огнево поразяване на противника, което означава нисък темп на настъпление и значително по-ниски загуби на хора и техника -  такива има и в хора, и в бойна техника, но са несравнимо по-малки с тези на ВСУ.

Три са факторите, които позволяват на руския контингент бавно, методично и непрекъснато да настъпва,

разрушавайки постепенно силно укрепените отбранителни полоси в огромните агломерации на Донбас: стратегическата инициатива, умелите и самоотвержени действия на бойците и  превъзхождащата огнева мощ. Особено значение има владеенето на инициативата от руския ГЩ. Тя се изразява в настъпление с малки сили и с активно огнево съпровождане едновременно на няколко неочаквани за ВСУ и направления. Това налага ВСУ непрекъснато да прехвърля войскови части за неутрализирането им, като на практика се получава така, че ГЩ на ВСУ не е в състояние да формира силна групировка за провеждане на значителна настъпателна операция, въпреки численото си превъзходство. В редица случаи, когато ВСУ започва формиране на ударна групировка, с дистанционни ракетни удари по местата за средоточаване, части от нея (команден пункт, войскови части, складова база) се унищожават и замисълът се проваля - ВСУ са принудени да воюват по наложената им тактика от противника.

През изминалите шест месеца ВСУ показаха много добра организация и водене на отбранителни боеве, но не успяха да осъществят нито една настъпателна операция. Това, което често се обявява за подготвяно контранастъпление или нанесени контраудари, си остава само пропагандна акция. Изключение правят няколко отделни удари от местно значение, като разрушаване на мостове и складове в Херсонска и Запорожка области с артилерия и РСЗО, но без движение на мотопехотните части. На такива отделни удари киевската пропаганда придава дори стратегическо значение.

Тя обаче премълчава огромните загуби в техника и личен състав от масираните артилерийско-ракетни удари, при които се понасят сериозни загуби - често батальоните губят до 50-60% от личния си състав. Тези загуби се попълват с наскоро мобилизирани и необучени бойци, част от които се предават в плен или дезертират. Има случаи на разстрел на отстъпили от позицията си, например, в средата на август нацбатальонът "Кракен" показно разстрелва 100 бойци от разгромената 58-ма мотопехотна бригада за самоволно напускане на сражение за укрепения район Уди в Харковска област.

Само допреди месец-два за самоволно напускане на боя на бойци от ВСУ не можеше и да се мисли. Напоследък такива случаи има все по-често, което говори за моралното състояние на повечето мобилизирани - от началната 300-хилядна кадрова армия са останали около 20%. Недостатъчната подготовка на мобилизираните е важна причина за

неефективно използване на непрекъснатия поток от западно оръжие, което не води до очаквания прелом в бойните действя.

За реалното състояние на ВСУ не се говори, но пък в Киев са ненадминати в пропагандата. Използват се постановки и явни лъжи, изричани дори от самия президент, които с удоволствие се подхващат от западните медии, в това число и от нашите - няма ден без поредната декларация на президента Зеленски, твърде често представляваща общи съображения или твърдения, нямащи нищо общо с реалната обстановка на бойното поле. Фрапиращ пример е случаят със Запорожката АЕЦ, завзета и охранявана още в началото на СВО. В нея работи украински персонал и 15 руски ядрени специалисти, а се охранява от руско военно подразделение.

През последните седмици централата се обстрелва от украинската артилерия, която не може да повреди енергоблок, но може да разруши съоръжения, осигуряващи нормалната работа на шестте енергоблока, както и част от бетонните контейнери, в които се съхранява отработено ядрено гориво. Разрушаване на част от тях би довело до радиоактивно заразяване. Вероятно поради това в близост до централата Русия разположи отделен полк за радиационна, химична и биологична защита.

Твърдението, че централата се обстрелва от руски части, е пълен абсурд - може ли изобщо да се допусне, че те обстрелват собственото си охраняващо подразделение и собствените си ядрени специалисти.

Експерти допускат, че една от предполагаемите причини за обстрелването и за яростната украинска пропаганда, свързана с него, е това, че Киев не е отчитал на МАГАТЕ пълния обем на отработеното ядрено гориво и се стреми да не допусне до него нейните специалисти, които биха могли да установят реалното състояние. Известно е, че отработеното ядрено гориво е подходящо за изработване на радиологично оръжие, т.е. на т.н. "мръсна" ядрена бомба. В този аспект нека напомня за провежданите ядрени изследвания в Запорожката АЕЦ и в лабораториите в Киев и Харков, както и за акцията на диверсионна група със задача да изнесе документи и материали от Запорожката централа, завършила с пожар в една от сградите.

Твърди се, че случаят с Запорожката централа има и друг аспект, според мен малко вероятен, но все пак... Ако бъде разбит контейнер с отработено ядрено гориво, радиоактивното заразяване би обхванало и територията на страни-членки на НАТО, като Словакия, Унгария, Румъния, а при определени условия и България. В такъв случай НАТО, позовавайки се на чл. 5 от Вашингтонския договор, може да се намеси в СВО на страната на Украйна, което е отдавнашна мечта на Киев, но което означава като минимум война НАТО-Русия на европейския континент, което американците засега не планират.

Загубили значителна територия и без каквато и да е възможност да я върне обратно, през последния месец ръководството на Украйна предприема активна диверсионно-терористична дейност. Видимо добре е поработила групата от 20 специалисти по диверсии и вербовка от състава на английската SAS (Special Air Service), пристигнала в Киев в края на април т.г. Две са причините за активизиране на такива действия от украинското ръководство. Първата е да се демонстрира на Запада, че страната все още има сили и възможности да отговори на желанието му за активно противодействие на Русия, да оправдае  огромната финансова и военна помощ и да иска все по-голяма. Втората е не по-малко важна -  желанието да се създаде страх в хората.

Диверсиите в тила на врага е нещо нормално по време на война и твърде часто дори е крайно необходимо да се унищожи важен склад и да се прекъсне снабдяването на войските или да се разруши мост, за да се попречи на очакван маньовър на противника. Но убийствата на хора, независимо от причините за това, вече е тероризъм и ако той се извършва с разрешението на държавна институция, става държавен.

Нима не е тероризъм обстрелването на населени места, в които няма руски части и в които е останало само гражданско население - с това се убиват хора и се разрушават сгради? 

Не само че се обстрелват, но и дистанционно се минират с десетки хиляди международно забранени 80-грамови пехотни мини ПФМ-1 "Зелен папагал" (дължина 12, ширина 6 и дебелина 2 см) - при настъпване се откъсва стъпалото на крака, а при вземане китката на ръката. Извършват се покушения срещу ръководители на новите военно-граждански администрации в Херсонска и Запорожска области, както и на известни личности, приели да работят с новата власт. В това отношение трябва отделно да се посочи убийството на дъщерята на известния философ Александър Дугин, извършено на 20 август на руска територия.

Интересно е, че веднага след него е заявено, че то е дело на "руски партизани", т.е. на територията на Русия вече имало изградена нелегална структура, чиято задача е борба с руското правителство, всяване на съмнение в неговата политика и на страх сред хората. Оказа се, че не са замесени измислените "руски партизани", а руското контраразузнаване само за денонощие и половина доказа, че убийството е дело на украинските спецслужби с пряк изпълнител украинска гражданка, преминала в Естония след като инициира взрива в автомобила на Даря Дугина.

Става ясно, че диверсиите в Крим срещу щаба на Черноморския флот, предотвратения опит за удар по Кримския мост, убийствата на ръководители от военно-гражданската администрация и това на наложилата се вече като философ-консерватор и перспективен журналист Даря Дугина са звена от добре обмислена операция. Като замисъл тя едва ли е дело само на украинсите спецслужби, но като реализация вече очертава нов аспект в развитието на СВО. Животът обаче отдавна е доказал, че с акции на сплашване не може да се спре започнал вече процес и че те са израз единствено на безсилна злоба.

В по-широк аспект злобата не е насочена срещу философите Дугини като физически лица, а срещу тяхната четвърта политическа теория, появила се след марксизма, фашизма и либерализма и имаща за цел замяна именно на последния с многополюсен свят, в който различните цивилизации (православна, ислямска, китайска, индийска и други) ще се развиват и съществуват на базата на своите традиционни ценности. Именно от четвъртата политическа теория произтича концепцията за морално сплотяване и защита на руския свят, залегнала в основата на руската външна политика.

Впрочем нима само Русия проявява желание да сплотява, помага и защитава своите граждани?

Не правят ли това и други страни? Например, нашата, чрез Агенцията за българите в чужбина. Тогава защо е толкова неудобна за Запада концепцията за "руския свят"? Неудобна е не толкова тя, а намиращата все по-широко разпространение четвърта политическа теория на Александър Дугин, защото тя става алтернатива на либералния политически модел, чиито носители са готови на всичко (примерът с Украйна), за да запазят своето световно лидерство.

Навярно убийството на Даря Дугина ненапразно е извършено в навечерието на националния празник на Украйна на 24 август. Възможно е една от целите да е предизвикване на Русия за нанасяне на ответен удар, например по граждански обекти в Киев, който би я поставил в неизгодно положение пред света. Ненапразно украинският президент няколко пъти предупреждава за руски „провокации” именно във връзка с националния празник. В това отношение е показателно съобщението, че е желателно чуждите посолства да се преместят по-близо до сигурни бомбоубежища. Руски „провокации”, за които алармираше Киев, не се случиха, но на 24 август бяха нанесени десетки ракетни удари по военни обекти на цялата територия на страната и особено по западната ѝ част.

Във военно отношение специалната военна операция няма да завърши в близките месеци.

Предстои окончателно завземане на Донецка област, за което е необходим пробив и ликвидиране на укрепената полоса Сверск-Соледар-Бахмут и превземане на укрепената агломерация Славянск-Краматорск. След нея се простира открита степ до Днепър, на която е трудно да се изгради отбранителна полоса.

Напоследък прави впечатление увеличаване на руските сили в Херсонска област и нанасяне на удари около град Николаев, а на 23 август руски части вече са на територията на областта, завземайки район от 12 кв.км от нея. Според познаващи този регион завземането или блокирането на Николаев е ключ към завладяването на Одеса.

Назряват събития и около Харков. Изглежда украинското ръководство му готви съдба, подобна на тази на Мариупол. От града вече са изнесени в Западна Украйна около 200 от планираните 800 крупни промишлени предприятия основно в Лвовска област, при това заедно с най-важните специалисти. Това означава, че градът ще бъде защитаван и подложен на разрушителни удари така, както напълно или частично бяха разрушени почти всички населени места в Донбас. Същевременно Киев, след като хората от контролираната от него територия не послушаха призива да се евакуират на запад, започва да изключва електрозахранването и водата, за да ги принуди да направят това.

Все по-усилено се говори за евентуален военно-политически съюз Полша-Украйна.

По всяка вероятност той е английски замисъл. Допустимо е, защото Лондон многократно е доказал способността си да организира операции едновременно във вреда на стара Европа и на Русия. Без Одеса този евентуален съюз става почти безпредметен, а с нея се оформя регион от Балтика до Черно море, с който континента се разделя на две части и Русия се изолира от западната му част. Това е насочено не толкова срещу Русия, колкото срещу Западна Европа - икономически, без руските ресурси и пазар, тя не може да бъде конкурент на САЩ и става напълно зависма от тях.

За Русия, която, въпреки че отчетливо се ориентира на изток и юг, това би имало важно значение и затова едва ли ще се съгласи в Одеса да се разпореждат поляци. Следователно следващият етап на СВО вероятно ще се развие в направление Николаев-Одеса и около старинния руски град Харков.

 

 

Коментари

 • Том Сойер

  25 Авг 2022 10:19ч.

  Мноо галфон се събрал тук......кимове, наблюдатели, дяволи :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  25 Авг 2022 19:54ч.

  От 22 юни до края на октомври 1941 Вермахта бе на 12 км от Москва и само бездействието на Япония предотврати превземането й ! Към днешна дата и двете страни са доникъде ...................а кинтите привършват !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еделвайс

  26 Авг 2022 2:18ч.

  Предпочитам остъка от живота си да го прекарам в удоволствия, ЕРБ-гове, серво-, АБС-та, стъклочистачки и без грижи, отколкото да си отида мърцина за кефа на вожда на северназиатските орки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народни мълдрости

  27 Авг 2022 8:31ч.

  А, ако баба ти беше мъжка, какво щеше да стане, джендръче? Ами, нямаше да те има на този свят. Условните наклонения в историята не вървят, умниче мъничко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ванчо

  27 Авг 2022 18:49ч.

  Какви са тия мълдроси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 10:23ч.

  "щом пише с наслада за разрушенията на путинските вампири в Украйна" Всъщност, авторът пише с наслаждение за възстановяването: "Доставят се местни и от Русия материали за ремонтиране на сгради, преди всичко училища и болници, изгражда се нов жилищен комплекс в Мариупол, възстановени са пристанищата в Мариупол и Бердянск, "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  25 Авг 2022 12:42ч.

  до бандеровец - Какво търсиш на този сайт? Иди на Дневник, offnews, mediapoool и на кой да е грантажийски сайт. Там можеш спокойно да си излееш душата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кои са бандеровците

  25 Авг 2022 13:04ч.

  https://aftershock.news/?q=node/1145924

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  25 Авг 2022 13:40ч.

  По-интересния въпрос Мунчо е може ли да има такъв сайт в Чехия, Полша, Словакия, пребалтийските, за западните страни не говорим изобщо. Не може да има. А може ли да има толкова много комунета събрани на едно място да хвалят Путинова Русия. Пак не може. Само бг дъртите комунисти сте такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А най-интересното е, че никъде

  25 Авг 2022 13:48ч.

  не можеш намери Ким Чен Ун- човци с ум на пиле

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само тук виреят, горките

  25 Авг 2022 13:50ч.

  в нормалните места няма толкова тъпи тролове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аре бегай в Дневник

  25 Авг 2022 14:59ч.

  чий го дириш тука, огладня ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  25 Авг 2022 15:30ч.

  Кимчо, ама те всичките ДБ-та, дето веят украинския парцал и подскачат демократично по паветата, са бивши "комунета", както се изразяваш, ква е тая шизофрения, можеш ли да обясниш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Кимчо

  25 Авг 2022 16:09ч.

  Пич, до 1989г. Запада говореха че живеем в тоталитарен свят!! Сега Запада ни налага тоталитарен свят! Та ти на това му казваш нормален свят?? Друго от те ди ги измисли комунистите бе камарад?? Русия е капиталистическа държава, ние също! Най смешното е че капитализма взе да се трепе по между си!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе олигофрен !

  26 Авг 2022 12:05ч.

  Днес точно вие козяшките фекалии сте КОМУНЕТАТА. А Путин е консерватор и се бори за капитализъм. Да ти го начукам в тъпата тролска манерка…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  26 Авг 2022 12:31ч.

  Е това вече е ШИЗОФРЕНИЯ! Путин се борел за капитализъм, а "козяците" били комунета.........Боже, Боже прибери си вересиите......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амчи, за кво се бори Путин

  26 Авг 2022 12:42ч.

  Симо, ще обясниш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 10:25ч.

  ... училищата се подготвят за учебната година по руски програми и с над 5 млн. руски учебници, сменят се телефонните и телевизионни оператори, изплащат се пенсии и заплати, а редица промишлени предприятия се подготват за производство ... По родните места се завръщат все повече хора, някои дори заплащат, за да преминат през украинските блок-постове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  25 Авг 2022 10:29ч.

  Много от постовете са за махане от мдератор - тайфа хулигани обиждат директно автора и форумците. Иначе, както винаги, авторът е пуснал достатъчно приятен за четене и осмисляне аналитично-експертен материал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демек, САЩ са варвари

  25 Авг 2022 12:22ч.

  Щото я подкрепят по всякакъв възможен начин.. Медийно, финансово, логистично и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  25 Авг 2022 21:19ч.

  Тук беше един от поне 20-те ми изтрити коментари. Бяха съвсем коректни и бяха изтрити само защото модераторът не понася друга гледна точка освен неговата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец=укронацист

  31 Авг 2022 11:15ч.

  Модераторът е за бой, заради това, че изобщо допуска нацистка и конкретно укронацистка пропаганда в сайта. Редно е само заради нацистката претенция на ника "бандеровец" да трие тролските ти изяви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  25 Авг 2022 10:33ч.

  Проблемът на съвременната война, за да не прилича на класическа, са високоточните ракетно-артилерийски оръжия и безпилотниците, главно които разузнават. Руснаците, види се, през последните 2 месеца и те започнаха да имат проблем, откакто се включиха западните оръжия и наемници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  25 Авг 2022 10:35ч.

  Трябва да се измислят нови настъпателни тактики откъм множество пунктове със слаба концентрация на оръжие и личен състав. Същевременно в степта, т.е. извън застроени и гъстонаселени агломерации, каквато е тази в Донбас, да се използва класика с внезапно разгръщане на танкови клинове, пехота и полева артилерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  25 Авг 2022 10:38ч.

  Говорим за тактиката на добре планирано и ешелонирано разпръснато внезапно сгъстяване, тъй като концентрирани части и подразделения на едно място, уловени от въздушното разузнаване, стават лесна мишена за масирани високоточни удари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От всички родове войски, при съперничество между равни, ПВО си остава най-важната

  25 Авг 2022 10:53ч.

  Проблем при съвременната война има и с полетите на бойната авиация над самото бойно поле тогава, когато се използват ешелонирани войскови средства на ПВО. Не е възможно лесно подавяне на наземната съставна на ПВО, когато става въпрос за дълъг фронт и разгръщане на такава голяма територия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проблемът РЕБ

  25 Авг 2022 10:57ч.

  Има и доста въпроси относно това - защо руснаците избягват да използват средства на РЕБ на оперативно-тактически и стратегически простор. Очевидно е, че такива съвременни средства не са пригодни за целите на точно тоя формат на СВО. Навярно друга причина е, че все още липсват или са малко многоканалните средства за РЕБ дори и на тактическо ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проблемът РЕБ 25 Авг 2022 10:57ч преди около месец изплюха качъчето

  25 Авг 2022 13:45ч.

  Американците се опитват да използват старите си противорадиолокационни ракети като антиРЕБ оръжие. Все пак модерния РЕБ не са старите български "стършели" от 1990г на цената два - за Трабант. И трябва просто малко време да се организира нова РЕБ тактика с рояк (даже подвижни) радио"ловушки" на цената на микровълнова печка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ало, корнело! Чака те НАРОДЕН съд! На въоръжение във ВСУ се появиха българските гранатомети Bullspike-AT

  25 Авг 2022 16:13ч.

  Полковник Макгрегор: «Как долго русские будут терпеть до того, как обезвредят наши спутники над Украиной?» Если в действие вступит объект «Калина» на Северном Кавказе, HIMARS отправятся на помойки, а ВСУ и НАТО мгновенно ослепнут, оглохнут и онемеют

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато

  25 Авг 2022 22:00ч.

  Руснаците имат най-мощната РЕБ в света. Докато укрите се отбраняват е безсмислено масираното използване,защото позициите на РЕБ веднага се осветяват. Засега използват единични и прицелни смущения. Какво може РЕБ ще се види когато укрите тръгнат в голямо контранастъпление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 10:38ч.

  По военната част - за 6 мес. е освободена и де-факто, и де-юре, част от 95 000 кв.км. Амен-амен, колкото България. Предстоят още. Загубите на хохлите в жива сила, без Нац. гвардия, териториалната отбрана и другите силови структури, според доклад, подписан от Залужни са 131 000 души. Тва е до началото на юли. По 1100 души/ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На ден умират по 200 000 човека в световен мащаб

  25 Авг 2022 12:25ч.

  Някои от тях при това деца, умират от глад. За тях жал ли те е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хайде стига

  25 Авг 2022 12:43ч.

  Не виждам нищо естествено, особено като те гледам нагло обкичен с тоя фашистки ник. Лъжеш като дърт евроджендър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 12:44ч.

  43 000 - много бе! Руснаците почти не влизат в пряк контакт, освен при зачистванията. Иначе, не се радвам нито на жертвите-хохли, нито на необходимостта да обяснявам какво изпитвам. Не изпитвам нито радост, нито жал. Изпитвам жал към цивилните жертви и особено към децата на Донбас - живеещи и учещи в мазите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 12:53ч.

  Ето и днес има две цивилни жертви в Донецк. Вчера беше ударен търговски център - работещ, за разлика от оня в Киев, работещ като търговски център, а не като оръжеен склад. Нищо не са разбрали хохлите, продължават да избиват цивилни и да се стремят да ги натикат обратно в мазите. Няма да стане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  25 Авг 2022 16:17ч.

  Загубите биват безвъзвратни и медицински (санитарни) ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 10:44ч.

  Относно ролята на високоточните оръжия. Да, предизвикват затруднения и още ще предизвикват. Но с преместването на линията на фронта на запад, нещата ще се облекчават. Но този проблем изобщо нямаше да го има, ако руснаците бяха разрушили логистиката в Зап. У.....а. Що не го направиха - тайна превелика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  25 Авг 2022 10:47ч.

  Една от причините да не го направят е може би че тече СВО, а не война, и целта не е да бъдат оставени укрите в неосвободената по-голяма част да изпукат от глад и студ, както биха направили американците. А сега те така или иначе остават на издръжката на Запада, което обезсилва икономически Запада, не Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На кой ще ги плаща, ве смешник?

  25 Авг 2022 12:27ч.

  Репарации плащат загубилите войната.. На този етап няма никакви изгледи Русия да загуби войната, освен в оная паралелната вселена, в която живееш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

  25 Авг 2022 16:22ч.

  За власовецът Путин интересите на евреите-олигарси са над интересите на народите на РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 12:36ч.

  "На този етап няма никакви изгледи Русия да загуби войната ..." Както каза Скот Ритър, Русия спечели войната. Колко ще продължи - това е друг въпрос. Примерно, след Курск - 43-та, СССР спечели войната, която се влачи още две години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ало, редакцията

  25 Авг 2022 12:51ч.

  Ваш избор е да триете мнения, но поне трийте и дупликите, щото инак голяма манджа с грозде става..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е работа за бандеровци

  25 Авг 2022 14:48ч.

  Не прехвърляй собствената си отговорност другиму..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Товарищ Доцент,

  25 Авг 2022 13:11ч.

  иди на ***!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правоверен дебил

  25 Авг 2022 13:28ч.

  "Първият етап не успя, независимо, че руските десантчици завзеха важното летище Гостомел, близо до Киев". Не може да бъде, до миналия път Гергин Гергинов твърдеше, че ВСИЧКИ цели са постигнати.Щом и говорителите на Кремль в Задунайската Губерния започнаха да се съмняват, значи не заработват честно рублите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  25 Авг 2022 13:38ч.

  Всяка линия успоредна на кремълската е права линия. Утре ще убият фашето Путин и ще дойде нов цар, който ще почне да говори за изтегляне от Украйна поради безкрайното осиране на предишния и тукашните рубладжии ще почнат да го повтарят, забравяйки какви са ги плещили преди това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Надяй се Кимче,

  25 Авг 2022 13:39ч.

  на пияна булка..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданска война предстои в САЩ

  25 Авг 2022 13:44ч.

  В Русия няма индикации за нещо подобно.. Освен в паралелната вселена дето я обитаваш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  25 Авг 2022 15:34ч.

  Абе Кимчо, той Путин отдавна е отнесъл плувката, това му е шестият двойник, забрави ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  25 Авг 2022 13:47ч.

  Статията е информационно добра и аналитична, а не като охканията, пъшканията, тръшканията , призоваванията, осъжданията и....... на подлата англосаксонска измет, от която ми писна, ежечасно да се опитва да ни промива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  25 Авг 2022 14:03ч.

  Както винаги Гергин е написал материал, верен, аналитичен и разбираем дори за неграмотните евро атлантици които защитават тероризма както и кървавия престъпен укро нацизъм! Естествено всичките престъпления извършвани от укро нацистите се подкрепят по всякакъв престъпен начин от САЩ и подчинените му слугински правителства на Европа. Но небива никой да се съмнява, възмездие ще има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Близането на путински мутри

  25 Авг 2022 15:09ч.

  е занимание самотно , предназначено единствено за бандеровци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  25 Авг 2022 15:06ч.

  Материалът е добър от гледна точка на изходните данни с които Гергин е разполагал.Колко от тях са достоверни и обективни ние не можем да знаем със сигурност.Относно военната компонента нещата са изложени по мое скромно мнение прилично.Тази операция е многовекторна и това като чели обикновено се пропуска и от двете воюващи страни,причините са от различно естество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  25 Авг 2022 15:14ч.

  Каквото и да тръби пропагандата и от двете страни,фактите са си факти и те не подлежат на промяна от никоя пропаганда.Колегата дал примера с Курск е абсолютно прав.Няма да се уморя да повтарям,че Русия воюва на собствена територия и няма закъде да бърза.Помислете върху икономическата компонента,правилните отговори обясняват доста неща.Чоешката компонента,това е огромна трагедия и за двете страни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  25 Авг 2022 15:25ч.

  "Няма да се уморя да повтарям,че Русия воюва на собствена територия ..." --- Още един лъжец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорът е логичен

  25 Авг 2022 15:33ч.

  Ако реши ще си ги вземе, обаче нещо нерешителна ми се вижда конкретно по този казус

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още един лъжец.

  25 Авг 2022 15:34ч.

  Уилт, това новото ти име ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 15:39ч.

  "...а какво ште стане ако Турција реши" Тя ште реши. Въпросът е, кога? Ште имаме ли време да си пооправим отношениjата с Русиja? Штото никой няма да си мръдне €атлантическиja задник заради нас. Освен Русиja.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Авг 2022 15:45ч.

  "Помислете върху икономическата компонента" Икономическата компонента е ясна - индустриалното ядро на франкещайнчето У....а е Донбас. Следват Харков, Днепропетровск, Запорожие, Николаев и Одеса. След Николаев и Одеса, край на морския им транспорт. Той за кво ли им е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ръшмор

  25 Авг 2022 15:51ч.

  Руските служби са установили, че зад убийството на Дария Дугина стои Ми 6, и какъв ще бъде отговорът към терористите ще стане ясно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • почитател на Гергин Гергинов

  25 Авг 2022 16:09ч.

  Къде са предишните статии на Гергин Гергинов, не могат да се отворят с търсачката ви? Изтрити?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  25 Авг 2022 16:11ч.

  Putin е фронтмен на еврейско-руската олигархия, затова проведе "успешната" пенсионна рИформа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  25 Авг 2022 16:57ч.

  "Да, вярно е, че сраженията в Донбас отнеха живота на 13 000 души: според последното преброяване, извършено от ООН, в края на 2020 година броят на жертвите е възлизал на 13 200. Експертите на Световната организация твърдят, че сред тези жертви 3350 са цивилни граждани, а 5650 - въоръжени и сражаващи се сепаратисти. Според ООН, редовната украинска армия е дала 4100 жертви."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ставаш скучен

  25 Авг 2022 16:59ч.

  само препечат.. Сподели и някоя своя мисла..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То и БНТ спестява много неща

  25 Авг 2022 17:13ч.

  ма, не си тръгнал да ги критикуваш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  25 Авг 2022 17:42ч.

  Как да ги критикувам, след като не съм ги гледал поне от 5-6 години?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • развъдник за задунајски уфси с евразијски манталитет

  25 Авг 2022 17:46ч.

  написваш им разбивка на загиналите в Донбас, един иска “верификација на критерија“, друг ти казва. че си скучен, иска твоја мисла(тези със својата мисла ги тријат), трети иска да критикуваш БНТ(статијата е на Г.Г. и тук не е БНТ), четвърти отклонјава темата с 200 000 загинали всеки ден(ако напишеш, че написаното е за Донбас и Украјна, ставаш фашист). Нали уж сте за истината? Уфси сте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Овчи,

  25 Авг 2022 18:30ч.

  Само един съм, а ти се привидя легион.. Страхливи душички сте тва либералити🙂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  25 Авг 2022 18:41ч.

  ми нали съм уфсъ, страхлив съм, то да го е страх човек да ви напише фактите, или го наричате фашист, или страхлива душичка, или либерал(но когато един като тебе се представја за четирима нјама проблеми, трЕбе да се демонстрира масовост). Ако не ти стига куража да си измислиш прјакор и да застанеш с него във форума, аз мога да ти измислја.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И от що направи извода,

  25 Авг 2022 18:45ч.

  Че се представям за 4етирима... Това да виждаш въобръжаеми личности, нали знаеш признак за какво е?🙂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  25 Авг 2022 19:12ч.

  когато за “име“ стојат 4(четири) различни имена (понеже поемаш отговорността, че друг нјама в изброените коментари), значи се представјаш за 4(четири) лица. Или поне за 4(четири). И не се прави на толкова умен и смел, поканата да ти избера прјакор остава, јавно нјамаш куража и достоѝнството сам да си избереш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На нито едно от 4етирите мнения

  26 Авг 2022 1:40ч.

  Не стоят имена, а са просто мнения.. Във въобръжаем свят живееш🙂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  26 Авг 2022 4:35ч.

  аз( както и другите форумци), като изпращам сега коментара си, попълвам в графата за "име" и напечатвам каквото искам да кажа в графата за "коментар". Оказва се, че ти живееш в другия измислен свят, защото хем попълваш различни имена за коментарите си, хем нямаш различни имена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Овчи,

  26 Авг 2022 11:56ч.

  назови поне две от моите 4етири различини имена, инак само потвърждаваш изводите..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРИВИЛЕГИЯ Е ДА ИМАШ ШАНСА ДА ЧЕТЕШ ЕКСПЕРТЕН АНАЛИЗ!

  25 Авг 2022 20:36ч.

  Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината

  25 Авг 2022 23:28ч.

  тук няма място. Ако се появи, я трият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един друг Пилат

  26 Авг 2022 9:10ч.

  Що е истина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истина е това, което се случва

  26 Авг 2022 12:34ч.

  Как я възприемат различните наблюдатели, е въпрос на гледна точка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Витгенщайн

  26 Авг 2022 18:28ч.

  Светът е това, което се случва. Но защо истината да не е извън света?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак до гледната точка опира

  26 Авг 2022 19:27ч.

  Има вътрешна истина и външна истина🙂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврова

  26 Авг 2022 5:25ч.

  Малко се пие в тая държава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  28 Авг 2022 23:07ч.

  исках да прочета и други "експертни" амализи на Гергинов от миналото, оказва се, че търсачката на сайта не може да ги открие. Изтрити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шест месеца руска специална военна операция в Украйна: истината и пропагандата

  30 Авг 2022 11:22ч.

  Точно тук истината отсъства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи