Схемата "Джемкорп" или как "Промяната" предаде националната сигурност в частни ръце

Схемата "Джемкорп" или как "Промяната" предаде националната сигурност в частни ръце

Следвайте "Гласове" в Телеграм

''По ръба'' с Калина Андролова в предаването ''Политически НЕкоректно''

Меморандумът с Gemcorp и IP3 е учебник по схемаджийство. Оставям настрана техническите несъответствия, че Кирил Петков заяви, че меморандумът е прекратен, а всъщност не е прекратен, и че докладът на ДАНС е бил скрит в чекмеджето няколко месеца преди да бъде представен в МС. От изнесените факти става ясно, че ПП са сложили цялата енергетиката в ръцете на две чужди фирми с неясна мисия и дейност.

Меморандумът съдържа всичко, за което се сетите – доставки на газ, разработване на търговски решения за Топлофикация, внедряване на зелени проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, инвестиции, свързани с IGB връзката (реверсивния газопровод Гърция/България), идеи за малки модулни реактори (ММР) за АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй". ПП са изброили всички енергийни активи на държавата, като по този начин са превърнали националната сигурност в частна схема и са я предоставили на външен оператор. Въпросният меморандум разписва на хартия едно намерение за продължително финансово извличане на държавата, чрез преструктуриране на енергетиката. Затова се започна с прибързаното ограничаване на ТЕЦ-овете. Когато говорим за енергийна независимост, следва да отбележим, че ТЕЦ-овете в Маришкия басейн дават на България най-голяма независимост, тъй като разчитат на въглища, добивани у нас. Същото е с ВЕЦ-овете и помпено-акумулиращите станции като ПАВЕЦ Чеира, едно изключително важно съоръжение, неграмотно изоставено от държавата. То работи като изпомпва водата от долния язовир към горния язовир, когато има излишък на енергия, след което обратно произвежда електроенергия като ВЕЦ, когато има пикови часове на потребление. Това е идеалната безвредна огромна батерия.

Има и други възможности за разработване на такива съоръжения, като например ПАВЕЦ Лакатник. Но явно идеята не е да се търси ефективно решение за енергийната ни система. Идеята е да се купуват батерии за ВЕИ, защото тогава личният интерес, наричан грубо корупция, е максимално удовлетворен. Статистиката сочи, че в момента само около 1,3% от възобновяемите източници на енергия по целия свят ползват батерии и то за период от 2 до 4 часа. Периодичното унищожаване на национални енергийни мощности, за да се отворят пазар за нови, е формула, която силно обеднява държавата ни.

Когато говорим за малки модулни реактори, другата идея в меморандума на Асен и Кирил, трябва да се отбележи, че такива още няма произведени в света с изключение на първообрази, ползвани в атомните подводници и ледоразивачите, които обаче не се наричат ММР. САЩ, Китай, Япония и Русия имат разработки. Първият подобен модул на фирмата NuScale Power ще започне работа в Айдахо едва през 2029 г. Давам пример с NuScale Power, защото АЕЦ "Козлодуй" вече има споразумение за изследване на възможностите за разполагане на нови ядрени мощности от този вид – ММР. Интересен е фактът, че през 2021 г. NuScale Power подписва споразумение и с румънската енергийна компания за оценка на възможностите да се изгради електроцентрала от шест модула VOYGR-6, 462 MWe. Това споразумение се разписва на Конференцията на ООН по изменение на климата. Явно зелените политики за енергия без въглерод си вървят с обръч от компании, които консумират резултатите от подмяната на енергийната структура на света. И ако внимателно се разгледа меморандума, ще се види, че ядрената енергия и газовите доставки са основния смисъл на този меморандум.

Авторите са записали и помощ при изработване на нормативна база и предоставяне на експертен опит на Агенцията за ядрено регулиране във връзка с лицензирането и надзора на ММР. Засега тези реактори не могат да покрият изискванията за безопасност на нашите нормативни документи. Едно от основните изисквания е да има втора независима система за привеждане на реактора в подкритично състояние и удържането му в такова състояние по време на аварийни процеси. В проекта на NuScale Power няма такава система. Има и един куп други технически изисквания за разполагането на реакторите, за операторите и пр. В България можем да прилагаме само доказана, апробирана технология, тя трябва да е вече приложена и да е изучен опитът.

Поначало в Европа няма нормативна база за ММР. Трябва ли ние изобщо да променяме нормативната си база, в момента тя съответства на най-добрите световни практики, и е съобразена с изискванията на Международната агенция по ядрено регулиране. Чия ще бъде отговорността за възможни проблеми с безопасността, след като светът няма опит с тези ядрени реактори. В меморандума пише за търсене на нови решения и за Топлофикация, което отново е свързано с ММР, тъй като се счита, че те ще могат да се ползват и за топлинна енергия.

За Gemcorp се изговориха доста неща, много интересен обаче е и другият партньор в меморандума. Съосновател и изпълнителен директор на американската компания IP3 е контраадмирал Майкъл Хюит. Пенсионираният военен е специалист по асиметрични войни, по сценарии за бъдещи военни действия и по глобални разузнавателни операции. Изтъква се, че екипът на американската компания се състои от експерти в областта на енергетиката и националната сигурност, които имат силни връзки сред правителствата и бизнеса. В интервю за Forbes Майкъл Хюит казва: „Един проект за ядрена енергия представлява 80-годишна връзка. Китайците се възползват от факта, че САЩ напълно отсъстват от растящия пазар на ядрени реактори.“ Хюит подчертава, че Китай и Русия предлагат мащабни субсидирани оферти за електроцентрали, но тези коварни условия на финансиране създават дългосрочни зависимости. Затова компанията IP3 е разработила подход, който позволява на САЩ да се конкурират с враждебните държави. Този меморандум е опит за външна навигация на правителствените решения в областта на енергетиката. Става дума за ориентиране на инфраструктурата на България в правилната геополитическа посока.

Фокусът на IP3 е да се подпомагат различни съюзнически държави в областта на енергетиката като се облагодетелстват, както самите те се изразяват, партньорските индустрии в САЩ. Въпросът е каква точно е връзката с Gemcorp? Едните намират производителите, другите инвеститорите, а България се задължава да си връща заемите и да гарантира административно удобството на наднационалния капитал, да адаптира законите си, да избере с машинки правилната власт. Защо са ни необходими посредници-лобисти, които да дублират функциите на държавните оператори в енергетиката?! ПП се опитаха да продадат властовия център за вземане на решения в държавата срещу удовлетворяване на личните си интереси. Те унищожиха националната власт, разграждайки я до груб меркантилизъм. А националната сигурност за тях е неважно понятие, изгубено из джобовете.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • Е, и?

  26 Ное 2022 15:13ч.

  Има ли главен прокурор? Има ли съдебна власт? Има ли …., какво да има, то нищо не остана!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И къде е държавата изобщо?

  26 Ное 2022 15:59ч.

  Това е да те управляват обратни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Удовлетворяване на личните си интереси

  26 Ное 2022 16:33ч.

  Да се обесят публично на жълтите павета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живеем в други времена

  26 Ное 2022 20:37ч.

  Казано ни е, че не можем да бесим хората по мегдана, защото милицията трябва да направи това. Също са ни казали, че пушки вкъщи не трябва да държим, че били опасни. Пък ако ти дадат разрешително, само я държиш у дома, но не я ползваш, че ако решиш да се защитаваш пак виновен излизаш. Сега "наказват" политиците с т.нар. гласуване или ги плюят по фейсбука... Това са те мирните демократични времена, в които живеем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази жена

  26 Ное 2022 16:52ч.

  никога не е говорила или писала против ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  26 Ное 2022 17:17ч.

  Милата андролка - представям си я как в безлунната есенна нощ, обечена с пижамката трополи, по клавиатурката - пишува за Волгиновото "Политически НЕкоректно". Няяма как, човек и добре да живее, трябва да се храни. Памучното й спално облекло е от две части. Горното - от египетски памук, а вагиналното - от шанхайски. Краищата са обшити с карибски дантели. Ето, че милата андролка стига до изечението за Gemcorp. То е твърде опасен наратив. Затова тя уплашено вдига нозете си и сяда по турски на стола. Иде ред на нещо още по-страшното - ще пише за съоснователя и изпълнителен директор на корпорацията контраадмирал Майкъл Хюит. Той е пенсиониран военен, специалист по асиметрични неевклидови войни и сценарии за глобални разузнавателни операции. Повечето от тях са предназначени да плашат злояди деца, пренебрегващи бързото изяждане на задължителната супа. Голяма част от сегашния световен лидератет е жертва на древната уплаха, поддържана от Gemcorp. Затова световните лидери без да придирят, бързо изяждат супата си и прибират незабелязано в джобовете полагащия се хонорар. На андролката й става и смешно, и хубаво, и светло на душата - толкова смешно и хубаво, че тя лекичко наяква в долнището на пижамката си от шанхайски памук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борислав

  26 Ное 2022 17:17ч.

  Много елементарна гербаджийска пропаганда. От този меморандум не е настъпила щета дори и за 1 лев, докато от Турски поток има за милиарди. Повредата на уникалната Чаира има преки щети за стотици милиони, а с пропуснати ползи - милиарди загуба. Но Андролова е получила нареждане да се упражнява върху Джемкорп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чия ще бъде отговорността за възможни проблеми с безопасността, след като светът няма опит с тези ядрени реактори

  26 Ное 2022 17:45ч.

  Напълно логично е тестовата установка да е на място, далеч от центровете за вземане на решения, с правилна трансориентация и близо до геополитически враг. При това с все още живи специалисти в ресора! Е, има някои регулаторни проблеми, но решението им не би представлявало трудност, ако има политическа заявка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Ное 2022 17:46ч.

  Трябва да има съд за такива клевети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи