САЩ се изправят срещу криза, която сами създадоха в Украйна

САЩ се изправят срещу криза, която сами създадоха в Украйна

Автор: Иън Гудръм, chinadaily.com.cn

 

Бомбите може и да падат в Украйна, но мнозина в Съединените щати имат желание да направят победната обиколка.


След като руският президент Владимир Путин обяви миналата седмица това, което той нарече „специална военна операция“ в Украйна, последвала след седмици на напрежение, разузнавателната общност на Съединените щати и нейните бустери направо извиха от удоволствие.


От декември, почти ежедневно, те правеха предсказания за война и в края на февруари техните прогностики най-после се сбъднаха. Онези, които изразяваха скептицизъм към възможността от инвазия, аз включително, бяхa оставени да лапат мухите, докато те се къпеха в праведна оправданост. Или поне така си мислеха.


Но това е съмнителна чест, в най-добрия случай. Ако някой седне на масата за Блек Джек и загуби 10 000 раздавания последователно, няма да го наречем хазартен гений, след като спечели веднъж. Същото може да се каже и за ситуацията през 20-и и 21-ви век. Разузнаването на Съединените щати явно и непрестанно лъжеше, за да подмами хората да подкрепят поредица от катастрофални войни, като и до момента не проявяват признаци за спиране.


Но понеже хванаха „вярно“ този момент – след като месеци наред грешаха, да не забравяме – сега се очаква да се отнасяме към всичко, което казват, като към неприкосновена истина. Не, благодаря. Някои от ляво може да изберат да подвиват коляно и безвъпросно да попиват каквото им се казва, но аз нямам слаба памет, затова ще пропусна.


Вече виждаме последствията от тази ширеща се амнезия. В цялото яростно обвиняване на Русия, бликащо от капиталистическата преса, всякакви призиви за контекст са удавени във вълна от безумстваща кръвожадност. Само дни по-рано беше приемливо, когато съвсем колебливо и внимателно се признаваше ролята на НАТО в тази криза – макар и само за да послужи като прикритие за тази грижливо забъркана каша, която щеше неумолимо да последва. Но истината е много по-изобличаваща. Тъжната ситуация, в която сега се намираме, е директен резултат от продължителните опити на Съединените щати да превърнат Украйна в маша за своите интереси, както и за интересите на военните си съюзници.


Историята на Украйна е дълга и сложна, каквито са и отношенията й с Русия. Но ако искаме да проследим днешното блато до неговия най-близък източник, можем да погледнем към 2013 година, когато тогавашният президент Виктор Янукович отхвърли споразумението за присъединяване с Европейския съюз. Вместо това той предпочете да подпише по-изгоден пакет с Русия, спестявайки си тежките условия, които ЕС изискваше от украинската икономика.


Отговорът на украинските западни и централни области, които отдавна смятаха себе си за по-свързани с Европа или с украинския национализъм, отколкото с Русия, беше незабавен. Протестите станаха насилствени и неонацистките милиции, решени да премахнат всякакво руско влияние от страната, поведоха към изтласкване на Янукович от властта.


Тези крайно десни милиции и националистически групи сега имат тежка дума в украинската политика, въпреки че държат само няколко изборни позиции. Някои от тях бяха инкорпорирани в армията на страната и в националната гвардия. До голяма степен поради техния натиск Украйна беше несппособна да изпълни споразуменията от Минск, чиято идея бе да се сложи край на гражданската война на изток и да се даде автономия на културно и езиково руските райони на страната.


Но това беше идеята. Непримиримостта в преговорите беше подклаждана от Съединените щати и НАТО, в усилията си да придърпат Украйна по-близко и да използват страната като арена за войски и ракети с далечен обхват. С изтласкването на Русия в ъгъла и с нечутите молби на Украйна към Запада да спре да раздухва огъня, този конфликт беше неизбежен – и забележително изгоден за определени страни. Странно как се случват нещата.


Често прогласяваното понятие за НАТО като чисто отбранителен алианс винаги е било удобна измислица. Но това стана напълно ясно след края на Съветския съюз, когато неговата подчертавана удържаща роля се изтърка. В допълнение към бавно движещите се военни инсталации към границите на Русия – в директно нарушение на обещанията да не се разширява на Изток – блокът се въвлече тъкмо в този тип войнственост, в който сега обвинява Русия.


Беше ли акт на отбрана хвърлянето на бомби в бивша Югославия? Беше ли отбрана свалянето на самолет, в наложената забранена за полети зона в Либия, свалянето на правителството и превръщането на страната от такава с най-висок стандарт за живеене в Африка, до най-бедната? Беше ли окупирането на Афганистан в продължение на 20 години отбранителна мярка?
И ако войните, които Съединените щати и техните съюзници водиха в суверенни страни, не получиха осъждане от послушната преса – нито бяха придружени със съчувствие към техните жертви – няма да има и гък за актовете на агресия на НАТО, когато медиите и правителството развяват кървавата риза.


Това сме го виждали и преди, разбира се. Онези в Съединените щати и Европа, които се осмеляваха да подкрепят Палестина, или гладуващия Йемен, бомбардиран и барикадиран с подкрепа от Запад, или милионите афганци и иракчани, които загубиха приятели и семейства, най-често бяха подлагани на мръсни лепкави кампании, а каузата им бе обявявана за предателска. Разправата с НАТО-скептиците без съмнение ще следва същия сценарий.


Има причина за това, и тя е по-дълбока от пророческия морален гняв на коментариата и неговите корпоративни господари. Принуждавайки Русия към тази неудържима позиция и засилвайки напрежението до точката на открит конфликт, Съединените щати – с подкрепящата ръка на НАТО – се подсигуриха, че в обозримо бъдеще Европа ще остане в тяхна орбита.
Само един пример – газопроводът Северен поток 2 изглежда мъртъв. Той щеше да осигури директна връзка за природен газ от Русия за Германия, заобикаляйки Украйна и отрязвайки изгодните транзитни такси. Това е музика за американските уши, но е лоша новина за германците, които разчитат на по-евтиното руско гориво през зимата. Голяма част от Европа сега ще търси панически алтернативни източници на енергия, след като на руската икономика бяха наложени осакатяващи санкции. Изневиделица обаче американските бегемоти се притичват на помощ, предлагайки им нужния газ на по-висока цена. Човек може да се изкуши да го нарече чудо.


Трябва да е съвсем ясно, този конфликт трябва да свърши колкото е възможно по-бързо, с договорено споразумение и продължителен мир. Обикновените хора в двете страни са тези, които ще пострадат най-много. Украинците – от опустошенията на войната, а руснаците – от наказателните санкции, целящи да взривят икономиката на страната им. Единствените хора, които остава да се облагодетелстват, са производителите на оръжие и енергийните барони, които получават доларови знаци в очите при всяка гледка, която разплаква мислещите и чувстващите човешки същества.


Но без по-пълната картина, която дава по-широка перспектива, това няма да е възможно. Едностранен поглед, какъвто е налаган от гладните за война корпоративни медии и техните печеливши собственици, само ще доближи света до ядрен Армагедон.

 

Тогава ще е все едно кой каква дребна разпра е спечелил, понеже малко неща имат значение за овъглената пепел.

 

Източник: In Ukraine, US faces crisis of its own making - Opinion - Chinadaily.com.cn

 

 

 


 

Коментари

 • Елеонора Митрофанова

  10 Март 2022 9:28ч.

  Войната може да свърши още днес в Анталия, ако Путин изтегли войските си, иначе ще унищожи не само Украйна, но и собствената си държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Херо Мустафа

  10 Март 2022 10:06ч.

  Никаква война, спецоперация по демилитаризация и денацификация на пронатоффския режим в незалежната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Март 2022 10:55ч.

  (...)иначе ще унищожи не само Украйна, но и собствената си държава. (...) Брей! И като как ще стане тази работа с унищожаването на собствената държава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  10 Март 2022 10:57ч.

  На това определение на путинския нацизъм вярват само Башар, Ким Май Мун, Лукашенко и болгарские путиноиди. За света е война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  10 Март 2022 10:59ч.

  Много просто. След санкциите народът ще гризне дръвцето и както писа вчера Минеков, на Червения площад пак ще има каруци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Март 2022 11:09ч.

  Светът? Светът, драги ми смехурко, е добре описан в материала: САЩ, техните съюзници (горките), "гладните за война корпоративни медии" и особено сполучливото определение - "американски бегемоти"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Март 2022 11:15ч.

  Минеков има впечатляващи исторически знания. На Червения парад е имало много неща, включително два парада 07.11.41, 06.24.45, между тях - парадът на германците, е вярно - пленници. Но, тактв е животът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  10 Март 2022 11:21ч.

  Дрън-дрън. Китайците що рекват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктория Нуланд

  10 Март 2022 17:45ч.

  Най-се яодсвам, че профуках бисквитките си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чайнадейли от леговището на врага

  10 Март 2022 9:42ч.

  Трябваше да пише иностранный агент, като на телевизия Дождь, преди да я спрат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Март 2022 10:58ч.

  Иначе - много добър материал. Бравос!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей,дачковски путлеристи

  10 Март 2022 11:23ч.

  как веднъж до сега, от 10 дни, не показахте страданието на обикновените украйнци - жени ,деца,старци по техния тежък път на напускане на опожарена Украйна.Мамка ви, човекопитеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  10 Март 2022 11:25ч.

  И какво е общото на страданията на обикновените украинци с тъпотиите на управнитците им. Също що не показахте жалост към страданията на дрезденчани, например? Или на хирошимчани? За нагазакчани да не говорим... Те дори не е имало къде да избягат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страданията на дрезденчани и нагазакчани са особено актуални.

  10 Март 2022 12:30ч.

  Можем да добавим също страданията на жертвите на Чингиз хан и Тамерлан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинските бедни са заложници на нацистите

  10 Март 2022 17:47ч.

  Това всеки ден се говори, глух ли си. Не позволяват на хората да излязат посока Русия, макар хората да са стегнали багажа, щото им трябват за щит на същите, дето ги излъгаха, че имали най-силната армия, по-силна от руската.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сам на върха!

  10 Март 2022 13:16ч.

  https://epicenter.bg/article/Kaloyan-Pargov--Balgarskiyat-narod-imashe-kurazha-da-spasi-balgarskite-evrei/276092/2/0 ----- Т.е., правилно обясних, че го махнаха заради мероприятието с Митрофанова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това казва всичко!

  10 Март 2022 14:03ч.

  От тази грижливо забъркана каша, Съединените щати и нейните бустери направо извиха от удоволствие. Сметката ще я платят украинците, руснаците и европейците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дфр

  10 Март 2022 19:50ч.

  Ех то бива бива елементарна пропаганда но днес направо сте като орат Северна Корея която обяснява че в Америка умирали от глад. Жалки редактори жалко издание…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борел пред TF1

  11 Март 2022 13:18ч.

  „Готов съм да призная, че допуснахме редица грешки и че загубихме възможността Русия да се приближи до Запада... Има моменти, в които можехме да направим по-добре, има неща, които предложихме и след това не можахме да приложим, напр. като обещанието, че Украйна и Грузия ще станат част от НАТО... Мисля, че е грешка да давате обещания, които не можете да изпълните"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: Борел Пред TF1

  11 Март 2022 13:20ч.

  Не е грешка, а престъпление, за което ще плащат не само нещастните украинци, цинично използвани като пушечно месо, но и самозабравилите се европейци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  11 Март 2022 22:15ч.

  Ех, че лоши лоши американци всичко лошо идво ат Америка, а всичко "добро" от "братска" Россия........И техните бомби и снаряди са братски.......Сигурно Украйна нападна Россия??? А забравих, то беше "специална операция" за денацификация/къде ги видяха тия нацисти, не ги ли избиха през 1945г./......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи