Русия няма да остане само с Донбас. САЩ се укрепват през Полша-Западна Украйна

Русия няма да остане само с Донбас. САЩ се укрепват през Полша-Западна Украйна

Както е известно първоначално обявените цели на руската специална военна операция (СВО) бяха демилитаризация и денацификация на Украйна. В изпълнението им руският контингент започна методично унищожаване на тиловата инфраструктура на украйнската армия, на нейния личен състава, въоръжение и бойна техника и на предприятията от отбранителната промишленост на страната. Това беше очаквано и в съответствие с обявените цели.

В средата на април т.г. Русия обяви нов етап на СВО, чиято цел е освобождане на Донбас. Оттогава досега обединените войски на ДНР, ЛНР и Русия бавно и методично разрушават силно укрепените и дълбоко ешалонирани позиции на украинската армия, стремейки се да намалят собствените си загуби и да запазят живота на мирните граждани. Това наложи промяна както на стратегията за водене на СВО, така и на тактиката за водене на бойните действия, като на артилерията и авиацията се възложи огневото разрушаване на укрепените райони с последващото им обкръжаване и ликвидиране.

Към края на май постигнатите резултати при реализиране на този етап са добри, завзета е обширна територия, в над 220 населени места вече няма украински части, а останалите в укрепените райони, изградени в крупните градове, вече са или предстои да попаднат в оперативно обкръжение.

Започна и активно преустройване на заетите територии. На 25 май т.г руският президент подписа документ за изменение на Указа за опростено придобиване на руско гражданство, с който се дава такова право и на жителите на Херсонска и Запорожка области. Документът поставя начало на политическа промяна в тези области и в тях вече се откриват пунктове за приемане на документи. На практика с него се поставя нова задача - интегриране на заетите територии в състава на Руската федерация, което на първо време важи за Херсонска и Запорожка области, независимо, че столицата на последната все още е под украински контрол

В тях се изграждат военно-граждански администрации и полицейски структури, осигуряващи реда в населените места. Въвежда се рублата като платежно средство за пенсии и заплати, подключват се към руските телевизионни и интернет-оператори, преминава се към московско време, въвеждат се руски автомобилни номера, осигурява се мащабна хуманитарна помощ, пристигнали от Русия екипи и техника разчистват разрушенията, възстановява се работата на комуналните служби, а където е възможно и функциониране на промишлените предприятия. В руски медии се твърди, че има принципно решение за влизане на по-късен етап и на ЛНР и ДНР в състава на Руската федерация.

В свое изказване руският президент заяви, че Русия воюва за собствените си земи. Историческа руска земя са териториите източно от Днепър (Черниговска, Полтавска, Харковска и Днепропетровска области), на юг по черноморското крайбрежие (Запорожка, Херсонска и Одеска) и на запад от Днепър (Житомирска и Киевска). От изказването на руския президент следва, че територията западно от Днепър, без посочените две области, не е част от Русия. Това е така, защото значителна част от нея е била владение на Полша, част от Унгария и част от Румъния.

Интересно е, че това изказване има отражение и във външнополитически аспект. След него Полша значително се активизира, започна формиране на войскова група от около 50 000 бойци, части на ВВС и силите за специални операции, и започна да провежда учения с тях, без да крие намерението си към своите бивши владения, намиращи се в днешна Западна Украйна. Военна намеса обаче не е приемлива за САЩ/НАТО и затова беше намерен друг вариант.

Той пролича на 22 май на срещата в Киев между двамата президенти. По време на посещението украинският президент обяви, че ще внесе във Върховната Рада законопроект „За особен правови статус на граждани на Полша в Украйна”. Според законопроекта правата на полските граждани се изравняват с тези на украинските. В частност полски полицаи ще имат правоохранителни функции, поляци ще могат да управляват райони от украинската териториална структура, а полски граждани ще могат да кандидатстват за изборни длъжности в украинските управленски звена. Ако отнесем това към бившите полски земи, става ясно, че с този законопроект те могат да се отдадат под полско управление, което се постига без дори да е необходима военна намеса.

От своя страна в Полша бе приет закон „За временно преместените лица от Украйна”, с който на украинските граждани се дават еднакви права с полските, с изключение на избирателните. Така на практика започва постепенно изграждане на нещо като съюзна държава. Ненапразно в изказването си пред Върховната Рада полският президент отбеляза, че „между Украйна и Полша в бъдеще няма да има граница, а двете държави ще изграждат общо щастие”.

Активността на Полша може да се разглежда и като желание за реализация на нейната концепция за междуморието, т.е. за лидерство в земите между Балтийско и Черно море. Това впрочем е още една причина Русия да не остане само в Донбас, а да присъедини и южните си исторически земи и особено Одеска област.

По всяка вероятност договореността между Полша и Украйна е част от план на САЩ, чиято цел, според ръководителя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, е „установяване на военно-политически контрол на Варшава над историческите си владения  в Украина”. Тази дейност вероятно е съгласувана със САЩ или е разработена под тяхно ръководството с цел да се запази Украйна под техен контрол, при това без дори един натовски войник да участва в сражение с руски части. Това е недопустимо, тъй като може да се приеме като повод за рязка ескалация с непредвидими последици.

Като се има предвид идеята на премиера Джонсън за политически, икономически и военен съюз с Полша и Украйна, може да се допусне, че Великобритания също има определена роля в този план и в зараждащото се взаимодействие между Полша и Украйна. Обявената идея всъщност не е насочена само срещу Русия, но е и във вреда на Европейския съюз.

Дейността на Полша е приемлива за САЩ/НАТО, защото не води до пряка конфронтация с Русия и защото, евентуално настанявайки се в Западна Украйна, ще даде възможност натовски структури да се настанят в нея и да я използват като база срещу Русия.

Ако това действително стане, ще се получи така, че в резултат от руската СВО американците, губейки „проекта Украйна”, все пак ще запазят макар и неголяма част от него, следователно и възможността си за по-натъшно противопоставяне с Русия. Това обаче няма да бъде никак малко, като се има предвид политиката, територията и възможностите на съюза Полша-Западна Украйна.

Може да се допусне, че на Унгария и Румъния няма да бъде позволено да приобщят историческите си земи, съответно Закарпатието (Закарпатска област) и Северна Буковина (Чернивецка област). Не е ясно обаче как ще реагира унгарският премиер, който вече си осигури сериозни правомощия, обявявайки извънредно положение в страната. Проблем ще възникне и за Беларус, която на юг граничи със Западна Украйна и която, за да осигури безопасността си, вече обяви създаване на Южно командване на въоръжените си сили.

Началото на руската СВО в Украйна изостри битката Русия-Запад. Освен налагането на всякакви икономически и финансови санкции, Западът на практика се намеси във военните действия опосредствено чрез предоставяне на украинската армия на въоръжение и военно имущество. С развитие на СВО се променя и номенклатурата на доставяното въоръжение на Украйна.

Започна се със стрелково оръжие, противотанкови и противовъздушни ракетни комплекси и боеприпаси за тях. Месец по-късно започна доставка на бронетехника, основно бронетранспортьори и бронеавтомоби, след което Полша предостави на Украйна 250 танка. От началото на май т.г. започна доставка и на различни артилерийски системи, в това число 155 мм гаубици и чешки реактивни системи за залпов огън. Украйна получи малък брой многоцелеви вертолети и значително количество разузнавателно-ударни и баражиращи БЛА, а от Дания и брегови противокорабен ракетен комплекс „Харпун”. Твърди се, че се доставят в разглобено състояние и бойни самолети, включително и от нашата страна – Министерството на отбраната опроверга това, но не показа самолетите.

Интерес предизвика идеята за доставка на американски РСЗО, която се разви като борба между различни групи от американския елит. През април Виктория Нюланд обяви, че на Украйна са доставени няколко РЗО. Това обаче се оказа лъжа и беше опровергано от Държавния департамент. Оттогава в САЩ непрекъснато се обсъжда въпроса за доставка на тази бойна техника и дори беше заявено, че има решение да се предостави на Украйна РСЗО на автомобилна база M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) с пакет от 6 направляващи за 227 мм неуправляема ракета М26А1 с обсег 45 км или на РСЗО на верижна база M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) с два пакета по 6 направляващи за 240 мм управляема ракета  М30 с обхват 70 км.

Двете бойни машини са мобилна база и за оперативно-тактически ракетен комплекс MGM-140 ATACMS (Army TACtical Missile System), като  HIMARS е с една ракета, а MLRS с две – в зависимост от модификацията обсегът им е от 165 до 300 км. Изглежда, че една от групите вече е надделяла, защото тези дни американският президент съобщи, че на Украйна няма да бъде доставена посочената ракетна техника, защото предоставянето на ATACMS е нарушение на договора за нераспросранение на ракетни технологии, доставката на MLRS с М30 крие риск от разгласяване на използвани технологии, а на HIMARS поради това, че с нея могат да се нанасят удари по руска територия.

През последните месеци само САЩ доставиха на Украина почти 24 000 тона въоръжение и бойна техника, за което са използвани 480 рейса на военно-транспортни самолети, 20 кораба, 50 жп композиции и 1500 тира. Те превозват 24000 ПТРК, над 1000 ПЗРК с 1500 ракети, 90 буксируеми 155 мм гаубици, повече от 30 РЛС, 79000 бр. стрелково оръжие и 60 млн. патрона за него, 50000 каски и 68000 бронежилети.

Но това е до края на май т.г., а колко ще бъде доставено с предвидения пакет от 40 млрд. долара, от които половината са за въоръжение, засега не е ясно. Предполага се, че то ще бъде съвременно, със значително по-високи бойни възможности. Навярно поради необходимостта от неговото използване се увеличава и броят на западните съветници, наемници и сътрудници на частни военни компании. Възможно е именно с това въоръжение да се комплектуват въоръжените сили на бъдещата съюзна държава и особено на украинската ѝ част.

Огромното количество от доставяното въоръжение са стари образци, които не притежават съвременни бойни възможности. Практически страните-доставчици се освобождават от старото оръжие, което трябва да заменят с ново. Навярно затова в САЩ бе приет закон за ленд-лиз, в който се предвиждат облекчени условия за приятелските страни, доставили въоръжение на Украйна, което да се замени с ново американско.

Излиза, че Западът по-скоро решава свои проблеми, отколкото да се грижи за реално възстановяване боеспособността на украинската армия. Същевременно превъоръжаването на европейските членове на НАТО може да се разглежда и като увеличаване на бойните им възможности за противопоставяне на Русия и като освобождаване на част от ангажиментите на САЩ към Европа, за да съсредоточат усилията си в Тиоокеанския регион. В този аспект е съзвучно скорошното изказване на германският канцлер, че в Германия ще има най-голямата армия сред страните от НАТО.

Всичко това, заедно с политическите планове и икономическите действия, при които дори пшеницата и минералните торове стават оръжие, показват, че както СВО, така и битката Русия-Запад навлиза в етап на увеличена опасност от опасна ескалация на противоборството.

В този аспект не напразно прозвучаха думите на Хенри Кисинджер, че са необходими политически усилия за прекратяване на конфликта. Ако той изразява мнението на една част от американския елит, то другата, ако се съди по думите на дистанционно управлявания украинския президент, е категорично против. Следователно обстановката не само на Украйна, но и в Европа ще зависи както от хода на СВО, така и от изхода на борбата между двете групи на американския елит.

 

Коментари

 • Копейкин

  01 Юни 2022 9:20ч.

  Путин да се измита от от Украйна и войната ще свърши!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  01 Юни 2022 9:34ч.

  Непременно! Даже на всички западни слуги ще раздаде по 1 млн. евро да ви е комфортно! Идиот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поредният наратив на руската пропаганда

  01 Юни 2022 13:05ч.

  Най-многобройни обаче са твърденията, че Полша е на път да превземе части от Украйна. Източниците на тази пошла пропаганда водят към Кремъл и руските тайни служби. „Полша планира да си върне историческата територия в Украйна чрез силен съюз с Вашингтон“, това заяви преди дни Сергей Наришкин, директор на службата за външно разузнаване на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  01 Юни 2022 13:35ч.

  Спирането на Русия в Украйна, където украинските войски водят сраженията, а САЩ предоставят оръжия и водят паралелна икономическа война, е ефикасен механизъм за контрол на руските амбиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На връщане от Мюнхен през 1938 г. тогавашният френски министър-председател Едуар Даладие очаквал да бъде освиркан в Париж заради сделката с Хитлер

  01 Юни 2022 14:26ч.

  чиято пропагандна цел е била да се привлече Германия в Обществото на народите и да бъде умиротворена за сметка на Чехословакия. За голяма изненада той бил аплодиран от възторжена тълпа на летище "Бурже". На придружаващия го дипломат казал тихо: "Какви глупаци! Само да знаеха..." А по-късно в своите "Мемоари" пише: "Очаквах да ме замерят с домати, а получих цветя".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Години след войната съветският топмаршал Жуков

  01 Юни 2022 14:28ч.

  "Приказва се, че съюзниците никога не са ни помагали. Но американците ни пращаха толкова материали, без които ... не можехме да продължим войната... Нямахме взривни вещества, барут. Нямахме с какво да пълним патроните. А колко стомана получихме от тях, нима можехме да уредим производството на танкове без американската стомана? А днес всичко се представя така, сякаш всичко сме си имали в изобилие."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Копейкин”,

  01 Юни 2022 9:35ч.

  свърши се с това време на говновоза Елцин кога се раздаваха руски имперски земи на всеки който си ги поиска!Факт е че сега идва на власт в Русия военно-промишлиният капитал който е капиталистически по своята същност но е национален а има време и ще стане почти изцяло държавен капитализъм!Така че по леко с призивите,не се знае кога ще допрат и до нашите пишман НАТОвски политици!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  01 Юни 2022 9:41ч.

  " Министерството на отбраната опроверга това, но не показа самолетите." А къде са журналистите? Кой поиска да бъдат показани? Къде е парламентът? Отиде ли някой депутат там да провери?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  01 Юни 2022 10:19ч.

  От няколко дни някак си не виждам полети на Су-25 от Безмер. Странно е това бездействие точно сега. Нека днес посетилите летището да разкажат, какво са видели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  01 Юни 2022 10:27ч.

  " Some experts rank Bezmer among the six most important American military bases outside mainland USA" Дали някой който влиза там има право да казва какво вижда? според мен не. Единствено депутати от Възраждане се надявам да отидат и д апогледнат. На друг не се надявам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  01 Юни 2022 10:34ч.

  Днес е ден на Отворените врати на авиобазата. Така че няма как да забранят на родителите да кажат, какво са видели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така отминава българската бойна слава (чрез членство в НАТО)

  01 Юни 2022 10:36ч.

  Самолетите са подарени на Украйна и може би вече унищожени на украинския театър на бойните действия от руската изтребителна авиация и наземните средства за ПВО. Няма откъде другаде американците да намерят за Украйна толкова много щурмови самолети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  01 Юни 2022 11:03ч.

  Не знаех. Ами много интересно ще е ако някой разкаже...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руски военни експерти казват,

  01 Юни 2022 12:13ч.

  че самолети ползват румънските летища за атаки по руските войски, участващи във военната операция по демилитаризация и денацификация в Украйна. Единствената причина Русия да не атакува Румъния е, че не води война с Украйна, но намесата на Румъния провокира обявяване на война. Къде сме ние?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  01 Юни 2022 9:48ч.

  Хитлерова Германия и тя беше националсоциалистическа и много ербап 1938 год., ама бързо и отиде ербаплъка. Та и нацистка Путинова Русия, с тая мижава икономика и нефтената игла е тръгнала към провал, но много злини има да донесе на човечеството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Юни 2022 10:03ч.

  "ама бързо и отиде ербаплъка" Къде ѝ отиде ербаплъкЪТ? Кой го прибра? Да не би в Дюнкерк с величавото бягство на британците?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • либерална цензура

  01 Юни 2022 10:38ч.

  Центчин, на какво разчиташ, кого ще успееш да убедиш в нещо, след като си неграмотен? Че и късно е вече да се учиш, сигурно си одъртял отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали ти казаха бе

  02 Юни 2022 9:21ч.

  Пълен си идиот. За нищо друго не ставаш, освен да тролиш за жълти стотинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спахийски

  01 Юни 2022 10:41ч.

  Ако Кисинджер “изразява мнението на една част от американския елит, то другата, ако се съди по думите на дистанционно управлявания украинския президент, е категорично против.” Две хазарски фракции, които водят непрестанни войни по света и няма кой да ги спре. Тук правителствата нямат думата, защото ония са на върха на пирамидата. Старозаветни истории…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  01 Юни 2022 10:55ч.

  Малцина знаят какво са се договорили Путин и Байдън в Женева, но резултатът е налице: Европа да излиза от джобовете, да си сменя старото оръжие с ново и да си създава армия, безплатна сигурност няма. САЩ си имат работа с Китай, а ние да си се оправяме сами, и ако еврогейците ще правят нови дупки на коланите, то ние може и да позачезнем скоро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  01 Юни 2022 11:36ч.

  А ние ТЪПАЦИТЕ отново нямаме никаква печалба освен да позволяваме да храним запада и мърбяците дето се наричат укри!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази фуражка о.р. със свидетелство за раждане

  01 Юни 2022 12:11ч.

  "българин" още ли не си е сменил името на Георгий Гиргинский. Бил съм в СССР две години и ми се иска това нещо,наричащ се българин ,да го въдворят да живее поне 3 месеца в любимата му Русия,ама далеч на север,тогава ще го питаме пак какви ги каканиже в "статиите " си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  01 Юни 2022 23:08ч.

  Всички виждаме, че му завиждаш на Гергинов, за анализите и коментарите му! Без съмнение докато е служил доста неща е научил и се усъвършенствал и за разлика от тебе не е носил само шапката върху главата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плевньо

  01 Юни 2022 13:20ч.

  Чакаме с нетърпение да се наредиме в първите редици на посрещачите на 3-ти Украински Фронт на Орлов мост! Вчера тамън завърших плакатите върху неизползвани тапети с поздрави "Здраствайте братушки-освободители!"! А жената Деса отглежда в саксии винаги пресни цветя за букетчетата за посрещането на освободителите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Унищожени са 57 самолета,

  01 Юни 2022 13:25ч.

  излетели от Румъния. Къде са ни самолетите СУ-25?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • донт аск

  01 Юни 2022 13:41ч.

  Не питай, ще се правят на умрели лисици до последно... Това са престъпници - и управляващи, и кохортата от журналисти, които им обслужват диктатурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-не значителни

  01 Юни 2022 13:44ч.

  Българските самолети Су и МиГ дори до един да бъдат изпратени са незначителни военно.Целта е политическа.Остър конфликт с Русия.Месец след началото Русия обяви,че практически е унищожила авиацията на Украйна.Обаче военните сводки говорят друго.Обяснението е в огромния авиоремонтен ресурс на Украйна!??Или в отчислени но годни бойни самолети?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  01 Юни 2022 13:46ч.

  не било денацификација и демилитаризација на Украјна, а било Рашистка Фашагија(РФ) да си вземела “своето“...както в песничките, даже има и списък на “руското“, от Одеса до Владивосток, и от Донбас до Кремъл, а и Алјаска да си ја довели в руското пристаниште...ватниците си нјамат на представа каква помија имат да сърбат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвъддунавски коч

  01 Юни 2022 15:10ч.

  Троли, нали осъзнаваш, че никой не те чете с тоя ти дебилно-маниерен нечетивен правонепис. Учудвам се, че шефът още те храни, при условие че не му носиш никаква реална стойност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  01 Юни 2022 18:27ч.

  драги ГЛАСОВЕ, молја не оставјајте дебилите като този на 01 Юни 2022 15:10ч. да свалјат нивото на сајта ви с обиди и чукча /писател коментари, които не са по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  01 Юни 2022 23:15ч.

  Такива дебилни тролове, като тебе по добре да си ръсят глупостите в Дневник! Там ще намериш сродни души. Може и да попаднеш на друг оригинален идиот, като тебе със северно македонски (хохълски) правопис! Тука повечето не те четат, защото си твърде елементарен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Юни 2022 1:59ч.

  Не искаш ли да ида в кварталния ОФ клуб, където да ми обясниш как трябва да мисля, да пиша и да говоря? Не ме четяли, но дебили като теб все имат претенции какво трябва да пиша. Цяла глутница тъпи дебили сте, нищо по темата не пишете, но смятате, че този форум ви е бащиния, та вие ще определяте правилата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И това ми било български офицер

  01 Юни 2022 15:07ч.

  Клетва е полагал, но май май пред чужда държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • род род затрива

  01 Юни 2022 17:05ч.

  Пред чужда държава ще е, ако се е клел пред натоффско знаме. Но не е така. БНА не стига че беше народна, ами и беше истинска армия, не бутафорна и половината от жени, като днешната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне да раждат в българската армия!

  03 Юни 2022 16:46ч.

  А дано, ама надали! Освен ако жените в БА не са 100% циганки. Защото както каза една циганка на едни умни и красиви на гара Горна Оряховица: "Ние раждаме, а вие не раждате, защото се еб*те в устата!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  01 Юни 2022 15:47ч.

  много интересен автор винаги го чета с удоволствие пълен разбор но не всички ще го разберат и осъзнаят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кУрчагин

  01 Юни 2022 22:49ч.

  най краткия виц:"ЖЕНИ и АРМИЯ",НЕЩО КАТО : "дървено ЖЕЛЯЗО"!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  02 Юни 2022 12:47ч.

  Информиран автор, честен служител на свободното слово в агресивно несвободна среда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи