RT: САЩ планират да противодействат на руското „злонамерено влияние“ в Северна Македония

RT: САЩ планират да противодействат на руското „злонамерено влияние“ в Северна Македония

Държавният департамент на САЩ публикува стратегия за развитие на отношенията със Северна Македония. В документа се отбелязва, че страната остава „важна мишена за злонамерено руско политическо влияние“, както и за нарастващия икономически натиск от Китай. RT се запозна със заключенията на американските експерти.

Авторите на новата стратегия за развитие на отношенията между САЩ и Северна Македония виждат следващите години като критичен период за поддържане на траекторията на Северна Македония към пълна стабилност като демокрация, ориентирана към Запада, съобщава медията.

„Мисията на САЩ в Северна Македония ще насърчава пълната интеграция на страната в западните и евроатлантическите институции и практики като най-добрият начин за консолидиране на критични реформи; по този начин интеграцията ще бъде ключов приоритет за мисията в Скопие“, се подчертава в документа.

Според авторите на доклада обаче евроатлантическият курс на страните от Западните Балкани уж е възпрепятстван от Москва и Пекин.

„Злокачествените чуждестранни влияния – включително правителствата на Русия и Китайската народна република – активно се противопоставят на западната интеграция на региона, разпространявайки дезинформация и използвайки съществуващите уязвимости, за да отклонят държавите от Западните Балкани от техния демократично избран път, като същевременно укрепват икономическото си и политическо присъствие в Европа", казват представители на Държавния департамент.

В тази връзка Съединените щати възнамеряват да работят с правителството и гражданското общество на Северна Македония за укрепване на устойчивостта на региона към външни влияния.

Владимир Брутер, експерт от Международния институт за хуманитарни и политически изследвания, в интервю за RT отбеляза, че Съединените щати очакват да подчинят местните власти, за да намалят влиянието на други играчи в региона.

„Техният подход е, че колкото повече местният елит е подчинен на тях, толкова по-малко е влиянието на всички останали - това е най-добрият вариант. Да припомним, че присъединяването на Северна Македония към НАТО беше предшествано от политическа криза, която беше провокирана от самия Запад и свали от власт едно по-уверено правителство. Следователно всичко, което се пише и прави по този въпрос във Вашингтон, има един сценарий: ние трябва да сме там, а всички останали да не са там“, заключи Брутер.

Ръководителят на Центъра за изследване на съвременната балканска криза на Института по славянски изследвания на Руската академия на науките, член на Сената на Република Сръбска Елена Гускова в разговор с RT предположи, че страховете на американските експерти са свързани със засилването на "руския фактор" в региона.

„Днес, ако Америка възнамерява още повече да увеличи влиянието си на Балканите, тогава, разбира се, те трябва да премахнат засилването на „руския фактор“. Те използват различни методи. Това е работа чрез медиите, чрез техните дипломати и чрез публикуване на различни видове програми, които клеветят Русия “, отбеляза експертът.

Според нея в общоевропейска традиция се е превърнало премахването на всякаква "зависимост" от Русия, дори и да противоречи на собствените интереси.

По-рано Държавният департамент планира да стартира "Програма за говорещи в САЩ" в Северна Македония. Инициативата трябваше да привлече вниманието на лидерите и местната публика към проблемите на съдебната система, работата на правителството, „модерната журналистическа практика“ и „борбата с дезинформацията“.

Коментари

 • 7 милиона

  03 Авг 2022 13:25ч.

  САЩ дават 7 милиона долара за работа с младежите в Северна Македония. Те винаги посягат към децата и младежите, тоест, на бъдещето. Да са дали пари "за работа" с пенсионери? https://russian.rt.com/world/news/1032474-ssha-makedoniya-molodyozh

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още от времето на Коминтерна

  03 Авг 2022 13:32ч.

  имаше зловредно влияние, но тогава по братски бяхме готови дори да станем съюзна република в Югославия. Добре, че Сталин и Тито се скараха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  03 Авг 2022 15:08ч.

  А защо се скараха, припомнете, моля :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живке,

  03 Авг 2022 16:40ч.

  информация да искаш. Не сме във времето на Тито, кликваш и готово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  03 Авг 2022 18:40ч.

  Пропуснала съм да проследя за отговор и едва сега видях, че има реакция. Аз знам защо са се скарали. Искаше ми се да допълните коментара си, че нито една „велика сила“ няма интерес от силна държава на Балканите и това е сериозен повод за размисъл за днешните ни политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ премахването на всякаква "зависимост" от Русия, дори и да противоречи на собствените интереси.”

  03 Авг 2022 15:51ч.

  Ще седя гладен, гол и на студено, за да му е гадно на Путин. Ще види той, диктатор със диктатор! Не му ща недемократичния газ, Кирчо ми е поръчал 7 танкера с напълно демократичен газ и ще диверсифицирам на воля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казва се

  03 Авг 2022 16:39ч.

  На зло маме отморожу уши. Като отдадени русофили трябва да го разберете без превод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама разбира се бе

  03 Авг 2022 16:01ч.

  Стига вече с тоя тоталитарен руски газ! Дори и Бойко се възмути и нали е демократ иска да я забранят със закон. Ако ни управляваше той, никога не би допуснал тази работа. Нека да го ползват сърбите, на тях им отива: не са демократи и не са членове на НАТО и ЕС, хак да им е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • премахване на зависимости

  03 Авг 2022 16:05ч.

  Нане: - Вчера заклах кравата. Кире: - Защо бе Нане? Нане: - Заради Вуте, купуваше от мене мляко. Нека сега да седи гладен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • премахване на зависимости

  03 Авг 2022 16:35ч.

  Хахах! Много уместно! Ама тези няма ли да мирясат, бе! Къде не си навряха гадните муцуни да създават интриги! Дано им стъпят на фасона рашките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  03 Авг 2022 18:40ч.

  В Ниш има руски информационен център за "борба с градушките" с 2000 души персонал........"Усетила се Мара да се побара..." Бляхте 33 години, сега се "сетили"......А промиването на мозъци върви от 2000 година и хоп копейкин, волгин и т. нт.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Авг 2022 17:16ч.

  Ей ся вече нямата шанс нито руснаци, нито всички тъмни сили на планетата Земя! Щото от Македония е тръгнал света, Адам в бил Македонец. Така че като фанеш самият фундамент на фундамента си осигуряваш господството на всички земни кълбета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатна Енергия

  05 Авг 2022 17:53ч.

  "...дезинформация и . . . уязвимости..." - така ли вече ще наричаме Берлинския Конгрес от 1878 - който е майката на всички мръсотии които великите сили ни причиниха ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатна Енергия

  05 Авг 2022 19:15ч.

  Под името Македония различни хора разбират различни неща. И Македониа ине миа ке моно Еллиники.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи