Рекордите на 2022 г.

Рекордите на 2022 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

От покачването на цените заради войната в Украйна до управлението на кралица Елизабет II - изминаващата 2022 г. ще бъде запомнена с няколко рекорда, отбелязва Франс прес.

Рязко покачване на цените

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доведе до рязко покачване на цените на енергията и храните: индексът на цените на храните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) достигна исторически връх през март, както и цените на природния газ в Европа. Това доведе до рязко покачване на инфлацията през годината, като например през октомври в еврозоната тя нарасна с 10,6% на годишна база - най-високото ниво от въвеждането на индекса през 1997 г.
       
Бежански потоци
Войната в Украйна доведе до най-големия приток на бежанци в Европа от края на Втората световна война насам: повече от шест милиона души в съседни държави и осем милиона вътрешно разселени лица по оценка на Върховния комисариат на ООН за бежанците от май. За първи път броят на избягалите от домовете си хора по света надхвърли 100 милиона.
       
Горещи вълни и пожари
Годината беше белязана от нови климатични рекорди: в Европа лятото беше най-горещото в историята, а опустошените от пожари площи - най-обширните. Тази година бяха унищожени над 600 000 хектара. В световен мащаб емисиите на CO2 от изкопаеми горива никога не са били толкова високи, колкото през 2022 г.
       
Ракетен дъжд
В отговор на най-мащабните досега съвместни въздушни маневри между Южна Корея и САЩ Северна Корея изстреля рекорден брой ракети в Японско море през ноември, включително 23 изстрела за 24 часа на 2 ноември. 
       
Необичайно царуване и погребение
Седемдесет години управление, седем години повече от прапрабаба ѝ Виктория: животът на кралица Елизабет II, която почина на 8 септември на 96-годишна възраст, беше толкова необичаен, колкото и погребението ѝ в Лондон. Около четвърт милион души се наредиха на километрични опашки, за да отдадат последна почит и да преминат покрай ковчега ѝ в Уестминстър.
              
Рекорден търг
Колекцията от произведения на изкуството на съоснователя на "Майкрософт" Пол Алън беше продадена на търг през ноември в Ню Йорк за рекордната сума от 1,62 милиарда долара, включваща картини на Жорж Соро, Пол Сезан, Винсент Ван Гог и Густав Климт. Друг признак за жизнеността на пазара на изкуство е портретът на Мерилин Монро от Анди Уорхол, който през май стана най-скъпото произведение на изкуството на 20 век: 195 милиона долара.
       
На върха на света на тениса
Със спечелването на Откритото първенство на Франция за 14-и път през юни испанецът Рафаел Надал подобри рекорда си по титли от турнири от Големия шлем при мъжете на 22, изпреварвайки сърбина Новак Джокович (21 титли) и швейцареца Роджър Федерер (20), който прекрати кариерата си през септември. Американката Серена Уилямс, която също се оттегли през септември, е пред тримата с 23 титли от Големия шлем.
       
Тейлър Суифт
Излизането на десетия албум на Тейлър Суифт "Midnights" предизвика срив в "Спотифай" през октомври и счупи рекорда за най-слушан албум за един ден. Десет песни от албума достигат първите десет места в класацията на Хот 100 на “Билборд”, което е първият подобен случай.

Осем милиарда души
По данни на ООН в средата на ноември населението на света е надхвърлило 8 милиарда души. Това е "безпрецедентен ръст" спрямо 2,5 милиарда души през 1950 г.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Излизането на десетия албум на Тейлър Суифт "Midnights" предизвика срив в "Спотифай" през октомври и счупи рекорда за най-слушан албум за един ден.

  08 Дек 2022 9:27ч.

  после се чудим що за дебили са станали обществата в т.н "цивилизован сВет'

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франс прес

  08 Дек 2022 12:53ч.

  няма как да не подкрепи WEF-опорките на деня - глобалните климатични "проблеми" (причинени от човека), безпрецедентно увеличаване на световното население, (въпреки че пЛандемията/поголовното ваксиниране уби над 7 милиона души), за всички проблеми в Европа и света - продоволствена криза/ покачване на цените/ незапомнена инфлация/ безпрецедентен бежански поток e виновнa единствено и само Русия и специално - В. В. Путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  08 Дек 2022 15:50ч.

  Лавров докладва на Путин: Лавров: - Снощи в Лондон са изнасилили Тереза Мей! Путин: - Русия ли обвиняват или само мен?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи