Разследване в Полша: Ядем хляб от над 100 тона украинска пшеница, предназначена за производство на лепила и шперплат

Разследване в Полша: Ядем хляб от над 100 тона украинска пшеница, предназначена за производство на лепила и шперплат

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Отприщването на потоците с украинско зърно след създаването на коридорите на солидарност предизвика сериозни смущения на пазара в Европейския съюз. Полша е една от страните, в които огромно количество пшеница от Украйна беше внесено. 

Не само българските,  но и полските, че и фермерите от другите близки до Украйна страни нееднократко изказаха съмнения, че качеството на зърното от нападнатата от Русия държава е спорно. 

Според материалите по нашумялото в Полша разследване “Зърнено дело”, поляците са изяли във вид на хляб 100 тона от т.нар. “техническа пшеница” от Украйна.  Районната прокуратура в град Жешув, която ръководи досъдебното производство по случая е повдигнала обвинения на трима души, информираха полски медии. 

Според прокуратурата те са измамили фирми, на които са продавали зърно, внос от Украйна, като са фалшифицирали и митнически декларации. Брашното от това зърно пък е било продадено на фурни, хлебозаводи и преработвателни предприятия от хранително-вкусовата промишленост, се казва в информацията.

От твърденията на прокурарите става ясно, че става въпрос за т.нар. “техническо зърно”. То е продадено като пшеница, годна за консумация от хора. Било е купено от мелници, а брашното след това е попаднало в производството на хляб и тестени изделия.

Прокуратурата в Жешув е обединила общо 92 досъдебни производства от цялата страна, извършени са 283 претърсвания, като е иззета и документация от разследваните субекти, съобщи прокурор Хана Бернат-Ложанска, говорител на районната прокуратура, цитирана от „Газета виборча“, като обвинение е повдигнато на трима души.  

Първият заподозрян е обвинен в измама в ущърб на полска компания за търговия със зърно, защото й е продал над 111 тона пшеница, като е укрил факта, че това е внесено от Украйна “техническо зърно”.  Щетите се оценяват на почти 150 000 полски злоти, равностойността на около 70 хиляди лева, допълват от offnews. 

Второто лице е заподозряно във фалшифициране на документи относно местоназначението на пшеница, купена в Украйна, която след това е била предоставени на митническата агенция в процедурата по митническо оформяне на стоки, внесени от Украйна. 

Вторият обвиняем ще отговаря и за извършване на данъчно престъпление, като е въвел в заблуждение контролния орган, че декларираните стоки са технически стоки, за които е наложено нетарифно облагане, а стоките реално са предназначени за търговия на пазара на хранителни продукти. Стойността на стоките, по фактури е над 91 000 злоти, което прави грубо около 40 хиляди лева.

Какво е техническата пшеница? 

Това е разновидност на пшеницата, отглеждана заради нейните индустриални свойства. Техническото зърно се характеризира с ниски хранителни качества, но в същото време има характеристики, които я правят подходяща за производството на различни промишлени продукти. В частност от нея се правят лепила и нишестета за хартиената, текстилната и фармацевтичната промишленост; влага се в производството на бира; използва се за производството на етанол; за производството на ПДЧ и шперплат в мебелната и строителната промишленост и, накрая, за производството на фуражи. Но не и за храна на хората.

От Агри.БГ се обърнахме към Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и земеделски производител с въпроса - какво е това “техническа пшеница”? 

“Наши колеги - зърнопроизводители от Полша, ни казаха, че вносителите на зърно от Украйна използват този термин “техническа пшеница”, за да се заобиколят проверките и забраната, която бе наложена да се внася пшеница в пет държави в ЕС. 

Аз такова чудо - техническа пшеница, не съм чувала. Няма го в нито един учебник по производство на пшеница. Явно, за да няма спънки по вноса, търговците използват това наименование. 

Както се оказа в България никой не проверява брашното, което влиза, по същия начин като обявиш в документите, че това не е пшеница, а техническа пшеница, никой не го проверява. Колегите в Полша затова бяха толкова ядосани, защото това си е измама”, обясни Жекова. 

Тя се съмнява проблемът да е само със 100 тона, тъй като в Полша влезе огромно количество пшеница от Украйна. 

“Но в България няма такова нещо - техническа пшеница. Не съм чула някой да купува техническа пшеница или някой да работи такава.  Ако приемем, че пшеницата, която няма никакви показатели отива за такъв вид преработка, за индустрията - да, но такъв термин няма. Даже фуражната пшеница не е термин, а по-скоро е окачествяване на пшеница, която е с по-ниски показатели. Пшеницата си е пшеница - тя или има хлебопекарни кабчества, или няма хлебопекарни качества”, каза Жекова. 

Според нея, основавайки мнението си на полските зърнопроизводители, използването на израза “техническо зърно/техническа пшеница” е начин да се заобиколи забраната за внос на културата от Украйна към Полша - една от петте държави, в които сеизпълнява решението на ЕК. 

Властите в Полша продължават разследването и вероятно скоро ще има повече яснота по темата. 

Източник: agri.bg

 

 

Коментари

 • Житна пандемия

  16 Sep 2023 19:19ч.

  Някои предупреждаваха за пандемия през есента, но при тая медийна заетост с житото, няма как да има друга пандемия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Sep 2023 21:50ч.

  Това е добре за да им залепнат крадливите задници на " нашите " политици !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тишо,

  17 Sep 2023 0:00ч.

  Не си мисли, че те ще ползват украинска пшеница. Някои багаташи внасят екзотични плодови, набрани същия ден, със самолет. Така ще бъде с всички продукти от тесто и др., Пращат им ги топли и след 2-3 часа ги получават още неизстинали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искаме

  16 Sep 2023 19:22ч.

  нашите управляващи да вземат отношение по въпроса, защо мълчат?? Тази ли е въпросната пшеница, с която имат намерение да ни хранят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  16 Sep 2023 19:28ч.

  Искаме 16 Sep 2023 16:22ч. Не, пшеницата, с която искат да ни хранят е "облагородена", тя е ГМО и е радиоактивна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-(

  16 Sep 2023 20:55ч.

  А пък ние го ядеме този боклук и си траеме! Никой не смее да им каже и думичка на назначените от посолството управленци, които в същност са зависими, криминални типове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същото каза и полк. Николай Марков

  16 Sep 2023 21:16ч.

  още преди половин година за вноса на украинска пшеница. Каза също и че пшеницата била тъмна, дори черна на цвят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съжале боку,

  16 Sep 2023 21:46ч.

  господа управляващи, но при създалите се обстоятелства България в никакъв случай не трябва да се съгласява с внасянето на такава "пшеница" и оставете хората да протестират, а не да им затваряте устата, защото това ще е във ваша полза пред ЕС началството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тандем

  17 Sep 2023 1:02ч.

  Съжале боку, но каквото сте си поръчали, това ще ви сервираме! Better luck next time (next elections)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  16 Sep 2023 21:55ч.

  и докато страдаме ние, това алчно хайдушко котило, напълно загубило чувство за срам, съвест и морал, продължава да трупа милиони на наш гръб...дано господ да ги накаже до девето коляно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  16 Sep 2023 22:37ч.

  ne samo zarnoto, vsicko ot UA e otrovno i vredno

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дим

  16 Sep 2023 22:40ч.

  Ето затова трябва да се подкрепят протестиращите зърнопроизводители. Не само пчеларите, трябва да се включат и други браншове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е същото в чужбина и с картофите им

  16 Sep 2023 23:14ч.

  На времето дядо ми хвърляше на кокошките картофи със сто пъти по-добро качество от качеството на картофите днес. Помните ли самоковските картофи? Масло, не картоф!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде бе

  20 Sep 2023 3:39ч.

  Ти да видиш как ще се стреснат нашите помияри , отгледани от посолството. Не ги е еня за народа и това е самата истина. Дали са си задниците на чуждите обирджии и са ни заложили като опитни мишки. Алхимикът, алакадемик измислен с този миши сурат му личи отдалече как нагло лъже и маже. И ще папкат ли той и онези около него от това дето го предлагат на хората. Диваци тъпи, угаждат и се докарват на европейските чиновници и още по- големите господари от Козяк кравари. Ефга ти народът , ако не ги изгони!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Краси

  20 Sep 2023 10:16ч.

  Това, че контролът на Полша е нисък, че производителите на хлебни изделия са мошеници, купуващи суровини с понижени качества не е проблем на продавача.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огнян

  20 Sep 2023 20:20ч.

  Дори и по телевизията го казаха че украинската пшеница не става за консумиране от хора а се използва за лепило в промишлеността и за фураж на животни ,да но имаше допълнение от госпожата защитаваща вдигането на забраната на вноса че то дори съдържа високо количество тежки метали,ами да питаме Евросъюза как тази пшеница с тежки метали която е за боклука и не става за нищо защо се доставя до африканските държави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  23 Sep 2023 6:31ч.

  Ти си 'бати шибания трол.Ако тази пшеница се използва за производство на лепило, хайде сега да сметнем. Ако 2 млн. тона пшеница вкараш в производството на лепило, то колко тона лепило ще произведеш като краен продукт. И хайде сега се замисли къде ще продадеш или пласираш тези тонове лепило....Дори ме можеш да разсъждаваш шибан трол!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропов

  23 Sep 2023 3:48ч.

  Абе вие кухи ли сте или сте платени русофили? Няма техническа пшеница. Кръстили са я така за да избегнат забраната. А тия глупости за черна пшеница? Купувачите да не са слепи и да не виждат какво купуват? Кой хлебар ще купи черна или тъмна пшеница? А радиоактивна? От къде бре тази радиация? То Чернобил беше преди 30 години и то в Расия. Ама вие си го заслужавате оня министър дето препоръча - Не яжте хляб а пасти! Добре ли ви плаща Митрафонова та да се правите на толкова глупави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БМДТ

  23 Sep 2023 13:51ч.

  Ехаааа, Чебурашките са налазили яко тук. Абе смешковци, 100 тона пшеница се добиват от 100 декара в Добруджа. При добра реколта и от 80. В Украйна има райони и с по - висок добив. Това количество се произвежда от миниатюрен земеделец и е 3 - 4 камиона. Като рупате тонове турски домати и чушки пръскани с какво ли не мълчите, а сега? Ето, поради тази причина, се вижда намесата на РЪКАТА НА МИТРОФАНОВА. Но Вие не се и криете вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи