Путин цели промяна на глобалното статукво

Путин цели промяна на глобалното статукво

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Една от най-често използваните фрази от Путин е “качествено нов етап“. Той не я включи в обръщението си, с което обяви началото на частична мобилизация, а тя щеше да е много подходяща, за да опише същността на неговото решение. Защото наистина то зададе прехода не само към нов етап от войната срещу Украйна, но и в противопоставянето между Русия и Запада.

Комбинацията от мобилизация и провеждането на референдуми е ясен индикатор, че търсенето на компромисен мир не влиза повече в дневния ред на Москвa. Тя явно е решена да преследва постигането на пълен разгром на Украйна. А което е още по-тревожно, руският държавен глава посочи не Украйна, а Запада като основен враг на своята родина и допусна възможността в рамките на това противоборство да се стигне и до размяната на ядрени удари.

Показателно е, че Путин повиши залога на противоборството в момент, когато страната му демонстрира откровена слабост. Тя претърпя военно поражение в района на Изюм, а в дипломатически аспект се чувства, че от нея се отдръпват партньори и приятели, на които тя смяташе да се опира на международната сцена. На срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд ясно си пролича, че Китай и Казахстан не са готови да дадат подкрепата, на която разчиташе Кремъл, а Индия направо осъди войната в Украйна. От друга страна, във вътрешен план също се проявиха признаци на обществено раздразнение. Породено не от самата война, а от нейното зацикляне. И със своето решение Путин показа, че за него водещи са настроенията вътре в страната, а не предупрежденията на Запада и съветите на партньорските държави.

Сега проблемът за него е, че и ако след мобилизацията Русия не постигне значими военни успехи, още повече пък ако се стигне и до нови поражения, управлението му сериозно ще се дискредитира във вътрешен план. Той дотолкова успя да убеди народа си, че войната срещу Украйна е необходима, че вече няма как да избяга от отговорността за нейния резултат.

А действията му досега показаха, че политиката му към Украйна представляваше низ от подценявания. Той се излъга в мощта на украинската съпротива, в нейния потенциал да мобилизира своите човешки ресурси, в решимостта на Запада да налага санкции (бе допуснато половината от валутните резерви на Русия да бъдат замразени) и в обема на военно-икономическа помощ, която ще се насочи към Украйна. От тази гледна точка, референдумите представляват опит да се пренесе акцента от допуснатите провали към постигнатите териториални придобивки.

Въпросът е дали сега Путин няма да се хвърли в другата крайност. Какви цели ще преследва чрез мобилизацията. Дали чрез нея ще търси затвърждаване на вече завоюваните земи или тя е предвестник на нова голяма офанзива. Този въпрос буди на Запад и в Украйна много по-голямо безпокойство, отколкото предстоящата анексия на завзетите украински територии. Защото увеличаването на една войскова групировка няколко пъти означава почти неминуемо интензифициране на бойните действия. А това ще изправи Киев, Брюксел и Вашингтон пред много тежък проблем. За всички тях представлява голямо предизвикателство да отговорят адекватно на търсената от Путин ескалация на войната.

Украйна и досега с мъка сдържаше руските атаки, а предприетата от нея офанзива около Изюм може да се определи най-много като оперативен успех. Който беше постигнат главно поради ниската численост на руските сили в района. И който, според множество източници, е заплатен с огромни човешки загуби. Ако това е пределът на украинското военно усилие, на страната през зимата предстоят очевидно тежки изпитания. От които ще зависи самото ѝ съществуване.

Засега Зеленски демонстрира завидно самочувствие и решимост, но поведението му може и да е отчаян блъф, целящ да прикрие изчерпващ се потенциал за съпротива. Все пак кадровата му армия понесе тежки загуби, а е спорно доколко запасните части могат да компенсират този факт и да се превърнат в напълно боеспособни съединения. Проблем е и практическата липса на въздушно прикритие, което действа крайно обременително на всеки опит за провеждане на някаква офанзива. И накрая, украинското общество също има някакъв праг на търпимост и не е ясно как ще понесе нарастващия брой човешки загуби на фронта и една тежка зима, съпътствана от дефицит, студ и висока инфлация в тила.

За Запада също представлява предизвикателство намирането на адекватен отговор на последните действия на Русия. Санкциите явно не са в състояние да обуздаят политиката на Путин спрямо Украйна, военните доставки за Украйна не доведоха до решителен обрат във войната и не се вижда какво ново може да измислят американците и европейците, за да нивелират многократното усилване на руската военна групировка.

Но дори това не е главният проблем за западните страни. Те няма как да не са сериозно разтревожени, че Москва все по-ясно дефинира тях самите като основен свой геополитически противник. Именно в действията на Запада Путин вижда истинската заплаха за Русия и неслучайно той насочи срещу тях предупреждението си за употреба на ядрено оръжие. А това е нещо, което западните лидери не могат да игнорират. Дори на ниво риторика.

Защото обвързването на войната в Украйна с мисълта за ядрен Армагедон, поставя под въпрос смисъла от ангажирането на Запада с този конфликт. Много трудно могат да бъдат убедени обществата да подкрепят политика, която поставя под въпрос съществуването на собствените им държави. А точно това е посланието, което Русия се опитва да вклини в медийното пространство на своите противници.

Путин не разглежда украинската криза само като способ за получаване на нови териториални придобивки. Тя му е необходима и като инструмент за промяна на глобалното статукво. А продължаването на войната играе ролята на трансмисия между двете цели.

Едва когато види как Европа ще понесе зима без "Газпром", как украинската армия и общество ще издържат изпитанията на студа и какви ще бъдат политическите последици на тези кризисни ситуации, едва тогава Путин може да ревизира сегашното си поведение. Дали то ще бъде в посока ескалация или търсене на примирие, в момента никой не може да прогнозира.

Свързани статии:

Близкоизточни пасианси

След провала на двата blitzkrieg-а

 

 

 

Коментари

 • Путин цели промяна на глобалното статукво

  27 Sep 2022 12:25ч.

  Е, и? Не разбирам драмата. Много хубаво прави Путин, че го променя. Напоследък няма нужда да четем цяла статия; само като прочетеш заглавието и е достатъчно да ти се вдигне кръвното. Аман от клишетата на измамниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alexander Dimchev

  27 Sep 2022 12:37ч.

  Георги Георгиев е като Иван Иванов. Или алекс Гигов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докога ще ни занимавате

  27 Sep 2022 12:50ч.

  С лакърдиите на Кървавата Киевска Кукла на Конци и "Кристал"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  27 Sep 2022 13:16ч.

  Всички се надяваме да бъде изметена извратената глобалистична сган, успех Русия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дано ти се падне

  27 Sep 2022 13:18ч.

  Някоя крадена съдомиялна след като установите новия световен ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпите опорките

  27 Sep 2022 14:16ч.

  На укърското ЦИПсО си ги дръж за лична употреба, троле "Дано ти се падне". Те пасват само за такива като тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Berdan

  27 Sep 2022 13:18ч.

  И все пак не забравяйте какво каза Путин - За какво ни е свят, ако в него я няма Русия??? Той никога не хвърля думи на вятъра!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понеже той е собственик на Русия

  27 Sep 2022 13:20ч.

  Е имал предвид себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  27 Sep 2022 13:39ч.

  Путин е преходен, което не можем да кажем за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преходен

  27 Sep 2022 14:06ч.

  Ама еднолична забърква Русия в тая война след която Русия в този и вид няма да я има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Понеже той е собственик на Русия"

  27 Sep 2022 14:19ч.

  1. Или си тъп и не си разбрал какво е казал Путин. 2. Или си продажен трол. 3. Или и двете. Избери си, което най ти допада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе Гошко,

  27 Sep 2022 13:19ч.

  Къв световен ред кви 5 рупли те гонят. Путин просто се бори за живота си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кой конкретно

  27 Sep 2022 13:32ч.

  заплашва живота му?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези, които той иска

  27 Sep 2022 14:07ч.

  Да ликвидира искат да го изпреварят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малко по-конкретно дали можеш ни запознаеш кои са тези, които той иска да ликвидира

  27 Sep 2022 14:10ч.

  Или капацитета ти приключва до общите приказки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С тебе ли се бори,

  27 Sep 2022 14:20ч.

  Та си толкова категоричен. Просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Sep 2022 14:01ч.

  Всички ненормалници на Земята, дори и извънземните, те затова и все още не ни нападат, разбраха тая простичка ИСТИНА, че на хората им писна химерната американска "демокрация", но само най-късните неандерталци не могат да вденат елементарната сингулярна декомпозиция !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А което е още по-тревожно, руският държавен глава посочи не Украйна, а Запада като основен враг на своята родина

  27 Sep 2022 14:02ч.

  Защо да е тревожно? Това е самата истина, без измишльотините за защита правата на ората, украинското демокраси и прочие дитирамби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Остави го

  27 Sep 2022 14:22ч.

  Да си се тревожи. Медицината е безпомощна в такива случаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  27 Sep 2022 14:30ч.

  Президентът Путин посочил западния свят за основен враг на Русия!?!? А защо западният свят се учудва!? Нима вече забрави, че отдавна и многократно обяви Русия за свой враг? Или - само западният свят има право да обявява враговете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теа

  27 Sep 2022 14:55ч.

  Той, западния свят , е просто свят на колонизатори и колонии, и си печата $, за да се обезпечи…И срещу това води война Путин, с/у частната печатница на $, с/у “златния милиард” и т. н( там където и ние сме се закачили) , но Гошко се прави на “неразбрал” той…хах

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теа

  27 Sep 2022 14:56ч.

  Той, западния свят , е просто свят на колонизатори и колонии, и си печата $, за да се обезпечи…И срещу това води война Путин, с/у частната печатница на $, с/у “златния милиард” и т. н( там където и ние сме се закачили) , но Гошко се прави на “неразбрал” той…хах

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Планираната от Путин промяна на глобалното статукво

  27 Sep 2022 15:00ч.

  ще завърши с констатацията "Каква я мислехме, каква стана".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Галицин

  27 Sep 2022 15:19ч.

  Вперьод Вова! За Родину за Сталину, Вперьод!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жорко

  27 Sep 2022 16:16ч.

  Ясно е, че Западът иска да омаломощи Русия. Само,че сега нито сме 1945 г., нито 1991 г. след разпадането на СССР. Нека си помисли още веднъж, а да не живее в тези времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старецът и реката

  27 Sep 2022 17:53ч.

  Първо, какво е това статукво и кой го е наложил?!?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tret

  27 Sep 2022 18:50ч.

  Бог, родина, семейство...хич неща да съм родител 2 или 32...дядо ми не е продавал роби на някого да берат памук...така че, който му е мила тази част от западния свят , има право да отиде там, в Париж , квартала около Бастилията...пълно е с мулти-култи разанообразие. Воала дет се вика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин цели промяна на глобалното статукво

  27 Sep 2022 19:29ч.

  Добро утро, Станке! Щом взеха да говорят тези неща, театърът е в напреднало действие. Скоро ще се наложи англосаксите да сключат договор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  27 Sep 2022 20:28ч.

  Статуквото официално бе сринато с намесата на Русия в Сирия и унищожаването на "ИДИЛ", създадени (!) от от т.н. Запад. Това което наблюдаваме сега е опит да се спре "тренда", да се обърне колелото на историята. Засега с гротесков провал. Предстои да видим продължението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин цели промяна на глобалното статукво

  28 Sep 2022 22:05ч.

  Естествено! А вие какво очаквахте, че иска да играе с вас на билюри?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  29 Sep 2022 15:24ч.

  Глобалното статукво е изградено от пирати- крадци и лъжци (а също убийци). Само крадците и лъжците са доволни от него и само те искат да го запазят. Обаче те не са мнозинство, нито са най-силни. Нищо чудно, че Путин не го харесва, Впрочем повечето хора по света са съгласни с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи