Путин: Нацистките престъпления нямат давност, Русия е против предаването им на забвение

Путин: Нацистките престъпления нямат давност, Русия е против предаването им на забвение

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Повечето от евреите, убити от нацистите, са били съветски граждани, това е обща трагедия, каза руският президент Владимир Путин в четвъртък на среща с главния равин на Русия Берл Лазар и президента на Федерацията на еврейските общности на Русия равин Александър Борода, съобщават руски медии.

„От всички евреи, унищожени от нацистите, мнозинството са просто граждани на Съветския съюз и това е нашата обща болка“, подчерта държавният глава, отбелязвайки, че Русия „е категорично против предаването на забрава на престъпления от този род, които са без давност.”

„И ние правим това, провеждаме такава политика, така че нищо подобно да не се повтори в историята на човечеството“, каза още Путин.

Срещата на руския лидер с представители на еврейската общност беше посветена на Деня в памет на жертвите на Холокоста, който се отбелязва на 27 януари, деня на освобождаването на Аушвиц.

„Познавам позицията на еврейската общност в Русия, познавам позицията на държавата Израел по отношение на ролята и значението на Червената армия в победата над нацизма, над фашизма и ние го ценим високо, но – искам да повторете още веднъж – това е от особено значение за нашия народ“, заяви Путин.

Той също така помоли Лазар и Борода да предадат "най-добри пожелания" на онези, които ще участват в утрешните събития, организирани по повод паметната дата. Лазар на свой ред благодари на президента, отбелязвайки, че „днес евреите се чувстват комфортно в Русия“. Той каза още, че еврейската общност е готова да направи всичко, за да донесе мир на света.

"Страданието, което беше по време на Холокоста, колко много евреи страдаха по това време - 6 милиона мъртви невинни хора. Всяка година, когато си спомняме това събитие, ние винаги казваме - никога повече. Не е случайно, че утрешният ден също годишнината от обсадата на Ленинград и това е и време, когато си спомняме страданията, които са били тогава. Когато невинни хора страдат просто защото някой ги напада, това е страшно, това е необяснимо и непоносимо, така че благодаря толкова за всичко, което направихте и правите“, обърна се Лазар към Путин.

По време на Втората световна война в нацистките концентрационни лагери са убити 6 милиона евреи и представители на други нации. На 27 януари 1945 г. съветската армия освобождава нацисткия концентрационен лагер Аушвиц. С решение на Общото събрание на ООН от 2005 г. този ден се отбелязва в цял свят като Международен ден в памет на жертвите на Холокоста.


Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Европейските и евроатлантическите престъпления също

  26 Яну 2023 18:39ч.

  Европейщина и евроатлантизъм = фашизъм и нацизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  27 Яну 2023 18:01ч.

  274 хиляди са починалите в лагерите според Червения кръст. Над милион и 400 000 са починалите Германски войници в съюзническите хуманни лагери !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Булава

  26 Яну 2023 19:18ч.

  Еее ама в ООН всички от ЕС и България и англосаксите ,гласуваха против предложението за приемане на резолюция за забраната за героизацията и възхваляването на нацизма ,неонацизма и фашизма. Бившите съюзници на Хитлер от Западна европа и този път и англосаксите , гласуваха против това предложение. Ти да видиш , ценности ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Яну 2023 19:50ч.

  Чекистите от Кремъл и тяхната риторика от Всв станаха за смях. Ако са имали някакво уважение заради Всв вече го нямат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • непеошник дерьмокрад

  26 Яну 2023 20:07ч.

  Ако Зеленски е световният клоун, ти си форумният клоун. Ако питаш мене, той е по-смешен от тебе, защото е професионалист. Но за сметка на това ти си гарантирано по-прост и по-пристрастен, защото си грантаджийче и джендърче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днеска и Сърбия

  26 Яну 2023 21:55ч.

  Ви е изоставила. Останахте само бг чугуните и окупираните Сирия и Беларус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бранка

  26 Яну 2023 23:27ч.

  Нормално, героите винаги са сами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има демагогия в Кремъл - Путин едно приказва, а Лавров скоро направи поредното антисемитско изказване

  26 Яну 2023 23:35ч.

  Лавров извини ли се на Европейския еврейски съюз или отново Путин ще се извинява от негово име? ---> https://m.offnews.bg/news/Sviat-_12/Lavrov-s-nov-gaf-sreshtu-evreite-Evropejskiiat-evrejski-saiuz-iska-iz_793762.html?allop=ok#comments

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи