Проф. Кристиян Крейс: САЩ искат да излязат от икономическата криза, като отприщят война в центъра на Европа

Проф. Кристиян Крейс: САЩ искат да излязат от икономическата криза, като отприщят война в центъра на Европа

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Chrstian Kreiss

През последните седмици тъжни новини за икономическата ситуация в Германия идват почти всеки ден, пише професорът по икономика Кристиан Крейс на страниците на Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Експертите предупреждават, че германците ще обеднеят средно с 20-30%, ключови промишлени предприятия в страната ще затворят и ще започне деиндустриализация. Германия попадна в „ценови капан“, цената на електроенергията и газа на германския пазар е много по-висока, отколкото на американския и азиатския пазар. Най-голямото поскъпване обаче тепърва предстои, така че по отношение на конкурентоспособността нещата за Германия не вървят добре.

Най-лошо е положението за малките и средните предприятия, продължава Крейс. Но те формират гръбнака на германската икономика. В концерните, включени в борсовия индекс DAX, работят едва 3,5% от населението, докато 58% от гражданите на страната работят в малък и среден бизнес. Състоянието е катастрофално, признават експертите, а самите предприемачи оценяват като „застрашаващо съществуването им“.

 Всичко това се случва по две причини, обяснява авторът на статията. Първо, "големите поглъщат малките". Големите корпорации и милиардерите зад тях непрекъснато укрепват влиянието си, а техните лобисти им помагат в това. Второ, САЩ се интересуват от отслабване на германската икономика, четвъртата по големина в света. И за това германските малки и средни предприятия, които съставляват почти половината от глобалния списък на така наречените скрити шампиони, трябва да бъдат ударени най-силно.

Първо, те бяха отслабени от пандемията на коронавирус, продължава Крейс. Големите концерни получаваха подаръци за милиарди долари от държавата всеки ден. Повишаването на основните лихвени проценти от Федералния резерв и политиката на санкции спрямо Русия само ускориха „укрепването на големите и отслабването на малките“. По време на пандемията ликвидните резерви на големите компании се увеличиха значително. Сега тези предприятия са най-добре подготвени за предстоящия икономически спад. Но малкият и среден бизнес ще се „изчерпят“ в следващите месеци, тоест ще останат без пари, обяснява икономистът.

 Но това, което се случва, не натъжава всички, продължава професорът. Така например през първата половина на 2022 г. американският енергиен концерн ExxonMobil е увеличил приходите си с 61%. За същия период от време руската компания „Газпром“ също спечели много повече от миналата година, въпреки че 2021 г. не беше много лоша за нея. Създава се впечатлението, че наказателните мерки на Германия и Европа не вредят на Русия и САЩ, а основно на германския малък и среден бизнес.

 Сега американците са изправени пред големия проблем на свръхпроизводството. През последните четири десетилетия производството е нараснало непропорционално спрямо доходите на домакинствата. Това се дължи на неравномерното разпределение на богатството. И за да се продават продуктите, масовото търсене беше подкрепено от нарастващи дългове. Сега общият дълг на САЩ, включително частен и публичен, е 359% от БВП на страната. С други думи, за всеки $1 от БВП има $3,6 дълг. Никога няма да е възможно да изплатите такъв дълг изцяло.

 И такъв двоен проблем на свръхпроизводството и големите дългове не е само в САЩ. Световният дълг вече е на рекордни нива. В края на март 2022 г. той възлиза на невъобразимите 305 трилиона долара. Това съответства на приблизително 348% от световния БВП. „Запоят с дългове“ от последните 14 години след края на финансовата криза през 2008 г. беше възможен само защото централните банки в индустриализираните страни намалиха рязко основните си лихвени проценти и поставиха исторически рекорд за количеството напечатани свежи пари. В САЩ паричната база нараства 11 пъти, а в еврозоната - 9 пъти. Но дните на евтините пари отминаха. Сега увеличението на основния процент ще доведе до факта, че много малки и средни предприятия, както и държави, просто не могат да го издържат. Ситуацията се утежнява допълнително от растящите цени на енергията и суровините. И пак от това най-много страдат европейските предприятия, в частност германските, които зависят от руския газ.

Бившият председател на Социалдемократическата и Лявата партии на Германия Оскар Лафонтен даде кратко обяснение на случващото се: „Германия не е суверенна държава... В украинския конфликт Германия действа като васал на Съединените щати. .. Водещите политици от светофарната коалиция – Шолц, Бърбок, Хабек и Линднер – са лоялни васали на Съединените щати“. Според него Зелените са се превърнали в „най-лошата партия на войната в германския Бундестаг“. А изявленията на германския външен министър Аналена Бърбок, че Русия трябва да бъде „съсипана“, според него имат „фашистки характер“. „Външната политика на Германия накърнява интересите на страната ни и не допринася за поддържането на мира в Европа“, убеден е Лафонтен.

Крейс е съгласен с тази оценка. Освен това той смята, че САЩ са заинтересовани от влошаване на ситуацията в Украйна и разширяване на театъра на военните действия, тъй като война с участието на НАТО може да бъде решение на техните проблеми със свръхпроизводството и дълговете. Американците очакват, че в резултат на това по-голямата част от производствените мощности в Централна Европа ще бъдат унищожени. Професорът е убеден, че на 24 февруари в някои фоайета в САЩ е имало пукане на тапи от шампанско и възторжени викове: „Най-накрая война!

В същото време сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите на Русия и Германия биха се превърнали в истински кошмар за американците. Една огромна страна със своите хора и ресурси в съюз с Централна Европа с нейното техническо, интелектуално и икономическо ноу-хау ще се превърне в огромна геополитическа заплаха за хегемонията на САЩ. Затова опитите за вбиване на клин между Москва и Берлин, за генериране на недоверие и вражда между тях е ключова задача на англосаксонската външна политика през последните 100 години. И украинският конфликт е чудесна възможност за това.

Лафонтен има решение на проблема. Той е убеден, че е необходимо да се настоява за прекратяване на огъня, създаване на план за мирно уреждане на ситуацията и пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Самият Крейс също смята, че германските политици трябва да носят персонална отговорност за случилото се. Трябва да се постигне оставката на Бърбок, да се разпусне светофарната коалиция и да се направят нови избори, заключава професорът по икономика.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Демек

  13 Sep 2022 10:38ч.

  ЕС се превръща в Индия от миналия век

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ес се превръща в европа от миналия век

  13 Sep 2022 11:15ч.

  Два пъти един и същи номер няма да мине. Сащ вече не е недостижим. ДД няма къде да се скрият, навсякъде ще бъдат атакувани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • интересно

  13 Sep 2022 13:32ч.

  какво прави зетя на Путкин в Германия тогава. Що не си потърси работа в Сибир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой казваш

  13 Sep 2022 16:48ч.

  е зетя на Путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  13 Sep 2022 10:44ч.

  А добро утро! От 45-та насам го правят, ама германците сега го разбрали ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  13 Sep 2022 11:04ч.

  Сега общият дълг на САЩ, включително частен и публичен, е 359% от БВП на страната. С други думи, за всеки $1 от БВП има $3,6 дълг. Никога няма да е възможно да изплатите такъв дълг изцяло. - неолибералната сволоч да каже нещо по темата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма такъв дълг, Мунчо

  13 Sep 2022 13:32ч.

  може би само в поглед инфо, където се събират най-пропадналите рубладжии може да избълва такава глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ ще отидат на бунището на историята, заплащайки с бъдещето си, защото върхушката им не разбра кога е време да си седне на гъза

  13 Sep 2022 11:21ч.

  САЩ са една изцяло изкуствена конструкция, плод на масонски измишльотини, създадена в ущърб на интересите на нашият биологичен вид изобщо. Изчезването на САЩ рязко ще подобри обстановката в света. Във всяко едно отношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сичко ми е ясно!

  13 Sep 2022 11:43ч.

  "САЩ", "Европа", "Путин" "терористите" - "левите", "десните". Брей, колко лесно! То професор да си! Или най-малкото - социолог от десе, с 35 годишен стаж. Редиш кубчета от Лего - и ти плащат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  13 Sep 2022 11:47ч.

  А вещицата баба Урсула, нали и тя е ваш най-висш кадър, дето пращи от акъл в полза на Сащ, тя кога ще бъде отлюспена ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  13 Sep 2022 11:54ч.

  "Експертите предупреждават, че германците ще обеднеят средно с 20-30%" --- Малко е. Пак няма да могат да се изравнят с нас. За руснаците пък да не говорим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде стига с тези конспирациЙ

  13 Sep 2022 12:01ч.

  И неродените вече знаят, че за всичко е виновен Путин и другарят Си, че не слушкат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Всичко казано и написано

  13 Sep 2022 12:22ч.

  От германския професор е казано и написано вече много пъти в този форум.Фокусът на професора е в Германия но не Германия е фокусът на атаката на САЩ. Фокусът на САЩ е ЕС и то ЕВРОПЕЧАТНИЦАТА.Между 20 и 40% е отхапало еврото от долара т.е. ако го нямаше еврото САЩ щяха да отпечатват 20% повече долари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледаш много тесногръдо

  13 Sep 2022 12:31ч.

  Професора говори за Германия, а ти говориш за атака от САЩ. Нито едното, нито другото е вярно. Атаката не е от държава към държави. Атаката е от световният капитал към населението на Земята. Това което става в Германия отдавна протича в САЩ. Финансовият капитал иззема всичко, което е притежание на среден и дребен бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  13 Sep 2022 12:34ч.

  Частниците, които на практика са независими, биват лишени от доходите си. Фермерите, дори много едрите в САЩ, фалират постоянно и земите им се изземват от банките. По време на епидемията малките магазини фалираха, защото хората купуваха и продължават да купуват от интернет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение 2

  13 Sep 2022 12:38ч.

  Това което сега провежда едрият финансов капитал, разбирай евреите, вече е провеждано в Русия, също така от евреи. Изземване земите, унищожаване на дребни търговци и дребни производители. Въвеждане на нова система на обучение в училищата. Масовата "култура" телевизия, филми с пошло съдържание. Елиминиране на опера, балет, театри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-НЕ

  13 Sep 2022 12:43ч.

  Лошо съм го обяснил.Държавите винаги са били инструмент в едни или други ръце.Според Вас САЩ са инструмент на ''финансовия капитал''Да но трябва ново определение за ''финансов капитал''Това не е капитал а парични мародери овладяли държава или държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • определение за ''финансов капитал'': Организация с пари

  13 Sep 2022 12:54ч.

  В основата ВИНАГИ стои човек или група от хора, но ВИНАГИ се крие зад организация. В САЩ над 54% от обработваемата земя е притежание на организация. Дават я под наем на "фермери", които на практика са роби на заплата. Целта на господарите е да превърнат ВСИЧКИ хора в роби на заплата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новото робовладелство

  13 Sep 2022 14:12ч.

  Айде пак някой да каже, че историята върви линейно, а не по спирала! В стремежа си да въведат тотален контрол над човека, глобалистите рискуват да ни върнат в каменната ера! Това няма нищо общо със здравия разум! Навсякъде една шзофрения!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "големите поглъщат малките

  13 Sep 2022 12:27ч.

  Това е целта. Епидемията бе с тази цел, но не успя напълно. Сега ще се постараят да успеят. Свободното общество се обляга на средната класа. Знае е се от много отдавна. Затова първата работа на болшевиките бе да унищожат средната класа. След унищожението на средната класа, ще останат само господарите и робите на заплата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • господарите и робите на заплата

  14 Sep 2022 13:36ч.

  Ами то винаги е било така и така ще бъде. Нищо ново под слънцето - цар Соломон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  13 Sep 2022 12:28ч.

  Печатането е най впечатляващия бизнес на САЩ.Енергийния бизнес на САЩ е Голиат а всичкия останал заедно с руския е Давид.Но енергийния бизнес на САЩ е Давид пред ФЕД т.е печатницата.И както правилно се изрази колега ''нямаш ли самолетоносачи нямаш право на печатница''Професора е облякъл разсъжденията си с числа,моите са голи но тук е заровено магарето

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Путин

  13 Sep 2022 12:35ч.

  С войната в Украйна унищожава и Европа .Унищожава я в своя вреда и полза на САЩ.Но Европа е голямата Окрайна на Русия.Наместо обективни приятели САЩ превърнаха ЕС и Украйна в смъртни врагове на Русия.Тя няма самолетоносачи.Но има ядрена трияда.И ще унищожи непосредствените си враговете

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Средната класа

  13 Sep 2022 12:47ч.

  Никога не е била и никога няма да бъде нещо добро за което и да бъде общество.Тя е''неосъзната глутница'' т.е охранява си територията,разкоства но е с овчи кожи.Лицемери.Полза от нея няма има вреда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невероятно е колко си неосведомен

  13 Sep 2022 13:06ч.

  Нямаш представа какво означава "средна класа". НЕ Е пари. Средната класа са независими, свободни хора. Висшата класа са господарите, долната класа са сиромашията, която свързва двата края за да преживее. Средната класа са независими. В никакъв случай не са ''неосъзната глутница''.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  13 Sep 2022 13:54ч.

  Напротив.Имам перфектна представа.За да ти обясня обаче трябва да напиша не по-малка статия.Тук могат само да се маркират гледни точки.И е пари.Точно дохода е критерия с който определят средната класа.Разбирам ,че имаш малко по-идеализирано понятие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Класа?

  13 Sep 2022 13:59ч.

  '' Средната класа ''не са никаква класа.Първо в това понятие чисто механически са обединени много хора.Второ -при най малък натиск се разпиляват на съставни части.Трето-винаги са били на й-опасната потенциялна 5та колона,троянски кон или каквото щете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Средната класа е буфер между свръхбогатите и крайно бедните

  13 Sep 2022 16:51ч.

  Изтъняването и предполага бъдещ сблъсък между другите две..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фактите говорят,

  13 Sep 2022 12:52ч.

  че руската Специална военна операция в Украйна е планирана в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Постигане на окончателната цел, която не бе постигната с пандемията

  13 Sep 2022 12:59ч.

  Всичко, което със закони и забрани бе направено по време на пандемията, за да бъде унищожена средната класа, но не успяха. Сега ще се постараят да постигнат с оправдание с войната. Средната класа са свободните граждани на всяка държава. НЕ Е според притежание на пари, а независимост при заработването им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Големите поглъщат малкитее

  13 Sep 2022 12:54ч.

  На запад големите отдавна са погълнали малките.Малки има само в сектори където развитието е слабо,печалби никакви.Малките са плод на големите та да ги обслужват.2008г. Най ГОЛЕМИТЕ САЩ БАНКИ погълнаха ''малките''Но малките са толкова малки колкото повечето централни банки. Инспирирана криза с ясен фокус и резултат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прочети внимателно статията

  13 Sep 2022 13:03ч.

  "докато 58% от гражданите на страната работят в малък и среден бизнес". Малките НЕ СА МАЛКО и някои от тях не са малки. Повечето "малки" са самостоятелни и това е проблема за господарите. Самостоятелен бизнес = свободен човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-прочетох отдавна

  13 Sep 2022 14:05ч.

  58% РАБОТЯТ,РАБОТЯТ,РАБОТЯТ в м.с.б.Но 58% НЕ СА МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС и НЕ СА ''средна класа''Малкия и средния бизнес е отделна тема.Той не е и никога не е бил пропулсивен бизнес.Той е много различен по гинезис но в 90% дължи съществуването си на пропулсивния едър бизнес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чочек може да помисли, че

  13 Sep 2022 13:31ч.

  Сащ са нападнали Украйна на 24 в 5 часа сутринта като Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да помисли, ако не

  13 Sep 2022 13:58ч.

  мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  13 Sep 2022 13:56ч.

  Оказва се че тази "СВО" ще ни покаже че и в Германия са останали мислещи хора. А за САЩ всеки човек с глава на раменете си, е наясно че засмукват икономиките на всяка завладяна от тях държава. Е сега дойде ред и на Европа, отивам да изпия една бира, че скоро и тя ще стане кът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  13 Sep 2022 15:29ч.

  Още през февруари написах и в този форум, че на САЩ е нужна средно - голяма европейска войнам за да изгории инфлацията натрупана в САЩ. Не напразно 2 месеца подтикваха Русия да започване на война с Украйна, която да прерасне после в европейска т.е. НАТО - Русия, без американски войски, само с американски оръжия. Благодат за Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  13 Sep 2022 15:30ч.

  И всико да се плати от Европа и Еврото да девалвира спрямо $. САЩ унищожават ЕС!!!. Мисля, че Русия се усети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • следващият път

  13 Sep 2022 19:41ч.

  Наци, избирате си приятелчетата по-добре. Ама сте един дол дренки - крадливи гадове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи