Политиката ни към Скопие е безгръбначна

Политиката ни към Скопие е безгръбначна

Когато се заговори за днешното състояние на отношенията между Република Северна Македония и България, обикновено първият въпрос, който възниква, е следният: Защо политиците в Скопие, били те в управлението или в опозиция, са толкова антибългарски настроени, на какво се дължи тяхната агресия? Ако трябва да бъдем честни докрай, сме длъжни да признаем, че основната вина за разгарянето на антибългарската истерия у съседите, се дължи в голяма степен на действията на много хора от нашия си политически и анализаторски елит. И веднага обяснявам защо.

През последната година редица български партии, особено тези, които описват себе си с термините на правоверния евроатлантизъм, направиха и невъзможното, за да ни убедят как България веднага трябва да вдигне ветото върху началото на преговорите на Скопие за членство в ЕС. Обясняваха ни, че това бил единствено правилният, единствено верният евроатлантически подход и че само така можели да се оправят отношенията между двете държави. В същото това време България беше подложена на огромен натиск от страна на Брюксел и Вашингтон да вдигнем колкото се може по-бързо ветото. Нашите евроатлантически партии избягваха да обсъждат тази тема, но беше очевадно, че действат в тесен синхрон с нарежданията на началниците от чужбина.

И в крайна сметка тези партии постигнаха това, което си бяха наумили. Или, казано политически некоректно, изпълниха идващите от чужбина инструкции.На 24 юни 2022 г. с гласовете на ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС в Народното събрание ветото над Скопие беше вдигнато. И, разбира се, всички ние заживяхме с очакването да настъпи рязко затопляне на отношенията между двете държави. Защото, нали, именно в това ни убеждаваха дълго време евроатлантическите партии. Лидерите на някои от тях дори изгаряха от нетърпение да вдигнат ветото колкото се може по-бързо. Спомнете си поведението на бившия премиер Кирил Петков, който едва заел най-важния пост в държавата, се затича към Скопие, за да уверява македонските си колеги в добрите си чувства. Изобщо държеше се така все едно ние, а не РСМ иска да стане член на ЕС. Дори се наложи президентът Румен Радев да свиква специален КСНС, за да охлажда Кирчовия ентусиазъм.

Либералният коментариат също даде всичко от себе си, за да бъде свалено час по-скоро българското вето над Скопие. Грантовите анализатори не спираха да говорят и пишат как веднага сме били длъжни да направим това, ако искаме да се покажем като цивилизовани европейци.

Заедно с политиците от споменатите вече партии умнокрасивитетът ни убеждаваше, че вдигането на ветото ще издигне на нови висоти отношенията ни с РСМ и ще настъпят вечни мир и любов между нас. Е, в крайна сметка техните желания се сбъднаха. България свали ветото и зачакахме „септември да стане май“, тоест да настъпи така красноречиво обещаваният ренесанс в отношенията между двете държави.

На практика обаче стана нещо съвършено различно. Български културни клубове бяха нападани, подпалвани, даже се стреляше по тях. Разбира се, върхът на антибългарската истерия стигна при нападението срещу гражданина на РСМ с българско самосъзнание Християн Пендиков. Властите в Скопие обясняваха, че това били изолирани случаи, с които те нямали нищо общо. Само че едва ли екстремистите щяха да действат по такъв вандалски начин, ако не усещаха, че деянията им ще останат безнаказани, ако не виждаха, че от най-високо място ги гледат благосклонно. Защо стана така? Защо не се сбъднаха всички онези красиви слова на нашенските умнокрасиви политици и анализатори, които се кълняха, че е достатъчно да вдигнем ветото и в РСМ рязко ще ни заобичат?

Поради една много проста причина. Политиците в македонската държава възприеха вдигането на ветото не като жест на добра воля, а като израз на слабост от страна на София. Те дълго време натискаха през най-различни европейски и американски институции, за да направи нашият политически елит желаното от тях. И в Скопие, съвсем правилно между другото, празнуваха победата. София се огъна след техния натиск, как няма да празнуват. А победителите не изпитват любов към победените. В най-добрия случай изпитват снизхождение, а по-често и особено когато не са особено интелигентни, се отдават на агресия. Нашите политици бяха длъжни да помислят за всичко това. Те обаче нямаха време да разсъждават. Те бързаха да изпълнят нарежданията.

 

 

Коментари

 • Цялата история на петата българска държава е белязана от мижитурство и безгръбначие, особено от както ни вкараха без референдум в ЕС и ОНАН

  04 Фев 2023 12:58ч.

  Но за всяка нещо има време. Иде времето на камъните и дърьвете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекуващ лекар

  04 Фев 2023 13:27ч.

  Споделям мнението на всички които протестират за спирането на руските телевизии!!! Аз също от 5 години не гледам и не слушам български медии, защото просто уважавам себе си !! Който има желание, ще намери начин да се информира нормално и не едностранно ... Истината е по-силна от всяка власт! А много скоро няма да го има днешния Запад, и всичко ще е много различно !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  04 Фев 2023 14:07ч.

  Стига с тия референдуми. Светослав Иванов от БТВ вече обясни, че референдумите са проява на фашизъм и диктатура, защото Хитлер бил провеждал референдуми. Той Хитлер с избори е дошъл на власт - не знам защо въпросното подобие на журналист не се произнесе, че изборите са проява на фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соросоидна Правда

  04 Фев 2023 14:17ч.

  Прав е мангалът Димитров, не референдум, а МЕШЕРЕТО трябва да се заеме с въпроса !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  04 Фев 2023 14:05ч.

  То пък останалата част от политиката сигурно е с гръбнак...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  04 Фев 2023 14:29ч.

  не ни дреме за майчин език,та за една македония ли. днес нали е Уйййййкиндъ, и това не обяснява ли развоя и съдбата ни. ако имахме "квалитетно" уни ( Господ Бог и Уни ,Вселена,Космос се пишат с главни букви ) штяхмИ дъ знаемЕЕЕ какво означава да се откажеш отъ майчиното мляко,видитили То било омайно сладко,вълшебно, но удърно го затриваме. тук става дума за доооостойнството на един народ. до-стойност.езикъ ни си отивъ и ние съ него отлитъми въ небитието.вече сме приключили съ себеси.народ отъ идиоти по ПХ. това на Левски ме убива !!!! ( казъх ли нешту )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  04 Фев 2023 15:31ч.

  Въпросното "подобие на журналист", е истински журналист, каквито трябва да са и останалите журналисти у нас! Да, ама не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТОЗИ ПЪТ НЕ СЪМ В СЪГЛАСИЕ С Г-Н ВОЛГИН

  04 Фев 2023 16:00ч.

  Малко на повърхността е неговото мнение по този въпрос. Разглежда македонците като врагове и чужди на нас хора. Те нито са ни врагове, нито са ни чужди. И двете страни сме манипулирани и трябва да успеем да се опазим. Ето едно по-задълбочено мнение, което ще ни предпази от украинизиране: https://epicenter.bg/article/Kiril-Ikonomov--Ne-si-igrayte-s-Makedoniya--Podnesete-tsvetya-na-pametnitsite-na-Gotse-Delchev-tuk-/307459/11/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  04 Фев 2023 19:01ч.

  Политиката на България спрямо Македония е непоследователна и провокативна от самото начало и продължава да е такава и в момента. Още при признаването на Македония като държава от България, трябваше да е за сметка на признаване на българското малцинство в Македония и съответните с това му права. Иначе, както казва Путин: "Слабите ги бият".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слабост

  05 Фев 2023 0:17ч.

  Този извод на Волгин е точно в десятката: "Политиците в македонската държава възприеха вдигането на ветото не като жест на добра воля, а като израз на слабост от страна на София. " С български политици като Борисов, Петков и Хр. Иванов, които са на ръчно управление от американското посолство, македонците могат да си разиграват коня. Лошото е, че и правителството на президента Радев е на същото ръчно управление от същото посолство, защото след нареждането на САЩ към двете страни за оправяне на взаимоотношенията им, България моментално върна обратно посланика си в Скопие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тошо

  05 Фев 2023 3:04ч.

  И защо трябва данъкоплатеца да издържа това проруско мекотело?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • подлец

  05 Фев 2023 10:47ч.

  Вика му се свобода на словото. Първостепенна демократична ценност, която проповядват демократичните държави и заради която сипят бомби по целий свят. Ако затворят устата на пропуското мекотело, НАТО трябва да бомбандира СЕМ и София, че не са достатъчно демократични

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Разделяй и владей" прилага

  05 Фев 2023 9:50ч.

  се сатанинската максима .Доказано работи навсякъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи