Пол Крейг Робъртс: Ограничената военна операция на Кремъл в Украйна беше стратегическа грешка

Пол Крейг Робъртс: Ограничената военна операция на Кремъл в Украйна беше стратегическа грешка

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: Пол Крейг Робъртс

„Западът е сляп за потенциалните последици от своите провокации срещу Русия, а Кремъл е сляп за потенциалните последици от толерирането на провокациите.”

Мразя да чувам „Казах ти“, но тук използвам тези думи.

Както читателите знаят, от много години съм загрижен, че толерантността на Русия към безкрайните обиди и провокации към нея ще продължи да насърчава още повече и по-лоши провокации, докато не бъдат пресечени червените линии, които водят до пряк конфликт между двете големи ядрени сили. През всичките тези години Кремъл, неспособен да разбере или да приеме, че ролята му на враг номер 1 на Вашингтон е изсечена в камък и разчиташе на стратегия от нулев до минимален отговор, за да подкопае имиджа на опасна и агресивна Русия, настроена за възстановяване на съветската империя.

Тази дипломатическа стратегия, подобно на стратегията на Русия за Украйна, се провали напълно.

Катастрофалната стратегия на Кремъл за Украйна започна, когато Кремъл обърна повече внимание на Олимпийските игри в Сочи, отколкото на свалянето от Вашингтон на украинското правителство. Грешките на Кремъл се ускориха, когато Кремъл отказа искането на Донбас да се обедини отново с Русия, подобно на Крим. Това остави руснаците от Донбас на произвола на  украинските нацистки милиции, обстрели на цивилни райони и частична окупация от украинските сили от 2014 г. до февруари 2022 г., когато руската армия започна да прочиства Донбас от украинските сили, за да предотврати подготвено украинско нахлуване в републиките в Донбас. След  8 години изчакване, Кремъл сега се изправи пред голяма, обучена и оборудвана от Запада армия плюс фанатични нацистки полкове.

Човек би си помислил, че до този момент Кремъл би взел поука от изключителните си грешки и би осъзнал, че най-накрая трябва да демонстрира, че е бил провокиран. Без съмнение това, което се искаше, беше руска атака, която затвори Украйна, унищожавайки правителството, цялата гражданска инфраструктура и незабавно прекратявайки конфликта. Вместо това Кремъл усложни грешките си. Той обяви ограничена интервенция, чиято цел е да изчисти украинските сили от Донбас. Той остави правителството и гражданската инфраструктура на врага си недокоснати, като по този начин позволи на врага да устои на интервенцията при изключително благоприятни условия.

За да бъде ясно, няма съмнение, че руснаците могат да прочистят Донбас от украинските сили и почти са изпълнили задачата. Грешката на Кремъл беше, че не осъзнаваше, че Западът няма да позволи ограничаване на намесата.

Кремъл предупреди Запада, заявявайки, че ако САЩ и НАТО се намесят, Русия ще смята тези страни за „воюващи“. Но Западът се намеси, отначало бавно и внимателно, за да тества водите, а след това все по-агресивно, тъй като това, което първоначално очакваше, бе че конфликтът ще продължи най-много седмица, а той е вече в седмия си месец; Кремъл отново говори за преговори със Зеленски и руското настъпление очевидно е задържано.

Далеч от това да третира страните от НАТО като воюващи страни, Кремъл все още осигурява на Европа енергия до степента, в която Европа позволява на Русия да го прави. Висши руски служители говореха така, сякаш доказването на Русия като надежден доставчик на енергия е по-важно от живота на нейните войници, които се бият срещу обучени и оборудвани от Запада украински сили, доставяни от европейски страни, чиито оръжейни индустрии работят с руска енергия.

Правилно предвидих, че руските половинчати мерки ще доведат до разширяване на войната.

Правилността на моя анализ вече е потвърдена от доклад в The Hill, публикация във Вашингтон, прочетена от вътрешни хора. Докладът е озаглавен: „Защо САЩ стават все по-нагли с подкрепата си за Украйна“ и може да бъде прочетен тук

Ето началното изречение на доклада и някои откъси:

„Администрацията на Байдън въоръжава Украйна с оръжия, които могат да нанесат сериозни щети на руските сили и, за разлика от началото на войната, официалните лица на САЩ не изглеждат притеснени от реакцията на Москва.“

„С течение на времето администрацията разбра, че може да осигури по-големи, по-мощни, по-тежки оръжия на украинците и руснаците не реагираха“, казва бившият посланик на САЩ в Украйна Уилям Тейлър пред The ​​Hill.

„Руснаците някак си блъфираха и се възмутиха, но не бяха провокирани. И имаше загриженост [за това] в администрацията в началото – все още има до известна степен – но страхът от провокиране на руснаците намаля“, добавя Тейлър, който сега работи в Института за мир на САЩ.“

„Бяхме малко по-внимателни в началото… без да знаем дали Путин ще открие и атакува линиите за доставки, не бяхме сигурни дали ще ескалира, а също и дали Украйна може да използва това, което сме им дали или задържали за дълго време срещу Русия“, казва Майкъл О’Ханлън, военен анализатор от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Brookings Institution.“

„От юни САЩ непрекъснато увеличават високомобилните артилерийски ракетни системи в страната, които американски военнослужещи са обучавали украинските войски да използват на партиди.

„Гледайки напред, множество доклади показват, че САЩ планират скоро да изпратят прецизни артилерийски боеприпаси Excalibur – оръжия, които достигат до 70 километра и биха помогнали на украинците да се насочат към вкопани руски позиции и командни пунктове.

„Част от промяната в съобщенията може да се отдаде на факта, че Киев се противопостави на международните очаквания и не падна бързо, когато Русия атакува за първи път, според Нейтън Сейлс, бивш служител на Държавния департамент, който наскоро е служил като действащ заместник-секретар по гражданската сигурност, демокрацията и правата на човека.”

Както казах, случаят ще бъде такъв, ограничената операция на Кремъл се разглежда на Запад като половин мярка, която предоставя на Запада възможност да разшири войната. Сега с наближаването на зимата конфликтът се разширява с доставки на мощни оръжия с голям обсег, способни да атакуват Донбас, Крим и други части на Русия от Западна Украйна, които бяха пощадени от руската инвазия.

Както казах също, благородното намерение на Русия да удължи войната със своята тактика на бавно движение, за да сведе до минимум цивилните жертви, даде възможност на Запада да характеризира руската намеса като изпускане на парата от изчерпани боеприпаси и големи руски загуби. Картината на руския провал имаше ефекта, който, както очаквах, направи Западада по-уверен. Ето извадки от доклада на The Hill, потвърждаващи това:

„Друга част от уравнението: Скорошни разузнавателни данни, които показват, че Русия усеща жилото на наложените от Западните санкции и отслабващите въоръжените сили, които намаляват с напредването на войната.”

„Миналия месец Ройтерс съобщи, че големи руски авиокомпании като Аерофлот са спрели полетите на самолетите си, за да могат да бъдат разглобени за резервни части, като са взели компоненти от някои от самолети, за да поддържат други в летателна годност.”

„И изправен пред загуби на бойното поле, Путин миналия месец се опита да увеличи военния състав на Русия с повече от 130 000 войници, като премахна горната възрастова граница за новоназначени и насърчи затворниците да се присъединят.”

„Американски  длъжностни лица смятат, че усилието е „малко вероятно да успее“.“

 „Мисля, че инстинктите на хората в министерствата и агенциите, по-специално в Министерството на отбраната и разузнавателната общност, мисля, че техните инстинкти трябва да бъдат по-прогресивни и по-агресивни“, каза един бивш високопоставен държавен служител.

„Мисля, че имаме много повече възможности да предприемем действия, които ще помогнат на Украйна, без ненужно да се страхуваме как ще реагира Путин“, добавят те.

Човек може да разсъждава, че Кремъл направи всички тези грешки, защото не искаше да плаши повече Европа в НАТО, като демонстрира военната си мощ в светкавичното завладяване на Украйна. Но половинчатите мерки на Русия дадоха на Финландия и Швеция увереността да се присъединят към НАТО, тъй като те не виждат заплаха за себе си от членството си в НАТО. Един опустошителен руски удар срещу Украйна би накарал цяла Европа да преосмисли членството си в НАТО, тъй като никоя европейска държава не би искала да се изправи пред перспективата за война с Русия.  Вместо това, имаме британски министър-председател, готов да въвлече Русия в ядрена война, и НАТО, което възнамерява да поддържа украинския конфликт.

Невнимателен или враждебен читател може да заключи от статията ми, че съм защитник на руския военен успех. Напротив, аз съм привърженик на минимизирането на риска от ядрена война. Стивън Коен и аз сме двамата, които от самото начало видяха как намесата на Вашингтон в Украйна със свалянето на правителството начерта курс, който може да завърши с ядрен Армагедон. Коен беше хулен от собствената си либерална левица, аз бях обявен за „измамник/агент на Путин“.

Обратите, които претърпяхме, доказаха нашата теза. Западният свят е сляп за потенциалните последици от своите провокации срещу Русия, а Кремъл е сляп за потенциалните последици от толерирането на провокациите. Както виждаме, нито една от страните все още не е стигнала до това осъзнаване. Докладът на Хил демонстрира правилността на моя анализ на ситуацията и моята прогноза, че резултатът ще бъде разширяване на войната и по-голяма вероятност от грешни изчисления, които могат да доведат до ядрена война.


Източник: paulcraigroberts.org

 

Коментари

 • ЗИП

  14 Sep 2022 8:26ч.

  Роджърс , а защо не помислиш, че именно твоя план е "половинчат" а Путин парадоксално иска "голямо бум", което да реши генерално въпроса? Защо мислиш, че Русия гледа само Украйна а не глобално? Шахматът е една идея по-сложен от покера.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Логична хипотеза

  14 Sep 2022 9:24ч.

  Всички в Русия вече говорят, че войната е не с Украйна, а с НАТО. От тази гледна точка Путин действа много точно: използва Украйна за бойно поле, върху което въвлича НАТО, за да го разгроми веднъж завинаги. Иначе какво: Украйна разгромена, а НАТО живо и здраво, само малко стреснато, и продължава да се зъби на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е с примка на шията от Хабад/Берл Лазер, който го вари на бавен огън

  14 Sep 2022 13:07ч.

  Путин е предател на руския свят още от времето когато си призна, че е такъв: "Она утонула." (Усмивка!) Не от 2014 г., а от 12.8.2000 г. предава Русия. Кой потопи "Курск"? Ционистът Примаков (уж приятел на БГ) или САЩ и ЮК с п/л "Мемфис" и "Толедо"? А руският свят е Българската стара цивилизация - не сегашната ни гейска...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  14 Sep 2022 18:53ч.

  Кой по-точно въпрос ще реши генерално с "голямото бум " - за края на света ли? Путин не изглежда да е луд, нито самоубиец. По-скоро съм съгласна с автора, че се е хванал в капана на западната парадигма за Русия като абсолютното зло, и се опитва да я опровергае, без да съзнава, че Западът има интерес от това тази парадигма да е вярна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  14 Sep 2022 19:01ч.

  В този смисъл, колкото повече Путин неглижира провокациите, те толкова повече се засилват. Изглежда Русия трябваше да бъде накарана да започне война, за да изпълни някакви западни цели, но тя да е лошата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не се е хванал в капана на западната пътека към ада, а съзнателно, малодушно и доброзорно стъпи на нея,

  14 Sep 2022 19:57ч.

  също като Горбачов и Елцин. Защото и тримата са от едно и също предателско тесто. И руското знаме не е старото руско знаме от времето на Руската империя, а е руското знаме на РОА, която се бие срещу СССР под водачеството на ген.Власов - обесеният предател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Sep 2022 8:27ч.

  Шъ трябва да ти купя ризка Тов.Робъртс! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лигльо

  14 Sep 2022 9:18ч.

  Какво се правиш на шут?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ума на ЗИП патки пасе

  14 Sep 2022 9:25ч.

  Зипченцето е умствено лилипутче, което си въобразява, че може да дава оценки и акъл на политически Голиат, на фона на които изглежда още по-нищожно и жалко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  14 Sep 2022 9:01ч.

  очевидно е, че проблемът на Русия не е военен, а чисто политически. цялата СВО показа за тези шест месеца, че Русия се бие с една ръка, а последните два месеца дори не се и бие. има безброй клипове в мрежата на войници на "Black Water" край Изюм и Балаклея. Продължавам да твърдя, че няма как руското командване да проспи струпването на вражеска армия някъде просто ей така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Sep 2022 9:11ч.

  Колко години вече се опитвате да тълкувате Путин и да влизате в главата му? ... това, луд да беше, вече щеше да е осъзнал, че е безсмислено! По цял ден, дрън, дрън ярина! Целите на Путин се простират далеч от носът му, по-скоро стигат до вашия 😁

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала бала

  14 Sep 2022 9:40ч.

  Умрелият 2008г Путин, воюва с НАТО в Украйна чрез 6 двойника. Единият е хванал рак, другият жаба, третият костенурка, четвъртият страда от паркинсон, останалите от алцхаймер и хаймалцер. Истинатата е, че НАТО нищо не може да направи на Русия, а Европа върви към тотална катастрофа. И каквито и локуми да разтягат, истината е една - С Русия не може да се разговаря от позиция на силата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Замислен

  14 Sep 2022 9:45ч.

  Няма как да знаем стратегическите планове на Русия и си чешем езиците по проявлението им. А видимото не винаги е това, което изглежда. Все пак по всичко си личи, че е настъпил момента за тежък и бърз удар по украинските центрове за вземане на решения. Ще е доста болезнено за зелената дрога в Киев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "А видимото не винаги е това, което изглежда"

  14 Sep 2022 13:16ч.

  Ако завариш жена си с мъж в собственото си легло, да знаеш, че видимото не е това, което изглежда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • що по-рано не попита, та белким се вразумиш

  14 Sep 2022 9:49ч.

  Попитали радио “Ереван”: - Ще има ли трета световна война? Радиото веднага дало своя отговор: - Не, но ще настъпи такава борба за мир, че камък върху камък няма да остане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и Пол, и Крейг, и Робъртс

  14 Sep 2022 10:04ч.

  са забравили да ни уведомят за най-важното - идва ноември и оттам нататъка най-хубавото и най-веселото тепърва предстои. Путин вече ни е пожелал дълга и мразовита зима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  14 Sep 2022 10:15ч.

  Обииновените руснаци нямат страх или нещо против да повоюват с НАТО, но няма да го направят извън Украйна. Руският проблем е управленчески - как да се убедят "западненците" в елита, че дългосрочният им интерес е същият като този на поддръжниците на "руския мир".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин успешно убеждава западниците на Троцки

  14 Sep 2022 13:29ч.

  през 30-те години на миналия век и така подготвя СССР срещу капиталистическия свят, който го атакува чрез Хитлер на 22.06.1941 г. Така Сталин не позволява на тогавашните перестройчици да направят от СССР Велика Хазария, поради което е яростно критикуван от ционистите и най-вече от сатанистите от сектата Хабад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знаем какво ни е пожелал Путин но

  14 Sep 2022 10:22ч.

  факт е че беше сериозно подведен от Патрушев и външното им разузнаване!Спомнями си глупавите му призиви в началото на войната военните на украината да вземат власта от шута Зеленски и да се договорят с Русия,спомнями си как призовава ваше да

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • се пази живота на на украинските

  14 Sep 2022 10:26ч.

  военни и ги пускаше от плен с една подписка за неучастие,спомня и си как най-глупаво Русия се оттегли от киевското направление и как счетоводителя на военното им министерство на четвъртият ден от войната съобщи с голяма скръб че руснаците имат за четери дни точно 495 убити!Какво говори това за Путин и военните около Шойгу?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Говори единствено, че Путин, Зеленски, Шойгу, и целият колективен запад

  14 Sep 2022 13:40ч.

  играят една и съща пиеска - подготвяне на терен, по Zионисткия (Zion) замисъл на Хабад Любавич, за изграждане на нова юдейска държава на територията на Украйна, която да служи като резервна територия, в случай че Израел погине в библейските земи. Сатанистите от Ню Йорк дори се канят да препогребят в нея своя идол Менахем Мендел Шнеерсон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Путин и сега не се изправи пред цяла Русия

  14 Sep 2022 10:29ч.

  и не обяви война на украината ако не престане с тия покаьухи из далечният Изток с някакви международни учения,ако лично не поеме военното командване то тогава с него и хората около него е свършено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия няма друг изход освен да стане лоша

  14 Sep 2022 10:45ч.

  досега се опитваше да бъде добра, а Западът я изкарваше все по-лоша, като целта бе Русия още повече да се опитва да бъде добра, както към вътрешната опозиция, така и към украинците, така и към Запада. Ако си добър, няма как да те уважават, уважават силния заради животинското у човека, него единствено страданието го разколебава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  14 Sep 2022 19:59ч.

  Страшни спекулации се правят с " доброто"и "злото ". Понятията тотално се преобръщат, това е и основният инструмент за промиване на мозъци. "Направа да палудейш", както биха казали рускините у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Де да бяха само спекулации

  15 Sep 2022 13:29ч.

  но руснаците не използваха "бомбените килими", демонстрирани в Ирак, нито първо разрушиха военното министерство в Киев, демонстрирано в Белград, нито разрушиха радия и редакции на вестници и нечие посолство в Киев "поради грешка в картите", пак демонстрирано в Белград, нито воюват с обеднен уран в снарядите, списъка е дълъг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Материала на Гласове с автор

  14 Sep 2022 10:53ч.

  Пол Робъртс е много точен и поучителен за славянското благодушие,за действието на 5-та колона около Путин,за неспособноста на руския генерален щаб да мисли съвременно,точно! Путин и тия около него да мислят за всички цивилни украинци които между другото избиват всичко руско а не посрещат с цветя и рози Руската армада!Докога с тов грешки,защо се подведоха руснаците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте показухите на Шойгу и генералитета на Русия,

  14 Sep 2022 10:57ч.

  вижте ги в залата за вземане на стратегически решения-чиновни до чиновника с военни униформи,загладени,окръглени,с лаптопите в тъка и гледат и слушат Шойгу и Герасимов чинно и почтено!Просто се вижда оня генералитет де профука първите 2г. От ВСВ 1941,2г

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Препоръчвам на читателите на

  14 Sep 2022 11:01ч.

  “Гласове” да се запознаят с материалите на сайта “Репортер.ру”където има достойни за четене и осмисляне материали за Росия,военните на Русия,украината и всички мечтаещи да погребар Руския свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • папа ла пап

  14 Sep 2022 11:14ч.

  Първата зима на войната ще мине героично и в надежда за всички - руснаци, украинци, европейци, в тоя кюп и българи. За втората зима бая зор ще видят, тия дето оживеят. Много хора през втората зима ще плачат с горчиви сълзи и сълзичките ще замръзват по личицата им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Sep 2022 11:15ч.

  Досега Украйна от тази война е на минус 10-15 милиона човека.Емигранти, загинали и останали в териториите под руска власт. Па вие си блейте.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Русия воюва с НАТО

  14 Sep 2022 11:32ч.

  Цяла Русия го разбира само Кремъл не.Протакането на войната има последици които дори аз предвидих и написах. 1во-Оръжие 2ро Наемници 3то накрая в Украйна ще влязат НАТО войници/чрез проксита Полша,Румъния/И всичко заради нерешителния Путин.Войната не е шах щото е непредвидима.Но дори като шах стратегията на Кремъл е кошмар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако беше започнал отначало с лошо

  14 Sep 2022 12:35ч.

  тогава щяха да го обвинят в произвол. Сега обаче всички искат Путин да е лош и мерките му ще се приемат с разбиране. Малко ли е това? Нужен е консенсус на обществото в Русия, тя не е СССР по времето на Сталин. Светът се променя и промените са необратими, новото се ражда постепенно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия започна Ограничена военна операция

  14 Sep 2022 11:28ч.

  САЩ и сателитите й я обърнаха на война. Ще получат война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  14 Sep 2022 18:49ч.

  Най-после ценен коментар. САЩ така и не разбраха жеста на Русия с тая СВО, веднага го удариха на гаменска реторика, защото самите те са гамени и мислят и другите за такива. А жестът беше красноречив: отдайте ни своето, за да няма после ама защо стигнахме до ядрени гъби! И конфликтът, и ескалацията му е изцяло по вина на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Студен, безмилостен анализ на Пол Крейг Робъртс

  14 Sep 2022 12:35ч.

  Ако го бях правил аз, щях да бъда обвинен в русофилия. Истината и само истината, но част от истината, както казват адвокатите. Останалата част е, че неолиберализмът и глобализмът нямат държавни граници, въпреки че не са напълно консолидирани. Там е ключът от бараката на случващото се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  14 Sep 2022 13:18ч.

  Да видим студените факти.Западът е в истерия, как ще изкара зимата.Там започват протести и анархия.Обратно в Русия всичко е спокойно.Населението доволно и изобилие от евтина енергия..... Всичко друго са празни приказки... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sveti Pavlova

  14 Sep 2022 16:49ч.

  Точно така, ЗИП!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pierre

  14 Sep 2022 16:27ч.

  Безмилостно точен анализ. Свалям Ви шапка мистър Робъртс, възхитен съм от точността, бепристрастността и правдивостта на анализа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никаква грешка няма

  14 Sep 2022 19:28ч.

  Много добра стратегия има Путин. А който трябва да бъде удавен може да бъде удавен и в капка вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  15 Sep 2022 11:38ч.

  някакъв полковник си дал мнението след като видя резултати от неуспехите във войната. и кво ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СВО беше грашка

  16 Sep 2022 9:18ч.

  Като наименование , и като мащаб. Трябваше отначало да си бъде пълномащабна ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ ! Целите - максимални ! Тотално разбомбване на 404 от Лвов - до Харков ! Никакво церемонене с цивилните (в огромното мнозинство станали нацисти и бандеровци) , незабавно унищожение на властовите структери в КИЕВ ! Огромни военни десанти в столицата и установяване на ПРОРУСКО ПРАВИТЕЛСТВО !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СВО беше грашка

  16 Sep 2022 9:21ч.

  Сега пак ще се стигне до този сценарий, но по трудния начин. След близо година безплодни военни действия, хиляди загуби, паднал имидж на Москва, безверие на проруските жители на 404 които бяха заэбани под Харков ! Що така ? На руснаците акъла им идва само по трудния път ? 2022 като 1941 ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зануляването продължава. Нова юдейска държава върху славянските кости и земя

  16 Sep 2022 12:35ч.

  в измислената през 1918 г. от германци, австроунгарци и юдоболшевики държава "Украйна", където да бъде препогребан идолът на хазарските сатанисти от Хабад Любавич, за да възкръснел като техния месия - антихристът. Войната е гражданска и едновременно с това - религиозна. Путин, Зеленски, Байдън, Урсула... си подават топката за обезлюдяване на нужните на Хабад територии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи