ОПЕК+ помогна на Русия финансово и в ущърб на всички нетни вносители на петрол по света

ОПЕК+ помогна на Русия финансово и в ущърб на всички нетни вносители на петрол по света

Автор: Георги Вулджиев, Фейсбук. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Тази седмица ОПЕК+ взе решение да помогне на Русия финансово, в ущърб на всички нетни вносители на петрол по света.

На срещата на картела във Виена тази сряда бе взето решението квотите за производство да се намалят така, че на практика производството на петрол от ОПЕК+ ще падне с 2 милиона барела на ден.

По този начин ОПЕК+ категорично отхвърля искането на САЩ производството на петрол да бъде увеличено, което Вашингтон отправи преди няколко месеца, с цел цените на енергийните суровини да паднат още и инфлацията да се успокои. С това свое решение ОПЕК+ показва, че иска цената на петрола да е поне $100 за барел. Пазарите веднага реагираха и петрола тип "Брент" (релевантният за Европа) скочи до $95 от $84 преди една седмица.

От това действие на петролния картел печели най-много Русия. Нейното производство на петрол така или иначе вече е под новото намалено ниво, което ОПЕК+ прие тази седмица. Следователно Русия не трябва да прави абсолютно нищо. Други държави от ОПЕК+ ще намалят своето производство, а Русия без да променя нищо ще може да прибира по-големи печалби, благодарение на ръста в цената на петрола, който ще последва.

Европейският съюз, Китай и САЩ, като най-големите вносители на петрол в света ще пострадат доста тежко от това решение. От финансова гледна точка нетно най-тежко ще го отнесат ЕС и Китай, защото те нямат толкова силен собствен добив, колкото САЩ, който да може да компенсира поне частично загубите от оскъпения внос.

Това решение на ОПЕК+ не означава, че арабските страни вземат страната на Русия и експлицитно се опитват да ѝ помогнат в конфликта с ЕС и САЩ, както вероятно би гласял русофилският прочит на ситуацията. Иронично това най-вероятно ще е и русофобският прочит в медиите, с цел да се атакуват политически останалите членки на ОПЕК+.

Но основната причина за това решение най-вероятно е далеч по-тривиална - държави като Саудитска Арабия просто искат да си подсилят отново приходите от петрол, които последните месеци започнаха да спадат (понеже суровината поевтиня). Освен това, отношенията на Саудитска Арабия и САЩ са доста хладни през последните години (от 2018 г. насам). Има много причини за това, но накратко проблемът за саудитците е, че САЩ се опитват да им правят прекалено много (от тяхна гледна точка) забележки по отношение на често бруталните методи на авторитарния им режим.

И тук отново опираме до ключовият проблем за целия Западен свят в настоящата геополитическо-енергийна криза. Този проблем е отказът от допълнителното развитие на конвенционални енергийни източници като петрол и природен газ. След кратки проблясъци на здрав разум по времето на Тръмп, при Байдън САЩ се върна към фетишизирането на зелената енергия и отказа от сериозните инвестиции в разработването на конвенционални източници.

Това е същият казус пред който е изправена и Европа (с тази разлика, че на нашия континент проблемът е дори по-голям). Докато на САЩ и Европа не им дойде акъл в главата по тема енергетика ще са принудени за да могат да водят кръстоносен поход срещу един диктаторски режим, да зависят от добри отношения с някой друг не по-малко брутален такъв. Тази година Русия влезе в Украйна, но Саудитска Арабия избива цивилни в Йемен от 2015.

И ако това ще е положението, всичкото политическо късане на ризи в подкрепа на Украйна и заклеймяване на жестоката агресия на злия руски диктатор звучат малко кухо и цинично, не мислите ли? Защото на практика това, което правим е, че се опитваме да плащаме за защитата на украинците, с животите на..йеменците, примерно. И в тази отвратително лицемерна позиция сме натикани от зеленисткия енергиен фетиш, който води до буквално енергийно скопяване.

 

 

Коментари

 • Това решение на ОПЕК+ не означава, че арабските страни вземат страната на Русия и експлицитно се опитват да ѝ помогнат в конфликта с ЕС и САЩ, както вероятно би гласял русофилският прочит на ситуацията.

  08 Окт 2022 11:48ч.

  Айде сега, нямало политически оттенък. А в моето око плува кораб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър

  08 Окт 2022 12:23ч.

  Това щото Русия е слаба и в политическа и икономическа изолация...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горкото измамено западно камилче

  08 Окт 2022 13:27ч.

  Полека лека се оформя едно гето от квази-държави около САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Окт 2022 13:27ч.

  Който с нещо не е съгласен, да предприема реални действия, а не само да се пръчи с някакви си политически санкции, додето сам пропада в трапа! Ако някой се надява, че ще се хване за зеленото, пролетта е твърде далече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  08 Окт 2022 15:49ч.

  Задунайците пак са доволни, че ще плащат повече за бензин и отопление тази зима. Задунайска му работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Задунаец

  09 Окт 2022 22:55ч.

  Ами и двете цени, и на петрола и на природния газ, ги дължим на Променливите слуги на Козяк - те прекъснаха договорите за доставака на газ, а точно с газ реботят топлоцентралите в момента! Та, радвай се ти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-задунаец2

  11 Окт 2022 5:09ч.

  С петрола е още по интересно.Той е по евтин отколкото когато бензина беше 2.00лв.Пита се защо сега е 3лв?Едно от обясненията че цената е наложена от вън.Намаляваме чрез цената потреблението ,''излишъците'' за фронта.Ако ви прави впечатление планираха намаление на потреблението на газ,на петрол НЕ.Защо?Защото го постигат през цените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скумричи

  10 Окт 2022 22:03ч.

  Интересът клати феса - откъде накъде производителете ще се набутват с разходи за допълнително производство,та да падне цената на петрола и да печелят по-малко? Тъпият Бидон си развали калимерата със саудитите и сега скумричи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-четох до средата

  11 Окт 2022 5:02ч.

  Горкото момче/ако е това от снимката/ явно не става за нищо друго освен да пише не бивалици.Свободно съчинение по картинката ''Решението на ОПЕК'' Не му се връзвайте писал е пълни глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи