NYT: Надеждите на Запада не се оправдаха, ВСУ се отказват от американската тактика за водене на бой

NYT: Надеждите на Запада не се оправдаха, ВСУ се отказват от американската тактика за водене на бой

Автори: Ерик Шмит, Хелън Купър, nytimes.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Първите седмици от "дългоочакваното контранастъпление“ на Киев се оказаха изпитание за войниците от ВСУ, които бяха обучени и оборудвани от САЩ и техните съюзници: части, които получиха модерни американски оръжия, които , както беше съобщено по-рано, трябваше да действат в авангарда и да осигурят на Украйна решителен пробив, бързо затънаха в руските минни полета под постоянен обстрел от артилерия и бойни хеликоптери, пише The New York Times.

В боя се губят цели подразделения. Едно от тях забави нощната атака до разсъмване и загуби предимството. При друго нещата били толкова зле, че командирите като цяло го отзовали от бойното поле, отбелязва вестникът.

Според изданието, позовавайки се на американски служители и независими анализатори, сега украински бригади, преминали западно военно обучение, се опитват да обърнат хода на бойното поле. За да направи това, украинското военно командване промени тактиката, като се съсредоточи върху "изтощаването на руските войски с артилерия и ракети с голям обсег“, вместо да пробие минни полета под непрекъснат обстрел. Войските се разполагат в южната част на страната, като втора вълна от обучени от Запада сили започват предимно дребномащабни атаки, за да пробият руската отбрана.

Първите резултати от западното обучение "се оказаха смесени". Въпреки факта, че украинските войски са превзели няколко села, те все още са далеч от мащабни успехи. Усъвършенстваното обучение в западните маневри не даде на украинците "слаба утеха“ пред лицето на баражите от руската артилерия.

Решението на Украйна да промени тактиката е "ясен сигнал“, че надеждите на НАТО за значителен успех на въоръжените сили на Украйна, които са преминали западно обучение, получили модерни оръжия и свежи партиди боеприпаси, не са се оправдали – поне засега, според материалът на американския вестник.

Освен това тактическата метаморфоза на Киев повдига сериозни въпроси относно качеството на западното обучение и дали десетките милиарди долари, изразходвани за въоръжените сили – включително 44 милиарда долара, отпуснати от администрацията на Байдън – са направили възможно превръщането им в бойна сила, която отговаря на стандартите на Северноатлантическия алианс.

"Само по себе си контранастъплението все още не се е провалило; това (този процес) ще продължи няколко месеца до есента“, казва Майкъл Кофман, старши научен сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир, който наскоро посети фронтовата линия. "Може би проблемът беше предположението, че с няколко месеца подготовка украинските части могат да бъдат преобразовани така, че да могат да се бият като американски войски, водейки атака срещу добре подготвена руска отбрана, вместо да помагат на украинците да се бият най-добре познати им методи“.

Представители на администрацията на Байдън се надяваха, че деветте обучени от Запада бригади, наброяващи около 36 000 войници, ще покажат, че американският начин на водене на война е по-добър от руския подход. Руската армия има силно централизирана командна структура, а американците са научили украинците да дават възможност на старшите войници да вземат бързи решения на бойното поле и да използват комбинирана тактика - синхронизирани атаки от пехота, бронирани превозни средства и артилерия.

Обучените на Запад бригади обаче усвояват основите на комбинирания бой само за четири до шест седмици. Освен това, според американски служители и анализатори, които наскоро са посетили фронтовата линия и са разговаряли с украински войници и командири, в началото на контранастъплението през юни частите са направили няколко грешки, които са ги върнали назад.

Някои части не са успели да преминат през разчистените пътеки и се натъкнаха на мини. Когато частта забавя нощна атака, покриващият артилерийски огън продължава по график, предупреждавайки руските военни.

Според европейски и американски официални лица през първите две седмици от контранастъплението Украйна е загубила до 20% от оръжията си. Унищожени или повредени бяха и някои от "страшните“ западни бойни машини – танкове и бронетранспортьори, на които украинците толкова много разчитаха по време на контранастъплението.

Анализаторите се съмняват, че втора вълна от обучени от Запада сили, разчитащи на атаки от по-малки части, ще може да позволи на украинските сили да пробият руската отбрана.

Джан Лука Каповин и Александър Стронел, експерти от британската фирма за разузнаване и сигурност Jane‘s, предполагат, че стратегията за атака на малки части е "много вероятно да доведе до масови жертви, загуба на оборудване и минимални териториални печалби“ за Украйна, съобщава The New York Times.

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  06 Авг 2023 16:39ч.

  Най-жалкото е, когато български, божкем, "журналисти"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  06 Авг 2023 16:39ч.

  Най-жалкото е, когато български, божкем, "журналисти"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американската тактика за водене на война я видяхме в Ирак - купуват генералитета и стават герои по телевизията

  06 Авг 2023 16:40ч.

  Янките могат да воюват само с много по-слаб противник. Нищо не става от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  06 Авг 2023 16:41ч.

  Най-жалкото е, когато български, божкем, "журналисти", не знаят български. Войници не се "ОБОРУДВАТ" - войници се "ЕКИПИРАТ" и "ВЪОРЪЖАВАТ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  06 Авг 2023 16:41ч.

  Най-жалкото е, когато български, божкем, "журналисти", не знаят български. Войници не се "ОБОРУДВАТ" - войници се "ЕКИПИРАТ" и "ВЪОРЪЖАВАТ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народен съд 2.0

  06 Авг 2023 17:15ч.

  Толкова много оправдания вместо: “Осрахме се, защото можем да воюваме само 20/1 и срещу невинни хора”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прибиране на вересиите

  06 Авг 2023 17:19ч.

  Невероятни самозаблуди и откровени лъжи от гледна точка на военната наука са писани в тая статия. Тъпотията на ам.пропаганда е безгранична.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  06 Авг 2023 17:38ч.

  С една дума - нито обучението им е обучение, нито въоръжението им е въоръжение. Нямат и идея как се води истинска война, а не отстрелване на камилари и бомбене на сватби, и погребения. С повторения по History Chanel, въртят ени филмчета за II Световна война. То едни драми, едни мъчителни победи, но не за тва ми е думата. На Филипините! 100 000 британски войници, без да влязат в бой се предават на 3 000!!! японци! Чий го дирят на Филипините, балимааму. Но 100 000 срещу 3 000 - гоуема работа са тея британски генерали и маршали! Но и японците не си поплюват - накарали всички британци да се строят на едно шосе и да направят шпалир на главнокомандващия японец. И се строиха и мирно стояха! В една друга азиатска държава, пак ядоха хурката, барабар с къделята, демек вълната - там пък късите им гащи им попречили, щото като газели в блата и локви, ги налазвали разни гадинки. Ето и оня ден - начи, на хохлите им пречели храстите и плевелите! Тва британски анализ! А хохлите, сепак наши хора, руска порода - пак добре се бият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имат идея

  06 Авг 2023 21:09ч.

  Хирошима и Нагазаки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тогава

  07 Авг 2023 0:53ч.

  германците им подариха няколко атомни бомби, за да се правят на велики. Сега, ако опитат този подход, лошо ще ги стигне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изтощаването на руските войски с артилерия и ракети с голям обсег

  06 Авг 2023 17:51ч.

  Много убава тактика ! Ей тва е тактика - "цигара-магара-тактика" ! Най-добри военни резултати срещу Русия се получават с война на изтощение ! Руснаците не издържат война на изтощение ! Те всъщност руснаците са пред катастрофа, резервите им свършиха, нямат повече ракети, артилерията им никаква. Бият се с лопати, а славната украинска армия всеки момент ще влезе в Крим и Ростов на Дон...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  06 Авг 2023 22:50ч.

  И Путин, и Путин! Вече три пъти им умира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  06 Авг 2023 18:10ч.

  ВСУ се научили "да използват комбинирана тактика - синхронизирани атаки от пехота, бронирани превозни средства и артилерия" А руснаците пък ползват синхронизирани атаки от пехота, артилерия, мини, дронове, хеликоптери и самолети. Познайте чия "комбинирана тактика" е по-печеливша...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  06 Авг 2023 18:50ч.

  В речника на американския военен жаргон има еднин акроним - SNAFU, който означава "situation normal - all f@cked up"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  06 Авг 2023 20:52ч.

  Провала е огромен и непоправим,не може да бъде скрит дори и от "великата"пропагандна машина.Опитите за прехвърлянето на вината върху ВСУ,са смешни и жалки.Ами като сте толкова сигурни пратете ваши сили да направят показно на вашата стратегия и тактика. Да де, ама шубето е голям страх,защото въпреки пропагандата сте много на ясно каква сила стои отсреща и това ви плаши до смърт. Колкото до децентрализирана управлени на войските,това може да сработи при противник с ниско ниво на техниковъоръженост ,превъзходство на собствените сили в огнева мощ и авиация и т.н. За морални и психологически фактори даже няма смисъл да се отваря дума. Дето разправят,че руснаците били силни в шаха, ами сигурно защото стратегически ви надиграват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко за невинните!

  06 Авг 2023 21:10ч.

  И за Русия, и за Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Провала е огромен и непоправим

  07 Авг 2023 0:58ч.

  И се потвърждава от спътниковите снимки на новосъздадените украински гробища, по които може да се изчислят загубите на ВСУ за година и половина. https://topcor.ru/37915-na-ukraine-uvelichivajut-territorii-kladbisch-dlja-zahoronenija-soldat-vsu.html Убитите наближават 500 хиляди. ПОЛОВИН МИЛИОН УБИТИ украинци, което по статистиките на войната значи че поне още милион са осакатените и ранените. Безвъзвратни загуби. Цялата тази трагедия за Украйна можеше да се избегне, без нито един изстрел, без нито една паднала ракета. Просто трябваше да спазят Минск 1 и 2. Трябваше да федерализират страната си , да прекратята всякакво АТО и насилие над Донбас. Да признаят Крим като част от РФ. Толкова ! Сега ще трябва да отстъпят в пъти повече земя, да се върнат икономически един век назад, и да са изгубили половин милион млади мъже. Няма по-глупав народ от украинския.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Безвъзвратни загуби. Цялата тази трагедия за Украйна можеше да се избегне

  07 Авг 2023 12:01ч.

  30 години за какво мислиш се бъхтиха САЩ? Да избегнат войната? Не ме размивай. Украйна беше създадена със същата цел с каквато се създават кондомите. Като свършат работата, да бъдат изхвърлени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • горкире руснаци

  07 Авг 2023 11:05ч.

  А бе победата чука на вратата. От кога фон дер лайнен ви каза че руснаците вземат чиповете от пералните за да правят ракетите си. Ама вече и пералните им са свършили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @А бе победата чука на вратата

  07 Авг 2023 12:02ч.

  Украйна приключи - наред са Полша и прибалтийските мастии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рту

  07 Авг 2023 20:19ч.

  ...и Българиа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калпазанче

  07 Авг 2023 13:05ч.

  Срещата в Саудитска Арабия по инициатива на Кокаинчик претърпя очаквано фиаско. Треторазрядни дипломати от много държави предложиха планове за мир, вкл. С.А. С една приказка и Песков /разбирай Путин/ и Медведев отхвърлиха всичко с дипломатичната фраза: "Условията за мир на са настъпили!" Медведев допълни: " Да дойдат пълзейки да просят пощада..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи