Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Може ли Путин да бъде съден за военни престъпления?

Главният прокурор на Международния наказателен съд, британецът Карим Хан

 

В сряда бе образувано разследване след обвиненията, отправени от украинските власти към Путин. Може ли обаче офанзивата в Украйна да се нарече “военно престъпление” или “геноцид" и какви биха били последствията от подобни присъди за Путин: отговорът на тези въпроси търси Елизабет Пиърсън във “Фигаро”.

Разследването започна в рекордно кратко време. Прокурорът на Международния наказателен съд съобщи в сряда вечерта “незабавното му образуване” заради ситуацията в Украйна, докато Русия бе обвинена: в “геноцид” от Украйна и във “военно престъпление” от Борис Джонсън в реч пред британските депутати. Така 39-те държави, страни по Международния наказателен съд, дадоха зелена светлина за образуването на разследване.

Британският прокурор Карим Хан сам пое инициативата, тъй като Украйна, която не е страна по Римския статут, който учредява международния трибунал в Хага, няма право да съди. “Работата по събиране на доказателства започна”, заяви той.

Може ли офанзивата в Украйна да се нарече “военно престъпление” или “геноцид”? Какви биха били последствията от подобни присъди за Путин?

Да проверим. И нека започнем с припомняне на правните понятия. Най-новата кодификация на “военно престъпление” е определена от Римския статут, учредителния текст на Международния наказателен съд, с дата 1998 г. “Военно престъпление” обозначава “всички тежки нарушения на международното хуманитарно право, извършени срещу цивилни или вражески бойци по време на международен или вътрешен въоръжен конфликт: убийства, посегателства към физическата цялост и здраве, изнасилвания, умишлено извършване на нападения срещу гражданското население, ограбване и унищожаване на гражданско имущество”.

Освен военните престъпления, съществуват отделни понятия за “престъпления срещу човечеството”, които имат “систематичен и планиран характер” (убийство, физическо унищожаване, поробване, депортиране), и за “геноцид”, престъпление, “извършено с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти, национална, етническа, расова или религиозна група”.

Бомбардировките на цивилни - решаващ критерий

Теоретично, събрани ли са елементите в Украйна за такова осъждане? Въпреки многократните обвинения в “геноцид” от президента Зеленски, засега се приемат само понятията “военно престъпление” и “престъпление срещу човечеството”.  “Престъплението агресия съществува, но не може да бъде разгледано от Съда, въпреки че е включено в неговата юрисдикция от 2010 г. Тъй като липсата на подпис от страна на Украйна и Русия под Римския статут не позволява те да бъдат документирани и преследвани”, обяснява Ксавие Филип, професор по публично право в Университета “Париж 1” и специалист по международно право.

По-конкретно, елементите, които биха могли да бъдат приписани на Путин, са безразборните бомбардировки срещу цивилното население. “Най-убедително на този етап е използването на касетъчни бомби, които  разпръскват стоманени снаряди, когато експлодират. Използването им в градски райони вече бе определено за военно престъпление, по-специално в рамките на съдебното преследване на бивши офицери в Сирия”, обяснява Филип Рифман.

Засега разследването започна на “разумна основа”, което само по себе си нищо не доказва. “За момента етапът е напълно ппредварителен, процес на разследване може да започне веднага щом има начало на подозрение”, уточнява Филип Рифман, изследовател в Университета “Париж I Пантеон”, специализиран в областта на международното хуманитарно право.

Що се отнася до квалификацията “геноцид”, многократно изтъквана от украинския президент, тя е твърде невероятна на този етап, смята професорът. “Квалификацията, разбира се, е разтеглива и много употребявана по политически причини - лесно се споменава, например, в случая на кланета в Африка. Но има критерии, които на този етап не отговарят на това, което се случва в Украйна”.

Дълга процедура, въпреки залога

Но процедурата би могла да отнеме време. Като доказателство, Русия вече беше обект на разследване от Международния наказатален съд преди няколко години. Първият път за руско-грузинската война от 2008 г., втори път - за проевропейския бунт на Майдана в Украйна и последвалия конфликт в източната част на страната, през 2014 г. Освен това прокурорът уточни, че настоящото разследване ще обхване всички деяния, извършени в Украйна “от 21 ноември 2013 г.” Което ще включва “всички минали и настоящи твърдения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството или геноцид, извършени на цялата територия на Украйна от което и да е лице”. Такъв времеви обхват би могъл да забави разследването.

“Целта сега е да се събират документи, свидетелства, видеозаписи. Що се отнася до разследването на военни престъпления, трябва да може да се отиде на място, което за момента изглежда компрометирано”, уточнява Филип Рифман. “На следващо място, Карим Хан е прокурор, не съдия; след като прецени, че разполага с доказателств, той ще трябва да сезира следственото отделение на Международния наказатален съд за откриването на процедура в надлежната форма. Тази процедура обикновено отнема няколко месеца, дори години”.

Следователно, въпреки голямата решителност на прокурора, всяко осъждане отнема известно време. Макар че, “имайки предвид залога, не можем да изключим настоящият прокурор да създаде законосъобразност”, изтъква бившият адвокат по международно публично право.

Ограничени последствия

Владимир Путин не би бил първият държавен глава, осъден от Международния наказателен съд по подобно обвинение. Бившият президент на Кот д’Ивоар Лоран Гбагбо беше първият държавен глава, лишен от свобода от постоянния трибунал, за кланетата, извършени по време на следизборната криза от 2002 г. През 2009 г. за първи път беше издадена заповед за арест срещу действащ държавен глава. Това е бившият президент на Судан Омар ал-Бешир, заподозрян във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в Дарфур. Но тъй като не беше подписал Римския статут, учредителния текст на Международния наказателен съд, Судан не беше длъжен да му сътрудничи. И до днес заподозреният “все още е беглец”, се посочва на сайта на съда.

Такъв би бил и случаят с ръководителя на Кремъл, който през 2016 г. оттегли подписа си от присъединяването на страната си към Римския статут. Той обясни тогава, че високопоставеният съд “не беше на висотата на възложените му надежди” и “че за 14 години дейност (…) е произнесъл само четири присъди, като е похарчил въпреки това над един милиард долара”.

Без този подпис Международният наказателен съд може да стигне до руснаци, само ако бъдат арестувани на територията на държава, която зачита неговата юрисдикция. Възможна ли е международна заповед за арест? Малко вероятно. “Омар ал-Башир беше веднъж на официално пътуване в Южна Африка. Тогава южноафрикански адвокати поискаха да не го пускат да си тръгне и да бъде арестуван. Той си замина много набързо”, разказва Филип Рифман.

От своя страна Ксавие Филип посочва едно последно средство: процедура на Съвета за сигурност на ООН, която дава възможност за започване на производство срещу дадено лице, дори то да не принадежи на  държава-членка на Международния наказателен съд. “Но това изисква единодушно гласуване на членовете на Съвета, където Русия притежава правото на вето като постоянен член. Така че това средство е илюзорно”, посочва той.

Накратко, ако понятието “геноцид” е изключено на този етап,

на Путин биха могли да бъдат приписани военни престъпления, в случай на доказателства за бомбардировки над цивилното население. Едва започналото разследване би могло да отнеме няколко месеца или години, докато приключи. Освен това, при хипотезата за присъда, последствията за ръководителя на Кремъл биха били много ограничени. От една страна, защото Москва напусна Римския статут през 2016 г., от друга - поради липсата на полицейска компетентност на Международния наказателен съд, още повече спрямо държавен глава.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • Борката от мъглата

  06 Март 2022 16:27ч.

  Еднокнижници, сър...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А така наречените американски миротворни мисии??????

  06 Март 2022 16:44ч.

  Та те превърнаха света в гето! Всякакви така наречени международни организации служат на Сатаната! Сатаната управлява света или поне се опитва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  06 Март 2022 16:48ч.

  2 бомби над япония воини във виетнам и корея куба югославия сирия ирак афганистан косово сев кипър палестина фолк острови кои ще ги съди подпалвачите на тези воини

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Международният съд няма юрисдикция над американци

  06 Март 2022 17:11ч.

  а защо е така, е добър и фундаментален въпрос, отговорът му би обяснил много неща които се случват по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  06 Март 2022 19:38ч.

  ми той, съдът де, нема юрисдикция и над Русия, защото (...) От една страна, защото Москва напусна Римския статут през 2016 г., от друга - поради липсата на полицейска компетентност на Международния наказателен съд, още повече спрямо държавен глава.(...) А тва с липсата на полицейска йомпетентност е особено разтърсващо. До сълзи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Март 2022 10:13ч.

  и евреи .............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А кога Клинтън, Буш, Обама?

  06 Март 2022 17:12ч.

  Връх на лицемерието и двойните стандарти! Да го кажем пак: ако Путин не тръгнал да освобождава, след две години щеше да бъде принуден да воюва вече с НАТО, предвид намеренията на САЩ за ускорено разширение на алианса и приемане на Украйна и Грузия. Не можете да го съдите, че страната му се брани превантивно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Във фашистка русия подобна статия и коментари

  06 Март 2022 17:18ч.

  Се наказват със затвор до 15 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  06 Март 2022 19:32ч.

  Е, там тъпотата още не е лриминализирана, иначе Ваша милост е за мустака

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХХ

  06 Март 2022 17:34ч.

  Интересно защо никой президент на сащ не е съден тогава ?!? Та само заради расовият геноцид над индианци и негри могат да бъдат съдени десетки щатски президенти. Да не говорим за десетките нападения над суверенни държави по целия свят... Интересно, защо така ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  06 Март 2022 17:38ч.

  А може ли Международния наказателен съд, да се озове целокупно, на пионерски лагер в Колима?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може ли? Не може.

  06 Март 2022 18:06ч.

  Ще чакаме да умре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А като умре

  06 Март 2022 18:06ч.

  Ще празнуваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  06 Март 2022 18:13ч.

  Има по-висш от съда в Хага. Божият съд. И той ще прати Путин, където му е мястото - в Ада, до Сталин, Хитлер, Мао и Пол Пот, а Путинизмът ще бъде заклеймен като сталинизма, това вече стана всъщност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кюти, да те не стига

  07 Март 2022 10:01ч.

  Трай, коньо, демк троле за зелени гущерчета. Те скоро ще имат стойността на хартиоята, от която са направени. Натам отиват нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питащ

  06 Март 2022 18:46ч.

  Има ли двоен стандарт в политиката. Защо една държава отвъд океана има ,,право" да напада всяка държава която тя пред цени под всякакъв измислен от тях пред текст, а никоя друга не може? Защо, просто питам? Тази държава може да ,,посети"- Корея, Виетнам, Камбоджа, Панама, Югославия, Ирак, Сирия, Либия и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гошо от почивка

  06 Март 2022 19:30ч.

  не го съдете, пуснете го без охрана на червения площад, руснаците сами ще се оправят нататък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кире, още ли си зашеметен от топките

  09 Март 2022 12:19ч.

  че се подписваш "Гошо"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  06 Март 2022 19:30ч.

  (...) че настоящото разследване ще обхване всички деяния, извършени в Украйна “от 21 ноември 2013 г.” Което ще включва “всички минали и настоящи твърдения за военни престъпления, престъпления срещу човечеството или геноцид, извършени на цялата територия на Украйна от което и да е лице”.(...) Следователно за бандеровците работата отива на изуй гащи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тцъ

  06 Март 2022 20:02ч.

  Ще го спасят ето така ---> https://voxeurop.eu/wp-content/uploads/2022/03/wolterink.jpeg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  06 Март 2022 20:34ч.

  Ако преди това не свърши така: https://voxeurop.eu/wp-content/uploads/2022/03/17AAE232-7E64-4A74-AB18-F492ADDC26EC.jpeg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  06 Март 2022 20:07ч.

  Може, ама само в мечтите на либералната измет ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  06 Март 2022 20:31ч.

  НЕ! Един такъв процес, ще изкара неща за всички, които няма после къде да се скрият 😜

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аха

  06 Март 2022 20:41ч.

  Путин е жертва на непотизъм в опит да угоди на братовчед си олигарха Медвенчук, на когото трябваше да му разчисти пътя към властта в Украйна. Неправилна оценка на военно-политическата ситуация в Украйна. И ето, няма ги украинците, които посрещат с цветя главорезите "Вагнер"-овци и чеченци, обслужващи кремльовците в Москва. 😜

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  06 Март 2022 20:46ч.

  Ама Медведчук брачед ли му е? Щото Костов казваше, че в Бг сички сме брачеди. Мен друго ме измъчва, освен Красотата, като естетическа категория, та - що лъготите толко много?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола

  06 Март 2022 21:15ч.

  Нямат друг избор, изгубиха на всички фронтове, остана им единствено инфовойната, но като гледам каква цензура прилагат и нея губят. 👍 На тролове не се обръща внимание, така ги храниш, пускай го да си плещи сам...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешници, това го коментира Владимир Пастухов - политолог, сътрудник в лондонския "University College" пред "Ехото на Москва", като прави анализ на грешките на Путлер

  06 Март 2022 22:50ч.

  "Руската армия си остава армия от Втората световна война, която напредва с танкове и пушечно месо. Високопрецизните оръжия или са малко, или не са толкова точни, колкото съобщават генералите. Успехът се постига с бройки, а не с умения, и следователно с цената на голям брой животи..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://www.vesti.bg/sviat/pastuhov-pet-strategicheski-greshki-na-putin-6138976

  06 Март 2022 22:56ч.

  "Страшно е да си помислим какво ще се случи, ако се стигне до сблъсък на Русия с Турция, която се готви за отмъщение от 200 години. Експерименталните проекти, които формират съдържанието на руските пропагандни сюжети и доклади на руския Генщаб не отразяват нивото на реалните бойни способности на руската армия.", казва Пастухов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А точно това ще последва, война с Турция, ако...

  06 Март 2022 23:07ч.

  ... случайно путлер окупира Одеса и си осигури черноморска връзка с ДНР, ЛНР, Крим. Турция няма намерение да остави Русия да доминира в Черноморието. Ердоган отдавна го заяви, но първо опитва с добро да озапти имперските амбиции на Путин, като посредничи да спре войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ювал Ноа Харари: Каквото и да прави, Путин вече е загубил тази война

  06 Март 2022 23:19ч.

  https://www.timesofisrael.com/yuval-noah-harari-no-matter-what-he-does-putin-has-already-lost-this-war/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Удавник за сламка нсе лови

  07 Март 2022 10:04ч.

  Последната надежда на българските дьонмета от несговорната дружина на предателите е Турция. Удавник за сламка се лови, но веч последният ви час.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО ЮВАЛ

  07 Март 2022 12:24ч.

  КАСАНДРА РЯПА ДА ЯДЕ.ИЗВЕДНЪЖ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПОЯВИХА МНОГО ПИШМАН «АНАЛИЗАТОРИ И ВОЕННИ ЕКСПЕРТИ»,КОИТО СА ТОЛКОВА ВЪТРЕ В НЕЩАТА,ЧЕ ЧАК ДА ИМ ПОВЯРВАШ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Akademik Kurchatov

  08 Март 2022 18:11ч.

  Една СС 18 "Сатана" ще "запечата" Проливите на Турция за няколкото следващи геологични епохи. Още две "Сатани" , и Анадола ще стане марсиански пейзаж. Толкова , по отношение на някакви мераци на Турция да "отмъщава" на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да го обясни на министър-председателя си

  09 Март 2022 12:23ч.

  да не си губи времето бай Нефталим да ходи при загубилите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елементарно, Уотсън

  07 Март 2022 9:53ч.

  Въпросът има елементарен отговор за хората с човешки разум, а той е: Не може да бъде съден Путин, защото победителите не ги съдят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Март 2022 10:13ч.

  Нещо за ивицата Газа и убийствата на деца със бял фосфор ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  07 Март 2022 21:15ч.

  Затова има война - защото запада не възприема Русия като държава а Путин като държавен лидер. Това е все едно съд в Сочи да осъди Байдън. Тия просто не осъзнават каква държава имат насреща си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българо-Сърбин

  07 Март 2022 21:31ч.

  Нещо за това как "мирния Алианс НАТО" бомбардираше цивилни цели в Сърбия, при това с радиоактивни материали? Може ли Бил Клинтън да се окаже на съдебната скамейка? А, не знаех че мириканците са имунизирани от международни съдилища, щото . . . А бе защо си губя времето с вас изобщо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  08 Март 2022 17:43ч.

  Както казваше един - единственото нещо, което не може е да влезнеш там откъдето си излязъл. То, затова и никой не опитва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи