"Монд": Войната в Украйна поставя под натиск западните оръжейни запаси

"Монд": Войната в Украйна поставя под натиск западните оръжейни запаси

Украински новобранец тренира използването на противотанковото оръжие "Джавелин" по време на обучение с британската армия, близо до Дърингтън, Южна Англия, 11 октомври 2022 г. Снимка: АФП

Автор: Седрик Пиетралунга, "Монд"

Докато конфликтът продължава и се задълбочава, арсеналите се изпразват до достигане на критично ниво, включително и в САЩ. Пентагонът увеличава поръчките за оборудване, но попълването на резервите няма да е лесно, пише "Монд".

Колко дълго могат да издържат западните страни? Девет месеца след началото на руската офанзива в Украйна нараства тревогата относно способността на съюзниците на Киев да поддържат темпото на своите оръжейни доставки, които са от съществено значение, за да може украинската армия да устои на войските на Москва. „Запасите от боеприпаси в западните арсенали се изпразват изключително бързо. Отсега нататък страните трябва да вземат от своите критични запаси, ако искат да подкрепят Украйна“, алармира Кусти Салм, постоянен секретар на министерството на отбраната на Естония, по време на интервю за пресата на 17 ноември.

Представена като първия конфликт с „висока интензивност“ след края на Студената война, конфронтацията между руснаци и украинци се оказва изключително материалоемка. Според военни експерти, руснаците и украинците съответно са изстреляли до 60 000 и 20 000 снаряда на ден в разгара на боевете това лято – ритъмът би спаднал съответно до 20 000 и 7 000 изстрела дневно, твърди Пентагонът. Сайтът Internet Oryx, който отчита материалните разрушения на всяка от страните въз основа на видео доказателства, смята, че руската армия е загубила повече от 1500 танка от 24 февруари насам, т.е. половината от всичките си танкове. По-малко документирани, украинските загуби в оборудване също са значителни.

За да подхрани Молоха на войната с „висока интензивност“ и да позволи на украинците да отговорят на огнения потоп от руснаците, Западът отвори широко своите арсенали, на първо място САЩ, които осигуряват две трети от военната помощ . Пентагонът официално е доставил повече от един милион снаряда на Киев от 24 февруари: 924 хиляди 155 mm калибър, 125 хиляди 120 mm, 180 хиляди 105 mm... Същото се отнася за преносимите оръжия, много полезни в близък бой. За девет месеца украинците получиха близо 50 000 противотанкови ракети от американски запаси, включително повече от 8 500 "Джавелин", оръжие, което помогна за спирането на настъплението на руските танкове към Киев в началото на войната. Бяха доставени и около 1600 противовъздушни ракети "Стингър", както и близо 3000 дрона Switchblade и Phoenix Ghost.

Следвайте"Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

 • Напиши Коментар

  24 Ное 2022 11:10ч.

  Лошо няма - оръжейната индустрия ще захлеби. Войната е бизнес, все пак. Нашия икономически бум през последната година на какво се дължи? И то без да изнасяме оръжие за Украйна :):):)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Лъжа

  24 Ное 2022 11:26ч.

  В момента УА няма проблеми с оръжията.И няма да има докато приключи войната.Русия точно обратното.Има проблеми и те ще се увеличават.Вчера за пръв път ЖП превозите до ФРОНТА ДО ФРОНТА на УА са били преустановени за кратко.Дори Хитлер не е бил в такъв комфорт по снабдяването 41/42г макар цяла Европа да е работила за Германия.България е ОСНОВЕН ДОСТАВЧИК.За много милиарди.Но бюджета ни е на червено.Кървави пари в часни джобове.Щом Боян Петракиев-Барона доставя оръжие за 100ци милиони си правете сами изводите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  24 Ное 2022 17:46ч.

  Положението на руския впк може да се разбере лесно - като се проследи вноса на перални в Армения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-чети бе Копейкин

  24 Ное 2022 18:33ч.

  САЩ ядрената триада се командва с ДИСКЕТИ.От онези старичките ,големите!И не е фейк а официални доклади до конгреса на САЩ.Така че докато ме срещаш във форума мълчи за пералните!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  03 Дек 2022 18:16ч.

  Ае пий ги тез хапчета бе

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо?

  24 Ное 2022 11:46ч.

  Защото, на практика, воюват против Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  24 Ное 2022 11:57ч.

  Внимавайте да не изтръгнете наградата на Зеленси за пръв разоръжител на Сащ и ЕС ! Започвайте печатането на мишени с цветовете на дъгата и си ги залепете отзад, да ви различават правилно в нацелването!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франк & Щайн

  25 Ное 2022 0:35ч.

  Хахаха......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пентагонът увеличава поръчките за оборудване, но попълването на резервите няма да е лесно, пише "Монд'

  24 Ное 2022 15:20ч.

  Пентагонът увеличава поръчките за оборудване - ангелска песен за военно промишлените големи фирми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво казват военните експерти от САЩ

  28 Ное 2022 16:27ч.

  На ден украинците изстрелват толкова снаряда, колкото са изстрелвани за месец в Афганистан - около 5 хиляди. Русия изстрелва на ден 40-50 хиляди снаряда. САЩ произвеждат на месец 15 хиляди снаряда. Какъв ще е изхода от войната?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  03 Дек 2022 18:19ч.

  Хапчетата, хапчетатааааа.. пийте ги редовно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи