"Монд": Кои са войниците от полк “Азов”, обвинени, че са “неонацистите” в украинската армия?

"Монд": Кои са войниците от полк “Азов”, обвинени, че са “неонацистите” в украинската армия?

Автор: Ромен Жофроа, “Монд”

 

Това се превърна в основен аргумент на проруски настроените, за да защитят войната в Украйна: армията на Киев е пълна с неонацисти. Докато руският президент Владимир Путин оправда инвазията си с желанието за “денацификация” на Украйна, през последните седмици много потребители в интернет споделят снимки на украински войници с нацистки символи: тези от полк “Азов”. Те твърдят, че подкрепяйки военно Украйна, западните страни въоръжават ултранационалисти.

Какъв е произходът на полк “Азов”, който днес се бори срещу руската инвазия в няколко града на страната? Какви са връзките му с останалата част от украинските въоръжени сили? Трябва ли съставящите го войниците да бъдат определяни като “неонацисти”?

В началото батальон от доброволци неонацисти за борба с проруски настроените в Донбас

Когато избухва войната в Донбас през април 2014 г., украинската армия е дезорганизирана и правителството се опасява да не загуби контрол над тази територия в полза на Русия, какъвто е случаят с Крим предишния месец. За да се противопостави на проруските сепаратисти, правителството разрешава на независими доброволчески армейски батальони да се сражават. Появяват се няколко крайнодесни въоръжени формирования.

Сред тя е “Черният корпус”, който бързо става известен като “батальона “Азов”, по името на морето, граничещо с Крим и югоизточната част на Украйна. Това е подразделение от стотина доброволци с националистически и неонацистки идеи, някои от които “идват от хулигански и паравоенни среди”, обяснява Адриан Нонжон, изследовател в Националния институт за източни езици и цивилизации (Inalco), специалист по крайната десница и украинския национализъм.

 

Основателят на батальона “Азов”Андрей Билецки по време на церемония по приемане на нови бойци в Киев, 19 октомври 2014 г. Снимка: АФП

 

Родом от Харков, основателят на батальона, Андрей Билецки, ръководи по онова време ксенофобската, антисемитска и расистка партия Социал-национална асамблея (СНА). “Азов” ще използва същата символика като СНА, вдъхновена от нацизма. Неговата емблема, обърната “вълча кука” (wolfsangel), напомня много за емблемата на германската 2-а СС дивизия “Дас Райх”. Друг символ на нацистката мистика, “черно слънце”, което представлява заоблена многолъчева свастика, също е включена за известно време в логото на батальона.

В интернет са документирани позовавания на Третия райх на някои членове на групировката. Редовно се споделят снимки от проруски активсти, които искат да дискредитират украинската армия, като тази - датираща поне от 2017 г. - на мъж, който позира с “Калашников” в ръка пред няколко знамена, едното от които е на “Азов” и едно нацистко с украинските цветове. Друга снимка, датираща най-малко от 2015 г. според “Либерасион”, показва група мъже с камуфлажни панталони с портрет на Адолф Хитлер, като единият от тях носи тениска на “Азов”.

 

Първата емблема на батальон "Азов" (вляво); "Черното слънце", символ, използван от нацистите; Емблемата на 2-а СС дивизия “Дас Райх”

 

През юни 2014 г. мъже от батальона “Азов” участват в сражение, което позволява на украинските сили да си върнат контрола над Мариупол, големият пристанищен град в Донецка област. Тази победа срещу проруските сепаратисти, поддържани от Москва, им създава героичен образ пред украинското население.

Полк на Националната гвардия от ноември 2014 г.

Споразумението Минск I от септември 2014 г. предвижда по-конкретно “изтегляне от територията на Украйна на незаконните въоръжени формирования и военна техника, както и на нередовните бойци и наемниците”.

Тогава батальоните имат избор да се присъединят към украинската национална гвардия или да се разпуснат. През ноември 2014 г. батальонът “Азов” официално става полк на Националната гвардия под опеката на украинското вътрешно министерство.

“Това им позволи да се легитимират, да набират по-широко и да получат модерни оръжия. Той се превърна в елитно подразделение на Националната гвардия”, разказва Адриан Нонжон. Привлечени са украинци, чуждестранни бойци (грузинци, руснаци, белоруси и дори няколко французи) попълват редиците на полк, който нарасна от стотина войници при създаването си до близо 2500 в края на 2017 г., според проучване на германското сп. “Шпигел”. Неговите войници се славят като сурови и

някои военни престъпление в Донбас (мъчения, изнасилвания) им бяха приписани през 2016 г. в доклади на ООН, както и на “Амнести интернешънъл” и “Хюман Райтс Уоч”.

 

Членове на полк “Азов” по време на церемония в Киев преди заминаването им на фронта в източната част на Украйна, 3 януари 2015 г. Снимка: АФП

 

Много доброволци се записват в полк “Азов”, без да са крайнодесни активсти. “Присъединяването (…) беше само начин да се бият за страната си по начина, който смятат за най-ефективен, пише през 2016 г. Вячеслав Лихачев, историк и експерт по политически науки, в бележка на Института за международни отношения. Въпреки това,

всички новобранци са индоктринирани с крайнодесни, често ксенофобски идеи”.

Според Майкъл Колбърн, изследовател и журналист в разследващия сайт Bellingcat и автор на книга, публикувана през 2022 г. (на английски) за “движението “Азов”, днес само малка част от войниците в полка са носители на крайнодесни или неонацистки идеи. През 2015 г. говорител на бригадата, Андрий Дяченко, твърдеше пред сайта на американския в. “Ю Ес Ей Тудей”, че “само 10 до 20 процента от членовете на групировката са нацисти”.

Това малцинство представлява ядрото на полка и продължава провокациите си на расова омраза, както неотдавна, когато войници се снимаха, намазвайки със свинска мас куршумите си, предназначени за чеченските мюсюлмански воeнни, които помагат на Русия.

Макар че “това не е милиция, която може да прави каквото си иска, припомня Майкъл Колбърн. Тя не е независима и трябва да отговоря на заповедите на украинската държава”. Както подчертава Адриан Нонжон, “целта на присъединяването им към Националната гвардия беше именно да се попречи на тези батальони да се обърнат срещу държавата”.

Крайнодясна партия, основана с ветерани от полк “Азов”

Основателят на полка, белият супремасист Андрей Билецки, се опитва да използа популярността на “Азов” на политическия терен. На парламентарните избори през 2014 г. той спечели депутатско място.

През 2016 г. той основа крайнодясната партия “Национален корпус” с ветерани от полка. “Това е крайнодясно национално-революционно движение, което възхвалява трети път, смятайки, че Украйна не трябва да застава на страната на Евразия, нито на Запада, казва Андриан Нонжон. Той поставя на преден план един войнски национализъм, според който войната е най-добрият начин нацията да завърши формирането си”.

В статията си от 2016 г. украинският историк Вячеслав Лихачев пише: “Азов” е най-яркият пример за легализирането, дори героизирането на ултранационализма в украинския обществен дискурс”.

 

Ветерани от полк “Азов” участват в първия конгрес на крайнодясната партия “Национален корпус”в Киев, 14 октомври 2016 г. Снимка: АФП

 

През 2017 г. близки до “Националния корпус” и ветерани от полк “Азов” създадоха също “национална милиция”, която иска “да се бори срещу уличната престъпност, наркотрафика и обществения алкохолизъм”, според статия в “Гардиън”.

Почти несъществуваща на избори крайна десница

Но изглежда, че всички тези усилия за превръщането на популярността на полка в изборни бюлетини се провалиха. На парламентарните избори през 2019 г. Андрей Билецки загуби мандата си като депутат. Съюзът между ултранационалистическите партии “Свобода”, “Десен сектор” и “Национален корпус” получи само 2 на сто от гласовете.

“Азов” израсна твърде бързо, за да изгради солидна основа, смята Адриан Нонжон. Украинската националистическа среда е изключително разделена и “Националният корпус” не успя да адаптира програмата си към проблемите на украинците. Поради руската заплаха можем също да смятаме, че днес всички украински партии са националистически, за защита на своята нация”.

Въпреки че образувалата се около “Азов” галактика се провали на изборите, Майкъл Колбърн подчертава, че ултранационалистите, като Андрей Билецки, са успели да се интегрират и нормализират в украинския политическия пейзаж. Заради голямата си свобода на словото и способността си да  умножават своите клонове (военно, политическо…), “Азов” се радва и на голяма популярност сред ултрадесните западни движения. Американски, норвежки и дори френски неонацисти са пътували до Украйна, за да се срещнат с неговите членове.

Полк, който представлява по-малко от 2% от украинските въоръжени сили

Трудно е да се каже колко точно души наброява полкът “Азов” в момента. Майкъл Колбърн оценяваше тази цифра на 2000 преди войната с Русия. Адриан Нонжон изтъква по-скоро цифра между 3000 и 5000 души (заедно със запасняците).

Настоящият конфликт прави оценката много по-трудна поради масовото набиране на войници сред населението. Освен това,

“украинската държава и полкът умишлено поддържат неяснота около точния личен състав,

тъй като това е високо стратегическа военна информация”, припомня изследователят в Inalco.

Според Международния институт за стратегически изследвания в началото на тази година Украйна е имала общо 196 хил. войници и 60 хил. членове на Националната гвардия. Следователно полкът ще представлява не повече от 2 на сто от въоръжените сили на страната.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Pontifex Maximus

  30 Март 2022 14:47ч.

  Идват лоши и за тези "герои"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мекo наци

  30 Март 2022 17:50ч.

  Монд няма нищо против малко наци/шмаци за прочистване на кръвта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  30 Март 2022 15:16ч.

  2%-капката катран в кацата мед.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  30 Март 2022 15:23ч.

  Чумната бактерия е толкова малка, че при заразените дори за части от процента не става дума. Не се страхувайте от заразяване. И от нацистите не се страхувайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И този френски автор трябва да бъде изпратен "на терен"

  30 Март 2022 15:30ч.

  От украински коментатори тези дни може да се чуе и за страха на местното население от нацистите; за пронацистко промиване на мозъците на командния състов на ВСУ; за това, че пронацистка власт като настоящата може да се установи само с преврат, както стана с Майдана; за издевателствата над пленници и мирни жители. И т. н....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 16:00ч.

  Както и вчера написах под друга статия, ако Хитлер и нацистите бяха само рисували пречупени кръстове, щяха да останат в историята като художници. Тия знаци са древни, съществуват в културите на различни народи. Всички агресори ползват добри символи, понеже на някакъв етап тръгват като полезни организации, които има причина да бъдат създадени. Фарисеите убийци също са бивши „свещеници“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 16:01ч.

  Второ, русофилите през годините са основните говорители на подобна риторика – против евреи, цигани, негри и размиването на нациите. Затова няма нищо чудно, че тази риторика процъфтява в рускоезичния свят. Въпросът е кога Путин се разграничи от нея? Истината е, че никой няма право да изтрива принадлежността към род и родина. Не всеки, който цени семейните връзки е нацист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 16:01ч.

  После, Русия не крие, че иска отделяне на регионите с руско население от Украйна и те са насаждали вражда по тази линия. Винаги, когато влезеш в една нация и започнеш да отделяш отделните елементи, ще възникнат етнически конфликти. Принадлежността към рода е по-силно чувство, отколкото предполагат много хора и винаги действа агресиращо, ако засвириш на тази струна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 16:02ч.

  Накрая, винаги ще се роди нещо, подобно на нацизъм, когато една нация бъде разделена с етническо говорене. И после много лесно ще обвиниш в нацизъм. Затова в България са опасни движения, които делят турците от нас. Ако ни провокират, те ще произведат нужната реакция, за да ни обявят за нацисти, затова етническите партии са забранени. Който пръв е започнал, носи повече вина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  30 Март 2022 16:35ч.

  Тези снимки са красноречиви, каквото и да пише западната пропаганда. http://www.cross.bg/shtaiinmaiier-azov-batalyona-1456494.html#.YkRX9DXsaUk

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  30 Март 2022 16:57ч.

  По време на всяка война става трудно да работят институции, медии, правораздаване, гражданско общество. Всички криминални елементи се надигат. Затова казвам, че ако една система не се излекува през правовия ред, тя не може да се излекува извън него. Русия щеше да постигне много повече с правата на руснаците в Украйна, в условията на мир. Те си избраха войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  30 Март 2022 19:05ч.

  Не можеш да си представеш колко далече от истината си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряче,

  30 Март 2022 19:14ч.

  и за днес достатъчно "заработи". Пиши за нацизма и фашизма на азовци. Върху Русия има кой да излива помия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • категорията "Жизнен свят"

  30 Март 2022 18:14ч.

  Единствено Русия има будни сетива към опасността от тия хлебарки, понеже е пострадала от нацизма и е водила жестока битка до победа с него. Западът не само че е загубил памет, но и му липсва архетип за усещането на такава опасност, защото фактически ролята на "победител във ВСВ" не му се полага. Затова се опитвайте да разбирате Русия защо ги треби, не изпадайте в ролята на абстрактни хуманисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Западът не само че е загубил памет" - каква памет?

  30 Март 2022 19:16ч.

  Та те бяха съюзници на Германия във войната и със СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  31 Март 2022 6:47ч.

  Няма абстрактен хуманизъм. Има хуманизъм и путинизъм, като вторият е сатанинска секта, а във форума има доста сатанисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  30 Март 2022 19:26ч.

  да не забравјаме, че на Сталин му отказаха да го приемат в Оста(Германија, Италија и Јапонија) заради голјамија му апетит при разпределението на територии за завладјаване(вкл. и Българија, от којато се е искало да му даде крајбрежието на СССР за военни бази). А след това брацкијат СССР беше съјузник на Хитлер и го снабдјаваше с жито, нефт и суровини...докато разтуриха ортаклъка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • JACQUES BAUD

  30 Март 2022 19:51ч.

  https://cf2r.org/documentation/la-situation-militaire-en-ukraine/ Към 2020 г. те съставляват около 40% от силите на Украйна и наброяват около 102 000 души според Ройтерс. Те са въоръжени, финансирани и обучени от САЩ, Великобритания, Канада и Франция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • яяяяя

  30 Март 2022 20:30ч.

  https://www.lentata.com/page_25100.html?fbclid=IwAR1Grwp3k10t5n9kYFeJ_xxebWw4R3E8xYHMI6fVO0jo1CrIzVZp4hSk-iI

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В сравнение с детската градина украински неонацистчета в Русия имат изградена нацистка идеология и практики по геополитически задачи на Путин

  30 Март 2022 21:06ч.

  Вж. нацистката групировка за геополитически задачи "Вагнер", основана от Дмитрий Утикин и членската маса от главорезите му, изнасилвачи, убийци на пряко подчинение на Путин -> https://informnapalm.org/bg/priznaci-za-neonacistka-ideologiya-sr/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Частнитте Военни Компании /ЧВК/ В Русия - Легализиран Инструмент На Рашисткия Тероризъм

  30 Март 2022 21:07ч.

  https://informnapalm.org/bg/chastnite-voenni-kompanii-v-rusiya-legaliziran-instrument-na-terorizma/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «РСБ-Груп»

  30 Март 2022 21:12ч.

  Нарича себе си военна консултантска частна компания. Важен детайл: официално „РСБ-Груп” работи в зони с нестабилна политическа обстановка, в координация с легитимно правителство на други държави. Под такава формулировка лесно попада военните действия в „ДНР” и „ЛНР”, т.к. лидерите на тези образувания се признават за представители на „държавно правителство”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «Антитерор»

  30 Март 2022 21:14ч.

  Група от компании, съставена от учебен център, отряд за разминиране и няколко обществени организации на бивши офицери от специалните части. Организацията се занимава с обучение и подготовка на бойци за изпълнение на спец. задачи от различен характер в зони на военен риск. Компанията се ползва от пряката поддръжка на ФСБ, което й помогна да се закрепи в региона на Ирак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «МАР»

  30 Март 2022 21:14ч.

  Частна военна компания, която предоставя пълен спектър от „охранителни услуги” в зони с висока терористична активност или с нестабилна политическа обстановка. Занимава се с обучение, консултации, разузнаване, продажба на стоки с военно предназначение и т.н. „МАР” изпраща бойци в зоната на АТО, под прикритието на обезпечаване на „хуманитарните доставки” в ДНР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «Moran Security Group»

  30 Март 2022 21:16ч.

  Група от компании с военно предназначение, специализирана в охраната на морски и сухопътни товари. Притежава военно-морски учебен център в Санкт Петербург.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «Център R» (друго наименования – «Тигър Топ-рент секюрити» и «Редут-Антитерор»)

  30 Март 2022 21:17ч.

  Типична частна военна компания, чиито специалисти са участвали във военните действия в Югославия, в Кавказ, в Ирак и Афганистан. Компанията подготвя специалисти: снайперисти (контраснайперисти), обучения в стрелба, сапьори, радиоинженери, бойци за бързо реагиране в градски терен и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «E.N.O.T. Corp» уж се занимава с военно-патриотична работа и със събиране на помощи за „Новорусия”

  30 Март 2022 21:20ч.

  Само, че, други материали свидетелстват за участието на „E.N.O.T. Corp” във военните действия в зоната на АТО в Украйна – „прочистване на опълченци в Антрацит”, «военни действия на страната на терористите” и „съпровождане на „хуманитарни” конвои”. Към дейността на частната военна компания е замесен А. Бородай, който е непосредствено свързан с ФСБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казачество – обществената военна организация на Русия

  30 Март 2022 21:23ч.

  Подразделенията на руското казачество са широко използвани от страна на ръководството на Русия, за дестабилизация на ситуацията в прилежащи към Русия държави. Подобна практика се прилагаше в Чечения, Абхазия, Южна Осетия, Приднестровие, Крим, Донбас и в Югославия. Напр., през 1993 г. в югославския град Вишеград е дислоцирана Първа казашка стотна – 70 човека.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В събитията от 2014-а г., анексията на Крим ...

  30 Март 2022 21:24ч.

  ...взеха участие казашки подразделения от краснодарски казаци, а в регионите на Донбас пристигаха да защитават „Руския свят” въоръжени отряди от Ростовска област.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Частна военна компания Вагнер (регистрирана в Аржентина) представлява закрита паравоенна структура,...

  30 Март 2022 21:27ч.

  чийто лагер за подготовка е разположен в селцето Молкино, Краснодарски край, на полигона на 10-а бригада със спец. предназначение. Там се реализира този същия механизъм за създаване на доброволчески отряди от резервисти на ГРУ към Генералния Щаб на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rusnak

  30 Март 2022 21:07ч.

  Споко, скоро като почнат наци филмите и в България, може и да спрете да се правите на ударени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Торна почва

  30 Март 2022 21:08ч.

  Не само Азов са нацисти. Има поне още 2-4 чисто нацистки формирования и още толкова ултрашовинистични партии. В Западна Украйна си има исторически торна почва за кръволоци - като се почне от Петлюра,Бандера та досега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ташаклийски, хиндо

  30 Март 2022 21:41ч.

  "Айдар", "Торнадо" - наскоро амнистирани от Зеленски по целесъобразност и други подобни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Русия фашизмът е превърнат от социално движение в държавна политика

  30 Март 2022 21:09ч.

  Истината за миналата и днешната война. Руснаците в SS. Неонацистката идеология в днешна Русия. -> https://informnapalm.org/bg/istinata-za-minalata-i-dneshnata-voj/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rusnak

  30 Март 2022 21:10ч.

  А бе глупак. В Русия живеят в мир 200 етноса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>>

  30 Март 2022 21:39ч.

  Сирийци, доведени до нищета от Московия, стават негови наемници в Украйна да убиват бебета, родилки, мирно население и да сринат домовете им като в Сирия: https://www.bbc.com/news/av/world-middle-east-60931180

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>>

  30 Март 2022 21:41ч.

  https://www.dailymail.co.uk/video/news/video-2629197/Video-Drone-footage-shows-grim-devastation-Borodyanka-town-near-Kyiv.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>>

  30 Март 2022 21:42ч.

  https://www.bbc.com/news/av/world-europe-60839787

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>>

  30 Март 2022 21:43ч.

  https://www.bbc.com/news/av/world-europe-60827106

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>>

  30 Март 2022 21:45ч.

  https://www.bbc.com/news/av/world-europe-60816865

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>>

  30 Март 2022 21:50ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=hhBfNDVs-PY&t=66s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето така си живеят в Русия и зомбираните от руската пропаганда нападат Елена Осипова, оцеляла от битката в Ленинград, зашщото протестира СРЕЩУ ВОЙНАТА и ЗА МИР!

  30 Март 2022 21:54ч.

  https://www.facebook.com/dr.monev.bg/videos/710129140364034

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А милиционерите на Путин бързат да се "погрижат" за нея и да я приберат на топло, за да не разваля картинката на <<Русский мир>>

  30 Март 2022 21:56ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=3JgX_mLE50w

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>> в една снимка - психоневрологически интернат

  30 Март 2022 22:01ч.

  https://www.facebook.com/potresavashta.rusofobia/photos/a.224740591060200/1959924300875145/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>> - "Не чувам, не виждам, не знам"

  30 Март 2022 22:03ч.

  https://www.facebook.com/dr.monev.bg/photos/a.116131213362217/513445433630791/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Русский мир>>

  30 Март 2022 22:05ч.

  https://www.facebook.com/petarangelovvelkov/videos/1389487121522168/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • <<Изолация>> – руски концлагер за украинци в Донецк , където терористите от ДНР изтезават украинци

  30 Март 2022 21:35ч.

  Там терористите от „ДНР“ искат да ги пречупят и превърнат в марионетки. Донецк не признава съществуването му, но по думите на хора, които са били в този концлагер, той съществува и до днес, и през него от 2014 г. са преминали стотици. Според минали през него затворници над пленниците издевателстват не случайни хора, а срециалисти по изтезания и морални изроди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  30 Март 2022 21:36ч.

  https://informnapalm.org/bg/izolaciya-ruski-konclager-za-ukra/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не окупация, а освобождение!

  30 Март 2022 22:11ч.

  https://youtu.be/DXRNVBWBUm0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руското православие днес

  30 Март 2022 22:41ч.

  Путинофилите да побързат да се покръстят с "Хайл, Путин!" ---> https://www.youtube.com/watch?v=pcHJeJOGkzs

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кра

  31 Март 2022 5:22ч.

  На територията наречена България, явно живеят хора лишени от критично мислене, непрочели повече от една книга през живота си. Укронацистите са тумор, който трябва да бъде унищожен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  31 Март 2022 6:42ч.

  Руските нацисти са сто пъти по-страшен тумор, както е посочено в коментарите, сред които путинските са доста по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баданарка

  31 Март 2022 8:51ч.

  Няма как в Русия да има нацисти, след като тя единствена притежава мисията и кодът да ги унищожава. А США и Наглия ги създават и използват срещу народите, за да ги ограбват и държат под колониално робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  31 Март 2022 9:04ч.

  Само на бандеровците и техните фенове ли няма да триете коментарите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кои са най-могъщите частни армии в света

  31 Март 2022 13:02ч.

  https://webcafe.bg/analiz/koi-sa-nay-mogashtite-chastni-armii-v-sveta.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи