Мачът свърши! Само Христо Иванов знаеше резултата

Мачът свърши! Само Христо Иванов знаеше резултата

Успехът или провалът на управленското и на конституционното мнозинство ще бъдат за сметка на лидера на ДБ

Трябва да признаем едно - това, което се случва в българската политика, бе предсказано изключително точно от съпредседателя на ДБ Христо Иванов. На 26 март, далеч преди парламентарните избори, той заяви, че в следващото Народно събрание ще има подкрепа за редовно правителство и дори заговори за конституционно мнозинство, в което да се включат освен ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Тогава това звучеше леко налудничаво. На Христо Иванов само съдебни реформи му се въртят в главата, а и по това време нямаше откъде да ни се привиди мнозинство за редовно правителство и т.н., и т.н.

Но Христо Иванов държеше на своето: “Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко“. Формациите на Бойко Борисов и Ахмед Доган вече дават сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата, казваше Христо Иванов. През март!

Не го взехме на сериозно поради няколко причини.

Първо, изборите не бяха минали, а да слагаш тигана преди да си хванал рибата не е добра практика. Второ, идеята на Иванов за общо правителство и конституционно мнозинство, т.е. всички да се прегърнат като братя - тогава не срещна подкрепа от ГЕРБ. Иванов казва, че ще имаме конституционно мнозинство, но в същото време Бойко Борисов се възмущава, че не можело "да се почне изведнъж на чисто след многобройните действия и думи срещу ГЕРБ", че не харесва тактиката "Било каквото било!..".

Но ето, три месеца по-късно, прогнозите на Христо Иванов се сбъдват една след друга. България има правителство, което се подкрепя жертвоготовно от управленско мнозинство в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че дори от Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС. Как го наричат политиците, няма никакво значение. Важен е фактът - има подкрепа за редовно правителство, както прогнозираше Иванов. 

След като казусът с правителството се изясни, наред е да се сбъдне второто важно предсказание на Христо Иванов - да, ще се формира конституционно мнозинство. 

Христо Иванов започна да навестява стаята на ДПС в НС - и няма как да е иначе, ако наистина цели конституционно мнозинство. Там той се среща с Делян Пеевски, но щом целта е конституционно мнозинство - няма как да не налетиш на Пеевски в стаята на ДПС. Когато става дума за промени на конституцията, няма как да не се контактува с ДПС - не заради друго, а защото ДПС вече разполага с проект за промяна на конституцията, който май беше написан преди година от Пламен Киров и консултиран с други бивши членове на КС.

Ще успее ли контактът на десните с Пеевски да доведе до промяна на конституцията? Най-вероятно - да. Защото има много допирни точки между това, което иска Христо Иванов, и това, което иска ДПС. 

Христо Иванов настоява:

1. Да бъде преструктуриран ВСС

2. Фигурата на главния прокурор да бъде изцяло премахната или максимално лишена от йерархични зависимости

3. Да се въведе пряката конституционна жалба 

4. Да се преосмисли моделът на служебни управления. 

В проекта на ДПС за промяна на конституция има няколко важни неща:

1. Висшият съдебен съвет да се разсели на две – на прокурорите и на съдиите. 

2. Главният прокурор да не е член на ВСС по право и да не може да осъществява надзор за законност /член 126, алинея 2  от конституцията/, което означа да му се отнеме правото да контролира конкретни прокурорски актове.

3. Пряко сезиране на Конституционния съд чрез индивидуална жалба на граждани.

ДПС не са записали идеи за служебния кабинет в проекта си, но като знаем какво е мнението им за Румен Радев, едва ли ще са против отнемането на малко власт от държавния глава.

Приликата е удивителна

Странно или не - оказва се, че системните радетели за промяна в съдебната система - "Демократична България" и ДПС, имат общи виждания за такова важно действие като конституционни промени. Така че те ще се случат.

Важно е обаче е нещо друго - дали ще се случат разликите между ДПС и ДБ. Движението на Доган настоява за конституционни промени, които много по-лесно биха дали достъп на български граждани от турски произход, които живеят в Турция, примерно, до изборни постове и до избирателния процес. ДПС настоява да отпадне изискването само за българско гражданство при кандидатстване за някои постове - примерно Кирил Петков трябваше да не е канадец, за да стане премиер. Или - ДПС настоява да отпадне изискване за гласуване по настоящ адрес на европейски и местни избори. Т.е. да не е нужно да напускаш Измир, за да гласуваш за кмет на Исперих... Ако по съдебно-прокурорската част ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС биха намерили допирни точки, то по останалите това ще стане трудно.  

Важното е, че до тук Христо Иванов умело водеше нещата, за да стигне до целта. Говореше, когато трябва; увъртеше, когато трябва; мълчеше, когато трябва. 

Още по-важно е дали всичко това си струва.

Дали, например, ще имаме правителство, което с 3% дефицит ще успее да ни тласне към еврозоната, а преди това да ни вкара в Шенген. Дали ще имаме кабинет, който ще строи магистрали, без да краде. Дали ще имаме работещ План за възстановяване и развитие, или пак едни пари от ЕС ще се крадат. Христо Иванов вероятно е сигурен, че правителството ще успее. Ние искаме то да покаже резултати. 

Много важно е и дали промените в конституцията ще бъдат работещи и смислени, или просто ще променим конституцията заради Иван Гешев. Страната наистина се нуждае от преосноваване, конституцията ни - писана, за да може БКП да осъществи преход от развит социализъм към дирижирана пазарна икономика, вече показа доста дефекти. Христо Иванов вероятно е сигурен, че промените на основния закон ще бъдат добри, ние искаме да видим кои текстове ще влязат за гласуване в пленарна зала. Т.е. да видим за какво е това съгласие, което Христо Иванов изкова в парламента. 

Какво ни чака - не знаем. Сигурни сме, че Христо Иванов се опитва да промени играта, целейки да донесе търпимост, нормалност и бъдеще с нов обществен договор. Все неща, които досега не сме имали.  И тъй като не сме ги имали - все още сме скептични. На нас не ни остава нищо друго освен да повторим думите на Христо Иванов: "Нека да опитаме. И Бог да ни е на помощ!"

 

Автор: Петьо Цеков, "Сега"

 

Коментари

 • джо гладника

  08 Юни 2023 12:22ч.

  "бе предсказано изключително точно от съпредседателя на ДБ Христо Иванов" -- ех, петьо, ех, цеков! този несъмнен хубавец, подгонен от тщеславие, или каквото там, просто е прочел на глас лиШчето, дадено му от водещия офицер. от една амбасада, знаеш я, цеков. а твоята роля в историята каква е, ще ни кажеш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха

  08 Юни 2023 21:34ч.

  Историята му е история на срама на Цеков. Това е. Винаги накрая такива стават за резил, та и той така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  09 Юни 2023 11:13ч.

  p.s. цеков, какво стана с форума на сега? и... колко са читателите на онова, което някога беше уважаван вестник? за един приятел питам, бивш форумец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друг резултат гони Бойкикев

  08 Юни 2023 12:33ч.

  Тихо, кротко, безконфликтно....към Брюксел!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юни 2023 12:51ч.

  Еми нъл има апартаментче там, поне да му се нарадва за известно време 🤣 после някой ще пусне сигнал, че децата му искат да сменят биологичният си пол... ми кво, на война, като на война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • republic

  08 Юни 2023 12:56ч.

  Петьо Цеков. Вестник "Сега". Не сте сериозни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  08 Юни 2023 13:14ч.

  Аха ! След разбойко нека преперем и ристе :) Щот нали ... нормално си е ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДПС - Дупедавци Проститутки Смучачи

  08 Юни 2023 15:13ч.

  Направете справка с кои партии са се обединявали Дупедавците за да са на власт. До сега са участвали или поддържали почти ВСЯКО правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  08 Юни 2023 16:09ч.

  и после са го сваляли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  08 Юни 2023 16:08ч.

  така ще е вече, от сутрин до вечер "анализатори" ще ни убеждават какво национално богатство е иванов, националните медии отдавна са се включили, нали самата надежда михайлова каза - да нахраним журналистите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, разбира се

  08 Юни 2023 18:07ч.

  защото ала-бала резултата на предстоящите избори през април е бил вече договорен в полза на ПППП, а ДПС имат постоянен брой избиратели

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  08 Юни 2023 18:46ч.

  Това не е резултат, това е престъпен заговор, който явно е готвен отдавна, а не е плод на моментната ситуация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...което се случва в българската политика, бе предсказано изключително точно от съпредседателя на ДБ Христо Иванов

  08 Юни 2023 22:12ч.

  Бих казал, че във всяка суверенна държава това би било от изключителен интерес за прокуратурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  08 Юни 2023 23:46ч.

  "Гласове", ще Ви помоля още ведбнъж да изпратите моите поздрави на парцал "Сега", ченгетата му и най-вече спортната редакция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  09 Юни 2023 2:25ч.

  Кой идиот/ка би напуснал служба с тлъста заплата за да опита да стане бг.премиер на слабо п.мнозинство.Правилно познахте-много голям идиот.Случаят с Габриел не е идиотски.Тя е била много добре информирана от САЩ.И да,ако бяхме държава цялото правителство и 2/3 от НС щяха вече да са в затвора.За предателство на България и служба на чужда държава.И да идиоти са.Щото риска да влязат в затвора вече не е малък.А и НС едва ли ще оперира само с "хуманни " присъди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • койчо

  09 Юни 2023 8:51ч.

  Престъпници и национални предатели се съюзиха, щом видяха, че заедно могат да крадат здраво и да унищожат държавата. Ами... Бог да ни е на помощ! Друго не остана. Добре дошли в новото робство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  09 Юни 2023 14:22ч.

  Проблемът на Христо е, че в главата му е само аритметика. Идеи - йок. Или са глупави. За хубавите идеи аритметиката не е нужна - тя си върви с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  09 Юни 2023 14:35ч.

  За тази ситуация руснаците имат много точна приказка: "Храни, Господи, от дурака с инициативой"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Андрей Райчев по телевизията им дава инструкции какво да правят

  09 Юни 2023 17:41ч.

  Не само Хр. Иванов е знаел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чедомир

  14 Юни 2023 11:26ч.

  Бг олигархията,създадена по време на разбойническата приватизация се обедини най-накрая.Пред лицето на опасността да и се случи това,което постигна руските олигарси и активите им в чужбина.И пред светлата перспектива да се докопат най-накрая до парите от Плана по възстановяване и развитие. Навярно на тази основа е успял да ги обедини Иванов,предполагаема фигура от идеологическото обезпечаване на така дълго проточилия се посткомунистически преход. А народът стои отстрани,оцелява както може ,гледа им сеира и им крои шапката. Гледката си струва -все пак за пръв път историята прави крачка назад и ни показва на живо метаморфозата на комунисти в капиталисти. Солидно медийно и научно обезпечена с цяла армия от-лози и журнал-я на ротационно управление.Част от тях също мастити олигарси. Дето се вика-ни срам,ни съвест,ни страх от Бога.Атеисти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи