Лукавата памет за 3 март

Лукавата памет за 3 март

Когато паметта е свързана с благодарност, както е за 3 март и третата българска държава, тогава политическата идентичност няма нужда от образ на врага, от деструктивна фобия. Третото българско начало е центрирано около образа на “братушките”, “дядо Иван”, конструктивна филия – специално приятелско отношение към Русия. 

 

Благодарността за 3 март не е “унизително чувство”, както я усещат радетелите на премахването на националния ни празник, унизително е да забравиш какво е пет века да нямаш държава, и да хулиш 3 март, солидарен с победените поробители. Русофобията у нас отдавна е обратната страна на османофилията. Рядко, но се среща, с фасон на фес с френско шалче. 

 

Благодарността за 3 март е да помниш, че България се завръща в историческото време благодарение на Русия, на руската армия и нейните войни, а не да изброяваш избирателно “руси, украинци, румънци, финландци, грузинци и други”, забравяйки че през XIX век в руската империя няма “украинци”, а има “малоруси”, включително и Тарас Шевченко се възприема за малорус. Но Малорусия не е покрайнина, има история, руска, на Киевска Рус [няма Киевска Украйна]. В този списък други включват “литовците”, но забравят “беларусите”, защото днес те са заклеймени заедно с Русия, не е политкоректно, и за отбелязването на 3 март на Шипка не бяха поканени руския и беларуския посланик.

 

В изблик на “солидарност с Украйна” дори се поставят наравно “руски и украински войски” за победата на 3 март, забравяйки, че има руска армия, няма “украински войски”, названията на руските полкове “Киевски”, “Черниговски”, “Литовски” и др., са географски по мястото, където служат и се набират не по национален принцип, а се комплектуват от различни народи от империята, мнозинството сред които е на руснаците. “Енисейският” полк е на името на реката, но няма “енисейци”, а сибиряци – руснаци. В криптата на храма “Рождество Христово” под Шипка е плочата с останките на загиналите за България бойци от Енисейския полк. Във Финландския полк, начело с генерал Лавров, освен финландски гвардейци има и руснаци.

 

“Харковският” полк е съставен в средата на XVII век от малоруски казаци, избягали от полския терор. По време на Руско-турската война 1877-1878 г. този полк е награден с георгиевски сребърни тръби – георгиевската лентичка е символ на победата и в нашето Освобождение. Впрочем в Украйна след 2014 г. носенето на георгиевска лентичка се възприема като “зрада” [предателство] и симпатия към Русия [символиката за 9 май 1945 г.]. В Харков, пак след майдана, може да попитате защо българите там махат табелката за “дружеството за българска култура М. Дринов”, за да не дразнят украинските националисти.

 

Някак липсват в изброените народи от руската освободителна армия и доста кавказци като чеченци, ингушети, осетинци, които са набирани като доброволци – и то не само на Кавказкия фронт, но и на Балканския. [Може би заради Кадиров, пак от “солидарност”.] 

 

На страната на османските турци участват и египтяни – над 12 хиляди аскер, включително и на Шипка, а от януари 1878 г. са дислоцирани във Варна. Може би и те да бъдат изброени, ако се спазва този подход. Има и воюващи черкези, пак на турска страна. Войната не може да се спечели само от народи, а от армии – руска и турска, империята побеждава империя, за да я има държавата България, което празнуваме на 3 март.

 

Пак от “украинска солидарност” покрай 3 март се заобикаля Русия [подлежи на игнориране] със “земите на Киев и Москва”, противопоставени като нещо различно. Подходът е като на северомакедоците, които противопоставят Охрид на Преслав, и за да не споменават България, предпочитат да кажат “земите на Охрид и Преслав”. Заместването на “Русия” с “Москва” или “Московия” – москаляки, е прийом на украинските националисти, чийто лозунг, символизиращ и майданската власт, е “москаляку на гиляку” – московците на бесилото. Да убиеш/обесиш руснака/московеца е национален лозунг. 

 

Да сте срещали руски национален призив “убий украинеца”?! Няма такъв. Защото руснаците не страдат от украинофобия, както и малорусите от русофобия. 

 

Денацификация означава на власт да не са западноукраинските галицийски националисти, за чийто терор след 2014 г. над украинци, рускоезични, руснаци [политкоректното забравяне е да игнорираш, че в Украйна в момента живеят над 12 млн руснаци, обезличавайки ги като “рускоезични”]. 

 

Денацификация означава да няма меню в заведение, в което ти предлагат “пържен колорад” – официално рекламирано в Лвов, след изгарянето на одеситите в Дома на профсъюзите на 2 май 2014 г. Да сте срещали някъде в Русия кафе с меню “пържен украинец”? Докато в майданска Украйна имаше и консерви “Луганец фаршированный” [Луганчанин на кайма] – отношението към Донбас. 

 

Братоубийствената гражданска война в Украйна започна на майдана, в Киев, на улица “Грушевска”, с коктейлите “Молотов” по невъоръжените беркути [спецподразделение на МВР на Украйна]. Тепърва ще се разбере кой е ръководил снайперите, избили “небесната сотня”, тепърва ще се разследва Одеса от 2 май, това също е “денацификация”. 

 

Мнозина ми казват днес, това с Донбас, с живи изгорените одесити няма нищо общо с агресията на Путин, не ни интересуват последните 8 години [макар че те са повече], а какво става днес. Емоционална и разбираема реакция, но е все едно поляците да кажат – не ни интересува Мюнхен’38, важен е само Рибентроп-Молотов’39; от своя страна пък руснаците могат да кажат не ни интересува Рибентроп-Молотов’39, важно е 22 юни 1941 г. Може и така, избирателно, но това не променя историческата логика, нито игнорира ефекта от нея.

 

На улица “Грушевска” между коктейлите “Молотов” и беркут бяха застанали с хоругви православни свещеници от Украинската православна църква. За да се спре безумието на братоубийството. 

 

На 3 март у нас се появи ново внушение, пак покрай “украинската солидарност”, че “в украинския диоцез на Руската православна църква започнаха тежнения за отделяне и обособяване на автокефалия”, която “Московската патриаршия я отказваше”. 

 

Украинската православна църква /Московски патриархат/ не е заявявала досега, че иска автокефалия, а оттук и РПЦ няма как да й е отказала. Не се доизрича обаче, че в Украйна има разколнически псевдоправославни структури като Киевския патриархат, дублиран след майдана от ПЦУ [Православна църква на Украйна] – разколническа корпорация, призната от Константинополския патриарх, и воюваща срещу Украинската православна църква, отнемайки храмове, под покровителството на майданската власт. 

 

И какво общо има 3 март с руската военна намеса в гражданската война в Украйна? Нищо общо няма. Но пък стана повод да се хули историческата ни връзка с Русия. Е, не сме забранили още Чайковски, Шостакович и Чехов, както сториха в Полша от “украинска солидарност”. Да сте чули в Русия да престанат да слушат Шопен заради полската активност в Украйна и не само? Няма и да чуете. 

 

Информационният фон и политическата реторика са в контраст с радостта на българите, поклонили се на Шипка на 3 март 2022 г. Народът знае и помни защо празнуваме. На фона на вагнеровата русофобия в евромедиите и у нас, на Шипка се веят български и руски знамена, Левски редом с руските генерали от Освободителната Руско-турска война 1877-1878 г. – ген. Гурко, ген. Столетов, ген. Радецки. И една снежна топчица за една институция. 

 

На Шипка винаги ще е спокойно, докато българите помним. А на стената на катедралата “Св. Александър Невски” е написано със златни букви: “Вечная слава павшим за свободу Болгарии русским воинам!”. 

 

 

 

Коментари

 • Tsvetan

  04 Март 2022 19:39ч.

  Браво!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българка

  03 Март 2023 0:29ч.

  Точно! Браво! Възможно най - точните слова! Благодарим на Дарина Григорова! Слава России!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая пак цъфна

  04 Март 2022 19:50ч.

  Как ли пък да не си загубя времето да и чета слугинските оди и тропари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • домачине

  04 Март 2022 19:51ч.

  Благодаря!! С Русия навеки и завинаги!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другата гледна точка:

  04 Март 2022 19:55ч.

  https://www.segabg.com/category-observer/putin-i-propastta

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наркомандо

  03 Март 2023 21:36ч.

  дебилизмът не е гледна точка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гоше

  04 Март 2022 20:18ч.

  Рядко можи хората от челната редица да слушат в съветите на професори и хората на науката.дори обратно можи да ги....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво!

  04 Март 2022 20:28ч.

  Дано повече хора прочетат и се замислят, второто е по-трудно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йордан Йорданов

  04 Март 2022 20:32ч.

  Възхитен съм от точния и богато аргументиран коментар на проф. Григорова. Това може да направи само истински историк- професионалист, неподвластен на никаква политическа конюнктура. Дерзайте все така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Март 2022 22:19ч.

  Къде в исторически план остават Ротшилд и Дизирели? И това което се случва в Италия и Америка по същото време, като граждански войни и преустройство?! Самарското знаме е символично като за магарета, а и сме дали нещо на руската армия(злато), не е като да са си отишли с празни ръце от тук!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Март 2022 22:52ч.

  В кое има повече свобода в санстефански мирен договор, (който са си взели) или в творчеството на Достоевски което ни е дал?! Той е бил военен кореспондент и на него вярвам за всичко, виж в игрите на великите сили е театърът на войната НЕ ВЯРВАМ, няма романтика само интереси, власт и пари, като сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  07 Март 2022 12:29ч.

  Името е ДИЗРАЕЛИ! Пишете глупости!Самарското знаме е светиня!Тое ушито от руски монахини, осветено и подарено на българското опълчение.То никога не е падало в чужди ръце!Под него са загивали български войни,така че е светотатство да се пишат такива работи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рейгън

  04 Март 2022 20:54ч.

  Само Еритрея остана да подкрепя Путлер. Започва разследване за военни престъпления.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само

  05 Март 2022 7:28ч.

  Форумът на Гласове също. И професорката и тя. И всички които изпитват почит и преклонение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Започва разследване за военни престъпления"

  06 Март 2022 22:26ч.

  В кюлотите ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • D-r D

  04 Март 2022 21:00ч.

  Браво и благодаря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коти

  04 Март 2022 21:31ч.

  Браво Дарина! Добре че Бог ни е дарил с такива като тебе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Март 2022 21:48ч.

  Християнски погледнато има доста общо, ако приемем третата индустриална революция- петролът и железницата, като третият конник... То сегашната четвърта дигитална-ГМО революция е четвъртият конник и ада върви по дире му! Благодарим на Русия също и за свети Фьодор Михайлович Достоевски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Март 2022 21:53ч.

  Трябва да се избягва да се намесва Господ и православието в контекста само на Русия! За съжаление много се изложихме с пландемията и маскирането по храмовете! Аз лично не мога да ходя на църква с маска и да съучаствам на лукави страхове и измама... Лишихте ме от правото да ходя на черква. от невежество- за Седмочисленици говоря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Март 2022 22:00ч.

  Та чувствам хладно нашето православие, като че е достойно за изплюване, не говори съвсем за същината и е изгубило пулса на времето и съществената битка за истината! У нас в България, само един свещеник Евгени от Сливен има дето изговори това което е истина за сегашното време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глоса

  05 Март 2022 11:40ч.

  Ние сме униформено православни, а вътрешно духовни. Мнозина външно православни нямат дух в себе си, а колко повече се отнася това за неправославни. Универсалната религия е само една - Любов към Бога, безусловна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво, професор Григорова! Поставихте на място бесните османофили,

  05 Март 2022 2:59ч.

  туркофили, ислямофили, т.е. бесните русофоби-антихристи в България! Направо ги нокаутирахте. Онзи къдравият, оплешивяващ и с женска плитка професор, със залепналите за лицето му дяволски уши и със злобния сатанински вид, уж богослов, а всъщност - дърт русофоб от мразещо богаташко потекло, ще се пръсне от яд като прочете Вашата статия. Защото паметта му е лукава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре

  05 Март 2022 7:24ч.

  Че не съм на студентска възраст,и тази професорка да ми чете лекции.Най-вероятно щях да си събуя обувките-и двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обувката на благодарността

  06 Март 2022 22:30ч.

  щеше да налапа Джордж Буш младши, запратена от арабския журналист на пресконференцията, но се оказа с пъргав за възрастта си дирник и клекна за секунда! Ако беше Байдън, така щеше да я отнесе в мордата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По темата за братството, славянско и православно и освободителната война днес и там

  05 Март 2022 7:31ч.

  Украйна обвини руските войски, че изнасилват жени, иска международен трибунал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ятак

  05 Март 2022 11:43ч.

  А Урко Зелени какво иска? Да изнасилват мъже ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  05 Март 2022 14:22ч.

  Засега изнасилвали основно ятаци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един Българин

  05 Март 2022 8:31ч.

  "Левски редом с руските генерали..." е крещящо доказателство за моралното падението на тази "ученка".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Левски е бил велик идеалист и революционер, А руските генерали се прославиха като велики воини.

  05 Март 2022 14:37ч.

  Историята доказа, че Османската империя съвсем не е била прогнила, а достатъчно силна, за да смаже всяко робско въстание на българи, гърци, сърби, черногорци... Нито един от тези народи не се е освободил сам. Всичките народи на Балканите дължат своето освобождение на Русия - закрилник на на православните християни и най-вече българският народ. Без Русия нямаше да има България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не бяха мечтаните проливи и налудничавата страст да завладява нови и нови земи, които после да съсипва

  05 Март 2022 19:07ч.

  може би нямаше да се втурне да ни освобождава. Цар германец, разговарящ с близките си на английски, а с подчинените на френски, обзет от славянска любов?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сайтчето"Гласове" е

  05 Март 2022 9:14ч.

  Говорить МАсква,говорить МАсква. Победа будеть за нами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георгиев

  05 Март 2022 9:25ч.

  Браво проф. Григорова! Благодаря Ви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ли предава и учи студентите си

  05 Март 2022 9:52ч.

  тази"професорка".. Та то и руски професор нямаше да ги каканиже такива отявлени дезинформации

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  07 Март 2022 12:34ч.

  Изобщо не е "дезинформация",а исторически доказани истини!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  05 Март 2022 10:49ч.

  ами на кремълските лъжи с това се отговаря. мадам путинова ,а как кремъл говори на нас,българите? за македония , езикът, обидите на мутрофанова...???на вас, кремълци ,това ви харесва. на нас не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази"професорка" пропуска малка

  05 Март 2022 12:28ч.

  подробност.Това,че през 1932-1933 год. Сталин по време на Гладомора е унищожил,направо геноцид на 7 милиона украински деца,жени,старци.А нейната майка-партия ни зомбираше със пионера Павлик Морозов и родителите му"кулаци" за скрити два чувала със зърно.Другарко преподавателко,ти още ли преподаваш на студентите си подобни неща?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато си тежко зомбиран ще продължаваш да не различаваш историческата Руска империя

  05 Март 2022 14:46ч.

  от СССР и от днешната Руска федерация. Освен това трябва да обясниш как РУСКИЯТ народ на изкуствената квази държава Украйна е достигнал до 56 милиона души в СССР, след като лъжеш, че цели седем милиона са загинали по време на клективизацията на селското стопанство. Същите лъжи са и за "избитите" в трудовите лагери на СССР. От 127 млн през 1922 г. СССР достига 198 млн през май 1941.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ССССР се увеличава още повече в периода 1939-1945

  06 Март 2022 2:39ч.

  Когато бабите нарожают толкова ребята, че дори маршал Советского союза Жуков не успява да унищожи с любимите си атаки вперьод през минните полета в името на поредната си звезда на герой Советского союза и бъдещите влакови композиции с накрадени богатства от Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато на фактите отговаряш

  06 Март 2022 22:33ч.

  с клоунско кривене и лигавене, значи си ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  05 Март 2022 14:37ч.

  права е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекс

  05 Март 2022 16:54ч.

  Много силен и верен анализ!Поздравления за автора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  05 Март 2022 17:42ч.

  Благодаря Ви, проф Григорова, Чета всичко, което намеря в нета от Вас, чета го с удовлятворения и вяра, че сред интелектуалците има и българи. Чета написаното и казаното и от Вашите колеги проф. Иво Христов, проф. Б. Чуков, проф. Ваня Добрева, проф. Н. Стефанов и др.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Признателен

  05 Март 2022 22:22ч.

  Поклон професоре !! Истината винаги идва и е по-силна !!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поклон професорке !!

  06 Март 2022 2:33ч.

  И идинахуй:—)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази тъжна

  06 Март 2022 8:44ч.

  Поза на перманентен зъбобол я използват и други известни леви интелектуалци: Ал. Лилов, Анж. Вагенщайн, Вал. Вацев и т. дальше...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедо Йоцо

  06 Март 2022 12:28ч.

  Почти 500години откъснати от цивилизацията. Почти 500години унищожение на българският род. Каквато ни е интелигенцията, такава ни е държавата. Аман от майце продавци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е истината!

  07 Март 2022 0:27ч.

  Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руско-украинската освободителна война

  07 Март 2022 1:23ч.

  ще породи същите чувства на любов и преклонение, каквито поражда всяка освободителна война сред народите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кривата Краставица

  07 Март 2022 12:57ч.

  Жива и здрава да си, Дарина! Много те харесвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • георги цачев

  08 Март 2022 5:15ч.

  Дайте, да сменим името на Бански старец ,да не се засегнат хората над 70 години от Банско !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българка

  03 Март 2023 0:33ч.

  Благодарим! Истината за святата Русь, свободата ни и тъмните дела около великия подвиг на братята ни Освободители! Благодарим на Дарина Григорова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи