Книжарниците като агитационни табла: Трансджендър мравки и бисексуални гъсеници за най-малките читатели

Книжарниците като агитационни табла: Трансджендър мравки и бисексуални гъсеници за най-малките читатели

Коментар на Владислав Апостолов в предаването ''Политически НЕкоректно''

Голяма и модерна книжарница в още по-голям и не по-малко модерен западен град. Корпоративна естетика плюс плюшена политическа поза. От онази, еднопартийната и едноидейната. Витрината е като агитационно табло – поредната "историческа" автобиография на Барак Обама съжителства с новия "феноменален" бестселър на Мишел Обама, който пък те цапардосва директно във фронталния кортекс с поредното ню ейдж, поп-джънк, праймтайм, демократично-езотерично заглавие тип "Светлината, която носим" или "Огънят, който държим за утрешния ден".

Само допреди няколко години под окъпаните в героична издателска светлина книги на образи като Обама, Ал Гор, Бил Гейтс, Хилъри и Камала Харис стоеше цял ред с анти-Тръмп томчета, състезаващи се за най-демонично и злодейско изобразяване на своя централен персонаж. Ала днес основният лош бял мъж е друг. Добрите са горе-долу същите плюс един комик, станал политик, но вместо дузина книги против Тръмп, сега изобилието в жанра "мрази този човек" се излива почти изцяло в посока на Владимир Путин. Издателското състезание за най-макабрено и демонично графично представяне на злодея остава. Да се готви скоро Рон Десантис.

Политическата линия в голямата модерна книжарница получава корпоративен "комплимент" от дежурната "скандална", "смела", "интимна", "разкриваща" и "откровена" автобиография на безполезна знаменитост тип принц Хари или Ким Кардашян. Лошият вкус от витрината се задълбочава с нови нотки на гадно, когато влизаме вътре и откриваме цели рафтове с бестселъри за самопомощ, решени в кошмарно ярки цветове и с някакви непохватни или нецензурни заглавия, защото нали трябва да има някаква провокация все пак. Прозата на съветите за космополитен градски живот без стрес доминира и триумфира.

Огромно пространство отхапва така наречената LGBTQ литература. Често прайд флага на дъгата виси още от фасадата на самата сграда. Особено по време на прайд уикенда. Или беше прайд месецът. Може би вече е прайд петилетката. А вътре навсякъде едни такива "куиър книги за небинарни, полово флуидни, трансджендър съкровища". "Драг куийн" бестселъри за "невероятно вдъхновяващите животи" на космати чичета, които се правят на млади момичета, стоят странно до свирепата "олд скуул" феминистка проза за "истинската жена", която винаги "заслужава повече".

Но най-неприятното нововъведение в големите западни книжарници и издателски каталози е облъчването на публиката с детски книжки на LGBT тематика. Трансджендър мравки и бисексуални гъсеници за най-малките читатели. Приключения в шарената прайд гора, където червената шапчица има гъсти мустаци и профил в "Инстаграм", а вълкът се жени за заека вместо да го преследва.

Детска секция има и за втория фамозен фетиш на корпоративната комуникация и академичните дисциплини – анти-расизма. Експертът в професионалното и високоплатено мразене на бели хора Ибрахим Екс. Кенди "грее" с книгата си "Анти-расистко бебе", която е само едно от многото топ заглавия за внушаване на етническа вина от най-ранна възраст.

И всички тези книги с високи цени, още по-високи оценки от критиците и много награди от никнещи като гъби фондации и асоциации. Луксозни, авторитетни, препоръчани, задължителни. Режимът кодира четенето на LGBTQ литература и автобиографии на Мишел Обама като принадлежност към елита. Това не е просто книга за бисексуална мравка, хора. Това е сигнал за социален статус и правилна политическа ориентация.

Мдааа, последните години на демократичен прогрес към прогресивна демокрация май не се отразиха особено здравословно на книжарниците и издателския бизнес. "Духът на времето" сякаш не облагороди света на познанието, събрано в меки или твърди корици. Нещо дълбоко развалено има в големите корпоративни дейности с нейно величество Книгата. Най-зрелищно тези индустрии и институции са татуирани от капризите на епохата ни в големите, либерални западни столици. Ала и в родината все по-често откриваме онзи модел на издаване, подреждане и предлагане на печатни продукти, за който става дума. Целта е витрината в Сан Франциско да не се различава от витрината в Берлин, Загреб или София. Е, пълният потрес, пардон прогрес, още не е достигнал до нас.

Същото усещане за нещо нередно, но по странен начин забавно, се настанява в съзнанието и при отваряне на каталозите на големите издателства или при разглеждане на списъците с бестселъри в онези добре познати престжни класации на глобалните платформи за дигитална търговия. На всеки десет заглавия с Посланието с главно П, се прокрадва по нещо извън одобрената от режима рамка.

Гледаш и се питаш какво се случи със света на книгите? Как, в името на Гутенберг, това пространство за познание се сви до поточна линия от едноизмерна, правоверна политическа агитация и индоктринация? И какво може да направим по въпроса. Докато не е станало твърде късно.


Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

 • Това е само началото на края. Пазете и крийте старите си книжки, филми и песни,

  20 Фев 2023 12:38ч.

  докато още не се е стегнало въжето, че лоши времена идат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стойностно!

  20 Фев 2023 13:00ч.

  Пропагандата е вече навсякъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  20 Фев 2023 13:23ч.

  Пропагандата не се ограничава само с това. Така например в книжарниците има изобилие от анализи за Сталин, съветската епоха, Русия, и др., НО авторите не са руски, а предимно англосаксонски, което поставя под съмнение обективността им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  20 Фев 2023 13:25ч.

  Искам да се върне старата БКП цензура. Тогава имаше само една цензура и против една партия и строй. Днес цензурата е тотална, но се нарича проруска пропаганда, говор на омразата, система от тролове, политкоректност, прогресивна ЛБГТ теория и трансджендър и т.н. Който каже нещо против тях е осмян, оплют и остракиран отвсякъде. Всичко това е посипано с дебел слой открита лъжа. Днешните проповедници на ЛГБТ не се замислят,че на практика прокарват лозунга:"след мене ако ще и потоп". Дали той ще дойде от тяхната дейност или глобалното затопляне е все едно.Впрочем потопа за първи път е описан в "Епосът за Гилгамеш" от преди 3 500г., но този епос още се чудят дали да го издадат у нас. Описаното в материала е свидетелство за днешната тотална деградация и регрес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Режимът кодира четенето на LGBTQ литература и автобиографии на Мишел Обама като принадлежност към елита

  20 Фев 2023 13:49ч.

  С тази констатация не съм съгласен. Цялостното позициониране издава дълбоки комлекси за малцинственост. Полуосъзната малоценност. Несигурност в статута, а дали утре ще сме все така на гребена на вълнАта (сбърканяците) ? Ранима показност на нещастници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  20 Фев 2023 14:24ч.

  Браво на Автора, браво на Редакцията за публикуване на Опуса тук! Подчертава отново цялото БЕЗУМИЕ, обхванало един загиващ свят. Не планетата напълно, но токсичността на Запада начело със САЩ за нея е повече от видна. С тези безсрамни кретенщини - сумарно за описаното така сполучливо, се прикриват други генерални цели на някакъв си, самоназовал се "светове елит" в сянка. Със сигурност те няма да се откажат, не само заради разпространяващата се глобална зараза, която им е нужна. Тя не е случайна, а е резултат на десетилетия подготовка и планиране. Нищо не се случва случайно, както и Краят - също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинско удоволствие доставят

  20 Фев 2023 14:33ч.

  интелигентните и остроумни текстове на Владислав Апостолов. Изобилстват още по витрините на книжарниците и разни демонично-сатанистки писания, които драстично изместват същинската религиозна литература - не мога да го напиша смешно, защото ми е смазващо тъжно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  20 Фев 2023 16:10ч.

  Харесвам текстовете на Вл. Апостолов, саркастични, иронични и съдържателни. Аз използвам услугите на онлайн- книжарниците, поръчвам, доставят ги, плащам. От 2 години не посещавам физическите книжарници-спестявам си негативните емоции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  20 Фев 2023 16:23ч.

  некоректното на волгин е интелигентно изпипано и участието на чифта АА е забележително. некоректното на великова е слабо,особено с грандоманското включване на един господин Б,който се подвизава и в газетата Сега,която престанах да посещавам.азЪ наблюдавам и друг подривен процес покрай внуците. детските филмчета,без изключение, от бебето нагоре,са проникнати от английски, като на 3-годищни се говори за " трансформирам,промотирам,опции,oпоненти и каква ли не друга" англосаксонска плява. върви ускорена подмяна на bg дечица та. каааааааазьъъъх ли нешту ! минъ Уйййкиндъ и нямъ как дъ съм оптимален оптимистъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  20 Фев 2023 16:57ч.

  Някой познава ли представител на вида хомо сапиенс, който да е чел автобиогрфията на Мишел Обама?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не забравяме все пак,

  20 Фев 2023 17:48ч.

  че всичко си зависи от отделния човек. Той решава. От него лично зависи. Да е мислил, премислял, преценявал, да си е бъхтал мозъка, а не да чака телевизора или биографиите на съмнителни величия да формират у него мнение по важни въпроси. Хич не е лесно, но ако така постъпват повече хора, тогава тези "книги" ще постоят известно време по витрините, пък след това ще отидат там, където трябва - за рециклиране. Поне така би следвало да стане, ако се доверим изцяло на теорията за всемогъщия "пазар". Но, както виждаме - не става. За това, някои държави, чиито елити са в пъти по-високо в интелектуално отношение от нашите, запазват и провеждат целенасочена политика за поддържане на културата и образованието, което означава - отделяне на нужните средства в бюджетите си. У нас това се приравнява на "комунизъм", а това може да значи само едно - лошо. Въпреки това, човекът, който има нюх към истинското познание, към истински стойностните неща в литературата, винаги ще намери начин. Ще отиде в библиотеката, ще отиде при антикварите, ще потърси книги от приятели, ще потърси в мрежата /пълно е със сайтове, от къдетко може да си свали книги безплатно/. Но, авторът е прав - в момента се наблюдава насилствено, агресивно пропагандиране на литература за извратени, за хора с психични отклонения и долнопробна политическа пропаганда. Все пак, има добра новина - все още не е приет закон, който да ни задължава да ги купуваме, да ги четем и да полагаме изпит по тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Фев 2023 18:40ч.

  Браво!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  22 Фев 2023 8:10ч.

  Текстовете на автора винаги са интересни, актуални , пък и забавни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи