Иво Христов в ЕП: В ход е стратегия за разрушаването на ЕС в сегашния му вид

Иво Христов в ЕП: В ход е стратегия за разрушаването на ЕС в сегашния му вид

„Бързането и занижените критерии по отношение на Северна Македония и Украйна показват желание за трансформиране на Съюза в твърдо ядро и санитарна периферия”, смята евродепутатът.

„Предстои Съюзът да вземе решение относно началото на преговорите за разширяване към Западните Балкани. Като аргумент те да започнат с Република Северна Македония се посочва нуждата от „бърза писта за Украйна“, която е последна по време, но въпросът ѝ не търпял отлагане.

В логиката на много европейски лидери една грешка е повод да ускорим друга грешка. Всички знаем, че нито Скопие, нито Киев могат скоро да изпълнят критериите от Копенхаген.“

Това заяви в изказването си по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D).

„Боя се, че бързането и занижените изисквания издават непризнатата цел: това е стратегия за разрушаването на Съюза в сегашния му вид. С очевидното намерение той да бъде трансформиран в твърдо ядро и санитарна периферия“, каза още българският евродепутат.

„Рискуваме имплозия заради егоистичните сметки на политически и корпоративни кръгове, чиято източна политика се провали, и сега, в контекста на войната, свиват амбициите си до комфорта на своите нации“, смята Иво Христов.

По думите му, това е отказ от идеала за мирна и благоденстваща Европа.

„Съюзът трябва да остане верен на своите ценности и правила. Понякога, казваше Франсоа Митеран, най-спешно е да се изчака. Сега моментът е такъв. Най-неотложното е да не бързаме“, категоричен бе Христов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

Коментари

 • Мери

  07 Юни 2022 10:18ч.

  М. Тачър ви го каза преди 30 години, а именно ЕС - да, но не в този вид, а само със свободно движение на капитали и работна ръка. Освен това животът показва, че от всяко формирование с общи пари нищо не излиза!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  07 Юни 2022 10:21ч.

  оставка на ек кои разреши закупуването на милиони ваксини които след това бяха дадени на африка кои разрешава на ек да раздава пари на украина тя не е член на нато и ес това са наши пари искаите финансов одит на украина къде е оръжието и парите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  07 Юни 2022 10:26ч.

  Прав е Иво Христов. Всъщност и ние бяхме приети по политически причини, а и като пазар за клуба на богатите. А и поначало това си е природен закон, рано или късно по-силните налагат господството си, просто днес сме по-деликатни от някога. Когато господарите са се наслаждавали на живота в замъците си, а народът се е кланял със свалени шапки, като ги види.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песимист

  07 Юни 2022 10:42ч.

  Пазар за клуба на богатите - да, но и още нещо: унищожаване на свободата (на суверинетета) и на всичко, способно да бъде конкурентноспособно, запазвайки сферата на услугите и евтината работна ръка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  07 Юни 2022 11:29ч.

  И ние си носим вина обаче. Бяхме наравно с Полша и Унгария, Румъния беше след нас. Днес сме на опашката. Другите се развиваха, а ние? Лукановите куфарчета, виденовото зануляване на кредитите, костовата приватизация, схемите на царските юпита, порциите на Тройната коалиция, на Бойко чекмеджетата. Накрая и младите избягаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв е изводът, пич?

  07 Юни 2022 13:45ч.

  Манталитетът на българина да краде е световно известен вече! Всяко следващо правителство е от крадливо по-крадливо, от продажно по-продажно, защото кой, ако не през бг крадливи политици няма са се отичат в канала едни европари? Само не знам, това повод за гордост ли е да си банка Антинари на крадливите есесовци?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе тези хора, кога ще се научат, че не могат да живеят в миналото?

  07 Юни 2022 14:28ч.

  Ние бяхме приети, за да отложим краха. Е, отложихме го. Ама повече не може. Като е край, край е. Точка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Румъния беше след нас

  08 Юни 2022 0:31ч.

  Румъния е подкрепяна от Франция, може би заради латиницата. Може би заради факта, че имат румъните за част от наследството на Латинската империя. Може би заради факта , че части от днешна Румъния са били част от австроунгарската империя ? България е била част от Османската империя все пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Превод

  07 Юни 2022 10:40ч.

  В превод, от брюкселски, това означава, че съюза получи як отпор относно разширяването си на изток, затова, за да не признаем спирането, започваме да го сегментираме в сегашните граници - свиване (на ядрото). Проблема е, че периферните страни стават валентни и може да се очаква съюзен преход към евразия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песимист

  07 Юни 2022 10:45ч.

  За съжаление има риск за периферните страни, преди да потърсят спасение в по-тесни връзки на изток, от тях да не остане нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой през юни '89 очакваше падането на Берлинската стена на деветия ден от единайстия месец?

  07 Юни 2022 10:45ч.

  Който през юни 2001 знаеше какво има да става на единайстия ден от деветия месец...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този ЕС е проект за колонизиране на "периферията",

  07 Юни 2022 11:30ч.

  подчинен е на проекта за "златния милиард" и няма как да се преобразува. Затова трябва да се разпусне и да се създаде нов, който действително да обединява суверенни европейски страни. А разговор за "ценности" в сегашния ЕС е просто проява на цинизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Признание и разпускане, това са действията

  07 Юни 2022 14:33ч.

  Този проект е хитлеровата мечта за нацистки концлагер. Разпускане и то по най-бързия начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пинокио

  07 Юни 2022 13:08ч.

  Колонизация, да, защото го позволяваме. Нали се хвалим, че сме интелигентен народ, с добро образование (едно време), сега може да намерим нашия шанс в отслабването на господаря. Не само сляпо да слушаме и да повтаряме тъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сам ще се разпадне и без стратегия

  07 Юни 2022 13:25ч.

  ЕС е либерастки фашистки проект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  07 Юни 2022 14:20ч.

  "Съюзът трябва да остане верен на своите ценности и правила." Не може да ОСТАНЕ, защото отдавна ги е напуснал и се е превърнал в прислужна на сащ пионка. И чия е тази "стратегия за разрушаването на Съюза в сегашния му вид"? Трябва да е Русия, защото се оказа, че тя е виновна за всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Берлин 89 и 24

  07 Юни 2022 14:27ч.

  Този съюз се оказа много по-уродлив и комичен от съветския подобен проект. Закривайте го вие, за да не се наложи да го закрият Русия и Китай със силата на икономиката и най вече нагайката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нищо по-наложително от разтурянето

  07 Юни 2022 16:38ч.

  на този заробващ нацистки съюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гуда от връо

  07 Юни 2022 20:00ч.

  Всеки боклук рано или късно се изхвърля бунището, та и ЕС-то!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юксел от Брюксел

  07 Юни 2022 20:13ч.

  Така нареченото твърдо ядро да не стане като жълтъка на рохкото яйце и да оттече в канала на историята ? Изобщо тези във Брюксел мислят ли с главите си или със нещо друго ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Брюксел акъл се подава само изодзадзее

  07 Юни 2022 21:38ч.

  Но за сметка на това под налягане

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи