Иван Кръстев: ЕС губи контрол над събитията в периферията си, обхваната от конфликти

Иван Кръстев: ЕС губи контрол над събитията в периферията си, обхваната от конфликти

"ЕС днес несъзнателно губи хегемонията си в Европа след студената война в пристъп на прекомерна концентрация. Брюксел беше толкова зает със задачата да напредне в интеграцията в ЕС, че не успя да се справи с разпадането в периферията му." Това пише Иван Кръстев в коментар за "Файненшъл таймс", в който обяснява, че често повтаряната фраза, че на 24 февруари сме се събудили в различен свят, не е съвсем вярна.

"Истината е, че този "различен свят" е с нас от много време. Проблемът е, че нямахме желание да го видим", казва той. Според него агресията на Владимир Путин е принудила европейците да поставят под въпрос очакванията си за бъдещето на Европа, но признаците, че нещо се пропуска, са били видими още през 90-те години.

Кръстев кани читателите си на мисловен експеримент с двама наблюдатели, помолени след края на студената война да предскажат как ще се развие новият европейски ред. Според единия, базиран в Прага, бъдещето на Европа ще се определя от разширяването на ЕС и трансформацията на посткомунистическите общества по западноевропейски модел. Според другия, базиран на Балканите и повлиян от войните в бивша Югославия и деформациите на възстановяването, рухването на комунистическите режими е довело до възхода на свиреп етнически национализъм, а демократизацията дойде с жестоки конфликти и етническо прочистване.

"Този наблюдател би се съгласил с Клифърд Гирц, американски антрополог, който през 1995 г. прогнозира, че новороденият международен ред ще се определя не от масовото възприемане на западните модели, а от манията по идентичността и различията. Политическият дневен ред ще се определя не от въпроса "Кога Сърбия или Албания ще се присъединят към ЕС", а от "Какво е държава, ако не е нация" и "Какво е култура, ако не е консенсус".

"Греша ли, като вярвам, че нашият балкански наблюдател ще ни помогне да разберем по-добре днешна Европа от този в Прага? Дали сегашното ни състояние на парализирана изненада не се обяснява с нежеланието ни да приемем, че видяното на Балканите не е призрак от миналото?"

Препоръката на автора е, че за да се справи ЕС ефективно с кризата, предизвикана от руската атака, трябва да преосмисли своя "балкански опит". Отправната точка на всяка жизнеспособна стратегия би трябвало да бъде неуспехът на ЕС да трансформира и интегрира Балканите, а не поне частичният успех на Брюксел в интегрирането на Централна Европа, допълва Кръстев.

Той пише и за три балкански урока "от изключително значение":

"Първо, европейската интеграция може да трансформира държави, но не може да създава държави. По своята същност проектът ЕС е опит за преодоляване на националната държава от XIX век. Но предизвикателството в периферията на Европа беше изграждането на функциониращи национални държави. Опитът да се замени изграждането на нация с изграждане на държави - членки на ЕС, се оказа обратен."

Кръстев илюстрира този урок с различието в ефективността между проектирането преди 30 години на балкански конституции, насочени към правата на малцинствата, и конституциите в балтийските държави, в центъра на които е мнозинството.

Вторият урок е, че разпадането на бившите комунистически федерални държави доведе до дълги, объркани конфликти. Една голяма опасност за държавите, произлезли от тези конфликти, е обезлюдяването.

По този повод Иван Кръстев обръща внимание в коментара си, че колкото по-дълго е войната в Украйна, толкова по-малка е вероятността много бежанци да се върнат и напомня, че Босна е загубила 40 процента от населението си в резултат на войната и следвоенната рецесия.
Третият урок е, че в момента, в който войната спре, европейците ще загубят интерес към периферията. Възстановяването не създава герои и не предизвиква силни емоции. Пет от 27-те страни на ЕС все още не признават независимостта на Косово.

В заключение авторът отново обръща внимание на разликата с това как са протекли събитията в Централна Европа през 1989-1991 г. Той го нарича "трик, изигран на Европа" - "тъй като се случи нещо прекрасно и неочаквано - краят на студената война и разпадането на Съветския съюз - ние станахме уверени, че знаем какво ни очаква бъдещето".

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Бог да прости Европейския съюз

  03 Авг 2022 12:35ч.

  Ще липсва само на бенефициентите на планомерно създаденатата от него корупция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОФ, надявам се в санаториума на дунавския остров да ви дават да гледате телевизия понякога

  03 Авг 2022 13:00ч.

  Да си в течение на събитията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  03 Авг 2022 12:40ч.

  Така нар. ЕС същестува ли още?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слушател

  03 Авг 2022 12:49ч.

  Съществуват ведомости за заплати на ЕП и ЕК. ЕС е виртуална реалност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе доста невиртуално унищожи България за едни три петилетки

  03 Авг 2022 15:25ч.

  Със съдействието на еничарската петата колона

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Авг 2022 12:43ч.

  Според него агресията на Владимир Путин е принудила европейците да......! Иване когато удариш топка в стената тя отскача. Е вие всичките осъждате отскока, т.е. реакцията на Путин, но не осъждате ръката, моята е замахнала и причина за отскока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  03 Авг 2022 12:48ч.

  Платен трол, пише глупости, за да замазва престъпленията на тези, които му плащат. А не е глупав и не може да не знае истината. Как заспива нощем, съвестта не го ли измъчва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 03 Авг 2022 12:48ч. Как заспива нощем, съвестта не го ли измъчва?

  03 Авг 2022 13:40ч.

  Съвестта е куче - отрови го, а и мамин Ваньо вероятно от рано е закърмен с максимата, че парите на миришат. Идеологическите му интереси мязат на догматиката на индо-българите, които в религиозен план пристават тому, който им плаща, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошко Прошков

  03 Авг 2022 12:52ч.

  Какво е „култура, ако не е консенсус“ ли, мамин сладък? – Култура си е. А знаеш ли какво е „консенсус“, постигнат чрез „културата“ на едно или друго насилие? – Диктатура си е. Дачков, що му даваш трибуна на тоя?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 03 Авг 2022 12:52ч. Дачков, що му даваш трибуна на тоя?

  03 Авг 2022 13:41ч.

  Защото "тоя" има бюджет за платени публикации?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  03 Авг 2022 13:11ч.

  ЕС и НАТО са агресивни , вредни образувания, ръководени от посредствени , некадърни , умствено недоразвити и ограничени чиновници, коитко не са в състояние да мислят трезво като се съобразяват с естествения порядък на света !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандра от Сусурлево

  03 Авг 2022 13:24ч.

  Кръстев, що не намериш поне веднъж капчици морал и съвест в себе си, па да обясниш с думички прости как тъй се случи, че Европейската общност за въглища и стомана стигна до еднополовите бракове, зави рязко през шубраците на Зелената сделка и се върна при въглищата? С други думи - кой диктува дневния ред на ЕС и ти лично какъв му се падаш на него? Мерси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 03 Авг 2022 13:24ч. С други думи - кой диктува дневния ред на ЕС и ти лично какъв му се падаш на него?

  03 Авг 2022 13:41ч.

  АналЛизатор? Мерси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  03 Авг 2022 13:55ч.

  Проблема на запада е че договорите му ''не струват и хартията на която са написани'' Ярък пример днес е Тайван.Не друг а САЩ игнорират Тайван като законен наследник на Китай.Дне вече пеят друга песен.След има няма 40г.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Авг 2022 13:24ч.

  Общо зето, адекватни размисли. С изключение на една предпоставка в размислите - ЕС губи контрол не само в периферията си, а и в сърцевината си. И не само контрол, но и екзистенциален смисъл. Демек, оправдание за съществуването си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иване, Иване,...

  03 Авг 2022 14:07ч.

  ...НЕ сложен си колкото си искаш по цялагата главА и по периферията й. Старобългарскта максима и размислка ни учим че Рибата се вмирисва от към главата, там където са девиантните брюкселски чиновници и авантаджии като теб. Егати Съюза, след като този им е стратегически анализатор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както обикновено, отнасям "анализа" на

  03 Авг 2022 13:29ч.

  Ив. Соросов Кръстев към категорията "анализ за глупаци". При наличието на задълбочени геополитически анализатори (и у нас), не виждам какво особено има да ни каже - освен обичайните манипулации, разбира се. ЕС се разпада в центъра и откъм центъра, и процесът няма как да бъде спрян. И това е заложено в инженеринга му и далеч не е от 24 февруари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван Кръстев: ЕС губи контрол над събитията в периферията си, обхваната от конфликти

  03 Авг 2022 13:36ч.

  Иван Кръстев - Янис е гений!!!! Ендиствено нему свише е дадено да забележи това, за което вече 3 месеца се говори и обсъжда във всяка квартална кръчма. Тази шия твоята, Иване, не е от трушия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  03 Авг 2022 13:46ч.

  За пореден път г-на оплюнчва очевидности и отказва да формулира въпроса за отговорността ! Културата и консенсуса нямат общо (!) с факта, че европа допусна война на континента в 21-ви век. По-дебело доказателство за импотентност на мисълта и престъпна леност - здраве му кажи. Сега същите тия, в абсурда на консенсуса си, съветват обществата си да се къпят по-рядко. Отговорността, Кръстев....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-осъзнат и не съвсем

  03 Авг 2022 14:00ч.

  Русия най-накрая се ''осъзна'' В кавички защото Медведев е втори човек в Русия.Този мишок е публично предупреждаван от бивши министри на Русия и СССР какво точно се случва.Да не говорим за следвоеното наследство от Сталин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  03 Авг 2022 14:05ч.

  Та Русия трябваше да бъде опряна в стената та да се ''осъзнае''! Пита се какво трябва да се случи с периферията та да се осъзнае?Няма да се осъзнае.Поне Кръстев признава че има периферия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban -Периферия и метрополия

  03 Авг 2022 14:10ч.

  Имаме работа със метрополии с поне 500г колониялен опит.Отлично знаят че периферия трябва да се деструктурира,ограбва,държи в невежество и бедност.Само така ще си остане периферия.На Кръстев още му плават ком.мантри в главата за интернационализъм.Това в крайна сметка прави кашата в главата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "Предложил се, Оценили са го, Купили са го - няма драма.

  03 Авг 2022 14:11ч.

  Добре е да се преглеждат и ерупциите от лица като гусина тъдява. Показват ясно сриването на Системата и загнилостта на отделните съставни компоненти. Опитите за разливане на ширина, вместо осветяване в дълбочина, се приемат добре от мисирките и масовите бройлери, захранвани с информационните ЕАТЦ алабализми и пр. барабонки. Ура!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кръстев е от този тип щедро платени "инфлуенсъри","

  03 Авг 2022 14:12ч.

  за които "светлото бъдеще" - това е либералфашисткия швабски концлагер, благовидно обозначаван като "отворено общество".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  04 Авг 2022 14:06ч.

  и все пак - не може да догони Иво Инджев (не мога да се сетя за по-голям българомразец от него)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ние станахме уверени, че знаем какво ни очаква “

  03 Авг 2022 14:15ч.

  И какво ни очаква - оня дебелия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban -Пълен контрол

  03 Авг 2022 14:16ч.

  ЗЕ има пълен контрол над ИЕ.Той е политически,икономически,военен.Случващото се в Украйна има и вектора на запазване на тоталния контрол над ИЕ.Нужна бе желязна завеса м/у Русия и ИЕ. На път са да я построят.Това ще ни обрече на още 500г васалитет.Този път на запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 500 години васалитет?

  03 Авг 2022 17:55ч.

  j.jelevban, това е било преди почти 150 години. Последния беше 45 години. Динамиката на промените в света е такава, че сегашния ни васалитет е към края си. Да се готвим за следващия. Хубавото е, че за един бит, двама небити дават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещата не опират до Изток-Запад, а до Център и Периферия

  03 Авг 2022 21:37ч.

  При османския и ако щеш руския васалитет бяхме първи окръг, широк център.. Вече сме периферия..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гледай си хранилката!

  03 Авг 2022 14:28ч.

  Ако слушкаш, ще има и да папкаш.Ако не слушкаш, ще трябва да бачкаш и тогава ще стане мазало!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XAXA

  03 Авг 2022 14:51ч.

  Е, накъде без соросоидното българско творение!!! Тоя капацитет на обслужващия персонал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  03 Авг 2022 14:56ч.

  Друго си е даскала от фалиралия Европейски колеж в Пловдив Вацев...едни такива умни ги реди, все Матушката права, все др. Путин ги е изиграл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  03 Авг 2022 15:14ч.

  Кръстев е грантаджия на квадрат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  03 Авг 2022 16:21ч.

  другарите в очакване зАпада да се разпадне и отрочетата им да се приберат при тјах...45 години се напъваха зАпада да се разпадне, разпадна се изтока. Така и сега. Не виждат реалността, виждат халјуцинации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малка подробност, значи

  03 Авг 2022 16:27ч.

  Трябваше да каже снализаторът, кой провокира и постоянно “претопля” конфликтите на Балканите, за които се вайка. Да не би да са работодателите му?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  03 Авг 2022 16:55ч.

  Доста повърхностен коментар. От Кръстев очаквах доста по-сериозен анализ. Интересно е съпоставянето на конституциите на балканските и балтийските държави, разликите между които Кръстев не е посмял да коментира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е голяма илюзия, корист и непочтеност, в името на какво?

  04 Авг 2022 9:15ч.

  С една дума от коментарите обобщено - парите не миришат. Има индивиди, които възпроизвеждат, това което е налято в "кухината" им със сребърниците, факт - последните 30 години от битието ни! ........ Нашата световно известна лечителка Ванга е казвала: Видиш ли крив човек - бягай далече от него! ...... Не ли пък да ходиш да му слушаш приказките. Цитат. Толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • huev

  04 Авг 2022 20:06ч.

  Тоя въобще не е кьорав

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи