Германия се дърпа за танковете за Украйна, защото се надява да оправи отношенията си с Русия

Германия се дърпа за танковете за Украйна, защото се надява да оправи отношенията си с Русия

Ако не е очевидно - правителството на Германия толкова се дърпа от пращането на танкове за Украйна, защото се надява на шанс отношенията с Русия да бъдат възстановени след войната. Особено икономическите в сферата на енергетиката.

Както съм повтарял много пъти, конкурентоспособността на немската индустрия зависи от евтин газ. Само Русия може да предостави газ на необходимата за това цена. Алтернативите за Германия са съществено по-скъпи и означават силно намалена конкурентоспособност на индустриалното ѝ производство.

Този проблем може би е възможно да бъде решен, ако Германия се откаже от по-безумните аспекти на енергийната си политика. Като пълния отказ от ядрена енергия и въглища в рамките на идните няколко години. Но това по някакви неведоми пътища на политическо безумство се е превърнало в основен вътрешнополитически приоритет.

Донякъде съжалявам Олаф Шолц. Той е в изключително трудна позиция. От една страна иска да задоволи крайното зелено движение в страната, от което зависи политическото оцеляване на правителството му. От друга се опитва да се вслуша и в тревогите на немските промишлени конгломерати, които бият камбаната, че липсата на евтина енергия прави редица производствени линии нерентабилни.

Не се заблуждавайте. Дори да не го признават публично, много от немските корпорации (и техните политици) таят надежда отношенията с Русия да бъдат възстановени след войната. Затова те съветват канцлера да не се обвързва много с нея и да работи за възможно най-бързото ѝ приключване.

За капак го има и външнополитическият натиск, от САЩ, от Украйна, че и от съседна Полша. Какво да прави немският канцлер? Което и решение да вземе някой ще е недоволен.

Шолц изглежда като мекушава личност, политик, който търси да управлява чрез съглашения и компромиси, и някой, на когото му е неприсъщо да действа решително и еднолично. Да е на власт в момент на едновременна икономическа и външнополитическа криза е най-големият кошмар за такъв тип политик.

 

Източник: Фейсбук

 

Коментари

 • viva

  23 Яну 2023 12:57ч.

  "Авторът" чете мисли! Само че грешните. Съвсем други са причините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  23 Яну 2023 13:14ч.

  Според мен причината е, че политиците в Германия се отнасят по-сериозно към хората, които са гласували за тях според това което са заявили преди изборите, а още повече, че в Германия управлява коалиция от партньори. В Германия хората много добре знаят какво се е случило във ВСВ, след като немски танкове са стъпили в СССР. Засега се ослушват, т.к. ако дадат танкове, могат да се окажат непопулярни сред избирателите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  23 Яну 2023 21:06ч.

  Това са нЕкви пълни глупости. Интересували се от избирателите? Точно в Германия ли бе? Сериозно ли? Що така доскоро не се интересуваха (мигрантската криза), а сега, изведнъж, се поинтересуваха? LOL Смешки нЕк'ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  23 Яну 2023 13:40ч.

  Linde - най-голямата технологична компания в газовата индустрия на Германия, е купила американския си конкурент и се изнася в САЩ. И не е единствената. Шолц явно се опитва да спаси, каквото може. Но едва ли ще успее, като се има предвид огромният натиск от страна на САЩ за съсипване на германската икономика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе

  23 Яну 2023 14:44ч.

  Руското самосъсирване ще да е 10 пъти по голямо от немското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  23 Яну 2023 15:07ч.

  @Абе 23 Яну 2023 14:44ч. Ако знаеш някакви факти, моля, сподели ги. Иначе - отивай в Дневник да си вихриш фантазията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Яну 2023 14:43ч.

  След 100 г. С някои руски княжества може и да иска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до псевдоЗИПа

  23 Яну 2023 16:54ч.

  След 100 години понятието " княжество " няма да същесктвува, както и понятието"англосакси" За какво мислиш се налива мантрата БЛМ до там, че в даже българската търговска верига Лидл в рекламите сал негра и жълти??? Бегай в гробищата за си пазиш местото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Илон

  23 Яну 2023 19:01ч.

  Няма вече решителни хора като "ефрейтора"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fort Bragg

  23 Яну 2023 19:59ч.

  Шолц бил не знам какъв си, Меркел била онакава си, дрън-дрън, че пляс. Германия е окупирана държава и немците "на власт" най-вероятно пишат молба в три екземпляра до посолството (не на България), за да получат разрешение да отидат до тоалетната. Не е сигурно, че ще им го дадат и винаги могат да го отменят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГФР доживява посредните си дни. Предстои отделяне на Бавария и ГДР

  24 Яну 2023 13:22ч.

  Бавария отива към Виена, ГДР възстановява Прусия с части от Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи