„Фуражката“ скри шапката на всички и няма да им я даде

„Фуражката“ скри шапката на всички и няма да им я даде

Забавно е да се наблюдава как вечно правите умнокрасиви съсловия са взели на мушка любимия си довчера Румен Радев. Ако нещата се задълбочат, почти сигурно в новия парламент ще видим инициатива за импийчмънт. Вече върви подписка в социалните мрежи. В контекста на тази вражда е хубаво да се запълни една медийна празнина – да се направи равносметка кой е новият властелин в българската политика, побеждаващ всички. Кой е силният, чийто качества го правят №1. Това е именно Радев, а отношенията му с жълтопаветниците са просто детайл. Но пък ситуацията показва с кого точно си имат работа.

След 2009 г. политическият властелин в България бе Бойко Борисов. Дори паднал от власт (2013 г), завръщането му предстоеше. 

Мразен от враговете си, те се коалираха с него (умнокрасивите). 

От 2020 г. обаче като безспорен №1 се утвърди Радев. През това време той:

√ Справи се с Бойко Борисов. Нито в началото на 2020 г., когато свали доверието от кабинета на ГЕРБ, още по-малко след пет месеца, когато Гешев влезе в президентството, се предполагаше негов успех. Но именно Радев детронира Борисов, който почти три петилетки не помръдваше. До 2020 г. свалянето на новия бай Тошо не бе просто дежурното занимание на карикатурни активни борци. То бе и химера, защото лидерът на ГЕРБ наистина бе съсредоточил цялата власт в себе си – непоклатим. 

Но Радев стори невъзможното. От лъв на джунглата, Борисов се превърна в мъркащо за нова власт коте.  Много фактори повлияха, но копието държеше президентът.

√ Смятаният дотогава и сега за руска матрьошка Радев влезе в легална и показна колаборация с американците. Стана ясно, че той може да играе с тях. При това много добре. В момента изглежда започват активни игри с руснаците. Другият български политик, който се справя(ше) на двата най-важни стана, бе Борисов. Може би затова никой не може да се вреди сред тях. А това показва наличие на усет, комбинативност, политически интелект.

√ Нито един български политик до момента не бе успявал да обедини искрено социалистическия и жълтопаветния електорат. Стори го Радев, което помогна за преизбирането му през 2021 г. Дължи се отново на гореизброените качества.

√ Радев не просто свали ГЕРБ. Той и чегърташе ГЕРБ. Сега се чувства силен да чегърта и „промяната“. Миналата есен изглеждаше, че Кирил Петков се е покатерил на раменете му. 

Бе обратното – Радев използва Петков. Лансира го за радост на САЩ и площадната общност, после веднага взе да се разграничава. При това отново успешно.

√ Каквото и както да правеше Радев през всичките години на мандатите си, той не се превърна в марионетка на ДПС. Не бе жалък партиен придатък като Плевнелиев. Не се подмазваше като Първанов на Борисов. Не загуби нарисувани избори като Стоянов.

„Зеленият чорап“ въобще не се оказа праволинеен, уставен, а с това уязвим. „Фуражката“ скри шапката на всички, които си мислеха, че ще му дърпат конците. Особено на Корнелия Нинова. Когато трябваше бе с тях, когато не – не.
В настоящата ситуация са два интересните момента. Първият се отнася до БСП: Изцяло от Радев зависи ще бъде ли потопена партията. Удавянето е сигурно, ако един път на седмица до изборите новият министър на икономиката вади по една сделка за износ на оръжие от времето на Нинова. Фактът, че бе сложен на поста уволнен от нея бивш шеф на ВМЗ – Сопот, не само анонсира събитията. 

Но е и показна демонстрация на президента  – силен е, не му пука.

Действа остро, фронтално.  Вторият момент е по-важен, като се онагледява с първия: ако на страната й предстоят поредица от кратки коалиции (най-вероятното бъдеще), всяко едно редовно правителство следва да внимава с Радев, защото ще бъде сменено от служебно. То не бива да воюва с президента, иначе той ще му разрови бакиите. Най-добре е да го слуша. 
Най-добре е всички да слушат президента, щом през 6 месеца ще идва негова власт. Всичко това още повече превръща Радев в №1, правейки негови заложници всички в българската политика. Наблюдателите подценяват ИТН. Тоест недостатъчно анализират нейната роля през последната година.  На два пъти миналото лято ИТН не опита да състави свое правителство, третия път сега развали действащото – все разчиствайки път на кабинет на Радев. 

Междувременно го и уреди с министър на външните работи. Сега, когато всички са врагове на президента, само ИТН не е. Тя се държи близо до тезите и посланията му. Възможно е именно това да спаси ИТН от масово пророкуваната й политическа смърт. Всеки Ахил обаче си има пета. Огромната част от българите  харесват президента, но той вече си няма площадна агитка. „Градската десница“ вика срещу него, БСП няма да закара автобуси за подкрепа. А площадът като инструмент за въздействие в българската политика не бива да бъде подценяван -  самият Радев го ползва преди 2 години.

В момента с тишината на мъдрец Борисов сваля оръжията срещу държавния глава. Прави го, за да не помпа топката на ПП. После надцакването между двамата ще продължи, като победата ще зависи от текущата форма на играча. А умнокрасивите ще си викат, но на никого няма да пречат.

 

За "Гласове": Искрен Вълчев

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИП

  08 Авг 2022 19:39ч.

  Мъдрият БГ народ се докара до там ,че един бутафорен президент с церемониални функции, да назначава анонимници и всички да му лижат загъ, за да впишат в биографията си - слуга на харода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк Шикългрубер

  08 Авг 2022 20:07ч.

  Къш ма как'Цонке !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селянина с колелото

  09 Авг 2022 8:17ч.

  Менте, я да се мащаш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  09 Авг 2022 9:13ч.

  Ма верно си ЗИП. Бегай да сменяш гуми, вместо да се опитваш да мислиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изкараха радев нещо, а той е едно нищо

  08 Авг 2022 19:46ч.

  Кой вярва на такива глупости?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  09 Авг 2022 9:14ч.

  Едно нищо, обсъжда човек избран с гласовете на над милион Българи. Типично жълтопаветна простотия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЧОВЕК

  09 Авг 2022 12:51ч.

  МАЙ ТИ СИ ЕДНО НИЩО......................................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът предлага модели на управление.

  08 Авг 2022 20:28ч.

  Миналата есен предложи анти Боковско обединение на силите, предстамлявани от ново поколение политици, които да изведат страната от Боковизма чрез чегъртане. Тоя модел не сработи. Сега предлага управление на опитни кадри дори и с компромис с гербавите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само изкарването на България от НАТО и ЕС може за му изкупи ангажиментите към Вашингтон

  08 Авг 2022 20:45ч.

  Но дори той да би пожелал подобно нещо, то е невъзможно при толкова чужди войски на територията. Ще направят преврат без да им мигне окото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Авг 2022 21:13ч.

  И как точно виждате действията на президента за тези цели? Общите пожелания са едно, а алгоритъмът - съвсем друго. Имам предвид да посочите - първо, второ и т.н. С анализ на обществената и партийна подкрепа, на която със сигурност може да разчита; анализ на правните рамки на действията му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Авг 2022 21:19ч.

  А, да не пропусна - и времевите рамки. Да кажем - първо - подготовка на общественото мнение за провеждане на референдумите. Подзадачи - създаване на инициативен комитет, формулиране и обосноваване на въпросите, осигуряване на медии - телевизии, вестници, форуми, соц. мрежи и т.н. - срок 1 година (1 месец, 3 месеца ...). Цена: ? И т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не сме правили референдуми за поробването си в ЕС и ОТАН, просто го гласуваха дупетатите (имената и адресите им са известни)

  08 Авг 2022 21:37ч.

  И изобщо, какво общество, какви партии (те са за забрана до една). По-скоро трябва да се надяваме на Генералния щаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Авг 2022 21:53ч.

  Ъ. На генералния щаб!? Те така са си устроили животеца, кариерите си - от къв зор да се разбутват? От любов към Отечеството?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук отсега на тотък ще се намесват предимно генерални щабове разни

  08 Авг 2022 22:14ч.

  Тежко ни, ако не можем да разчитаме на нашите натовски орли. Офицерите от запаса на БНА сме вече стари за активна дейност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Авг 2022 22:01ч.

  Радев има влияние - факт! Корнела го подцени, изигра му номер с ПП и ДБ, затова сега ще рине обора в Крушовица 🤣 Радев я бе избрал за регулатор, а тя се юрна да краде в несвес, ем ... никой няма да плаче за неги 😁Отсега мога да ви кажа кой ще е следващият му агент, ама няма 😁... не е Янев. 😜

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дени Милушева

  08 Авг 2022 22:14ч.

  Има една важна подробност. Обикновено народно събрание, може да промени Конституцията и служебното правителство да отпадне. И Радев е до там. Ще си наляга парцалите. Вече е дошло и времето за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • посмали манго

  08 Авг 2022 22:18ч.

  дебейците даже няма да помиришат следващия парламант , а бесепарите са на кантар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  08 Авг 2022 22:42ч.

  И що да отпада? Служебни правителства България има още 1879 г. с приемането на Търновската конституция, когато не е имало Румен Радев. Добра работа вършат. Не го слушай Ог.Минчев - той ще се пръне от фобства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кремъл

  08 Авг 2022 22:17ч.

  "Пилците се броят наесен", подлого Радевска! Напълно възможно е точно "натовецът" да рине оборите в село Славяново!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко вече се изясни, паднаха всякакви съмнения

  08 Авг 2022 22:34ч.

  Както и да го извъртате, Радев се оказа безскрупулен кариерист и обикновен подлец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти, като не си подлец,

  08 Авг 2022 22:44ч.

  иди му го кажи в лицето в Президентството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лалю

  08 Авг 2022 22:51ч.

  Радев е никой и няма нищо. Цялата власт е в ДпС. Дори и в даден момент да не им се подчини, от него не зависи нищо. Интересите на сарая са над всичко и над всички! Това са реалностите в “българската” политика. Който не се съобразява, получава здрав депесарски шут и отива директно на бинището на история. Или просто някое бунище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чак пък толкоз

  08 Авг 2022 23:14ч.

  Днес няма самостоятелен източник на субектност с център в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  09 Авг 2022 1:38ч.

  Напълно съм съгласен колега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безмислени егоистични битки

  08 Авг 2022 23:50ч.

  За кой е по най-"голям" политик. А народа тъне в мизерия и отчуждение. Жалки опити за осъществяване на рейтинг по американски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вълчев, от твоето "перо" (клавиатура) в божиите уши/очи!

  09 Авг 2022 1:40ч.

  Особено, що се отнася до "умнокрасивите ще си викат, но на никого няма да пречат".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  09 Авг 2022 8:35ч.

  Тая зима умно-красивите жълъопавртници с хлабава сексуалност ще минат безруска газова терапия. На пролет ще преброим най-идейните, та да се видят кои са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста куха апология на Радев

  09 Авг 2022 8:37ч.

  НИЩО не зависи от льотчика. Ако изглежда много "як" , силен, самостоятелен , гъвкав и т.н. това е защото АМЕРИКАНЦИТЕ СА МУ РАЗРЕШИЛИ за момента да го играе такъв. Не забравяйте - Радев е най-ценния американски агент у нас, Синергетики № 1 ! Любимата им такткика за манипулация на стадото - "добро ченге, лошо ченге"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако има някакви задкулисни преговори САЩ-Русия

  09 Авг 2022 8:41ч.

  Които касаят войната в Украйна, примерно примирие , преди междинните избори в САЩ , а така също воюващите страни да се подсилят , нищо чудно САЩ да дадат на протежетата си като Радев команда "отбой" ! Да се понаправи пак на "народен човек" , ей го ще свалят цената на горивата /решено за целия ЕС, ама карай/, може дори да възстанови доставките от Газпром до декември...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И така всичките позитиви - у Синергетика !

  09 Авг 2022 8:42ч.

  Народът щастливо блее - възстановили са му /част от/ отнетото ! Примерно газови доставки... Сиромах човек на половин п..ка се радва. Това е Радев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  09 Авг 2022 11:53ч.

  Нали, като приказката за равина и козата. Моше се оплакал, че голяма теснотия у тях, прескачат се десет човека, не се търпи. Равинът го посъветвал да си вземе коза. Послушал го Моше, но мъките му станали още по-големи и след една година се върнал при равина. "А сега махни козата" - казал му равинът. Моше го послушал и заживял щастливо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кратък преглед на творчеството на автора в ПИК, Блиц, Епицентър и тук

  09 Авг 2022 9:43ч.

  показва, че от гледна точка на нравствената хигиена е по-добре статията да бъде прескочена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  09 Авг 2022 12:05ч.

  Много верен анализ! Повечето политолози се опитват да не озвучават такива истини или да го правят частично, макар че съм убеден че виждат всичко това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦРУ скри шапката на всички и няма да им я даде

  09 Авг 2022 13:32ч.

  Благодаря, Вълчев, за коментара. Съвсем политкоректно си заменил ЦРУ с неговото прокси и натовска фуражка в президентството на България - самият президент Румен Радев. Когато САЩ владее Гешев, Радев, Нинова, Борисов, Трифонов, Кирчо&Кокорчо, Христо марвояда и Наско гнома, Данчо ментата, значи че владее цялата политическа каста. Сидеров и Костадинов са нежелани за САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  09 Авг 2022 16:32ч.

  Преди две години написах: "Ако РРадив спечели президентските избори, ще ни управляват марионетни и служебни правителства до края на втория му мандат"! Познах ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи