"Файненшъл Таймс": Киев в шок, че републиканците могат да спечелят в САЩ и да спрат "празния чек" с помощта

"Файненшъл Таймс": Киев в шок, че републиканците могат да спечелят в САЩ и да спрат "празния чек" с помощта

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украински официални лица са изразили "шок" от предложенията на републиканците, че бъдещата помощ за Киев може да бъде ограничена, ако партията спечели Камарата на представителите на междинните избори в САЩ през ноември, като призоваха Вашингтон да продължи да оказва двупартийна подкрепа, пише в. "Файненшъл Таймс".

В коментари лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви по-рано тази седмица, че очаква трудности при приемането на допълнителна помощ за Украйна, ако партията му спечели долната камара на Конгреса - резултат, който се прогнозира от настоящите социологически проучвания.

Лидерът на парламентарната група на президентската партия "Слуга народа" във Върховната Рада на Украйна Давид Арахамия е заявил пред "Файненшъл Таймс": "Бяхме шокирани да чуем тези коментари на г-н Маккарти, честно казано". Той е добавил, че се е срещнал с Маккарти при неотдавнашното си посещение във Вашингтон и е бил накаран да вярва, че подкрепата на САЩ за Киев ще продължи.

"Само преди няколко седмици наша делегация посети САЩ и имаше среща с г-н Маккарти", каза Арахамия. "Бяхме уверени, че двустранната подкрепа на Украйна във войната с Русия ще остане основен приоритет, дори и да спечелят на изборите", пише изданието.

Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство, добави, че Киев разчита на "продължаваща двупартийна подкрепа" от страна на САЩ.

От началото на конфликта Конгресът на САЩ е приел милиардна помощ за Украйна, като наскоро беше одобрен пакет от 12,3 млрд. долара.

През май 11 републикански сенатори и 57 републиканци от Камарата на представителите се противопоставиха на искането за помощ за сигурността на Украйна в размер на 40 млрд. долара. Законодатели и анализатори очакват несъгласието на републиканците да се увеличи в следващия Конгрес, особено с наближаването на парламентарните избори през 2024 г.


Майкъл МакКол, водещият републиканец в Комисията по външни работи на Камарата на представителите, заяви пред Блумбърг, че републиканците все още подкрепят помощта за Украйна, но искат да видят повече надзор.

"Мисля, че все още има широка двупартийна подкрепа за усилията", каза Маккол. "Искаме да сме сигурни, че нашите партньори от НАТО се справят и поемат тежестта на разходите."

Джош Хоули, сенатор републиканец от Мисури, заяви в изявление в сряда: "Съединените щати са похарчили повече за помощ за Украйна, отколкото всички наши европейски съюзници взети заедно, и то без никакъв смислен надзор. Това е глупаво".

Администрацията на Байдън заяви, че макар да очаква конфликтът в крайна сметка да приключи на масата за преговори, официалните лица не виждат непосредствена перспектива за дискусии и ще продължат да предоставят военна помощ, за да укрепят позициите на Украйна.

Европейски официални лица заявиха, че макар да отбелязват коментарите на Маккарти, не смятат, че те бележат началото на истинска промяна.

Естонският министър на отбраната Хано Певкур посети Вашингтон тази седмица и заяви, че в разговори с републиканците е повторил, че подкрепата за Украйна означава запазване на международния ред. "Основното послание е, че това не е война между Украйна и Русия, а война на свободния свят и света, основан на правила, срещу агресора", каза той.

Съветникът в Центъра за стратегически и бюджетни оценки на САЩ Ерик Еделман, , заяви, че очертаващите се разногласия между републиканците "създават много лошо усещане", но очаква, че САЩ ще продължат да бъдат в състояние да подкрепят Киев.

"Не бих казал, че това е смъртна присъда за по-нататъшна помощ за Украйна", каза Еделман, бивш посланик на САЩ и висш служител на Пентагона. "Ще има някои републиканци, които ще я подкрепят... но ще бъде много по-трудно, защото центърът на тежестта ще се измести към по-изолационисткия, неподкрепящ Украйна елемент в Републиканската партия", казва той, цитиран от "Файненшъл Таймс".

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • Няма вечни психопатии

  20 Окт 2022 11:31ч.

  Рано или късно нещастникът умира

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  20 Окт 2022 11:37ч.

  Струва ми се, че разбирам страха на управляващите в У.-ако някой им поиска отчет за получените пари и тяхното изразходване? Всеки е чувал, че американците се страхуват от Мин . на финансите на САЩ. Ще се намалят парите, а Зе. и приятели не искат това! Нали?! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  20 Окт 2022 17:55ч.

  Американците се страхуват от IRS, което е американската НАП, а това е различно от министерство на финансите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  20 Окт 2022 20:36ч.

  Благодаря за уточнението. Ще Ви бъда благодарна, ако уточнявате написаното от мен.Все пак не мога да зная всичко! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма страшно

  20 Окт 2022 11:38ч.

  Споко, демонократите вече имат опит в това да не позволяват другите да печелят. Нали и тук в Европа и БГ ги копираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • освен това взимат крути мерки

  22 Окт 2022 10:01ч.

  сега в оставащите до междинните избори 1-2 седмици доминираният от тях парламент одобри нови 15 милиарда $ за Украйна веднага... Все ще им стигне на укрите за 1-2 месеца... Не е лесно, наемниците от Исклямска Държава на фронта си чакат заплатите, по 1500 $/месец, ами инструктори, ами социални плащания вместо Еленски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  20 Окт 2022 12:14ч.

  и едните и другите са еднакви нали бяха станали прави и ръкопляскаха на наркомана в конгреса нали впк на сащ ги праща в сената нищо няма да се промени докато не се направи финансов одит на украина

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  20 Окт 2022 12:49ч.

  точно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слугите в Украйна

  20 Окт 2022 12:50ч.

  Всеки знае на кого слугуват, но те упорито се наричат “слуги на народа”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скептик

  20 Окт 2022 13:05ч.

  Републиканската партия е по–войнолюбива по традиция, а и двете партии нямат нищо против военната промишленост да печели и украинците да си дадат всичко, за да изплатят дълговете си, но все пак има надежда, че някой ще иска финансов отчет. Байдън, изглежда, беше лично задължен на украинския олигархат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лоши олигарси, рекетират горкия старец

  22 Окт 2022 10:03ч.

  заради синчет му Хънтър...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обратното е

  22 Окт 2022 21:36ч.

  Войнолюбците са демократската пасмина. Руският окупационен корпус ще спре офанзивата си в резултат на републиканската победа на 8-ми ноември, когато ще им се премери шапката на напълно разпасалите се джендерясали демократски изчадия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помощта няма да спре,

  20 Окт 2022 13:50ч.

  защото в САЩ на власт е Дълбоката държава, а за нея избори няма. Единственият начин е Украйна да изчезне и да стане част от Русия, което Русия не иска. Или пък Русия хубаво да разбомби САЩ, което също не иска, а и не може. Войната е бизнес и от нея има интерес световният капитал, част от който е и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  20 Окт 2022 16:06ч.

  Очаквам, Байдън и шайката около него да станат "куца патица" . Рапуликанците да насочат услията си към Далечния Изток и да остоставят на мира Европа и Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  20 Окт 2022 16:07ч.

  Очаквам, Байдън и шайката около него да станат "куца патица" . Рапуликанците да насочат услията си към Далечния Изток и да оставят на мира Европа и Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  20 Окт 2022 17:16ч.

  Американците показаха на практика, че могат да осигурят на украинците решителлни победи. Могат и да не осигурят, ако путин предложи нещо интересно в замяна. В Белият дом ще определят, кой да е победителя със войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Победителите пишат историята

  22 Окт 2022 10:09ч.

  И имат свобода на въображението си. Ето, личният архив на СЪР У. Чърчил за действията му през ВСВ остава засекретен за нови 70 години... Кой ще го чете тогава, не ние. И с идеите и въжделенията на Принц Филип няма да се запознаем, защото неговото завещание може да стане достъпно след още 90 години... Благородниците държат на доброто си име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  20 Окт 2022 18:29ч.

  Всичко ще им спрат, подготвят ги да си знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи