Джонсън с таен план за нов алианс като баланс срещу ЕС

Джонсън с таен план за нов алианс като баланс срещу ЕС

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е предложил да бъде създаден нов икономически и военен съюз като алтернатива на ЕС. За тайния план на Джонсън съобщи вестник „Corriere della Sera“, позовавайки се на информирани източници.

Според тях, британският премиер прави тези планове вече повече от месец. Той представил за първи път идеята си на украинския президент Володимир Зеленски по време на посещението си в Киев на 9 април.

Моделът на новия вид Европейска общност ще има за лидер Великобритания и ще включва освен Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, както и евентуално Турция на по-късен етап.

Британската инициатива разчита на държавите, които отстояват своя национален суверенитет, имат либерални икономически възгледи и се противопоставят на политиката на Москва.

Ръководството в Киев, от своя страна, не е взело отношение по британската инициатива и нито е приело, нито отхвърлило идеята.

Според изданието, Украйна може и да прегърне идеята, ако по време на срещата на върха на ЕС на 23 юни на страната не бъде признат статут на кандидат за членство в Евросъюза.

Ако 27-те вземат такова решение, съществуват сериозни опасения то да предизвика протест от страна на Албания и Северна Македония, които от години чакат да започнат преговори за присъединяване. Затова, според някои преговарящи, има и друга хипотеза: лидерите на държавите от ЕС да се ограничат до неясна декларация, че Киев има "европейска перспектива" (т.нар. "Солунска формула").

В такъв случай Зеленски би приел по-сериозно алтернативното предложение на Борис Джонсън. Възможно е също така слуховете за тези контакти да се разпространяват сега, именно за да се окаже натиск върху европейските лидери преди решенията през юни. Вероятно е също така британският проект да е колос на глинени крака: Лондон не разполага с капацитета на ЕС да подкрепи финансово Украйна, нито пък е сигурно, че Полша или балтийските държави биха предприели инициатива, която може да застраши отношенията им с Брюксел.

Със сигурност Джонсън търси политически дивидент, отбелязва европейски министър: британският премиер се надява да получи допълнителен коз в преговорите с Брюксел, които самият той би искал да поднови по отношение на Брекзит. По този начин Лондон се опитва да наруши баланса на континента. И може да се окаже, че ще се разкрие разломната линия, която наистина съществува на европейския континент: тази между страните, които помагат на Украйна по-решително - най-вече Обединеното кралство и Полша - и тези, които го правят по-цинично и колебливо. Според Ариана Антеза от Института за световна икономика в Кил, само Лондон досега е предоставил на Киев повече икономическа и военна помощ по време на войната, отколкото целия Европейски съюз. А Полша е дала повече от Германия, Франция и Италия. Така войната на Владимир Путин, която продължава вече четвърти месец, започва да отваря първите политически пукнатини в Европа. 

Коментари

 • Тези съюзници са лика-прилика на остатъците от британската империя

  27 Май 2022 13:08ч.

  Така отминава световната слава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Май 2022 13:21ч.

  Бе, тая пуста британска империя, отритната отвсякъде, си търси нови мющерии. Колониалното мислене и мъка, май никога не умират !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  27 Май 2022 13:40ч.

  Нео господарите от Жалката Британия си търсят нови балами слуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миню

  27 Май 2022 13:57ч.

  Ей, тази влага на Албиона се отразява зле и на политиците. Друго си е топличкото на юг. Англетата са зли, защото от всякъде ги изгониха. А Джонсън-ът отдавна е изперкал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Май 2022 14:05ч.

  Нас ще ни поканят ли? Че да е**м мамата и на тез.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бляновете на сламения палячо

  27 Май 2022 13:57ч.

  Подсказка: да включи и Руанда и Бора Бора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  27 Май 2022 14:00ч.

  Да си взимат шляхтата и Прибалтика , лошо няма. Между другото, като е дала толкова много помощ на Украйна , Великобритания що не каже и колко украински бежанци е приела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов икономически и военен съюз като алтернатива на ЕС

  27 Май 2022 14:03ч.

  Да разбираме ли, че Полша, Естония, Латвия и Литва ще напуснат ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • острова витае в облаците

  27 Май 2022 16:30ч.

  Няма логика едни и същи държави да участват в различни икономически и военни съюзи. Как я вижда острова тая работа? Ами нали тези съюзи ще вземат да си противоречат все за нещо. Острова винаги витае в облаците, нищо общо с реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разъждения

  27 Май 2022 14:21ч.

  По-скоро Борето бяга от реалността, защото съвсем скоро ще останат без Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Май 2022 15:15ч.

  Подкрепям тов.Джонсън! Явно е агент на Кремъл.Русия има огромен интерес Европа да се раздели. Devide et Impera!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бързай бавно

  27 Май 2022 16:33ч.

  Затова и военната операция върви бавно. Путин дава възможност на всички да се изпокарат, да може хубаво да се срине целия живот на америка и европа, а после от руините Русия да дойде на бял кон и да обере каймака. Кисинджър да не е сляп да не го вижда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брекзит като полит.ноухау

  27 Май 2022 16:39ч.

  За никакъв баланс в Увропа не може да се говори, докато на равни нога европейските народи не получат пълното меню с нео-имперски проекти - в това число на Китай и на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • армагедон

  27 Май 2022 17:41ч.

  На Острова са най-жертвоготовните за запазване на статуквото. Затова именно те първи ще отнесат хурката на задаващото се цунами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи