Джефри Сакс: Вече не става дума, че Америка експлоатира света, а че Америка застрашава света

Джефри Сакс: Вече не става дума, че Америка експлоатира света, а че Америка застрашава света

Превод: Владислав Наков 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Слово на университетския преподавател Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие” в Тайван

Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 трилиона, което е повече от достатъчно, за да се сложи край на крайната бедност. Моята страна  – САЩ – шокиращо, харчи повече от 40% от тази сума или повече от $1 трилион годишно. Това е една сбъркана политическа система, която с удоволстиве гласува “за” военните разходи, но отказва да гласува “състрадателни” такива и това е толкова дълбоко вкоренено в нашата политическа система, че прави света колкото по-несправедлив, толкова по-опасен и толкова по-кризисен, отколкото можете да си представите. Между другото не прави нищо и за американския народ. Вече не става дума, че Америка експлоатира света, а че Америка застрашава света.
 
Продължителността на нашия живот в САЩ е намаляла драстично за последните девет години. Очаквана продължителност на живот сега е 76 години  –  по-ниска, отколкото в Китай, много по-ниска, отколкото в Тайван и с 9 години под ниска от тази в Япония. И въпреки това сме толкова богати, че това просто отново е криза на мисленето и преведено означава – институции, които не функционират.

И понеже продължителността на живота ни е намаляла през последните 9 години, нашият Конгрес не е направил почти нищо, освен да увеличи военните разходи.

Наричаме ги “разходи за отбрана”, но това не е отбрана, а обидно харечене на пари.

Списание The Economist казва, че Тайван е най-опасното място в света. Преди всичко, имайте едно на ум, когато става дума за англо-саксонски публикации.

Но позволете ми да кажа няколко думи за опасността и начините за излизане от нея. Единствената страна в Централна Америка, в която няма въоръжен конфликт е Коста Рика. Тя е изключително интересна, защото през 1948 г. Коста Рика елиминира армията си и вече няма такава. Всички останали страни в Централна Америка имат, но Коста Рика е единствената в този регион, която избягна война. Да имаш армия не означава, че ще живееш в мир, не значи, че ще живееш сигурно. Да имаш армия означва военни преврати, провокации, външни заплахи или манипулация отвън, особено след като САЩ обучиха толкова много армии по света. Това обаче не води до сигурност.

През последната година с жена ми живеем във Виена, в много интересен контекст. Австрия беше една от окупираните от СССР страни след края на Втората световна война. Почти всички окупирани държави имаха на териториите си съветски войски до 1989 г. в повечето случаи по репресивен начин.

Австрия беше изключение. Съветските войски се изтеглиха оттам доброволно през 1955 г. Това е много интересен случай, за да разберем по-добре войната и мира и какво накара СССР доброволно да се изтегли от Австрия през 55-та до ден днешен. Беше ли, защото Австрия е част от НАТО? Не! Австрия е единствената страна в региона, която не член на НАТО. Това, което се случи през 1955 г. беше, че Австрия ясно декларира своя неутралитет и че никога няма да приеме натовски или американски войски на своя територия. Затова СССР изтегли всичките си войски, защото Австрия вече не представляваше заплаха. Така съветските войски си отидоха вкъщи, а Австрия се превърна в прекрасна, жизнена и демократична страна, с изключително висок стандарт на живот, богата култура и никога, в нито един момент до ден днешен не е заплашена нито от СССР, нито от Русия. В нито един момент. Защото не представляваше заплаха нито за СССР, нито за днешна Русия, само защото беше неутрална страна.

Това е един много поучителен и почти забравен епизод от историята, който заслужава много по-задълбочено анализиране, не само за Австрия, но и за това, което е можело да се случи в света. Една от причините СССР да се реши на тази крачка е, че искаше да даде пример, а посланието беше: Ако страната стана неутрална, ние се изтегляме. А целта на руснаците тогава беше да убедят САЩ, че и Германия трябва да стане неутрална. Това е много интересен момент, защото нацистка Германия причини над 20 млн. съветски жертви, но през 1945г, Съветският съюз, страната пострадала най-много във войната, поиска демилитаризация на Германия, но САЩ казаха не. Още в края на 40-те САЩ започнаха да въоражават Германия, а през 1951г, американската окупационна зона, заедно с френската и британската, станаха Федерална Република Германия – напълно инкорпорирана в новия американски военен съюз НАТО. Това, разбира се, представляваше огромна заплага за руснаците, защото страната, която ги нападна няколко години по-рано и им причини над 20 млн. жертви отново биваше милитаризирана. Тогава СССР каза на САЩ: Трябва да се подпише договор, трябва да спре въоражаването на Германия. Но САЩ им отговориха: Не, ние сме НАТО и сме срещу вас.

През 1955 г., когато след смъртта на Сталин Хрушчов дойде на власт, Съветският съюз опита отново – Австрия обяви неутралитет, руснаците се изтеглиха, а посланието беше: Ако и Германия обяви неутралитет, ние се изтегляме и подписваме нов мирен договор за Европа. САЩ обаче напълно отхвърлиха идеята. Нашите най-видни историци и експерти по Русия, като Джордж Кенан, многократно и остро призоваваха за неутралитет на Германия, за да има мир и край на конфронтацията между СССР и САЩ. И въпреки че той беше автор на т. нар. “политика на сдържане”, той не призоваваше за Студена или Гореща война, а за разумна политика, неутралитет на Германия и през 1957г. изнесе лекция по ББС, призовавайки точно за това. Кенан обаче не беше чут и така се оказахме в Студена война, в надпревара по въоръжението и почти до край на света през 1962 г. заради ядрената конфронтация. И ако се вгледате по-дълбоко в Кубинската криза ще видите, че става въпрос за същото, за Германия. Само нашите най-изтъкнати историци са наясно, но това не е историята, която ние разказваме. Така САЩ отказаха шанса за траен мир, светът оцеля по чудо…

(Край на първа част)

Източник: Владислав Наков

 

 

 

Коментари

 • Змията е най-опасна преди смъртта си

  07 Авг 2023 19:20ч.

  А Америка е отровна змия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  07 Авг 2023 20:40ч.

  браЦкият СССР можеше да си позволи тази напудрена политика за отделна държава като Австрия, за да я сочи за пример. Но Австрия е някак далече на запад от СССР/РФ...защо така не мислят Естония, Латвия, Украйна, Финланддия, Швеция, Полша, Молдова(и Швеция и Полша не са на границата на РФ, но същата тази РФ откъсна територия от Молдова, кръсти я Приднестровка република и оттам шантажира Молдова, а Полша помни много събития от 18 до 20 век), Грузия, Азербайджан, Казахстан...все с американските курабийки ли ще обясни Джефри този страх и неприязън от РФ? Или от нередвидимите реакции на някаква държава, която в 21 век се държи така сякаш е в 19 век. Или поне Джефрито да коментира мераците в Кремъл да възстановяват империята си, да размахват ядрената заплаха и да тероризират съседите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  07 Авг 2023 21:34ч.

  А като откъсна част от Молдова, да не би да внесе и етнически руснаци там? Които и до ден днешен не щат да са "молдовци", както косовските албанци не искаха да са сърби... И що ли "мераците" на Раша са все в съседни територии, населени предимно с етнически руснаци, останали извън границите на Руската федерация след разпадането на франкещайна СССР? Що ли не идат в Аляска, например, да си я върнат тез алчни за земи имперци, ами си връщат все територии населени предимно с руснаци? И, да, има целенасочена американска политика за насаждане на омраза, нарича се "омаскаряване" и "дехуманизация" на врага и е част от стратегията във всяка (хибридна) война. Сигурно и NED не е инструмент за пропаганда...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  07 Авг 2023 21:55ч.

  т.е. Кърджалийско отива в Турция, а такива като теб ще се бият да направят Сев. Македония част от БГ, нали била населена с българи, та макар и те да не го знаят:-) В желанието да се оправдават глупостите на кремльовските дебили какви още поразии могат да се направят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фръц

  07 Авг 2023 22:05ч.

  Ей, мюре жалко. От години само с тролене се занимаваш и въртиш едни и същи неща из нета. Заслужаваш си участта. Лазиш в калта и там ти е мястото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фръц

  07 Авг 2023 22:08ч.

  На "рашиски дебил" говоря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  07 Авг 2023 22:51ч.

  до "фръц 07 Авг 2023 19:05ч"-смотаняк, като няма какво да напишеш по темата или някакъв аргумент срещу написаното от мен да извадиш, и се занимаваш с мен? И всеки трябва да ти мирише насраното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  08 Авг 2023 0:27ч.

  "т.е. Кърджалийско отива в Турция" -- че между ушите ти е рядка каша, личи от далеч. но как пък не си направиха труда да ви сменят опорките за толкоз време - хептен за резил станахте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  08 Авг 2023 4:34ч.

  Трудно е да си дебил в днешно време, конкуренцията е голяма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  08 Авг 2023 11:41ч.

  Рашистки д., Кърджалийско отива в Турция по логиката на новите ни "братушки", признали Косово. Заради техните мераци да установят империята си, да размахват НАТО-вската заплаха и да тероризират света. Руснаците се събудиха и се включиха в геополитическия шах и правят ответни ходове на световната шахматна дъска. А моята логика не е нито "рашистка", нито "наглосакска", за разлика от твоята, и изключва косовски тип сценарии за която и да е държава, но реалността е друга. А поляризирани "умници" като теб, допринасят за проблемите на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • метафраст

  07 Авг 2023 20:46ч.

  Джефрито е един от малкото недебилизирани американци, нещо като ендемитна рядкост в тоя добре организиран зоопарк на простотия и меркантилизъм, с който рептилните са обрамчили глобуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  07 Авг 2023 20:54ч.

  когато американските рептили не бяха обрамчили глобуса, за 30 години нерептилите запалиха 2 световни войни а вие, понеже сте много образован, пресметнете колко милиона живота бяха загубени в тях(в СССР все още не знаят колко са умрели през ВСВ, някакси не им е важно...)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опааа

  07 Авг 2023 21:28ч.

  Ми вижте какви изкуфели тролове я защитават. Помийна яма, в това се превърна америка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  08 Авг 2023 4:37ч.

  Глобуса беше обрамчен от нагло-саксонски колониализъм, а престъпниците отиваха в Америка и Австралия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историк

  08 Авг 2023 19:53ч.

  Важно им е, но са толкова много, че не могат за ги преброят. Сега западът има желание да повтори. Как мислиш, дали Русия с този болезнен опит от Втората световна и с 6000- те хиляди ядрени бойни глави ще позволи на запада да я унищожи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Авг 2023 23:33ч.

  В действителност AIPAC e заплахата за Планетата !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи