Димитър Ганев: Сюжетът на предизборната кампания ще бъде "ние сме добрите, те са лошите"

Димитър Ганев: Сюжетът на предизборната кампания ще бъде "ние сме добрите, те са лошите"

Снимка: БГНЕС, архив

"ИТН останаха от малкото, които поддържат последователна линия спрямо Македония. Те виждат свой съратник в лицето на президента. Заради конфликта на ПП и БСП с президента, ИТН остават може би единствената формация вътре в коалицията, която поддържа доста добри отношения с президента. Това е форма на взаимна легитимация". Това коментира пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"Това дали ИТН ще получи трети мандат или няма да получи, не зависи от личните им разговори, въпреки демонстрираните добри отношения. След първия мандат вариантите ще бъдат изчерпани", допълни политологът. 

Позициите и от ПП, и от ИТН са категорични и ясни. При така поставена ситуация не може да се търси подкрепа от ИТН и нейната парламентарна група, смята Ганев.

Вероятно от ПП ще предложат леко реформиран кабинет и ще направят опит в Народното събрание да отцепят още депутати от ИТН, прогнозира политологът, но го определи като малко вероятно да се случи. "Със 121 мандата в България не може да се управлява. Това е мит", добави той.

По думите му, третият мандат е "само и единствено форма на послание" от страна на президента.

Димитър Ганев предполага, че мандатът ще бъде даден на БСП не заради ръководството на партията, а "за да не губи Радев връзка с редовите социалисти, които продължават да го подкрепят".

"Да помислим кой какво има да губи. Корнелия Нинова и партията, която представлява, ще се явява най-вероятно на избори през есента. Румен Радев ще се явява, ако въобще някога се явява, след пет години, ако реши да се явява на нещо. Ако погледнем резултатите на БСП в последните избори през 2021 г. виждаме постепенна ерозия и спад в обществената подкрепа, част от това се дължи и на конфликта между Корнелия Нинова и Румен Радев. Ако има някаква щета, по-скоро е за ръководството на партията, отколкото за президента", коментира политологът.

"ГЕРБ стои на нивата си от 2021 г. Очаквам сходен процент на ГЕРБ, може би малко по-висок – зависи дали ще се върне хартията. При ПП в последните четири месеца имаше очевиден спад, доста скоростен. Но като че ли разпадането на коалицията даде на ПП нов сюжет, около който може да се групират отново – сюжетът "ние сме добрите, те са лошите". Това са и контурите на предизборната кампания, ще се играе на тази база. ПП излязоха от тази тенденция на спад и най-малкото стабилизират позициите, на които бяха", коментира Димитър Ганев в предаването "Преди всички". Новото изследване на "Тренд" за електоралните нагласи  се очаква в средата на юли.

Според Ганев ПП от април насам започват да влизат все повече в дневния ред на либералната градска общност. През ноември ПП беше много сложна електорална композиция, която говореше както на тази общност, така и на масовия българин, през последните месеци малко се затварят, отбеляза той.  Според него "евентуална коалиция с ДБ още повече ще ги натика в това поле".

Има неизвестна величина, която се подценява и ще играе ролята на съществен фактор – служебният кабинет, който ще бъде назначен от президента, а последните два служебни кабинета се намесваха ярко в политическата кампания, отбеляза анализаторът и се усъмни дали ПП постъпват по най-правилния начин, когато атакуват човека, който ще назначи следващото служебно правителство.

Цялото интервю с Димитър Ганев чуйте в звуковия файл.

 

 

 

 

Коментари

 • бандеровка

  28 Юни 2022 7:51ч.

  Да, за срам на чалгарите те единствени от 7-те партии в НС биха отхвърлили импийчмънт на Зеления чорап. Главните линии в предизборната кампания са Радев и Путин. За тия двама злодеи седят само комунягите и Израждане за първия и ИТН за втория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  28 Юни 2022 7:53ч.

  За путлер са Израждане и БСП, за Радев-ИТН. Останалите партии са и срещу двамата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  28 Юни 2022 7:54ч.

  Къш, взимай лопатата и беж в Украйна да си защитаваш бандеровците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илияна - президент!

  28 Юни 2022 8:06ч.

  Бандеровки за Йотова! - време е за жена президент. И от Фемен подкрепят това. Бандеровката зове за импичмънт топлес пред клавиатурата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитър Ганев: Сюжетът на предизборната кампания ще бъде "ние сме добрите, те са лошите"

  28 Юни 2022 8:15ч.

  Тази чутовна с новстта си мисъл кога го споходи тоз господин? Снощи изневиделица или е научен в някой соросоиден раб.-фак.?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силно зарадван Тошко...

  28 Юни 2022 8:20ч.

  ...в очакване да пробва дали може да прегърне Радев по-високо от...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отдавна се наслушахме и нагледахме на глупости

  28 Юни 2022 8:20ч.

  ..........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  28 Юни 2022 9:12ч.

  Очаквам все пак някой да има и реални предложения, а не само лозунги. Например да каже, че ще вдигне доходите с 5 процента и да посочи как ще го направи. Че ще премахне тъпите ваучери, заради които ни се намаляват заплатите и ни се показва, че сме втора категория хора. ЗА съжаление медиите срещу заплащане пак ще ни сервират върволица фалшиви герои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Слугите на окупационните власти си гласуват сами" - това ще ви е сюжета на водевила

  28 Юни 2022 17:20ч.

  Ние, българите, няма да подписваме празен чек на колониалната администрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  01 Юли 2022 10:47ч.

  Ганев, единственото нещо, което тихомълком спомена е, че Христо и Просто Киро ще се явят заедно на избори - не им давам повече от 10%, а останалите ще се поделят м/у ИТН, БСП и ДПС, За Възраждане да не говоря...И всичко това заради тъпоумието на просто Киро! Русофилите не са се сплотили нараснали са с огромен процент! През септември Кирчо си продава новата лада и заминава за Канада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи