Димитър Ганев: Обединението ПП-ДБ ще направи още по-трудно съставянето на правителство след изборите

Димитър Ганев: Обединението ПП-ДБ ще направи още по-трудно съставянето на правителство след изборите

Предизборната коалиция на ПП и ДБ не решава политическото уравнение. Те можеха да са първа политическа сила и да вземат първия мандат. Дори да вземат първото място, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в това НС имаха мнозинство. Ще го запазят и в следващото, така че някоя от тях трябва да участва в управлението на страната. ДБ и ПП дава сигнали, че няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС и затова не виждам обединението какво ще промени. С него съставянето на правителство е дори по-малко възможно. Това каза политологът Димитър Ганев пред NOVA.

"И двата референдума са инструменти на определени партии да намерят свой сюжет. Това не означава, че ще има промяна в Конституцията. По-скоро се търси резултат за самата партия", посочи той.

По думите му, с новото обединение се минира възможността ДБ да говори с другите партии. "Ако наистина има силен обществен натиск за съставяне на кабинет, какъвто не се вижда, това може да е спояващ фактор за коалиция. В приключилото НС основният възпиращ фактор за коалиция беше високата политическа цена, която трябваше да платят партиите. Тя беше толкова висока и заради непопулярността на която и да е от партиите и приближаващия местен вот. Общественият натиск може да промени нещата така, че високата политическа цена да бъде платена, ако не влезеш в коалиция. Тогава трябва да имаме много висок обществен натиск", коментира Ганев.

Медийният експерт Георги Лозанов смята, че наблюдаваме ревю на политически провали, започнало от падането на правителството на ГЕРБ. "Надявам се, че обществото ще прояви политически разум, но това ще стане, ако то се уплаши, че ще загубим двата основни консенсуса, около които се крепи демокрацията - прозападният и антикорупционният. Те се клатят от политиците и България има риск да се превърне държава, в която никой не иска да бъде", заяви той.

Според него няма да се мине без "уличен натиск". "Не знам дали ще бъде защото няма да се състави правителство или защото ще има коалиция, която ще взриви улицата. Никой не иска реално президентска република", отбеляза Лозанов.

Източник: "Епицентър"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Кой ще гласува за пп+дб? Войнолюбците ли?

  05 Фев 2023 9:39ч.

  Който гласува за пп+дб значи гласува за заличаването на българската идентичност, на българският народ и на българската държава. Какви хора ще отидат да подкрепят пп+дб, които ТАЙНО от българския народ = суверена, са изпращали оръжие за нещастната Украйна?! Които пп+дб за 7 месеца опропастиха държавата с 15 млрд.лв. кредити! Чиито министър на иновациите подписал ТАЕН договор с Амазон, сякаш не е държавен договор, който касае народа, а му е бащиния. Заради тази коалиция пп+дб ХРАНАТА стана недостъпна за милиони унижени българи и работещи, и неработещи. И куп още антибългарски решения все в интерес на чужди държави и интереси. Долу продажниците, който гласува за тях значи мрази България - истинската България на българите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи