Die Welt: Скромно посрещане за Байдън в Рияд за разлика от Путин през 2019-а, явно Русия е по-влиятелна

Die Welt: Скромно посрещане за Байдън в Рияд за разлика от Путин през 2019-а, явно Русия е по-влиятелна

WELT отбелязва, че САЩ са претърпели първия си неочакван неуспех сред съюзниците си в опита си да създадат "глобален антируски фронт" по въпроса за Украйна.

Разликата в посрещането на руския президент Владимир Путин и стопанина на Белия дом Джо Байдън в Рияд показва засилване на влиянието на Москва. Това съобщва германският вестник Die Welt.

Руският президент Владимир Путин и саудитският крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд по време на посещение в Саудитска Арабия, 14 октомври 2019 г.

Изданието отбелязва, че по време на посещението си в Саудитска Арабия през 2017 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е получил луксозен прием. Американският лидер и саудитският крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд дори танцуваха традиционен танц със саби. На Тръмп беше предоставен отделен хотел, подобен на дворец, в който да отседне.

 

Когато обаче руският президент Владимир Путин пристигна в Рияд около две години по-късно, той беше посрещнат с още по-голям лукс, пише вестникът.

Всъщност, както отбелязва Die Welt, кортежът на руския лидер е бил придружен от ескорт от шестнадесет благородни конници на коне, а руският президент е бил настанен в дворец, частна собственост на кралското семейство. За разлика от тях, както посочва изданието, действащият президент на САЩ Байдън, който пристигна в Саудитска Арабия на 15 юли, беше приет по съвсем различен начин. "Американският президент едва ли ще бъде почетен при пътуването си до Саудитска Арабия тази седмица. Ще се проведе и среща на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, което означава, че освен ръководството на Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман и Обединените арабски емирства, гости ще бъдат Египет, Ирак и Йордания", се казва в заключение в публикацията.

Както отбелязва Die Welt, огромното нарастване на влиянието на Русия в Близкия изток се отразява и в протоколните жестове. Възходът започна преди години, но украинската криза имаше своите последици. В статията се казва, че по този начин САЩ са претърпели първия си неочакван неуспех сред съюзниците си, опитвайки се да създадат "глобален антируски фронт" по въпроса за Украйна. Близкоизточните съюзници на Вашингтон не подкрепиха западната политика спрямо Киев, а ОАЕ се въздържаха и не гласуваха за проекта за антируска резолюция в Съвета за сигурност на ООН.

Байдън пристигна в петък на първото си официално посещение в Саудитска Арабия в рамките на близкоизточната си обиколка. Той се срещна с крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд в Джеда и проведе разговори с престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд в делегации. Саудитската агенция по печата съобщи, че по време на посещението на Байдън министрите на енергетиката, инвестициите, комуникациите и здравеопазването на кралството са сключили 18 споразумения със своите американски колеги.

Източник: ТАСС

 

 

 

 

Коментари

 • mathur

  16 Юли 2022 19:44ч.

  Тоя изкуфелия пак тръгна да се здрависва с ....въздуха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  16 Юли 2022 20:33ч.

  Посещението на Байдън е провал.Отиваш на гости и обвиняваш домакина , че е убиец! :)) Тва само англосакси моат да направят.Хем глуповато от което печели Кремъл хем пък от друга страна достойно за уважение за прямотата... :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заспа

  16 Юли 2022 20:44ч.

  Както си говореше, Байдън се оклюма и заспа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много глупаво

  16 Юли 2022 21:00ч.

  заключение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпоъгълника

  16 Юли 2022 21:37ч.

  Лош знак! США са изпразнили консулството си в Одеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  16 Юли 2022 21:44ч.

  А Баце като беше се напиха като свини и играха кючек на "сандокан с двата ножа"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Резултат от срещата

  17 Юли 2022 0:12ч.

  Саудитска Арабия е подала заявление да се присъедини към БРИКС. Виждат, че САЩ губят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички виждат и вземат мерки,

  17 Юли 2022 3:02ч.

  Само тукашната раЯ спи сладък сън и чака харвардския и синергитичен инструментариум да я довърши барабар с остатъците от държавата в ускорени срокове. Понеже сахибите харвардски и синергитични губят търпение. И битката губят. И войната губят. И даже скрижалите си в Джорджия позагубиха най-символично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... А България е нарочена от сахибите им

  17 Юли 2022 3:05ч.

  За жертвен агнец. Потеже раЯта сладко спи - млада жена и стар ревматизъм, както вече е писано преди век и половина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  17 Юли 2022 2:57ч.

  след убийството на журналиста Хашоги и Путиновото анексиране на Крим, на Г20, когато всички представители на останалите 18 държави се отдръпнаха от двамата диктатори, те се поздравиха като стари приятели (и може би дружбата им е продължила и през ноща?) https://www.youtube.com/watch?v=vrw4DJJ2Qb0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  17 Юли 2022 3:05ч.

  когато щатите поддържаха Саудитите независимо от авторитарния режим там, имаше много критики по този въпрос. Когато се отдалечиха от онази гореща връзка, сега не виждам тук критики към Мохамед бин Салман или към Путин, не, на тях им харесва взаимната защита и монопол на нефта, както и на всички защитници на авторитарните режими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала бала портокала

  17 Юли 2022 14:42ч.

  Цялата програма с всички подробности се уточнява предварително между двете страни. Значи Путин е наблегнал на величието, Тръмп на танците, а дядо Байдън на скромността. Понеже е демократ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • All inclusive

  17 Юли 2022 15:53ч.

  Така е и е подобно на почивка на море с туристическа агенция. Заявяваш какви са претенциите ти и те те настаняват в хотел или дворец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПШИБАЕВ

  19 Юли 2022 8:24ч.

  бай памперс кой ли го ебава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин и Байдън

  19 Юли 2022 12:24ч.

  Путин страда от комплекси, та държи да го посрещат като цар. Сигурно се е и забавил с няколко часа за важност. Байдън е демократ и е важно да се покаже като демократичен. А иначе и двамата играят театър пред публиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи